Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,1%
  • Ne

Glasovi: 243 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    389
Lebti***em, dokle smo došli, da molimo i plaćamo Srbe da brane Srbiju.
Svaki ovaj komentar koji ste dali mi je lično ogavan i odvratan. Kakve veze ima vojni rok sa time što je devedestih sve bio jedan veliki clusterfuck?

Samo izgovori... i ništa više od toga.
Nađeš nešto, uhvatiš se i držiš se toga da opravdaš zašto "tvoje sin neće ići u tu vojsku koja je ovakva i onakva, dok onaj tamo sedi, ovakav i onakav..."
***emtiživot, ko da ti neko sina šalje da juriša na bugarske rovove na Kajmakčalanu na -20 (što su vam dedovi radili da bi vi danas mogli u miru, sa full speed internetom, iz udobnosti fotelje, da serete po sopstvenoj zemlji).

Idu deca na par meseci da nešto nauče... i to je to.
I vidi ti dramu...

Seronje bre belosvetske... ništa više od toga!
Pametan se uči na tuđim greškama, bu**** na svojim a ti očigledno spadaš u neku treću kategoriju.

Otišla dvojica što sam ih znao da nešto nauče, pa su se vratili u limenim kovčezima, a jedan mi je bio rođak. Ni jedan nije dočekao dvadeseti rođendan.

A o njihovim učiteljima da ne govorim, najbolji su bili u sticanju stanova i iskorišćavanju oficirskih beneficija. Posle ne mogu da pobede teritorijalnu odbranu.

Zato što najbolji ginu i ostanu ovakvi bez stida i srama, bez osećaja pripadnosti i hrabrosti.
Baš me zanima kako ti i Perkan pretekoste? Ili ste vi sledeća tura?

Pa ne poginu baš svi... pretekne ih nešto da vode računa da besvesni ološ baš totalno ne zasere stvar.

Otišla dvojica što sam ih znao da nešto nauče, pa su se vratili u limenim kovčezima, a jedan mi je bio rođak. Ni jedan nije dočekao dvadeseti rođendan.
I više mi je muka i od ovih tupavih argumenata (slava momcima, i nek im je laka crna zemlja, obraćam se tebi...)
Šta čovek da ti kaže na ovu glupost? Šta si hteo da kažeš uopšte? Da služenje vojnog roka ubija?
Da... desi se..... pogineš u vojsci, pogineš na ulici, takav je život.
Sad da ti čovek kaže, a koliko stotina hiljada se vratilo iz vojske živo i zdravo?
I šta ostade od tvog argumenta? Ništa! Jer nije argument.

Ginu i mladi vatrogasci na obuci, pa to ne znači da ne treba da imamo obuku vatrogasaca ili vatrogasnu službu.

Па јесу рекли да најбољи изгибоше? Немају шта да се брину титови пионири. Они увек заврше са становима, а најбољи у ковчезима. Ал добро, што би рекли, такав је живот.

Dobro Peđa i StariPosmatraču, ozbiljna diskusija uvek može da se svede na nivo banalnosti.
Pretpostavljam da je to maksimum vašeg kapaciteta.
Dobra fora, svaka čast! Imate aplauz!

Baš bi me zanimalo kad bi došlo do nekog rata (ne daj bože) da li bi ovi iz pionirskog parka išli na front ili bi bilo ono preko veze ajde ne, evo služba stranci i sl.

Možda bih služio Srbiji (i služiću na druge načine), ali Vučiću nikad.

Da, da, da, svi bismo to voleli...
Ali naša sudbina nije takva da svi prežive.

