Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

Da li su silikonske kese za usisivace reciklabilne?
Pretpostavljam da ne.
Zanimljivo je da su one skoro pokisnule biorazgradive papirne kese.

Jedno relativno novo tehnolosko resenje za rasvetu su LED paneli.
1746812847035.png

Traju dugo. Ali posle 4-5 godina ipak pregore i ako zelite da ih zamenite, morate da kupite celuplafopnjeru sto je sigurno 100 200 g plastike. Stari panel, ukljucujuci elektroniku sa kotrovnim komponentama se baca.

Da li se to moze nazvati razvojem?

Nauka i tehnologija uvek idu linijom kapitala.
Uvek veca potrosnja i uvek vise unistenja okoline. Kao prica o litijumskim baterijama.

Ne postoji resenje osim smanjenja potrosnje, osim novog siromastva.

Pa ako su kontejneri često puni, moguće je da ljudi naslažu na vrh pa posle padne i razlije se. Ili kad neki preturaju, pa vade i bacaju izvan.
Онда нека упосле више мандова да раде у градској чистоћи или довезу веће канте за смеће.

Ево наде да свет буде чистији у будућности.

Organska hrana jednostavno nije vredna te cene. Sa naucne strane organska hrana jeste neznatno hranljivija, ali nista vise od toga. I ona se inace prska, samo ne standardnim sredstvima. Jedina prava prednost je sto, da bi bila organska, mora ispunjavati uslove, pa znas da nije prskana 25 puta vecom dozom za svaki slucaj.
U nasoj zemlji gde standardi i regulacije su vise preporuke nego obaveze (ako imas vezu) ne isplati se nikako.

To jeste, ja prvi ne verujem nasoj kontroli kvaliteta za hranu. Zato je organsko sigurnije. Ali sa naucne strane, nema velike razlike izmedju organske i obicne hrane odgajane na propisan nacin.

Ali to ne znaci da ne treba reciklirati, nego da treba uloziti mali napor da ono funkcionise (kao sto funkcionise u mnogim drugim zemljama)
Uh tema recikliranja je bas kompleksna pa necu da idem u off topic kao sto igor kaze, ali to je manje vise uspesno prebacivanje odgovornosti velikih kompanija i industrije na individualca koje na kraju i nema skoro nikakav uticaj. Samo maestralan potez da se izbegnu velike regulacije i kazne za kompanije.

Pa pazi, ja evo uložio napor jednom, skupio punu kesu tegli i nekog stakla, teglio to u rukama i odvezao se prevozom do onog automata na Cvetnom trgu. A veruj mi, nije baš lako preći par km kroz Beograd i Beogradski javni prevoz sa punom kesom stakla, ako ne želiš da polomiš. Ili da pocepaš kesu. Ili da se rasečeš po nogama ako je gužva u autobusu. Došao do automata, ubacivao staklene ambalaže jednu po jednu, tako da me pola onih u kafiću gledalo kad god ovo tresne dole o pod i razbije se u 1000 komadića.

Naravno, automat štrokav, jer što bi ga iko brisao ili makar polio crevom povremeno... Because Srbija... Sve vezano za đubre mora automatski da bude i usvinjeno, jel tako? Kao što u Srbiji sve vezano za WC mora da bude prizor za povraćanje jelte...

Elem, dođem do dela gde treba da mi isplati kintu za tu ambalažu koju sam dovukao i ubacio.

Kaže automat da je ostao bez gotovine.
E tu sam i ja ostao bez motivacije da teglim kesu u rukama do stajališta, pa u prevoz, pa opet od Beograđanke do Cvetnog trga, samo da bih se ratosiljao tegli i flaša.

Vrh