Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 119 30,4%
  • Ne

Glasovi: 243 62,1%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,4%

• Ukupno glasača
    391
Kada to nismo radili? Stariji ljudi ( za vreme iracko iranskog rata) koji su služili u JNA su utovarali municiju u dva broda od kojih jedan ide u Iran drugi u Irak. Tada smo važili za moralno društvo.
Razumem sve tvoje dileme i slažem se ali su utopisticke.

I jedno i drugo mi smeta i smatram to kaljanjem obraza ove zemlje.
Nema razlike.
Очито не разумеш нити геополитику а камоли привреду. Што се мене тиче волео бих да смо у прилици да производимо властите системе најсложенијих перформанси у свим видовима војске. То су радна места, научна база, технологије, и на крају крајева тако се мери моћ једне државе!

Што сложенији производ то боље! Наменска индустрија је у свакој држави покретач привреде, науке и развоја. Тако је рецимо створен и интернет као војна иновација. Оно што је занимљиво јесте план за следећи ПАРТНЕР 2027. године који ће се одржати на тада већ новом сајму (пошто пада после ЕКСПА) који је импресиван и који ће нашу земљу позиционирати на мапи света по овом питању. Биће остварена војнотехничка сарадња са импозантним бројем држава и наша наменска ће са неким партнерима развијати средства далеко већег домета од оног што тренутно поседујемо.
A na isti ćemo ići magarećim zapregama, dok će poneko skupljati bonove neko vreme, da bi mogao autom :ROFLMAO:

Aman, ne na tudjim ledjima zarad ***enog novca!
E sigurno ćemo onda zaustavitiu namere Amerike, ako mi ne proizvedemo. Na taj način ta tehnologija će otići u Madjarsku, Hrvatsku ili ko zna gde, a naš radnik neće imazti leba da jede. Ako smo tolčiki moralisti, daj da ukinemo svu proizvodnju oružja? Zapa,mtite nema krivioce u radniku zastave što je napravila kalašnjikov već u tamo nekomn Urošu Blčažiću što je pobio ljude. Odgovornost upotrebe sredstva je na korisniku, a ne proizvodjaču. Oružje se pravi da odvraća, a ako se zloupotrebi, to NIKAKO nije krivica proizvodjača, i ja tu nemam moralnu odgovornost, ali bismo terbali da imamo opdgovornosti prema svojem parčetu hleba.

Ma o čemu vi ljudi pričate? U vreme tržišne ekonomije da bude nestašica bilo čega? TZato što neko od 500 pumpi u Srbiji( lupam podatak>) ima 300? Pa samo će ovbih drugih 200 da opsluži više ljudi, neminovno će država da nacionalizuje NIS zbog zaposlenih, a posle rata u Ukrajini će biti novih pregovora. Ovo je direktna posledica nesposobnih ljudi koji pored svih donacija NISU umeli da naprave novac, pa prodavali žile kucavice države. To se ne radi.

Ma o čemu vi ljudi pričate? U vreme tržišne ekonomije da bude nestašica bilo čega? TZato što neko od 500 pumpi u Srbiji( lupam podatak>) ima 300? Pa samo će ovbih drugih 200 da opsluži više ljudi, neminovno će država da nacionalizuje NIS zbog zaposlenih, a posle rata u Ukrajini će biti novih pregovora. Ovo je direktna posledica nesposobnih ljudi koji pored svih donacija NISU umeli da naprave novac, pa prodavali žile kucavice države. To se ne radi.
Teško da će biti nacionalizacije jer će nam ukinuti gas, ali se nadam nekom dogovoru. A o tome kako je prodat i za koji novac da ne pričamo.

Очито не разумеш нити геополитику а камоли привреду. Што се мене тиче волео бих да смо у прилици да производимо властите системе најсложенијих перформанси у свим видовима војске. То су радна места, научна база, технологије, и на крају крајева тако се мери моћ једне државе!
Не разумем каква је то геополитика када развијамо војну сарадњу и то пуном паром са земљама које у датом моменту спроводе геноцид над је дим народом, док у другом делу Палестине спроводе терор сличан ономе који спроводи УЧК над Србима на КиМ.
Зар нисмо могли да Кинезима да развијамо ПВО и ракетне технологије, него баш са Израелом и Америком, са првима у моменту када спроводе етничко чишћење и геноцид, са другима док нам уводе санкције и заговарају рат?

