Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

VIdi sa firmom koja odrzava lift pogotovo oko strujue ako se menja sa neonki na led

Moram da se pohvalim da sko skupili potpise za profesionalnog upravnika i da ih podnosimo danas. Potpisa je i više nego 2/3 što je fenomenalno jer su komšije shvatile da ipak mora ozbiljan profesionalni upravnik da se uhvati u koštac sa problemima zgrade koji se nagomilavaju već 60tak godina. Javljam koliko će trebati opštini da potvrdi registraciju profesionalnog upravnika.

Moram da se pohvalim da sko skupili potpise za profesionalnog upravnika i da ih podnosimo danas. Potpisa je i više nego 2/3 što je fenomenalno jer su komšije shvatile da ipak mora ozbiljan profesionalni upravnik da se uhvati u koštac sa problemima zgrade koji se nagomilavaju već 60tak godina. Javljam koliko će trebati opštini da potvrdi registraciju profesionalnog upravnika.
javi mi u DM ime tog upravnika da ga i mi angazujemo

Da li neko zna kome je najbolje obratiti se za priključenje interfona u stanu? Instalacija u zgradi već postoji, kao i mesto za moj stan na interfonskoj tabli, ali iz nekog razloga interfon kod mene nikada nije bio priključen. Pitao sam stanare i bivšeg predsednika kućnog saveta, dali su mi kontakt majstora koji je svojevremeno radio ugradnju u zgradi i povezao sa keypadom na ulazu, ali on više ne radi. Da li ima smisla da se obratim nekome od majstora sa Kupujem prodajem koji se bave interfonskim sistemima? Ili možda Gradsko stambeno, pošto znam da sada nude uslugu haus majstora.

Pozdrav, najbolje bi bilo da to učini upravnik koji upravlja tvojom stambenom zajednicom. Verujem da ima dobrih majstora na KP, ali je uvek bolje ići sa preporukom. Inače, koja je to opština/grad?

Svako dobro...Da li mi možete pomoći, želimo da radimo fasadu zgrade (termo izolacija)zgrada nje pod zaštitom...to znamo, ali niko mi ne daje tačnu informaciju šta je sve potrebno od dokumentacije, imamo i potencijalnog izvođača. Upravnik sam iz redova stanara i ostalo mi je da uradim fasadu i lift, prava sitnica.

Lakse ti je da uradis lift
Sto se fasade tiče bez obzira sto nije pod zastitom zavoda sto moras od njih dobiti napismeno .Trebas da imas projekat i douvolu za radove .projekat skele zastite prilaza ako zgrada do ulice dozvolu za zauzece trotara.
Prije radova bi trebalo da vidite da se poredaju klime zamene nosaci pocinkovannim resi odvod klima .Da se zamene prozori za pvc/al kako se to ne bi radilo kad se uradi fasada.Takodje ako imate samo 2 fasade dvorisnu i ulicnu mozete prvo da uradite jednu pa drugu .Takodje bitna je vrsta izolacije da li je stiropor ili kamena vuna itd.Takodje da li se postojca fasada obija do cigle.Da li ima ukrase ornamente itd .Sanacija oluka i metalnih delova.Na kraju u dohvatu sa zemlje zastita od grafita.Takodje zamena rasvete kablova koje ce pokriti fasada nova.Mozda instalacija za neku dekoratovnu led rasvetu itd.

Lakse ti je da uradis lift
Sto se fasade tiče bez obzira sto nije pod zastitom zavoda sto moras od njih dobiti napismeno .Trebas da imas projekat i douvolu za radove .projekat skele zastite prilaza ako zgrada do ulice dozvolu za zauzece trotara.
Prije radova bi trebalo da vidite da se poredaju klime zamene nosaci pocinkovannim resi odvod klima .Da se zamene prozori za pvc/al kako se to ne bi radilo kad se uradi fasada.Takodje ako imate samo 2 fasade dvorisnu i ulicnu mozete prvo da uradite jednu pa drugu .Takodje bitna je vrsta izolacije da li je stiropor ili kamena vuna itd.Takodje da li se postojca fasada obija do cigle.Da li ima ukrase ornamente itd .Sanacija oluka i metalnih delova.Na kraju u dohvatu sa zemlje zastita od grafita.Takodje zamena rasvete kablova koje ce pokriti fasada nova.Mozda instalacija za neku dekoratovnu led rasvetu itd.
Baš je mnogo posla, a fasada je mi važnija od lifta. Ali hvala na odgovoru!

