Šta je novo?

Cene nekretnina

Što se tiče štete, može da se napravi zapisnik o zatečenom stanju koji će stanar da potpiše pre useljenja, i bilo kakvo odstupanje od tog zapisnika pri iseljenju se može naplatiti iz depozita, a preko toga utužiti.

Ova ideja da se stan može obilaziti je posledica neuređenosti ovog biznisa kod nas, pa stanodavci misle da mogu da se ponašaju prema stanarima kao da idu u zoološki vrt.

Skoro sam pričao sa nekim kolegom koji izdaje stan u Londonu, rekao mi je da naravno ne obilazi nekretninu i da to nije ni praksa kod njih, nego se stanje popiše crno na belo pre useljenja i čist račun, duga ljubav.
Ko treba da uredi trziste tacno? Stanodavac? Podstanar? Kakve veze ima uredjeno trziste UK sa Srbijom?

Lepi su ovi primeri ali steta sto nemaju mnogo dodira sa realnoscu kod nas u zemlji.

Ko treba da uredi trziste tacno? Stanodavac? Podstanar? Kakve veze ima uredjeno trziste UK sa Srbijom?

Lepi su ovi primeri ali steta sto nemaju mnogo dodira sa realnoscu kod nas u zemlji.

Zakon i dalje važi u Srbiji i ti imaš pravo da potražuješ naknadu štete od stanara.

Malo vole i naši ljudi da se prave toše i da operišu u sivoj zoni. Stanodavci su krivlji od stanara doduše, ja sam uvek bio spreman na ugovor i zapisnik, prijavu na adresu, ali moji stanodavci su uvek više voleli da država ne zna da izdaju stan.

"Pravo na obilaženje stana posle izdavanja ne postoji".

Kao što sam rekao na nekoj od prethodnih strana, dozvoljeno je sve ono što nije zabranjeno imperativnim normama. Zakupodavac ima pravo da postavlja uslove, zakupac ima pravo da ih ne prihvati ili da ističe svoje. Onog momemta kada se postigne saglasnost volja, nastaje ugovor. Onaj ko ne želi da mu zakupodavac dođe jednom mesečno na 3 minuta da pokupi kiriju i baci pogled na stan, neće iznajmiti kod tog zakupodavca i kraj priče. Znaju advokati šta je državina, nek se ne brine lik što je to komentarisao.. ne kapiram ovo padanje u nesvest zbog dolaska u stan. Ne sviđaju ti se uslovi, produži.
Pravno gledano ni pravno stanodavca na "prvu bračnu noć" nije zabranjena imperativnim normama kako ti kažeš... Ne bi ni to bio problem kad bi stanodavac jasno stavio u ugovor da očekuje pravo na prvu bračnu noć sa tvojom ženom kad od njega iznajmljuješ stan, pa ako ti se to ne sviđa, ti tražiš drugi stan. Međutim problem je u tome što se takve stvari apriori ne impliciraju ugovorom, a stanodavac smatra da se to podrazumeva, isto kao i jednako bizarno mišljenje da stanodavac ima pravo da zadire u privatnost i obilazi rentiranu nekretninu kad god mu se prohte. I onda ti tako rentiraš stan od nekoga, pa posle mesec-dva dana shvatiš da taj stanodavac ima neke veoma čudne fetiše.

Opet ponavljam, ako već imaš nekretninu kojoj želiš da se diviš, onda nemoj da je rentiraš, već joj se divi i obilazi je svaki dan ako treba.

Teško je dogurati do prvog miliona samo. Posle sve klizi ko nož kroz vreo puter. Ma, ne kažu uzalud naši stari (koje verovatno nije imao pas za šta da ujee): para se na paru lepi.

Nije da znam bilo šta o tome, ali nema veze. Znam doduše iz priče babu jednu koja živi preko i svaki put kad dođe ovde kupi po dva stana minimum. Ima ih 10+ sad. Da skući naslednike sve do petog kolena, posle da mre na miru. Verovatno će prvo koleno već da skrcka sve, ali nema veze...
Inflacija je uradila da je sada potrebno za to 3+M.

Vec smo razjasnili i pokazali da ili ne razumes kako statistika funkcionise ili namerno siris dezinformacije.
Ok. Lazarevac, Vrčin itd pripadaju teritorijalno Beogradu. Nakon inicijalnog rasta od kovid stampe od vise desetina % odjednom cena u rubnim opstinama je stagnirala. Medjutim, ono sto ljudi stvarno smatraju Beogradom, od Batajnice do Mirijeva je nastavilo stabilan rast od 10+% godisnje.
Isto je i u NS, Kragujevcu, Nisu itd.