Nije do nas... nametne nam se... i mi ginemo. Najbolji, najplemenitiji među nama ginu.
Ali to nije toliko tužno koliko je tužno da im se potomci ovako ponašaju.
Evo vidi Beobuild i sve će ti biti jasno.
Problem je u kulturi - oni koji poginu se automatski proglasavaju herojima. Nekad je to zaista herojstvo, a nekad jednostavno nemanje drugog izbora ili ludost. Nekad su oni koji su preziveli ucinili vece herojstvo, ali se ne broje zato sto su - preziveli. Nekad su hrabriji ljudi koji uopste nisu dosli u takvu situaciju da se iskazu, ili au na druge nacine izbegli da pokazuju hrabrost. Pri tome ne mislim na bezanje, vec na poteze koji neprijatelja ubee da odustane, a ne da napadne.
I, naravno, mrtvima se lakse manipulise. Pripisuje im se svasta, i bas oni koji su najvise doveli do njihove smrti se busaju u njihove mtve grudi, koristeci secanje na njih i njihovu licnu nesrecu za svoje ciljeve..
Da budem jasan, nije to nikakav srpski specijalitet, vec standardno univerzalno ponasanje u celom svetu, u manjoj ili vecoj meri.

Baš bi me zanimalo kad bi došlo do nekog rata (ne daj bože) da li bi ovi iz pionirskog parka išli na front ili bi bilo ono preko veze ajde ne, evo služba stranci i sl.

Vucic je izgovor. Ti i takvi kao što si ti će služiti ovoj zemlji samo ako ih aparat sile prinudi na to. Nema to nikakve veze sa Vucicem. Isto bi govorio da je bilo ko drugi u pitanju.
Bolje vam je pod Vucicem da služite on vam je nesto oruzja kupio. Zamisli da te Tadić i Ponos teraju u rat.

Problem je u kulturi - oni koji poginu se automatski proglasavaju herojima. Nekad je to zaista herojstvo, a nekad jednostavno nemanje drugog izbora ili ludost. Nekad su oni koji su preziveli ucinili vece herojstvo, ali se ne broje zato sto su - preziveli. Nekad su hrabriji ljudi koji uopste nisu dosli u takvu situaciju da se iskazu, ili au na druge nacine izbegli da pokazuju hrabrost. Pri tome ne mislim na bezanje, vec na poteze koji neprijatelja ubee da odustane, a ne da napadne.
I, naravno, mrtvima se lakse manipulise. Pripisuje im se svasta, i bas oni koji su najvise doveli do njihove smrti se busaju u njihove mtve grudi, koristeci secanje na njih i njihovu licnu nesrecu za svoje ciljeve..
Govorimo o pretežnosti, a ne pojedinim slučajevima.
Da, ima uvek svega i svačega u takvim situacijama.
Ako ideš od primera do primera, zaključaka imaš koliko i primera - milione.
Zato je to loš put - realno ne vodi ničemu
.
Vucic je izgovor.
Velika istina!

O5 nepotrebno u diskusiju o vojsci i služenju vojnog roka ubacujete ćaci debile iz pionirskog parka i Vučića.
Kad si napisao da ćaci debili neće ići u rat i na služenje vojnog roka automatski si se svrstao u taj podskup individua koje apsolutno nemaju zajedničkih dodirnih tačaka sa zemljom i ogromnom većinom običnog naroda. Pošto si i ti za to da deca ne treba da služe svojoj zemlji u miru a i u potencijalnim ratu kao i ćaci plaćenici. Zar ne?
U čemu je onda razlika između njih i tebe u pogledu vojske i služenja vojnog roka?

Niko od likova koje znam a koji su sad u rodoljubivom zanosu, koji se busaju u grudi junačke u miru (poput nekih na ovoj temi), nisu iskoristili šansu da se dokažu i dobrovoljno odu da brane državu kada je to trebalo. Pričao sam ovde, iz kruga mojih poznanika i prijatelja prvi je otišao Mađar, pored svih velikih Srbendi. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.

