Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 117 30,1%
  • Ne

Glasovi: 243 62,5%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,5%

• Ukupno glasača
    389
Где сам ја поменуо противнике режима? Нигде. Ја сам причао о издајницима који воде државу.
Da,ali u kontekstu priče da će biti nemoguće organizovati obuku i život u kasarni dok je vrhovni komandant žvalavi. Na to sam se osvrnuo u postu iznad.
I nemoj se zavaravati da je ikada u istoriji naše zemlje među vojnicima u kasarnama bilo jednoumlja i da su svi koji su odrađivali svoj dug zemlji podržavali bilo kog vladara,predsednika ili autokratu.
Ali svi su MORALI da se pridržavaju "pravila službe" ako su mislili da se skinu onda kada je to bilo planirano.
Naravno, uvek je bilo usijanih glava koji su pokušavali nešto ali su se brzo otreznili kada su shvatili da im to njihovo činjenje ili nečinjenje nikako ne ide u korist.

Издајник овог калибра није водио ову земљу у њеној историји, тако да та прича пада у воду. Може да купи колко хоће летећих и котрљајућих контејнера смрти, кад је морал у минусу где ће и остати.

Издајник овог калибра није водио ову земљу у њеној историји, тако да та прича пада у воду. Може да купи колко хоће летећих и котрљајућих контејнера смрти, кад је морал у минусу где ће и остати.
Ok.

Ja nikad neću zaboravit pogled mog klasića iz vojske kad smo završavali mi odošmo kući a on bio mangup pa svako malo u pritvor .Zavrsio posle nas 2 meseca.
Jer deo što provedeš u pritvoru ti se ne računa u vreme odsluženja vojnog roka.
Pa samo izvoli možeš u nedogled.
Tako je bilo kad sam ja služio.
Neka hvala, radije ću završiti 2 meseca kasnije ali bar ću imati kičmu. Služiću Srbiji, ne kriminalcu Vučiću.

Svakako džabe raspravljamo, SNS neĉe uvestesti obavezno služenje vojnog roka

Ја ти наведем директан пример из блиске прошлости када је пружен отпор издаји, а ти опет окрећеш неке приче. Не дај Боже да овај припрема неку погибељ за ову младост, на***ао је, заједно са титовим пионирима који га хране на изборима.

Ја ти наведем директан пример из блиске прошлости када је пружен отпор издаји, а ти опет окрећеш неке приче. Не дај Боже да овај припрема неку погибељ за ову младост, на***ао је, заједно са титовим пионирима који га хране на изборима.
I ja ti objasnim gore da to nije baš tako kako zamišljate da se život u kasarnama odvija.
Nemoj zaboraviti da postoje i vojni zakoni i sudovi po kojima se i organizuje odsluženje vojnog roka.
Pa nije vojska udruženje penzionera pa da može da radi svako kako mu se prohte.
Onog trenutka kada potpišeš,ti si u OBAVEZI da izvršavaš naređenja i da se povinuješ pravilu službe.
Niko tebi ne može zabraniti da opstruiraš ali to za sobom vuče i neke konsekvence.
E sad ako si spreman da "ne saginješ kičmu" pred žvalavim tvoje pravo. Mada ne vidim kakve direktne veze ima vučić sa tvojim odrađivanjem duga zemlji ali ok.

Pored vozila i krupne opreme, ja se uvek vraćam na ličnu opremu vojnika, jer džaba PVO sistem od 500 miliona evra, kada vojska a naročito pešadija nosi puške koje nisu adekvatne savremenim uslovima, bez optike, uređaja sa noćno gledanje, uniforme lošeg kroja i materijala. Znam, u tom delu ima određenih izazova, ne bih da ulazim sada u njih.

Iz proba parade, očigledno je da su modularne puške kao i nove snajperske puške u standardnom i velikom kalibru, ušle u malo veće broju u jedinice. Kao i optika Teleoptik, Khales optika za snajpere (za koju mi je jedan motivisani pešadinac da košta 5k evra po komadu). Takođe, da su nove unforme, taktički ranci, prsluci, naočare za sunce i zaštitne od prašine, rukavice takođe u većem broju.

Siguran sam da nisu pokrivene sve jedinice VS van parade ali je toi prednost ovakvih parada, postoji jasni rok i 6.000 pripadnika mora da bude sve po PS-u, pa se domaći proizvođači uozbilje i hvataju foto finiš.