Takođe, primetno je da komentarišete samo iz ugla zakupca. Osim toga, kao da ne živite u Srbiji. Imam dosta prijatelja i članova familije koji izdaju stanove, kao i slučajeva vezanih za zakupe. Stanari mogu da ti naprave pakao od života. Da li treba da pominjem slučajeve gde su stanari prekršili svaki mogući dogovor koji je postojao. Menjanje brave, izbacivanje nameštaja, izdavanje u podzakup, čupanje štekera, dovođenje ljubimaca, uništenje svega mogućeg i nemogućeg. Dogovor za obilazak jednom mesečno nije nastao iz fetiša, već kao pokušaj prevencije. Cenim da ste svi ovde savesni zakupci, ali ne možete da pojmite šta su u stanju da rade oni nesavesni. Besmisleno je karikiranje u vidu poređenja obilaska stana i opštenja sa stanarevom ženom. Prirodno je da zakupodavac želi da se zaštiti, ili da bar smanji rizik od štete.

Ok. Lazarevac, Vrčin itd pripadaju teritorijalno Beogradu. Nakon inicijalnog rasta od kovid stampe od vise desetina % odjednom cena u rubnim opstinama je stagnirala. Medjutim, ono sto ljudi stvarno smatraju Beogradom, od Batajnice do Mirijeva je nastavilo stabilan rast od 10+% godisnje.
Isto je i u NS, Kragujevcu, Nisu itd.
Takodje netacno i lako proverljivo. Stari grad i Savski Venac su imali (uz Palilulu) minimalan rast recimo. Uopste, jasno je da se prodaja po rubnim opstinama ne moze takmiciti volumenom sa centralnim toliko da im obara prosecan rast u tom nivou.

Takodje, nominalni godisnji rast zarada u tom periodu je 13-14%. Znaci svaki rast ispod toga je sporiji od zarada. Sto cini Nis jedinim gradom u kome je cena kvadrata u periodu 2022-2024 rasla brze od zarada.

Ok. Ti si kupio u tom nekom periodu po ceni od oko 1900+ + PDV. Sada je 2900+ PDV.
Analitičar je kupio nakon tebe po 3k, sada je 4k. Sve u skladu sa 3% i 6%.
Inflacija divlja, oko 10%, hteli to da priznamo ili ne. Domaća, Srpska inflacija. Ne uvozna.
Imamo sistemski problem i ja ne vidim razrešenje situacije kreiranjem nove inflacije novim poskupljenjima. Realna a ne NBS zvanična.
Ne znam što se sad to umanjuje kad se prethodne dve godine to veličalo kao uspeh.

Poslednja izmena:
Ok. Ti si kupio u tom nekom periodu po ceni od oko 1900+ + PDV. Sada je 2900+ PDV.
Analitičar je kupio nakon tebe po 3k, sada je 4k. Sve u skladu sa 3% i 6%.
Inflacija divlja, hteli to da priznamo ili ne. Domaća, Srpska inflacija. Ne uvozna.
Imamo sistemski problem i ja ne vidim razrešenje situacije kreiranjem nove inflacije novim poskupljenjima.
Ja sam rezervisao stan pre tri godine pre nego sto su i lokacijski uslovi dobijeni i na placu bile neke barake, bez krstene prodavnice u blizini. Danas se prodaje druga faza koja je vec u izgradnji pored prve faze sa vec razradjenim lokalima i gotovim stanovima odmah pored. Naravno da ce u tim uslovima rasti nadprosecno.

Ne razumem kako je pojam proseka toliko stran ljudima koji bi trebalo da su matematicki pismeni.

Inflacija odavno ne 'divlja', nakon 2023. kada si u prodavnicama zaista svakih nedelju dana imao skokove, sada su nekim stvarima cene maltene iste od tad. I za to se gleda ukupna slika a ne cherry pickovani primeri.

Osecam da bi dosta manje rasprave na ovoj temi bilo kada bi ljudi samo zavrsili neki "Osnove Statistike" kurs na Courseri.

Ako ja ograničim cene pojedinih proizvoda i to stavim u uzorak normalno je da će zvanična statistika pokazati manju inflaciju od stvarne.
Sa druge strane najlakše je videti samo cenu struje za bilo koji period. To je realna inflacija.
Ništa to nije novo i sve su ovo naši roditelji već proziveli.

Ja sam rezervisao stan pre tri godine pre nego sto su i lokacijski uslovi dobijeni i na placu bile neke barake, bez krstene prodavnice u blizini. Danas se prodaje druga faza koja je vec u izgradnji pored prve faze sa vec razradjenim lokalima i gotovim stanovima odmah pored. Naravno da ce u tim uslovima rasti nadprosecno.

Ne razumem kako je pojam proseka toliko stran ljudima koji bi trebalo da su matematicki pismeni.