O5 nepotrebno u diskusiju o vojsci i služenju vojnog roka ubacujete ćaci debile iz pionirskog parka i Vučića.
Kad si napisao da ćaci debili neće ići u rat i na služenje vojnog roka automatski si se svrstao u taj podskup individua koje apsolutno nemaju zajedničkih dodirnih tačaka sa zemljom i ogromnom većinom običnog naroda. Pošto si i ti za to da deca ne treba da služe svojoj zemlji u miru a i u potencijalnim ratu kao i ćaci plaćenici. Zar ne?
U čemu je onda razlika između njih i tebe u pogledu vojske i služenja vojnog roka?
Ja sam apsolutno za to da treba mladi da služe vojni rok u miru u normalnoj državi, kao recimo u Švajcarskoj. Ali mi smo daleko od normalne države jer bukvalno imamo kriminalce na vlasti. Sutra da mu padne na pamet da mene koristi za svoje lične interese (kao što je vojna parada sada)- neka hvala. Razlika između mene i njih u pogledu vojske jeste da bih ja služio Srbiji, jer nju volim. Verujem da bih mnogo i doprineo. Ali ne mogu fizički da prihvatim da salutiram kriminalcu. To je jednostavno tako i tjt. A oni, oni bi služili svoje guzice pre i tražili bi svaki vid spasa da izbegnu služenje vojnog roka. A sa ovom vlašću bi imali sigurno mogućnost da tako nešto izbegnu.
Ja sam za to, ako se služi vojska, služe je svi. Nema povlašćenih.

Niko od likova koje znam a koji su sad u rodoljubivom zanosu, koji se busaju u grudi junačke u miru (poput nekih na ovoj temi), nisu iskoristili šansu da se dokažu i dobrovoljno odu da brane državu kada je to trebalo. Pričao sam ovde, iz kruga mojih poznanika i prijatelja prvi je otišao Mađar, pored svih velikih Srbendi. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.
Da... takvi su ljudi generalno. Licemeri!
95% ljudi je takvo, kvarljiva smo roba kao oblik života, ništa tu posebno novo nema...

Zato imaš OBAVEZAN vojni rok.
I imaš OBAVEZU da braniš zemlju u slučaju rata.
I nikoga ne zanima šta ti o tome misliš.
Niti iko posebno očekuje da budeš dobrovoljac.

Od tebe se očekuje da svoju OBAVEZU ispuniš.
I to je to.

A ko je dobrovoljno otišao, a ko je srbovao pa zbrisao - mani se te priče.
U ludim devedesetim svašta se dešavalo, svašta je prolazilo.
Mi sada gradimo sistem gde će to biti nemoguće ili vrlo teško.
I to nema veze sa Vučićem - bio, prošao... big deal!

Ali OBAVEZA uvek ostaje.

Da... takvi su ljudi generalno. Licemeri!
95% ljudi je takvo, kvarljiva smo roba kao oblik života, ništa tu posebno novo nema...

Zato imaš OBAVEZAN vojni rok.
I imaš OBAVEZU da braniš zemlju u slučaju rata.
I nikoga ne zanima šta ti o tome misliš.
Niti iko posebno očekuje da budeš dobrovoljac.

Od tebe se očekuje da svoju OBAVEZU ispuniš.
I to je to.

A ko je dobrovoljno otišao, a ko je srbovao pa zbrisao - mani se te priče.
U ludim devedesetim svašta se dešavalo, svašta je prolazilo.
Mi sada gradimo sistem gde će to biti nemoguće ili vrlo teško.
I to nema veze sa Vučićem - bio, prošao... big deal!

Ali OBAVEZA uvek ostaje.
Jel onda obavezan za sve ili može preko veze?

Dobro reče pukovnik Anicic u svojoj knjizi Smena...ne daju Srbinu ni avion da obori. A ko je branio ovu zemlju? Nekih 250.000 vojnika smo imali?

Ja sam za to, ako se služi vojska, služe je svi. Nema povlašćenih.
Evo, da se javno složim sa tobom, prvi put ever! Nema povlašćenih!

