Šta je novo?

Nova zgrada Alta Banke - Zaha Hadid

Samo što u celokupnom svetskom popu, dakle otkako je nastao pa do danas, pored smeća, može da de nađe i mnogo dobrih stvari. A u folku i turbo folku može na jedvite jade.

I pop se srozao mnogo kasnije nego folk. Folk je bukvalno krenuo od tematike koja je veličala i promovisala alkoholizam, seljaniju, primitivizam, emotivnu nezrelost, potiskivanje, patologije i svašta nešto.

Sam prizor ekskurzija i matura na kojima klinčadija peva kako je lepo alkoholisati se, klošariti i doći na vrata majci koja ih neće prepoznati... je nešto toliko jadno i tužno. A to se u tim pesmama i kulturi predstavlja kao vrhunac života prosečnog Srbende.

Meni je više zabrinjavajuće da ima toliko klinaca i tad i sad na koje su uticali ti tekstovi. Slušao sam najgori mogući treš devedesetih, pa nit se drogiram, nit se lešim od alkohola, nit se bavim kriminalom. Za mene je to samo muzika koja mi se ili dopada ili ne dopada. Isto važi i za filmove i ostalu umetnost.

Mnogi uđu u to posle dovoljno pritiska okoline, ako nisu zreli ili ako nisu vaspitani od stariijih da se manu toga i da im ništa korisno neće doneti.

Isto je i sa loženjem na fudbal, sa kladionicama, pušenjem...

Niko nije preko noći zavoleo seljanije i narodnjake. Nego posle 100 puta nametanja na raznim prilikama (proslave, mature, punoletstva, ekskurzije i slično) klinci prosto kažu ma kako god, ako svi slušaju i prate to, daj i ja ću, neću da budem jedini koji "štrči". Ili to, ili da se isključi iz toga. Ali većina komforistički radije bira da bude deo toga pa i da glumi da uživa čak i kada ne uživa, nego da budu "partobrejkeri" i autsajderi.

To se može videti i kad si odrastao a ideš na neke seljanije od krštenja ili svadbi. Roka muzika toliko jako da dobiješ tinitus i glavobolju, pevači zavijaju i falširaju (ovaj na zadnjem krštenju je pevao čak i ratne pesme Baje Malog Knindže), svi sede 6 - 10 sati za stolovima i prave se da im je super da bi ispoštovali domaćine i bili "deo ekipe i veselja". A u realnosti je svima bilo dosta već posle sat vremena Folk kakofonije, a nekima i posle 5 minuta. Ali se svi prave da im je super. Samo što kao odrastao imaš više izbora i autonomije i mogućnosti, a kao klinac je mnogo teže da se maneš sve te seljanije a da ne snosiš posledice zbog toga.

Poslednja izmena:
Свако са основним образовањем би требао да зна до је османски/балкански фолк у корену музичко наслеђе Византије а оно пре тога античке Грчке. Уз наравно и додати туркејски слој. Заправо, осим ислама мало шта је у Османском царству било аутохтоно. Султани су се сматрали новим римским царевима и трудили су се да што више ромејског наслеђа инкорпорирају.

Колико вас зна да је онај полумесец који је на крају усвојио целокупни исламски свет као сопствени симбол био заправо застава Цариграда?

Srbende u krizi identiteta večito moraju da izmišljaju nešto novo, pa tako dođosmo i do veličanja muzike i kulture carstva koje nas je držalo u ropstvu i nazadnosti 500 godina.

Ali nema veze ako je naopako, bitno je da se tera inat zlom zapadu. Neka crknu od muke (oće, zabole ih, ne znaju ni da postojimo)

Sledeće što čekam je nova verzija srpske istorije i kulture koja veliča i brani mudžahedine i vehabizam.

"Veliki" Srbi i šatro patriote koje brane i veličaju folk ostale kulturološke mutacije proisteklih iz teokratskih islmskih otpadaka Osmanskog carstva...

Koja je ovo ludara od zemlje jbt.

Свако са основним образовањем би требао да зна до је османски/балкански фолк у корену музичко наслеђе Византије а оно пре тога античке Грчке. Уз наравно и додати туркејски слој. Заправо, осим ислама мало шта је у Османском царству било аутохтоно. Султани су се сматрали новим римским царевима и трудили су се да што више ромејског наслеђа инкорпорирају.

Колико вас зна да је онај полумесец који је на крају усвојио целокупни исламски свет као сопствени симбол био заправо застава Цариграда?

ЧетЏПТ

Еволуција симбола полумесеца.png

Pa kad je nisu napravili da izgleda kao Skyline...

Onda bi 90% foruma balavilo i slavilo zajedno. Ovako su im podeljena mišljenja i tumačenja.

Prilicno sam siguran da tim stranih arhitekata koji su projektovali ovu kulu nemaju pojima sta je turboflok a po najmanje da postoji neka pesma "Zena od Sultana" koju peva tamo neka Tea Tairovic negde u Sibiru, ovaj Srbiji pardon.

Pa to su projektovali ovi Zahini valjda.
Forum ih do juče slavio i poistovećivao sa Teslom i Da Vinčijem. Sve što bi oni izbacili je bilo jevanđelje. Čak i kad im kapne mleko ili šlag na milimetarski papir, to je bilo proglašeno za umetničko delo i blago.

images

Ali pošto ovaj put nije bela fasada kao i 99% svih Zahinih... kreacija... odjednom nastade frka ni iz čega.