Inflacija odavno ne 'divlja', nakon 2023. kada si u prodavnicama zaista svakih nedelju dana imao skokove, sada su nekim stvarima cene maltene iste od tad. I za to se gleda ukupna slika a ne cherry pickovani primeri.

Osecam da bi dosta manje rasprave na ovoj temi bilo kada bi ljudi samo zavrsili neki "Osnove Statistike" kurs na Courseri.
Ok ali i ta druga faza je poskupela 10+% za godinu dana. Opet isto

Ok ali i ta druga faza je poskupela 10+% za godinu dana. Opet isto
ali to nema veze sa inflacijom, kod svih projekata je skoro pa pravilo da svaka sledeca faza je skuplja jer:

1. Investitor je vise "proveren", vec je zavrsio prethodnu fazu i tu mozes da se raspitas kako je ispalo na kraju,kupci manje strahuju da projekat nece biti izveden
2. Deo okoline je vec uredjen + sa lokalima ima vise sadrzaja
3. Lokacija je postaje atraktivnija

Pored toga faza ako je odmakla u izgradnji ona ce da skace u ceni nevezano za inflaciju, jedna je cena na 0%, druga na 20%, treca na 80% i cetvrta na 100%
Razmak izmedju pocetka prve faze i zavrsetka druge faze je cesto oko 5-6 godina, normalno da je skuplje.

Poslednja izmena:
Takođe, primetno je da komentarišete samo iz ugla zakupca. Osim toga, kao da ne živite u Srbiji. Imam dosta prijatelja i članova familije koji izdaju stanove, kao i slučajeva vezanih za zakupe. Stanari mogu da ti naprave pakao od života. Da li treba da pominjem slučajeve gde su stanari prekršili svaki mogući dogovor koji je postojao. Menjanje brave, izbacivanje nameštaja, izdavanje u podzakup, čupanje štekera, dovođenje ljubimaca, uništenje svega mogućeg i nemogućeg. Dogovor za obilazak jednom mesečno nije nastao iz fetiša, već kao pokušaj prevencije. Cenim da ste svi ovde savesni zakupci, ali ne možete da pojmite šta su u stanju da rade oni nesavesni. Besmisleno je karikiranje u vidu poređenja obilaska stana i opštenja sa stanarevom ženom. Prirodno je da zakupodavac želi da se zaštiti, ili da bar smanji rizik od štete.
Imam iskustvo i sa jedne i sa druge strane. Iznajmljivao sam dva stana kao klinac kad sam imao 20 godina, sad hvala bogu sam u poziciji da ja iznajmljujem stanove drugima (i to ne samo u Srbiji). Dok sam bio zakupac, uredno sam plaćao kiriju i nisam imao stanodavce koji su mi ulazili u stan (niti bi to dozvolio), kao što meni sada ne pada na pamet da ulazim u tuđe stanove.

Neko je gore već rekao, ako želiš da se osiguraš od štete, uzmeš depozit, potpišete ugovor, overi se ugovor, napravi se zapisnik i sve što treba po PS-u. Međutim stanodavci ovde bi da imaju pravnu zaštitu, ali da izdaju na crno za keš i ne plaćaju nikakve poreze, a to baš i ne ide jedno sa drugim. Pa su se dosetili da ipak mogu da rentaju za keš, ali pošto pravnu sigurnost nemaju, onda će obilaze stan redovno da vide da slučajno nešto nije po njihovom ukusu.

Isto tako kad si normalan čovek, kad rentiraš normalan stan, pod normalnim uslovima, ti privlačiš normalne ljude. Velika je šansa da će normalni ljudi da se normalno ponašaju. Kad izdaješ adaptiranu garažu u Mirijevu u koju si prethodno ubacio nameštaj od pokojne prababe, i to staviš pod "NOV NOV LUX LUX", ti ćeš takvim oglasom privući određen subset ljudi sa kojima su problemi izvesniji.

Ako ja ograničim cene pojedinih proizvoda i to stavim u uzorak normalno je da će zvanična statistika pokazati manju inflaciju od stvarne.
Sa druge strane najlakše je videti samo cenu struje za bilo koji period. To je realna inflacija.
Ništa to nije novo i sve su ovo naši roditelji već proziveli.
Kojim je sve proizvodima u potrosackoj korpi ogranicena cena?

Struja je od 2019 skocila nekih 60% ako se porede trenutne cene (https://www.servisinfo.com/cena-struje) i cene iz 2019. (https://www.espreso.co.rs/vesti/eko...nas-da-li-vas-je-iznerviralo-ovo-poskupljenje). Kumulativna zvanicna inflacija od tad do sad je negde ~50%. Znaci cak i kada se koristi kriterijum koji si sam osmislio, nema govora o tome da je zvanicna inflacija drasticno niza od 'realne'.