Ja sam apsolutno za to da treba mladi da služe vojni rok u miru u normalnoj državi, kao recimo u Švajcarskoj. Ali mi smo daleko od normalne države jer bukvalno imamo kriminalce na vlasti. Razlika između mene i njih u pogledu vojske jeste da da bih ja služio Srbiji, jer nju volim. Verujem da bih mnogo i doprineo. Ali ne mogu fizički da prihvatim da salutiram kriminalcu. To je jednostavno tako i tjt. A oni, oni bi služili svoje guzice pre i tražili bi svaki vid spasa da izbegnu služenje vojnog roka. A sa ovom vlašću bi imali sigurno mogućnost da tako nešto izbegnu.
Raspitaj se malo kakav krimos je bio Nikola Pašić.
Uuuuuu, svega je tu bilo.... i ondašnji Srbi su veoma pizdeli na njega, posebno zbog njegovog sina, jedne obične korumpirane džukele, Rada Pašića. Raspitaj se.

Ali - i ovde je razlika između ondašnjih Srba i takvih kao ti - kad je doboš objavio mobilizaciju, odziv je bio 105%.
Imali smo prekobrojne pukove - nije bilo formacije za njih.

Jer su ondašnji Srbi jasno razdvajali obavezu da se Srbija brani od nekog tamo Pašića i njegovog usranog sina.
A mogli su isto tako da kažu - neću, nek ide Rade Pašić prvo. Gde bi nas to odvelo?

Ti si mlad i očigledno nenačitan (shvati ovo ne kao uvredu, nego konstataciju koju objašnjava tvoja mladost - ima vremena da to ispraviš).
Da si malo svesniji, mogao bi u toj svojoj glavi da i ti razlučiš bitno od nebitnog. Srbiju od Vućića i Pašića.
Zato treba učiti, čitati, slušati, obrazovati se.

Apsolutno potpisujem.
Ali znaš i sam da će uvek biti maminih i tatinih sinova. Kao što ih je oduvek i bilo još od postanka civilizacije pa naovamo.
Opet ga uhvati!
Uvek će nego da izbegne ni to ne moze biti izgovor. U mom rodnom gradu su poznata dva takva slučaja i danas ih ljudi gledaju sa prezrenjem.

Apsolutno potpisujem.
Ali znaš i sam da će uvek biti maminih i tatinih sinova. Kao što ih je oduvek i bilo još od postanka civilizacije pa naovamo.
Znam, nažalost je tako. Zato i želim i zalažem se za pravedan sistem. Baš me zanima kakva je statistika u Švajcarskoj recimo.

Uvek je bilo protivnika režima među vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka. Kod mene u bateriji sigurno 30% njih su Miloševića gledali onako kako ti gledaš na žvalavog.
I svi su izvršavali svoje obaveze u kasarni bezuslovno. Zato što su znali da ako budu odbijali to da rade samo će sebi napraviti probleme i produžiti tu njihovu "agoniju" još duže.
Znao sam lično njih trojicu koji su posle bili u Otporu kada se Sloba skidao sa vlasti,ali nikada im nije padalo na pamet da odbijaju naređenja pretpostavljenih tokom odsluženja.
Još zamisli vojni rok od 12 a u mom slučaju 15 meseci(jerbo bombardovanje).
Tako da jedno je qrčenje na netu a potpuno drugo ono što se dešava u stvarnom životu.
Kako ide ona stara?
"Neće ni ćuran na svadbu..."

Kod mene je tako isto bilo, samo su tada vlast držali ,,žuti". Mogu slobodno reći da je više od polovine vojnika bilo otvoreno protiv ,,žutih" i njihove vlasti.

