Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

1. Da li ste negde čuli da se nov lift u novogradnju tako često kvari? Za ove 2-3 godine bilo je nekoliko (možda čak i dvocifren broj) popravki. I svaki put kažu kao da ne spada pod garanciju ta popravka a pritom plaćamo i održavanje. Garancija je u međuvremenu istekla, a problemi se opet javljaju (npr. sada su vrata pala, a najgori slučaj je bio kada je totalno propao lift dok je komšinica bila u njemu). Upravnik kaže kako je često to kod novogradnje, da se novi liftovi kvare više nego stari, pa samo želim da proverim tu činjenicu ili ipak on štiti lične interese (procenat od svake intervencije i slično).

2. Koliko plaća vaša zgrada održavanje računa? Nekako mi 1300 deluje mnogo samo za svrhu da se na račun uplate mesečna zaduženja i plate usluge čišćenja, održavanja lifta i sličnog.

3. Koliko plaćate čišćenje zgrade a da ste zadovoljni time? Moja zgrada je sa 3 sprata i plaćamo blizu 8000 din. mesečno.
Mi placamo 1500,od toga 450 ide profesionalnom upravniku,a ostalo na racun sz za tekuce i investiciono odrzavanje.
Zgradu nam odrzava GS za 200din mesecno.Nismo prezadovoljni,ali se ne bunimo za sad.Jednom nedeljno prebrisu,jednom godisnje masinski operu i 2x godisnje poskisaju paucinu.🤷‍♀️

Naš je čini mi se KONE. Nemam neku zamerku sem što je spor mada verovatno takav model. Generalno mislim i da nije do lifta često već do kvaliteta ugradnje i instalacija, tako da mislim da nije toliko bitno da li je kinez ili neki drugi.
Ipak je doppler

Mi placamo 1500,od toga 450 ide profesionalnom upravniku,a ostalo na racun sz za tekuce i investiciono odrzavanje.
Zgradu nam odrzava GS za 200din mesecno.Nismo prezadovoljni,ali se ne bunimo za sad.Jednom nedeljno prebrisu,jednom godisnje masinski operu i 2x godisnje poskisaju paucinu.🤷‍♀️
Nikad GS kod nas, a radili su 30 god nije masinski ocistio zgradu. NIKADA

Mi imamo hronične probleme sa otvaranjem vrata lifta jer samo na prizemlju je mehanizam diplomat za otvaranje vrata dok na ostalim je stari mehanizam lifta Radnik iz 1960tih koji je sa ručkom koja se vrti spolja, a unutra crvenom ručkom koja mora da se stisne pod određenim uglom, verovatno znate na šta mislim. Kada god je ranija upravnica iz redova stanara prijavljivala problem retko da su reagovali, a sada kada je profesionalni upravnik čak su i zvali iz Kosmaj liftova pre dolaska. Upravnik je tražio od Gradskog stambenog izveštaj o radovima, pa ćemo videti šta su zapravo radili Kosmaj liftovi.

Nikad GS kod nas, a radili su 30 god nije masinski ocistio zgradu. NIKADA
U jednoj zgradi u komšiluku gde GS radi čišćenje, radnica očisti samo prvi sprat do komšinice penzionerke koja joj potpiše papir i nema je posle toga mesec dana. Žalili se, dolazili, kažu prenaglili su jer se žale, nije toliko prljavo pa nije verovatno zato ni čistila. Za apsolutno izbegavanje.

GS uglavnom otaljava posao, čišćenja mada isto tako to radi i puno privatnih firmi kojima su često vlasnici profesionalni upravnici. GS je počeo skoro da uvozi i radnike iz Azije. Sve u svemu napaćeni ljudi i to uglavnom žene koje čiste na minimalcu, začarani krug eksploatacije.

Poslednja izmena:
Koliko SZ naplacuju postavljanje antena na krovove svojih zgrada? Orion pokusava na divlje da postavi svoju antenu.

Ne može niko na divlje bez saglasnosti 2/3 glasova članova SZ da postavi repetitor. To su pokušali iz jednog mobilnog operatora sa jednom zgradom u mom kraju gde imaju upravnika iz redova stanara pa su stanari uspeli da skupe oko 45% potpisa što nije dovoljno za smenu upravnika ali ukazuje da upravnik sigurno nema 2/3 potpisa. Preventivno su podneli potpise operatoru i podvukli da ako se pojavi saglasnost da će smatrati da je operator saučenik u krivičnom delu falsifikovanja potpisa. To je bilo pre nekoliko meseci, od tada nema novih pokušaja ni operatora ni upravnika da postave antenu.

