Šta je novo?

Kružni tokovi

@Zezeljko
Hvala za slicicu 😃
Ovo je stvarno postao grad ne mogućih čuda u svakoj sveri i oblasti naročito u saobracaju.
PS: sretno svima ostajanje u nj. Jesen je i ja odoh ne tako daleko al važno je da ne budem više u njemu, a tamo mi vozačka i ne treba samo bajs i čamac. A za njih i nema puno saob. znakova 😃

Мало пре сам се провозао новим кружним токовима. Лева трака у кружном току код Теразија, од Коларчеве ка Краља Милана, је претесна. Још сам возио мали ФВ Поло, једва сам успео да не газим линије. Биће веома занимљиво када буду ишли аутобуси и аутомобили у исто време један поред другог, поготово ће бити зезнуто за тролејбусе.

Из правца Призренске стрелица на коловозу је и даље стара, доста возача је скренуло одмах лево пре кружног тока, а један таксиста је чак и ушао у контра смер па се вратио у назад кад је видео да се зезнуо.

Све у свему, и ако ми визуелно изгледа лепо и уредно, нажалост мислим да функционалност неће бити најбоља.

Gledam na kameri, jos nema puno saobracaja za neki konflikt, ali sam par puta video da ovaj sto ulazi u kruzni tok pusta ovog iz kt da izadje.
Takodje video sam da sa terazija skrecu levo preko ivicnjaka potpuno se ne obaziruci na ove sto idu sa trga republike jer misle da su u kt i imaju pravo da izadju pre nego ovi udju, jako opasno. Video sam i pesake koji prelaze put i zapinju za te ivicnjake.
Gledam na
kako jutros cirkuliše saobraćaj na Terazijama kod kružnog toka. Semafori rade. Iz pravca Kolarčeve ka Slaviji dešava se da vozači (iz leve trake) jednostavno pregaze levom polovinom vozila po kružnom toku. Ne prate njegovu liniju. Za autobuse i trolejbuse je pravi slalom da prođu do stajališta. Uzano je. Baš moraju da ga lome. A ako se pored njih nađe i neki auto (što se naravno dešava) nastaje baš usporavanje saobraćaja, što ranije nije bio slučaj. Iz pravaca Slavije ka Kolarčevoj video sam nekoliko njih koji uđu u KT i umesto da urade polukružno, oni seku punu liniju i uđu u Prizrensku!!! Ima i situacija da vozeći desnom trakom iz istog pravca umesto da blago motaju linijom kružnog toka, vozači jednostavno preseku preko ono malo ispupčenog ivičnjaka koji glumi punu liniju i pređu u desnu traku. Čini mi se da je jedina dobra stvar mogućnost polukružnog okretanja, što vozači koriste.

Screenshot 2025-09-01 at 09.21.14.png

Imamo vec i parking na kruznom toku hahah

Da li me ova horizontalna signalizacija u samom kružnom toku (iz pravca Kolarčeve) navodi da moram da skrenem u Prizrensku ili da idem pravo? Pitam (nije sarkazam) jer nisam uspeo da prokljuvim iako dosta dobro umem da čitam / tumačim signalizaciju. Da ne bude zabune, znam da su za pravo, kao što ona strelica sa obrnutim slovom U treba da označi da je moguće polukružno odraditi u kružnom toku (služi za vtaćanje na Trg republike) iako nije nimalo intuitivno. Ali znajući da se druga strana služi neintuitivnim razmišljanjem, tako moram i ja da se ubacim u njihov mod. Što bi rekao Homer Simpson kada je tražio Flendersa koji je nestao, "moram da mislim kao Flenders...".​

Ludilo Mozga; od subote do ponedljeka uspeli su da ospore sopstveno rešenje: skinuli su table "dozvoljeno polukružno" i znak obaveze obilaženja sa desne strane zamene znakom za kružni tok saobraćaja....kao da se igraju i eksperimentišu u razmeri 1:1

Hah, takodje pratio jedno 3 min, najgore je "skretanje" iz kruznog toka u Prizrensku - na slici sva tri automobila idu u tom pravcu. Isto tako konfuzija sa znakovima i prvenstvom prolaza u samom kruznom toku.
Mislilm da nije dozvoljeno iz KT u Prizrensku. Horizontalna signalizacija to ne dozvoljava.

Сад ће да затварају кружни ток како би скинули тротаре са тока, како би омогућили да се иде тамо, јер ће им сви тамо ићи

Mislilm da nije dozvoljeno iz KT u Prizrensku. Horizontalna signalizacija to ne dozvoljava.
Bas tako, zato i napisah "skretanje". Sto rece @PIGLET, igraju se i eksperimentisu uzivo, ne sumnjam da sad pomno prate sta se zbiva i smisljaju kako dalje. Samo sto je to daleko, daleko od jednog ozbiljnog inzenjerstva i pristupa. Ali sta i ocekivati..

Za nove forumaše, eksperimentisanje se zove Cities skylines uživo.
Za one što selu preko linija kad idu pravo potpuna podrška jer sve je tako tesno.
A za one što idu levo u Prizrensku isto podrška. Kad nas Gangula već maltretira igranjem igrice uživo, iskoristimo to do maksimuma.

Колапс ћаци урбанизма и саобраћаја.

И би у праву Хлорисани Имбецил - Ми заиста немамо стручњаке који би испланирали ово.

Срећа па имамо ту подземне пролазе (такође потпуни промашај девастације најлепшег платоа града и гурања пешака под земљу) иначе би градска мафија проширила коловоз под прозор Москве а чесму изместила.

Evo napravih malu kompilaciju... Bonus policija na kraju:

A sada su izgleda u kasne sate sastrugali "ivičnjake" na sred traka i prefarbali ih:

Видео сам јуче на Инстаграму да је један достављач на бициклу поломио руку кад је пао преко ивичњака.

За кратко постојање овог терористичког саобраћајног објекта градске власти имали смо једног угруваног пензионера, једног изломљеног достављача и безброј соабраћајних конфликата који су врло лако могли да буду озбиљни удеси.

Оно што је овде усуд Хлорисане мафије је то што сада не могу тако лако да уклоне доказе злочина јер су сами буквално уклесали каменом исте у сред асфалта.

Vrh