Koncentracija protivnika vladti u kasarni je bila takva i jer je veliki deo tadašnjih potencijalnih vojnika, a koji su bili pristalice vlasti sa tada uglavnom ekstremno liberalno, proNATO, mir u svetu, neću da me zločinci postrojavaju i sličnim stavovima tada biralo da služe civilno jer su imali mogućnost izbora.
Starešine većinom otvoreno besne na tadašnju vlast, opšti i otvoreni stav je bio da se radi protiv vojske, gase kasarne, namerno radi na smanjenju odziva vojnika, plate namerno male da bi forsirao odlazak, pretnje prekomandama zbog gašenja jedinica,... Otvoreno se govorilo protiv vlasti, čak i u učionici ispod okačene slike tadašnjeg predsednika.

I opet su svi izvršavali zadatke, stajali mirno i salutirali.

Prvih mesec dana u vojsci se nauči da imena nisu bitna, već komandna pozicija. Ne pozdravljaš ti nekog Marka Markovića, već komandira odeljenja - voda - čete ... Nije bitno ko je on i kako se zove. Nije bitno da li ti se sviđa ili ne. Nema tu demokratije i slobodnog izbora, to ti je služba.

Evo, da se javno složim sa tobom, prvi put ever! Nema povlašćenih!

Raspitaj se malo kakav krimos je bio Nikola Pašić.
Uuuuuu, svega je tu bilo.... i ondašnji Srbi su veoma pizdeli na njega, posebno zbog njegovog sina, jedne obične korumpirane džukele, Rada Pašića. Raspitaj se.

Ali - i ovde je razlika između ondašnjih Srba i takvih kao ti - kad je doboš objavio mobilizaciju, odziv je bio 105%.
Imali smo prekobrojne pukove - nije bilo formacije za njih.

Jer su ondašnji Srbi jasno razdvajali obavezu da se Srbija brani od nekog tamo Pašića i njegovog usranog sina.
A mogli su isto tako da kažu - neću, nek ide Rade Pašić prvo. Gde bi nas to odvelo?

Ti si mlad i očigledno nenačitan (shvati ovo ne kao uvredu, nego konstataciju koju objašnjava tvoja mladost - ima vremena da to ispraviš).
Da si malo svesniji, mogao bi u toj svojoj glavi da i ti razlučiš bitno od nebitnog. Srbiju od Vućića i Pašića.
Zato treba učiti, čitati, slušati, obrazovati se.
Kratak off. Kad vidim spomenik Nikoli Pasicu želudac mi se okrene. U srpsko bugarskom ratu je bio dezerter a brat mu je služio u bugarskoj vojsci. Sin Rada mu je bio ratni profiter i samo intervencijom regenta je u ww1 izbegao smrtnu kaznu u Francuskoj zbog prodaje oruzja neprijatelju. Satro je srpsku vojsku kalkulisuci sa Apisom i mi mu još dižemo spomenik.
A da izdao je sve svoje prijatelje posle Timocke bune od kojih su mnogi dobili smrtnu kaznu.

Znam, nažalost je tako. Zato i želim i zalažem se za pravedan sistem. Baš me zanima kakva je statistika u Švajcarskoj recimo.
U Švajcarskoj ih otprilike 55% ide u vojsku, 25% civilno (van vojske), 20% budu oslobođeni i plaćaju dodatni porez (deo tih 20% budu oslobođeni i od poreza, to su manje više oni koji i kod nas budu oslobođeni)

Zelim da kazem jednu stvar, ja sam jedan od najvecih protivnika ove vlasti i velikog vodje, ali treba da bude sramota svakog ko vojsku i sluzenje domovini gleda iskljucivo kroz politiku. Imala je Srbija vojsku i pre Vucica, imace je i posle Vucica, ali ovoliko kukavica mislim da nikad nije imala. Samo izgovori i izgovori. Ako neces da sluzis vojsku kazi tako, ali nemoj samo da gledas kroz 90te, politiku itd. Mislim da je jedan od ciljeva nvo sektora i tih lesinara da Srbima ogade vojsku konstantnom negativnom kampanjom.

Прича се да ће команданта 72. да пошаљу у пензију само зато што је класић са недавно пензионисаним командантом САЈ.

Vrh