Pa stavite stanarima na glasanje i vidite koliko para imate kiliko treba da skupite da imate finansisku konstrukciju.

Samo da se pohvalim. Podneli smo potpise i odluku za profesionalnog upravnika prošli ponedeljak opštini Zvezdara, danas 7 dana kasnije je donela rešenje. Od danas imamo profesionalnog upravnika i nadam se okrećemo novi list u pogledu rada stambene zajednice, održavanja zgrade i kvaliteta života stanara.

Poslednja izmena:
Kod mene tako e aj menjamo lift, ja kažem dobro to je okvirno od toliko do toliko, onda bude a na stadionu muk :ROFLMAO:
Čisto da branim malo i upravnike, ja sam iz redova stanara jer hoću da se brinem o zgradi, ali mi treba okvirno oko 100.000-150.000e sad u ovom trenutku, da bi vratio zgradu u stanje da kažeš da je dobro. Pa sistemom seci uši, krpi dupe kad se stvari sređuju i ima se samo određeni nivo sredstava i ulaganja, ne mogu čuda ni da se očekuju.

Kod mene tako e aj menjamo lift, ja kažem dobro to je okvirno od toliko do toliko, onda bude a na stadionu muk :ROFLMAO:
Čisto da branim malo i upravnike, ja sam iz redova stanara jer hoću da se brinem o zgradi, ali mi treba okvirno oko 100.000-150.000e sad u ovom trenutku, da bi vratio zgradu u stanje da kažeš da je dobro. Pa sistemom seci uši, krpi dupe kad se stvari sređuju i ima se samo određeni nivo sredstava i ulaganja, ne mogu čuda ni da se očekuju.
Naravno, zato je i potrebno da se odvajanje za fond za održavanje stambene zajednice digne barem na 2.000 dinara mesečno po stanu a to je teško progurati. To i jeste najveći problem. Evo, kaže mi komšinica koja je upravnica zgrade u Bulevaru da neće ni profesionalnog upravnika da plaćaju i da za sada dobro funkcioniše zgrada. Zgrada je inače iz 1974. godine na Lionu, dok traje traje, a kada bude neki veći problem biće kuku lele.

@papaya nisam ni znao da neko drugi osim Poštanske štedionice daje kredite Stambenim zajednicama. Pretpostavljam da traže i neku hipoteku jer SZ nema čime da garantuje isplatu kredita.

Naravno, zato je i potrebno da se odvajanje za fond za održavanje stambene zajednice digne barem na 2.000 dinara mesečno po stanu a to je teško progurati. To i jeste najveći problem. Evo, kaže mi komšinica koja je upravnica zgrade u Bulevaru da neće ni profesionalnog upravnika da plaćaju i da za sada dobro funkcioniše zgrada. Zgrada je inače iz 1974. godine na Lionu, dok traje traje, a kada bude neki veći problem biće kuku lele.

@papaya nisam ni znao da neko drugi osim Poštanske štedionice daje kredite Stambenim zajednicama. Pretpostavljam da traže i neku hipoteku jer SZ nema čime da garantuje isplatu kredita.
Evo ja placam 20e jedan i 10e drugi stan u Podgorici i odrzavanje je gore nego u BGu gdje placam 200 din upravniku za neko tekuce/investiciono odrzavanje (i koliko vec preko infostana za gradsko stambeno, ciscenje itd). Samo se ocisti i to je to. Evo lift crkao 10 dana, morace par hiljada popravka niko nece da ucestvuje iako ce morati jer je agencija u pitanju pa i izvrsitelji. Novi lift misaona imenica a ovaj crkava non stop. Treba i drzava neke stvari malo da pogura, npr bas u Podgorici su fasade radili besplatno, nije bas najsjanije uradjeno ali osvjezene zgrade, tako i za lift, 50 godina stari liftovi, valjalo bi se sredit pa i da budu neki povoljni uslovi i rokovi otplate.