Evo par fotografija sa priprema:
Screenshot 2025-09-17 at 14.46.47.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.45.07.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.44.59.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.44.10.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.41.37.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.40.28.png
Screenshot 2025-09-17 at 14.40.12.png

Poslednja izmena:
I ja ti objasnim gore da to nije baš tako kako zamišljate da se život u kasarnama odvija.
Nemoj zaboraviti da postoje i vojni zakoni i sudovi po kojima se i organizuje odsluženje vojnog roka.
Pa nije vojska udruženje penzionera pa da može da radi svako kako mu se prohte.
Onog trenutka kada potpišeš,ti si u OBAVEZI da izvršavaš naređenja i da se povinuješ pravilu službe.
Niko tebi ne može zabraniti da opstruiraš ali to za sobom vuče i neke konsekvence.
E sad ako si spreman da "ne saginješ kičmu" pred žvalavim tvoje pravo. Mada ne vidim kakve direktne veze ima vučić sa tvojim odrađivanjem duga zemlji ali ok.
Не знам колико је у периоду ратова у Хрватској дивизион имао људи, али ако ти се на позив у јединицу јави мање од 10 људи како се то зове? Мислиш да је неко јурио те остале? Јесте ђавола.

Жвала прави дуг земљи, ето директне везе. А његов дуг ће плаћати генерације.

Divno sve to izgleda, ali ljudi, mi danas na bojište možemo da izvedemo jedva cifru koju je Lazar izveo pred Turke.
Mislite o tome...

10k efektivnih boraca i 10k u pratećim službama jednostavno nije dovoljno.
Zemlja u našoj geopolitičkoj poziciji MORA da ima bar vojsku veličine koju je imala SRJ 1999te - što aktivno, što u aktivnoj rezervi, što realno prikupljeno mobilizacijom momaka koji su odslužili vojni rok.

Samo tako... mora tako...

Vratmo se temi Vojske i namenske indrustrije.

Jedno pitanje o namenskoj industriji.

Šteta što se nije razmišljalo o oklopnim kabinama pri modernizaciji Ognjeva, negde je to sada minimum zahteva, posebno kada te love dronovi i protivnička artiljerija sva zaštita od gelera je više nego potrebna. Ovo su modernizovani sa parade.

!MJ0_6734.jpg

Trebalo bi biti zadovoljan kako je urađena modernizacija Ognjeva, zaista ogroman skok primeren savremenim uslovima. Samo pitam, koliko bi bilo komplikovano da se naknadno stavi nove oklopna kabina FAP-a na modernizovane Ognjeve i da se svi logistički kamioni proizvode sa oklopnom kabinom.

Jer ako ceo VS stavljamo u oklop, ne zaboravimo operatore Ognjeva, vozače kamiona i logističare.

U jednoj fotografiji, koliko znači oklop na ratištu, u prvom planu oklopljen, pozadi bez oklopa... jedna od prvih verzija oklopnih Kamaza:

Screenshot 2025-09-17 at 15.25.20.png

Šteta što se nije razmišljalo o oklopnim kabinama pri modernizaciji Ognjeva, negde je to sada minimum zahteva, posebno kada te love dronovi i protivnička artiljerija sva zaštita od gelera je više nego potrebna. Ovo su modernizovani sa parade.
Lično mislim da bi to bilo beskorisno - samo bi dodavalo težinu vozilu bez da išta doprinosi zaštiti.
Dron će probiti oklop - tanak ili debeo, nebitno je. Slate armor (rešetke) bi možda donekle ublažile problem (ne bi ga rešile).

Geleri od 152/155 mm probijaju oklope. Moraš mnogo čelika da naslažeš da se zaštiti od gelera.
Koliko bi bio težak taj FAP na kraju? Pa ne bi mogao da mrdne... i na krau krajeva, možeš kabinu da zaštitiš - ali geleri će onesposobiti lansirne cevi i vozilo će biti neupotrebljivo za primarnu namenu

Dakle - kad sve sabereš, verovatno je bolje samo dodati rešetke na lansirne cevi i ništa više. A i to samo u ratnim uslovima.
Mobilnost više štiti od oklopa. A ako baš nemaš sreće - jbg... zato smo naštancali ovoliko Ognjeva... goreli bi oni u ratu kao i sve drugo što gori, zato ih treba mnogo.

