Šta je novo?

Cene nekretnina

Nije tu nista "pogresno" vec je to realno jer kome ces ovde lokalno da pravis softver i zivis od toga i da razvijes veliku kompaniju? U Americi je to nemerljivo lakse zbog milion faktora. Ovde ti se drzava nakaci kao pijavica + korupcija i nema sanse da ostanes cist ili mentalno zdrav. Globalni plasman odavde to je izuzetak otuda su to kod nas unicorn firme koje nabrojis na prste jedne ruke. Tesko je da globalno iz Srbije plasiras neki proizvod jer nisi deo veceg trzista (npr EU).
Cinjenica da u 2025 godini mi nemamo pristup npr Stripe-u kao payment gatewayu za inostrana placanja je dovoljno da prilicno ugusi lokalnu scenu.

Vise se isplati meni da otvorim novu LLC kompaniju nego odavde da plasiram iz svog D.O.O.-a globalni proizvod.
Zato i jesu otvorene silne agencije koje se bave tom problematikom ovde.

Eto, izgleda da su investitori rešili da uđu u minus i da grade stanove za vanzemaljce. Nisu lepo ispitali teren i dobili tvoju profesionalnu analizu.
Ma investitori grade, ali ne može investitor da napravi kanalizacionu i vodovodnu mrežu, mostove, puteve i slično. To mora država. Da je leva obala umesto Surčina izabrana za Expo 2027, onda bih rekao nema veze sto je projekat prevara, ali bar ce jedan veliki deo grada dobiti poboljšanje u infrasteukturi. Ovako, ne znam sta treba da se desi da drzava počne da ulaže u levu obalu, možda da dobijemo OI 2052.

zavisi sta je proizvod. ali ako radis game/app nebitno je okle si. ljudi iz vijetnama/turske ubijaju ogromne pare u tier 1 zemljama, u srbiji imamo primera toga.
vise je problem u tome, sto kod nas ne postoji support kada failujes. u smislu da nastavis dalje, nego moras da se vratis u corp sistem, gde je sve drugacije. a posle tog faila imas znanja boga oca vise, ali nemas ljudstvo/sredstva da nastavis da rizikujes i testiras.

jedina razlika je sada u odnosu na pre, sto vise nema organskog besplatnog trafika, tj sve se vise radi kroz paid marketing, sto je odma otezavajuca okolnosti. ali zavisi i kako pristupis tom problemu
Nisam pomenuo, ali ogromna razlika je u finansiranju. Razni privatni investitori, fondovi, sve je to mnogo pristupacnije, i postoji, tamo negde preko, ali ne kod nas. I to sto postiji to je toliko zakrzljalo i beznacajno da nije vredno pomena.

Ako mislis na Nordeus kao primer - to je jedan od unicorna na koje sam mislio. To je izuzetak.

no sikiriki, ljubi brat
Citiraću babu koja prodaje najjaču šargarepu na pijaci:

Baba: "Moj unuk je neki PROGRAMATOR"
Ja: Aha, u IT-u radi, jelte.
Baba: I ti sine, a. Lepo.
Ja: Ne, mis...
Baba: Nije ni to lako. Ceo dan ko grbavac neki. Bolje da je nešto privređivao.
Ja: Jeste gospođo, ne valja za vrat.
Baba: Ma, ne valja ni za šta. Nikad ti ja nisam volela te što čukaju u sokoćala.
Ja: NI JA GOSPOĐO!

Nisam pomenuo, ali ogromna razlika je u finansiranju. Razni privatni investitori, fondovi, sve je to mnogo pristupacnije, i postoji, tamo negde preko, ali ne kod nas. I to sto postiji to je toliko zakrzljalo i beznacajno da nije vredno pomena.

Ako mislis na Nordeus kao primer - to je jedan od unicorna na koje sam mislio. To je izuzetak.

nord je u nasem sistemu deluje kao unicorn, ali mi nemamo unicorne.
slazem se za finansiranje. ali to je i boljka evrope, jednostanvo nista ne moze da se meri sa amerikom, tamo je drugi setup u prici i mindset.
ali, ti i odavde mozes da dobijes finansiranje sa strane. ali da budem iskren, sada je teze zbog politicke situacije.

vise sam komentarisao, jer nekako olako ubijamo ideju, da ovde nesto moze da se napravi, jer sam totalno suprotnog misljenja/iskustva. ne mora da budu odma kule i gradovi, ali vec ima dosta firmi iz razlitih it bransi, koje su nastale ovde, prodale se. hr/virtual/gaming/3d etc etc

malo po malo, kada bi se ekosistem razvijao, mislim da bi bilo bas do jaja. ali jbg malo nas i istorija usrala, pa smo sigurica, grcem do penzije

Citiraću babu koja prodaje najjaču šargarepu na pijaci:

Baba: "Moj unuk je neki PROGRAMATOR"
Ja: Aha, u IT-u radi, jelte.
Baba: I ti sine, a. Lepo.
Ja: Ne, mis...
Baba: Nije ni to lako. Ceo dan ko grbavac neki. Bolje da je nešto privređivao.
Ja: Jeste gospođo, ne valja za vrat.
Baba: Ma, ne valja ni za šta. Nikad ti ja nisam volela te što čukaju u sokoćala.
Ja: NI JA GOSPOĐO!

haha. pametno zbori

lazar dzamic je pricao u jednom podkastu, kako se babe kraljevi marketinga na pijaci
uzmu prodaju jaja

stave dve grupe jaja. na prvoj stave cenu, a na drugoj samo stave ZA DECU
i ode dok si reko piksla

Колико сам чуо ти момци су прво радили у САД, па су онда дошли овде, вероватно са већ претходно пободеним кочићима тамо, са познавањем и приступом свим ресурсима, без препрека и ограничења које имају предузетници са само српским држављанством и искуством. То никако не умањује њихов успех, само ипак даје другачији контекст.

Колико сам чуо ти момци су прво радили у САД, па су онда дошли овде, вероватно са већ претходно пободеним кочићима тамо, са познавањем и приступом свим ресурсима, без препрека и ограничења које имају предузетници са само српским држављанством и искуством. То никако не умањује њихов успех, само ипак даје другачији контекст.

nista od ovoga nije tacno.

edit: jedino sto su doneli je programersko iskustvo, koje je imali najmanju ulogu u stvaranju

babe kraljevi marketinga na pijaci
Ima jedna tetka koja prodaje jaja na zemunskoj pijaci (znaju je svi, tu su dve jedna pored druge), koja ima pomoćnika pored koji ti ne dozvoljava da stojiš u redu sa decom, baca ti malo reči hvale kako si do jaja ćale, samo porodične vrednosti, živ bio komšo. Posle se vratiš jbg, markeeting.
nord je u nasem sistemu deluje kao unicorn
Prijavio sam se kod njih jednom za neku korpo bla poziciju, izduvao ga lagano.

Uvek sam voleo da istražujem brojke, pa da podelim sa vama info. 🙂
Između dva održana popisa neki delovi Beograda su dobili baš solidan rast stanovnika, npr Voždovac za oko 17k (bez podavalskih naselja) i Zvezdara za oko 20k su delovi koji baš vuku rast broja stanovnika. Tu je i Zemun gradska oblast koja je porasla za skoro 9k stanovnika. Eh sad, te tri zone/opštine obuhvataju mnoga naselja, pa se skupa meri rast stanovnika.
Ako se pogleda rast striktno po naseljima tu je rekorder Borča sa novih skoro 6k stanovnika.
Druga stvar koja me je zanimala jeste koji delovi Beograda su "najmlađi" tj. gde je najniža prosečna starost stanovnika. Najstarije stanovništvo nam je u Barajevu, Sopotu, Starom gradu, na Savskom vencu.
Najmlađe stanovništo je u Borči (40,4), Surčinu (40,5), Ovči. I desna strana Palilule nije loša 42,2 god i Zvezdara 41,1 god.
Tako da nije sve tako kako se predstavlja na forumu, najmlađa naselja sigurno nisu loša opcija za investiranje, zato toliko planiranih projekata ima.

Uvek sam voleo da istražujem brojke, pa da podelim sa vama info. 🙂
Između dva održana popisa neki delovi Beograda su dobili baš solidan rast stanovnika, npr Voždovac za oko 17k (bez podavalskih naselja) i Zvezdara za oko 20k su delovi koji baš vuku rast broja stanovnika. Tu je i Zemun gradska oblast koja je porasla za skoro 9k stanovnika. Eh sad, te tri zone/opštine obuhvataju mnoga naselja, pa se skupa meri rast stanovnika.
Ako se pogleda rast striktno po naseljima tu je rekorder Borča sa novih skoro 6k stanovnika.
Druga stvar koja me je zanimala jeste koji delovi Beograda su "najmlađi" tj. gde je najniža prosečna starost stanovnika. Najstarije stanovništvo nam je u Barajevu, Sopotu, Starom gradu, na Savskom vencu.
Najmlađe stanovništo je u Borči (40,4), Surčinu (40,5), Ovči. I desna strana Palilule nije loša 42,2 god i Zvezdara 41,1 god.
Tako da nije sve tako kako se predstavlja na forumu, najmlađa naselja sigurno nisu loša opcija za investiranje, zato toliko planiranih projekata ima.
najstariji su tamo gde su se stanovi dobijali za džabe u svoje vreme.
najmlađa je u tim delovima jer jedino tu današnja omladina nekako može da skrpi kraj s krajem i dođe do neke nekretnine.

Sto bi to neko rado kad mu je lakse da grune pare u ciglu i izme 3 dinara na ulozen 1 dinar plus posao sigurica a kupci se otimaju ...
Pa cak i u nekretninama, nasi investitori su relativno sitni. Zato i slabo ima zaista velikih projekata.

