Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,1%
  • Ne

Glasovi: 243 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    389
Samo je pitanje šta je stiglo avionima koji su sletali iz Urumcija na Batajnicu. Broj aviona je bio veliki i moglo je da stigne dosta toga iako ne sve što smo zamišljali.

1758230390843.png

шта је бре ово?

шта је бре ово?
Pasars kad popije koktel steroida razmućen u prepečenoj rakiji :)

Pa hteli su da naprave neki hibridni PVO sistem, sa kombinovanjem domaćih IC i radarski (pretpostavljam) navođenih raketa i dva boforsa...
Izgleda mi kao overkill... ne vidim neku svrhu ovakvih sistema (pa na kraju krajeva i sam Pasars mi je donekle problematičan) ukoliko nisu efikasni u obaranju dronova (a nisu, ništa nije efikasno u antidron borbi). Avioni retko lete nisko da ih dohvate ove rakete ili boforsi - stvar se svede, kao i sa svetom Pragom, na prangijanje po pešadiji i drugim zemaljskim metama. Ukoliko tako bude, onda smo mnogo para dali, bolje je bilo da remontuju stare prage, isti efekat bi bio.

Drugo je Pancir ili ovaj Kinez što je kopije TORa... to je neki mnogo viši tehnološki nivo od našeg, nama sasvim nedostupan.
Ti sistemi imaju smisla...

A ovo naše... ne znam zaista...
Nisam pametan, ali mnogo upitnika...

Kako Tango Six saznaje, planirano je da se prelet Rafala francuskog ratnog vazduhoplovstva iznad parade obavi u paru sa MiG-ovima 29 RV i PVO koji će, prema trenutnoj verziji plana, dočekati francuske avione po ulasku u srpski vazdušni prostor.

Među visokim zvanicama najavljeno je i prisustvo komandanta francuskog ratnog vazduhoplovstva.

Gledajući letački deo, posebno helikopterske ešelone...tužan podsetnik da nismo rešili problem sa flotom najvažnije letelice - helikoptera Mi-17...da li se razmišlja o nabavci nekih polovnih primeraka? Ili ćemo nabaviti neki zapadni helikopter koji je skuplji, manje pouzdan i manje praktičan bez utovarne rampe?

Pa sa 3P municijom bi mogli da budu efikasni kao zaštita od dronova sličnih Shahed-u.
Možda i za baba jage, ako se na vreme primete (i ako su moguće adekvatno tempirati municiju, ne znam kolika meta treba da bude)

Gledajući letački deo, posebno helikopterske ešelone...tužan podsetnik da nismo rešili problem sa flotom najvažnije letelice - helikoptera Mi-17...da li se razmišlja o nabavci nekih polovnih primeraka? Ili ćemo nabaviti neki zapadni helikopter koji je skuplji, manje pouzdan i manje praktičan bez utovarne rampe?

Pa sa 3P municijom bi mogli da budu efikasni kao zaštita od dronova sličnih Shahed-u.
Možda i za baba jage, ako se na vreme primete (i ako su moguće adekvatno tempirati municiju, ne znam kolika meta treba da bude)
Vidiš, interesantnu si temu pokrenuo...
Ima li Pasars uopšte sposobnost da uoči metu, tempira municiju i gađa iz Boforsa?

Rakete koje kače na njega su IC navođene i zahtevaju da operater prvo vizuelno uoči metu, pa da okrene lanser u pravcu mete, pa da senzor na raketi uradi neki lock, pa tek onda ide ispaljivanje...

Ali za Bofors?
Kako to funkcioniše, ako uopšte funkcioniše?

Kad malo razmislim, ispade velika ironija da je najpouzdanija odbrana od FPV dronova četiri momka sa sačmaricama oko vozila... pa prangijaj ko da si u lovu na guske...

Poslednja izmena:
Vidiš, interesantnu si temu pokrenuo...
Ima li Pasars uopšte sposobnost da uoči metu, tempira municiju i gađa iz Boforsa?

Rakete koje kače na njega su IC navođene i zahtevaju da operater prvo vizuelno uoči metu, pa da okrene lanser u pravcu mete, pa da senzor na raketi uradi neki lock, pa tek onda ide ispaljivanje...

Ali za Bofors?
Kako to funkcioniše, ako uopšte funkcioniše?

Kad malo razmislim, ispade velika ironija da je najpouzdanija odbrana od FPV dronova četiri momka sa sačmaricama oko vozila... pa prangijaj ko da si u lovu na guske...
Mislim da je na određeni broj ugrađen izraelski radar pa bi trebalo da ima tu mogućnost.

Nema HQ 9 dzabe stavljas :)
Odakle ti to? Podeli sa nama sta je onda iznenadjenje.
Videli smo Krasuhe, PULS, ( sto nije malo iznenadjenje) šta može da bude još ako nije hq9 a Bandic ga najavljuje? Prelet Rafala? Bilo bi glupo da to predstave kao iznenadjenje.

каква будалаштина. ако се буде прелазило са руских хеликоптера, прећи ће се на Ербас

Pa hteli su da naprave neki hibridni PVO sistem, sa kombinovanjem domaćih IC i radarski (pretpostavljam) navođenih raketa i dva boforsa...
Izgleda mi kao overkill... ne vidim neku svrhu ovakvih sistema (pa na kraju krajeva i sam Pasars mi je donekle problematičan) ukoliko nisu efikasni u obaranju dronova (a nisu, ništa nije efikasno u antidron borbi). Avioni retko lete nisko da ih dohvate ove rakete ili boforsi - stvar se svede, kao i sa svetom Pragom, na prangijanje po pešadiji i drugim zemaljskim metama. Ukoliko tako bude, onda smo mnogo para dali, bolje je bilo da remontuju stare prage, isti efekat bi bio.

мени се чини да је Бофорс превише за дронове. боље да су ставили 30 мм топове

I za većinu ljudi van ovog foruma i poznavaoce i pripadnike VS, znači 99.8% nacije
Pa Rafali su iznenadjenje
Za većinu ljudi van ovog i sličnih foruma (jer smo opsednuti :), poznavaoca vojske, par novinara i pripadnike VS, što znači 99.8% naše nacije sva nova oprema, Rafali, PULS, Hermes dronovi, Krasukha su velika iznenađenja.

HQ9, može da bude ne šlag na torti, jer toga već ima ihahaj, već samo trežnjica na vrhu tog šlaga.

A roboti već sklapaju HQ9B, možda ne baš ovaj ali njegov rođak da :)

Poslednja izmena:
Vrh