U jednoj fotografiji, koliko znači oklop na ratištu, u prvom planu oklopljen, pozadi bez oklopa... jedna od prvih verzija oklopnih Kamaza:
ovaj je imao sreće da je pogođen kasetnom municijom koja nije zapalila gorivo u rezervoaru. Mislim da je ovo ruska kolona koja je krenula u pomoć Sudži u vreme ukrajniske ofanzive na Kursk. Kolona je gađana Himarsima, koji dejstvuju kasetno. Ok kabina prvog kamiona je možda spasila vozača, ali sve ostalo je uništeno...

A da je dejstvovano krupnim kalibrom po koloni, pa nema tog oklopa na kamionu koji bi zaustavio komad čelika od granate 155 mm....

Poslednja izmena:
Lično mislim da bi to bilo beskorisno - samo bi dodavalo težinu vozilu bez da išta doprinosi zaštiti.
Dron će probiti oklop - tanak ili debeo, nebitno je. Slate armor (rešetke) bi možda donekle ublažile problem (ne bi ga rešile).

Geleri od 152/155 mm probijaju oklope. Moraš mnogo čelika da naslažeš da se zaštiti od gelera.
Koliko bi bio težak taj FAP na kraju? Pa ne bi mogao da mrdne... i na krau krajeva, možeš kabinu da zaštitiš - ali geleri će onesposobiti lansirne cevi i vozilo će biti neupotrebljivo za primarnu namenu

Dakle - kad sve sabereš, verovatno je bolje samo dodati rešetke na lansirne cevi i ništa više. A i to samo u ratnim uslovima.
Mobilnost više štiti od oklopa. A ako baš nemaš sreće - jbg... zato smo naštancali ovoliko Ognjeva... goreli bi oni u ratu kao i sve drugo što gori, zato ih treba mnogo.

ovaj je imao sreće da je pogođen kasetnom municijom koja nije zapalila gorivo u rezervoaru. Mislim da je ovo ruska kolona koja je krenula u pomoć Sudži u vreme ukrajniske ofanzive na Kursk. Kolona je gađana Himarsima, koji dejstvuju kasetno. Ok kabina prvog kamiona je možda spasila vozača, ali sve ostalo je uništeno...

A da je dejstvovano krupnim kalibrom po koloni, pa nema tog oklopa na kamionu koji bi zaustavio komad čelika od granate 155 mm....
Da, ovo je primer iz Kurska, tu se slažemo.

Za ostalo, se potpuno ne slazemo :).

Neću probati da osporim sta si napisao, vec samo da kazem da, bilo kakav oklop, koji ce zastiti vojsku, ukljucujuci vrlo vredne operatere Ognjeva (koje ne mozes tek tako da nadjes u ratu) kao i vozace teskih kamiona, treba štititi svim merama. Nekada je geler, nekada kasetna, neka zaseda, u svakoj opciji, oklop moze da pomogne u prezivljavanju posade. Tovar ce stradati ali nekada, po meni uvek, su ljudi vredniji.

Ruska vojska, koja je po tome da oklopi logistiku, bila jedna od najnemarnijih vojski na planeti, sada uviđa svoju gresku, prilagodjava se uslovima na ratistu i Kamaz stanca ovo, snimak je od juče, svi su oklopljeni:

https://t.me/zoka200/40505

Uvek treba učiti od onih u ratu.

Poslednja izmena:
Ma dajte ljudi, ko ode taj probleme uglavnom neće praviti. To su dva ipo meseca, dok stigneš da smisliš kako da ih zezneš pola prošlo, pa će svi gledati samo da se skinu… Možda bude neki izuzetak, ali taj će FAFO. Više će da bude bežanije i skrivanja, pa će u proseku i to da dosadi.

Mnogo veći problem će nam biti novi talas egzodusa, koji je već krenuo, bar među mladim inženjerima. Toga je i Onaj bio svestan, pričao je pre jedno godinu dana kako “moramo da vidimo kako da ih sačuvamo, da ne odu” (baš u kontestu vojnog roka), deluje da su slabo videli.