Edit: a plate su u istom periodu porasle nekh ~80%.

3k sa kreditom za stan ili bez kredita ikakvih?
1300-1600 evra je samo osnovno, hrana, hemija, poneki komad odece, benzin.

Na to dodajes treninge za decu, eventualno neke privatne casove, komunalije i kredit za stan/kucu, vrtic (ako je privatni pa mora da se doplati), eventualno neka kraca ekskurzija itd....
Sa tim dodje na nekih 3000 evra, ali da se paze pare (to ti je prakticno bazicna potrosnja)

E sada sve ostalo preko toga da kupis neki komad namestaja, okrecis stan, ubacis neku klimu, kupis mobilni itd....sve to dodaj na tih 3000 evra osnovne potrosnje.

Mogu da odradim analizu troskova za nekih od zadnjih meseci, pa da detaljno rasclanim potrosnju.

ali to nema veze sa inflacijom, kod svih projekata je skoro pa pravilo da svaka sledeca faza je skuplja jer:

1. Investitor je vise "proveren", vec je zavrsio prethodnu fazu i tu mozes da se raspitas kako je ispalo na kraju,kupci manje strahuju da projekat nece biti izveden
2. Deo okoline je vec uredjen + sa lokalima ima vise sadrzaja
3. Lokacija je postaje atraktivnija

Pored toga faza ako je odmakla u izgradnji ona ce da skace u ceni nevezano za inflaciju, jedna je cena na 0%, druga na 20%, treca na 80% i cetvrta na 100%
Razmak izmedju pocetka prve faze i zavrsetka druge faze je cesto oko 5-6 godina, normalno da je skuplje.
Ok. Znači nema inflacije. Rast je isključivo zbog porasta atraktivnosti lokacije svuda 🙂.
Meni je onda izuzetno drago sto je Beč danas samo 3% atraktivniji nego 2022 a kod nas je ta atraktivnost 30+%.
Zaista sam srecan. Ovim bi i zavrsili diskusiju.

Imam iskustvo i sa jedne i sa druge strane. Iznajmljivao sam dva stana kao klinac kad sam imao 20 godina, sad hvala bogu sam u poziciji da ja iznajmljujem stanove drugima (i to ne samo u Srbiji). Dok sam bio zakupac, uredno sam plaćao kiriju i nisam imao stanodavce koji su mi ulazili u stan (niti bi to dozvolio), kao što meni sada ne pada na pamet da ulazim u tuđe stanove.

Neko je gore već rekao, ako želiš da se osiguraš od štete, uzmeš depozit, potpišete ugovor, overi se ugovor, napravi se zapisnik i sve što treba po PS-u. Međutim stanodavci ovde bi da imaju pravnu zaštitu, ali da izdaju na crno za keš i ne plaćaju nikakve poreze, a to baš i ne ide jedno sa drugim. Pa su se dosetili da ipak mogu da rentaju za keš, ali pošto pravnu sigurnost nemaju, onda će obilaze stan redovno da vide da slučajno nešto nije po njihovom ukusu.

Isto tako kad si normalan čovek, kad rentiraš normalan stan, pod normalnim uslovima, ti privlačiš normalne ljude. Velika je šansa da će normalni ljudi da se normalno ponašaju. Kad izdaješ adaptiranu garažu u Mirijevu u koju si prethodno ubacio nameštaj od pokojne prababe, i to staviš pod "NOV NOV LUX LUX", ti ćeš takvim oglasom privući određen subset ljudi sa kojima su problemi izvesniji.
Bivša koleginica je iz tog razloga promenila stan. Kaže dodje nenajavljen po kiriju i kao da malo baci pogled na stan. Sad da li je očekivao da nema za kiriju pa da ostvari neki fetiš ne znam ali svačega ima.

Ok. Znači nema inflacije. Rast je isključivo zbog porasta atraktivnosti lokacije svuda 🙂.
Meni je onda izuzetno drago sto je Beč danas samo 3% atraktivniji nego 2022 a kod nas je ta atraktivnost 30+%.
Kada pricamo o novogradnji i vise faznim projektima da, primarni skokovi cena nemaju vezu sa inflacijom.
Ili ti mislis da je A blok prva faza i poslednja faza razlika u ceni bila zbog inflacije?

Da citiram mog advokata koji je u to vreme gledao i radio sa klijentima koji su kupovali tu stanove "kupovalo se kao da ljudi kupuju cipele a ne stanove posle prve faze"

Pa ocigledno nije svuda jer je rast na nivou Beograda bio vec pomenutih 3% i 6%. SIgurno da i u Becu mozes naci cherry pickovane primere koji su rasli znatno vise od 3%.

Samo eto kada je potrebno, odjednom je i prosek na nivou grada ok.

Vrh