Opet, i za jacanje tog IT ekosistema je potrebno vreme. Secam se kad sam ja pocinjao tamo krajem 2000ih, 95% firmi je radilo outsource, i to vecina onaj najsitniji, sajt, shop, itd.
Ja sam prvo i poceo tako sto sam sa drugarima napravio firmu i pravili smo shopove. Jasno je nama bilo od starta da ne zelimo samo da prodajemo sate vec da multiplikujemo svoj rad ali nije to bas tako lako.

Ako radis B2C, konkurencija je ogromna, vecina kategorija ima winner takes it all rezultat, a takmicis se sa US firmama koje ako pokazu ikakav potencijal budu zasute milionima investicija. To je nesto sa cime ni ostatak Evrope dan danas ne moze uspesno da se takmici, a ne mi tad u tranzicionoj Srbiji.

Ako radis B2B, ako se naslanjas na domacu privredu, imas uglavnom neke srpske gazde koje u to vreme IT kapiraju kao nesto sto platis komsijinog malog koji zna sa ti kompijuteri 150e. Ako se oslanjas na stranu, za gomilu nisa nemas domain znanje, pa marketing, sales, sve to je u to vreme na dosta primitivnom nivou kod nas.

Mi smo stalno jedan deo resursa usmeravali na nase proizvode ali jednostavno znali smo samo da isprogramiramo, a nista od ovog ostalog potrebnog (mi smo doduse bili ubedjeni da smo maheri za sve :)).

Danas mislim da stvari stoje dosta bolje, em imas vise product firmi, em je i outsourcing dobrim delom presao na nearshoring, znaci kancelarija ovde je manje vise deo maticne kompanije, ukljucena u biznis procese. Takva je i moja firma, ja sam u Srbiji ali sam desna ruka CTO-a (a bogami i leva ruka CEO-a) u SIlicijumskoj dolini, i ucim od njih konstantno. Ja danas, sto @BillHicks kaze, imam zlatne lisice, imam neki projekat sa strane i partnere sa znanjem, ali nam je svima to sekundarni posao pa ide kilavo i za sad samo gubi pare. Da smo imali ovo znanje pre 15 godina kad smo mogli da zivimo na Smokiju i maminoj kuhinji, i da je vise ljudi u Srbiji bilo u slicnoj poziciji, vec bi mi imali srpske unicorne. Mislim da tek poslednjih nekoliko godina imamo odgovarajuci ljudski kapital za tako nesto.

sto kaze defkinjo, najlakse je napraviti nesto. ali od toga napraviti da korisnici to koriste i daju pare je umetnost. u srbiji nedostaje znanja oko toga.
cak i ovi koji su napravili uspeh, imaju ogromne poteskoce da ga ponove. jbg sve je brutalno

edit: ali ne treba odustojati. bitan je journey a ne destination

Dok sedis u Srbiji a klijenti su negde preko jako je tesko da uradis nesto vise remote. Moras da budes tamo gde su desavanja inace mrka kapa (tj mnogo je teze onda).

sto kaze defkinjo, najlakse je napraviti nesto. ali od toga napraviti da korisnici to koriste i daju pare je umetnost. u srbiji nedostaje znanja oko toga.
cak i ovi koji su napravili uspeh, imaju ogromne poteskoce da ga ponove. jbg sve je brutalno
1% ideja, 5% realizacija, 94% prodaja tj plasman, to je najbitnije.

edit: ali ne treba odustojati. bitan je journey a ne destination
Slazem se, da je samo tehnologija problem imali bi dosta mi proizvoda.
Ali sve oko toga je problem (administracija oko firme, brending, marketing, prodaja, istrazivanje trzista).

Vecina ljudi koje sam ja upoznao da pokusavaju nesto dolaze iz tehnicke pozadine, a naci kombo ljudi koji bi radili zajedno na necemu sto moze da propadne u Srbiji je dosta tesko jer smo dosta vise strasljivi prema riziku od zapadnog sveta rekao bih.

ne znam bash prave brojke, na intuiciju bih rekao, da je realizacija veci procenat. ali ima ona izreka

first time founder thinks about product, second time founder thinks about distribution. ali da, ko sto kaze kolumbaja treba naci pravi kanal, jer to je make it or break it

Slazem se, da je samo tehnologija problem imali bi dosta mi proizvoda.
Ali sve oko toga je problem (administracija oko firme, brending, marketing, prodaja, istrazivanje trzista).

Vecina ljudi koje sam ja upoznao da pokusavaju nesto dolaze iz tehnicke pozadine, a naci kombo ljudi koji bi radili zajedno na necemu sto moze da propadne u Srbiji je dosta tesko jer smo dosta vise strasljivi prema riziku od zapadnog sveta rekao bih.
Bas to. Ja sam dosta nekih projekata sa strane pocinjao sa drugarima programerima ili solo, na kraju sam najblize realizaciji stigao sad kad imam netehnickog partnera sa ozbiljnim biznis pedigreom (koji je opet stekao po stranim kompanijama). Iako je sam proizvod jednostavniji od svega sto sam ranije pokusavao (jer sam bio ubedjen da ako napravim nesto revolucionarno i nevidjeno to ce biti dovoljan marketing samo po sebi).

Vrh