(I lično se slažem sa @StariPosmatrač oko slanja u svet)

Nabroj 10 junaka ratova devedesetih koji su poznati široj javnosti.
Nije poznat široj javnosti:
Mobilisana jedinica je poslata na Vukovar. Jedinica se podelila, jedan deo hteo da ide, jedan hteo da dezertira. Jedan vojnik iz Gornjeg Milanovca je stao između te dve grupe i oduzeo sebi život. Slava Miroslavu Milenkoviću! (20. septembar 1991.)

Lebti***em, dokle smo došli, da molimo i plaćamo Srbe da brane Srbiju.
Svaki ovaj komentar koji ste dali mi je lično ogavan i odvratan. Kakve veze ima vojni rok sa time što je devedestih sve bio jedan veliki clusterfuck?

Samo izgovori... i ništa više od toga.
Nađeš nešto, uhvatiš se i držiš se toga da opravdaš zašto "tvoje sin neće ići u tu vojsku koja je ovakva i onakva, dok onaj tamo sedi, ovakav i onakav..."
***emtiživot, ko da ti neko sina šalje da juriša na bugarske rovove na Kajmakčalanu na -20 (što su vam dedovi radili da bi vi danas mogli u miru, sa full speed internetom, iz udobnosti fotelje, da serete po sopstvenoj zemlji).

Idu deca na par meseci da nešto nauče... i to je to.
I vidi ti dramu...

Seronje bre belosvetske... ništa više od toga!

Nije poznat široj javnosti:
Mobilisana jedinica je poslata na Vukovar. Jedinica se podelila, jedan deo hteo da ide, jedan hteo da dezertira. Jedan vojnik iz Gornjeg Milanovca je stao između te dve grupe i oduzeo sebi život. Slava Miroslavu Milenkoviću! (20. septembar 1991.)
Stojadin Mirković. Kada je Tepic odlučio da digne u vazduh skladište municije naredio mu je da napusti položaj što je on odbio. Ostali su samo on i Tepic. Branio se Pragom i poginuo. Slava Stojadinu Mirkovicu!!!

Deda kako je to bilo 1941, koliko vas je krenulo u rat?
Iz sela nas je krenulo preko 50.
A koliko vas je stiglo i napalo U karaulu?
A stiglo nas je 15-20.

Posle rata, uz dva svedoka, ovi koji nisu stigli su postajali "prvoborci"! (status koji je donosio povlastice)

Ja bih pak voleo da svi oni danas zivi, a ne "heroji".
Da, da, da, svi bismo to voleli...
Ali naša sudbina nije takva da svi prežive.

Nije do nas... nametne nam se... i mi ginemo. Najbolji, najplemenitiji među nama ginu.
Ali to nije toliko tužno koliko je tužno da im se potomci ovako ponašaju.
Evo vidi Beobuild i sve će ti biti jasno.

Da, da, da, svi bismo to voleli...
Ali naša sudbina nije takva da svi prežive.

Nije do nas... nametne nam se... i mi ginemo. Najbolji, najplemenitiji među nama ginu.
Ali to nije toliko tužno koliko je tužno da im se potomci ovako ponašaju.
Evo vidi Beobuild i sve će ti biti jasno.
Zato što najbolji ginu i ostanu ovakvi bez stida i srama, bez osećaja pripadnosti i hrabrosti.

Predrag Leovac
Košare

Tibor Cerna
Košare

Milenko Pavlović (nećete vi deco da ginete, ja ću da ginem)
Valjevo

I stotine drugih...

Ali šta znači objašnjavati koncept časti, ljubavi prema domovini, odgovornosti prema zajednici?
Vama - forumskim pozerima i mudroserima...

Vi se na ovo smejete.
Smejte se... ali vojni rok se vraća.

Leovcu i Cerni može se dodati veliki broj. Vodnik Vasojevic.... Cerna je od ekstremnih mudrosera na forumu što bi Perkan rekao bio mnogo mlađi.
Pomenuo bih i neke koji su preživeli ( Bogu hvala) vodnici Stef iz Nisa ( Stefanovic) I Milev mislim iz Dimitrovgrada ( nisam siguran) kojima je posle rata ponuđen oficirski čin zbog njihovih zasluga na šta su odgovorili " mi smo se borili za svoju zemlju) odbili su cin. Znam mudroseri sta mislite "oni su budale".

Poslednja izmena:
Vrh