То није геополитика која ће резултирати неким имагинарним савезништвом са Америком, већ срамотом.
Исто као и са здањем Генералштаба, боље је имати свој став него се понижавати и срамотити се.

Zar nisu tute neki gas najavile da će i onako dam prekinu gas? (mada ja mislim da će, bar za sada, samo da zaborave da su to najavili)
Mislim da nece smeti jer nismo samo mi u pitanju. A i njihova Vlada je sa jako tankom većinom i posle te izjave je bilo dosta prozivki...nije realno da bugarasi ukinu gas...za sada

E sigurno ćemo onda zaustavitiu namere Amerike, ako mi ne proizvedemo. Na taj način ta tehnologija će otići u Madjarsku, Hrvatsku ili ko zna gde, a naš radnik neće imazti leba da jede. Ako smo tolčiki moralisti, daj da ukinemo svu proizvodnju oružja? Zapa,mtite nema krivioce u radniku zastave što je napravila kalašnjikov već u tamo nekomn Urošu Blčažiću što je pobio ljude. Odgovornost upotrebe sredstva je na korisniku, a ne proizvodjaču. Oružje se pravi da odvraća, a ako se zloupotrebi, to NIKAKO nije krivica proizvodjača, i ja tu nemam moralnu odgovornost, ali bismo terbali da imamo opdgovornosti prema svojem parčetu hleba.
Наш радник ће имати шта да једе, поготово јер Америка и Израел нису једини произвођачи оружја на свету.
Једно је када муницију продајеш некоме ко не ратује, а друго је када продајеш оружје земљи која спроводи геноцид, и то из помоћ земље која представља перјаницу антисрпског блока.
Зар нисмо са нпр. Кином могли да кренемо у заједничку производњу ПВО ракета? Или да извоз преоријентишемо на Афричке земље које би могле бити мета потенцијалне агресије? Зашто не повећамо капацитете за модернизацију и производњу оклопне технике?
ПВО нам је нпр. у најјачем сегменту заснована на кинеској технологији, зар то није прилика за развој војно-техничке сарадње, много боља од снабдевања Израела и САД-а оружјем у овом моменту?

Наш радник ће имати шта да једе, поготово јер Америка и Израел нису једини произвођачи оружја на свету.
Једно је када муницију продајеш некоме ко не ратује, а друго је када продајеш оружје земљи која спроводи геноцид, и то из помоћ земље која представља перјаницу антисрпског блока.
Зар нисмо са нпр. Кином могли да кренемо у заједничку производњу ПВО ракета? Или да извоз преоријентишемо на Афричке земље које би могле бити мета потенцијалне агресије? Зашто не повећамо капацитете за модернизацију и производњу оклопне технике?
ПВО нам је нпр. у најјачем сегменту заснована на кинеској технологији, зар то није прилика за развој војно-техничке сарадње, много боља од снабдевања Израела и САД-а оружјем у овом моменту?
Pa da, ali država Srbiuja ne može privatnoj kompanmiji da kaže kome da prodaje i sa kim da saradjuje. Svakako je blago za nas da Vlatacom postoji i radi u Srbiji

Niko nije rekao da treba zaustaviti proizvodnju, nego treba zaustaviti saradnju i prodaju oružja genocidnim režimima. Ne znam šta je tu toliko teško shvatiti.

Vidim da ih je naša delegacija posetila što ukazuje da je ušao u razmatranje ali će to biti greška kao sa Rafalima. Samo sa l15 možemo dobiti raketu vv solidnog dometa. Sa bilo kojim zapadnim avionom ih nećemo dobiti.

Pregovori su trenutno za kineske trenerske avione.
To je lepa vest. L15 je značajno bolji avion pri čemu ima široku paletu naoruzanja. Osim toga ceska i kineska produkcija ne mogu da se porede. Ovaj avion možemo imati čim piloti završe obuku a češki bi čekali kao Rafal što čekamo.

Vrh