Pitanje za osiguranje kod nemara, necinjenja i propustanja tj. zgrada se ne odrzava iako se uredno placa infostan. Kako i na koji nacin se osigurati kod stete jer nije moguce prodati stan na atraktivnoj lokaciji zbog unistene zgrade? Pokusao sam vise puta ali je tematika slozena i lici na tekucu politiku da se ne radi svoj posao.Upravnik nece da zakaze prvu sednicu sz. i tako prodje 8 god. a nemoguce je ga smeniti. Mozda resenje kvalifikovati pod novi termin: mobing nekretnine.Ner moze tek tako slucajno da se bas nista ne radi.

Pitanje za osiguranje kod nemara, necinjenja i propustanja tj. zgrada se ne odrzava iako se uredno placa infostan. Kako i na koji nacin se osigurati kod stete jer nije moguce prodati stan na atraktivnoj lokaciji zbog unistene zgrade? Pokusao sam vise puta ali je tematika slozena i lici na tekucu politiku da se ne radi svoj posao.Upravnik nece da zakaze prvu sednicu sz. i tako prodje 8 god. a nemoguce je ga smeniti. Mozda resenje kvalifikovati pod novi termin: mobing nekretnine.Ner moze tek tako slucajno da se bas nista ne radi.
Kako mislis ne mozete da ga smenite? Nemate vecinu potpisa tj. 2/3 ?

Jaoj, već znam opštinu, Stari Grad. Jedino da sazivate skupštine SZ i zbog nepojavljivanja predstavnika grada smanjujete kvorum. Jedino što nisam siguran da će hteti da prihvate smanjivanje kvoruma u opštini Stari Grad.

Bas nezgodna situacija. Da li ti stanovi koji su u vlasnistvu grada imaju pravo glasa ? Jel zna neko? Kako da se iskobeljaju ljudi iz ove situacije ?

I molim te mi reci da zgrada nije pod zaštitom. Sticajem okolnosti sam nadgledao radove na oluku na jednoj zgradi pod zaštitom u centru blizu trga Republike, ono je bio pakao zbog bezbroj stvari, a ponajviše zbog ornamenata to jest fasade koja je zaštićena od strane zavoda. Situacija je bila da se stanari nisu brinuli o fasadi, ali kada je otišao oluk koji gle čuda je sproveden kroz fasadne ornamente onda je jedan stanar insistirao da se sredi. Ne mogu da opišem koliko je to bilo komplikovano, a ponajviše zbog slične situacije da ima malo stanara, a da je dobar deo posebnih delova gradski, a grad ne učestvuje u radu SZ niti plaća naknadu profesionalnom upravniku.

Bas nezgodna situacija. Da li ti stanovi koji su u vlasnistvu grada imaju pravo glasa ? Jel zna neko? Kako da se iskobeljaju ljudi iz ove situacije ?
Po zakonu pravo glasa imaju vlasnici 1/1 ili samo oni cine sz, u opstini sam pitao ko je predstavnik ostalih stanova ne bi li krenuli sa mrtve tacke. Rekli su da stanari gradskih stanova su vlasnici iako nisu 1/1. I tako prodje 8 god. da nismo imali prvu sednicu sz a zgrada se raspada.

Pišem privatno posle u vezi svega pa da poguramo stvari sa mrtve tačke ;)

I molim te mi reci da zgrada nije pod zaštitom. Sticajem okolnosti sam nadgledao radove na oluku na jednoj zgradi pod zaštitom u centru blizu trga Republike, ono je bio pakao zbog bezbroj stvari, a ponajviše zbog ornamenata to jest fasade koja je zaštićena od strane zavoda. Situacija je bila da se stanari nisu brinuli o fasadi, ali kada je otišao oluk koji gle čuda je sproveden kroz fasadne ornamente onda je jedan stanar insistirao da se sredi. Ne mogu da opišem koliko je to bilo komplikovano, a ponajviše zbog slične situacije da ima malo stanara, a da je dobar deo posebnih delova gradski, a grad ne učestvuje u radu SZ niti plaća naknadu profesionalnom upravniku.
Jeste pod zastitom ali kao da nije, radi kako ko hoce u stilu sam svoj arhitekta i majstor, veoma bizarno.

Pitanje je bilo : kako se osigurati, da li je moguce ili nije? U gradskom stambenom stoje nalozi za popravku krova od zimus, reklu su : jos nije pocela gradjevinska sezona, prosla je a nisu dosli, voda ulazi u stanove, pucaju grede, fasada pada u gromadama. Prosli smo ceo krug od upravnika-opstine-nadzora inspekcije.

Vrh