Poslednja izmena:
Био је позивни конкурс. Инвеститор је бирао између више различитих пројеката и приступа а често победник од инвеститора добије и налог за још нелолико итерација где се по његовим смерницама пројекат доради.

Belo utilitarističko smeće i žuto utilitarističko smeće.

Čak je žuto utilitarističko smeće više u skladu sa svojom okolinom i sa svojom lokacijom.

A ljudi ovde se foliraju kao da su razlike između njih poput razlike između BMW X6 i Mercedes Pulmana. Ne. Obe zgrade su BMW X6, osmišljene od foliranata za druge plitkoumne folirante i pomodare koji se lože na megalomanije i kulčine.
Па оно, и није баш тако . У Скајлајну имамо три ваљка, више минимализма.
Ова Алта калифа има пуно асиметричних косина и оне терасе па има естетику као накинђурена трбушна плесачица.
Причамо о стилу, не о габаритима.

I jedna i druga su bezukusne, neskladne utilitarističke korporativne sklepotine, i nešto što je već viđeno i copy paste-ovano sto puta širom sveta. Bukvalno moderne generičke poslovne kule. Jedna bela, druga žuta. S tim što jedna lokacija narušava ceo deo starog grada oko sebe, dok bi druga manje odskakala i bola oči u jednom okruženju kao što je Novi Beograd.

Jedino što mi je drago kod ovog žutog smeća je što je poteklo iz studija čuvene Zahe, pa je samim tim rasturilo u paramparčad mitomaniju i opsesiju koja se gajila na ovom forumu prema tom studiju i toj ženi. A svi projekti - pogotovu svi pre ovog - su im tako koncipirani da se ponašaju kao da ništa drugo u gradu ne postoji osim njihovih zgrada. Tako da ceo grad bace u drugi plan. Zahini objekti su poput nekog jarko obojenog i oblikom ekstravagantnog komada nameštaja koji odskače i bode oči čim se uđe u stan, i samim tim čini ceo ambijent odbojnim, neskladnim, nerazumnim i prosto bezukusnim.

Samo što postoji razlika kada neko sam odabere takvo njesra od nameštaja pa sam sebi upropasti životni prostor (misleći da je time faca), i kada neko to uradi celom gradu, pa se u..re u život i estetiku ne samo sebi, nego i svima drugima koji žive, rade, plaćaju i doprinose tom gradu. E to su objekti i dizajni Zahe Hadid. Ja, ja, ja i samo moje kreacije smo bitni a sve okolo je irelevantno i nebitno. Istorija počinje od nas i naše zgrade. Grad XY - to smo mi i naša zgrada.

Biće zanimljivo u narednom periodu čitati ljude koji su se kunuli i Svetu Zahu, kako sve više pene i šokiraju se u šta se pretvara nešto što su uzdizali u nebesa i branili kao da je novi Tesla ili Isus.

Kad cujem ovakve gluposti place mi se al ozbiljno...vi stvarno mislite da je neko nekom oduzeo ovde...to sto je kupio propalo preduzece nije oduzimanje nicega preduzece je propalo...industrija se menja trendovi i nacini zivota se menjaju...
Čisto informativno da znaš:
Prodaje propalih preduzeća u državnom vlasništvu je rađeno bez zemljišta. Kada kupiš propalu firmu vlasnik si firme i njene imovine koja ne uključuje zemljiište. Isto je državno i dato je na korišćenje. Pre par godina je izmenjen zakon gde sve te propale firme mogu da zahtevaju da zemljište pređe u njihovo vlasništvo. Vrednost zemljišta koje je na ovaj način privatizovano meri se u stotinama miliona eur. Tako da si upravi nije oduzeto nego je ukradeno preko jedne od najštetnijih izmena zakona koja se desila 2023.
"Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu"

Meni je više zabrinjavajuće da ima toliko klinaca i tad i sad na koje su uticali ti tekstovi. Slušao sam najgori mogući treš devedesetih, pa nit se drogiram, nit se lešim od alkohola, nit se bavim kriminalom. Za mene je to samo muzika koja mi se ili dopada ili ne dopada. Isto važi i za filmove i ostalu umetnost.
Мени је нејасно како неко може да слуша то ђубре од музике. Најгора музика коју сам чуо до сад је тешки шунд попут Синана Шакића у продукцији Јужни Ветар. Кад чујем то тешко завијање, имам утисак да сам у Турској. То, Гранд, сељачке народњаке и турбо фолк забранити не законом, већ уставом, јер је то геноцид према српској музици. У мојој школи смо свашта слушали, али ово поменуто, никад.
Има смисла.
Pa to su projektovali ovi Zahini valjda.
Forum ih do juče slavio i poistovećivao sa Teslom i Da Vinčijem. Sve što bi oni izbacili je bilo jevanđelje. Čak i kad im kapne mleko ili šlag na milimetarski papir, to je bilo proglašeno za umetničko delo i blago.

images

Ali pošto ovaj put nije bela fasada kao i 99% svih Zahinih... kreacija... odjednom nastade frka ni iz čega.
Стерилно је и нема пуно зеленила. Изгледа занимљиво, али много штрчи и не уклапа се.

Vrh