Ljudi imate li preporuku za profesionalnog upravnika u Beogradu. Izvinjavam se ako je neko već preporučio nekog, pokošavala sam da nadjem, ali nisam uspela. Ili ako nekog i ne preporučujete nikako - i to znači.
I ako možete preporuke firme za održavanje i obezbedjenje - Znam da su medju poznatim Marera, Atrium, Eson, First Facility.. - pa ako neko ima neko iskustvo sa ovima ili nekom drugom - neka javi.

1. Da li ste negde čuli da se nov lift u novogradnju tako često kvari? Za ove 2-3 godine bilo je nekoliko (možda čak i dvocifren broj) popravki. I svaki put kažu kao da ne spada pod garanciju ta popravka a pritom plaćamo i održavanje. Garancija je u međuvremenu istekla, a problemi se opet javljaju (npr. sada su vrata pala, a najgori slučaj je bio kada je totalno propao lift dok je komšinica bila u njemu). Upravnik kaže kako je često to kod novogradnje, da se novi liftovi kvare više nego stari, pa samo želim da proverim tu činjenicu ili ipak on štiti lične interese (procenat od svake intervencije i slično).

2. Koliko plaća vaša zgrada održavanje računa? Nekako mi 1300 deluje mnogo samo za svrhu da se na račun uplate mesečna zaduženja i plate usluge čišćenja, održavanja lifta i sličnog.

3. Koliko plaćate čišćenje zgrade a da ste zadovoljni time? Moja zgrada je sa 3 sprata i plaćamo blizu 8000 din. mesečno.

1. Da li ste negde čuli da se nov lift u novogradnju tako često kvari? Za ove 2-3 godine bilo je nekoliko (možda čak i dvocifren broj) popravki. I svaki put kažu kao da ne spada pod garanciju ta popravka a pritom plaćamo i održavanje. Garancija je u međuvremenu istekla, a problemi se opet javljaju (npr. sada su vrata pala, a najgori slučaj je bio kada je totalno propao lift dok je komšinica bila u njemu). Upravnik kaže kako je često to kod novogradnje, da se novi liftovi kvare više nego stari, pa samo želim da proverim tu činjenicu ili ipak on štiti lične interese (procenat od svake intervencije i slično).

2. Koliko plaća vaša zgrada održavanje računa? Nekako mi 1300 deluje mnogo samo za svrhu da se na račun uplate mesečna zaduženja i plate usluge čišćenja, održavanja lifta i sličnog.

3. Koliko plaćate čišćenje zgrade a da ste zadovoljni time? Moja zgrada je sa 3 sprata i plaćamo blizu 8000 din. mesečno.
Ko sve radi u tim firmama za ugradnju liftova bez ikakvog iskustva ne treba nista ni da vas cudi :(
A sto se popravke liftova tice od strane GS to je tek za posmatranje...

Preporuka za ugradnju i servisiranje liftova.

Mobilis In Mobili, Dragan 0653306565

1. Kod nas isto često lift zna da zaglupi, doduše nije skoro ali sve spada pod održavanje ako se ima ugovor o održavanju lita. Čim izadje iz garancije potrebno je naći firmu koja će se baviti održavanjem i sve popravke bi trebalo da spadaju u to održavanje, mi za sada od kada imamo ugovor ništa dodatno nismo plaćali. Plaćali smo kada je izašao iz garancije, a nismo imali ugovor.

2. Ne znam tačno ali nije nemoguće da bude i 1300din, banka svaki nalog naplati.

3. Mi smo već dve firme promenili, teško je naći adekvatnu posebno kad ima malo stanova.

Koja marka lifta?

Sada se često ugrađuju Kinezi koji su jeftinije izrade.

Naš je čini mi se KONE. Nemam neku zamerku sem što je spor mada verovatno takav model. Generalno mislim i da nije do lifta često već do kvaliteta ugradnje i instalacija, tako da mislim da nije toliko bitno da li je kinez ili neki drugi.

Samo da se pohvalim. Podneli smo potpise i odluku za profesionalnog upravnika prošli ponedeljak opštini Zvezdara, danas 7 dana kasnije je donela rešenje. Od danas imamo profesionalnog upravnika i nadam se okrećemo novi list u pogledu rada stambene zajednice, održavanja zgrade i kvaliteta života stanara.
Srecno!🤞

Vrh