Šta je novo?

Cene nekretnina

Moje mišljenje: cene stanova će da stagniraju ili blago rastu (što se vidi iz ovog primera) ali će cene renti (Kirija) da padaju ili u najboljem slučaju da ostanu iste. Opet ovde govorim o dvosobnim stanovima (50tak kvm) za srednji stalež stanovništva. Prvenstveno to mislim zbog kompresije plata - pod tim mislim da će minimalci rasti brže i više od inflacije a plate srednje klase će ostati iste ili rasti neznatno pa će doći do kompresije!
Moze da se desi da neki kupci koji su usli previse brzo u kupovinu razocarani rentom krenu da izlaze ... ne jos uvek, videcemo sta ce jesen da nam donese. Za ovo ostalo, sve si u pravu tako smo nesto i zakljucili

Dobro si se javio, bar da znamo da si OK :)

Moze da se desi da neki kupci koji su usli previse brzo u kupovinu razocarani rentom krenu da izlaze ... ne jos uvek, videcemo sta ce jesen da nam donese. Za ovo ostalo, sve si u pravu tako smo nesto i zakljucili

Renta ce da pada ili da stagnira. Da bi renta bila odrziva i da raste, mora da raste medijana, a ne samo prosek napucan uz pomoc manjeg procenta visokih plata. Kod medijane uvek zglajznemo, vecina ljudi radi za medijanu, oni su najcesci rentijeri, a ako oni ne mogi da rentaju, odlaze van granica ili se vracaju u svoje selo.

Renta ce da pada ili da stagnira. Da bi renta bila odrziva i da raste, mora da raste medijana, a ne samo prosek napucan uz pomoc manjeg procenta visokih plata. Kod medijane uvek zglajznemo, vecina ljudi radi za medijanu, oni su najcesci rentijeri, a ako oni ne mogi da rentaju, odlaze van granica ili se vracaju u svoje selo.
Medijana nije srednji sloj. Prosek +20% i više je srednji sloj po meni. Ako gledate rentu uopšteno onda da ali ja sam samo gledao rentu za dvosobne stanove za BW, Novi BG ali novogradnju ili Stari grad sređeni stanovi da celokupnom infrastrukturom.

Problem kompresije plata nije sada samo srpski fenomen već i evropski fenomen! Nažalost!

Hvala za brigu super sam nego na godišnjem pa nisam pisao. Ali ovo sam morao da podelim sa vama. Još ću prikupiti informacije za Požarevac i Sombor pa javljam krajem meseca! Hoću da godišnji bude baš godišnji.

Razlog zašto srednja klasa ne kupuje je to što je nema. Vi gastosi ste kupovali u BNV dok je bilo ludilo, sad kad već tržište kašljuca, vraćaju se pare u dušek. Domaće srednje klase ima na prste da izbrojiš, u Srbiji si ili buržoazija ili manji-veći stepen sirotinje.

Tako se to radi u uredjenim društvima, milicija i pendrek. Samo ponavljam tvoju izjavu posle koje si nestao. Svako dobro.
Izvrćeš iz konteksta ali dobro. Imamo suprotno mišljenje o politici. Mislim da sam ja opet bio u pravu i da je tržište demantovalo Blokadere (hteo ti to priznati ili ne). Ne želim više o politici. Ti podržavaš jednu stranu ja drugu što je ok. Glasači će reći svoje kad dođe vreme. Za sada uživajte u letu, miru i stabilnosti!

Razlog zašto srednja klasa ne kupuje je to što je nema. Vi gastosi ste kupovali u BNV dok je bilo ludilo, sad kad već tržište kašljuca, vraćaju se pare u dušek. Domaće srednje klase ima na prste da izbrojiš, u Srbiji si ili buržoazija ili manji-veći stepen sirotinje.
Pa ne bi se baš složio da nema srednje klase. Zavisi i šta ti smatraš pod srednjom klasom. Ja mislim da je ima i da je sada relativno jaka i stabilna. I postaje sve veća i jača u odnosu na 2004 npr. Ja bi to definisao kao porodicu sa četiri člana koji imaju auto golf klase imaju stan 75+ kvm na kredit ili u vlasništvu i mogu 1 Letovanje i možda jedan produženi vikend u Srbiji ili okolini da priušte ili zimovanje. To je po meni srednja klasa.

Medijana je rasla cak i vise od proseka. I to smo bezbroj outa pisali i pokazivali na temi.

kako bre ovi gastosi uvek navijaju za pogresnu stranu, nije mi jasno. Isto bilo i sa slobom

ili je to ono standarno, sta se zalite sve imate, ja sam krv propisao pod tudjim suncem

horoskop
E sad koja je pogrešna a koja je Prava strana istorije (što bi rekli EU zvaničnici dosta zavisi). Sve je u oku posmatrača! U svakom slučaju super je. Mirno, stabilno, vreme super +30. Optimizam se vratio u ljude. I pojavila se i treća strana (nema više polarizacije). I nestala je ona predratna atmosfera kao 1991 u Hrvatskoj!

E sad koja je pogrešna a koja je Prava strana istorije (što bi rekli EU zvaničnici dosta zavisi). Sve je u oku posmatrača! U svakom slučaju super je. Mirno, stabilno, vreme super +30. Optimizam se vratio u ljude. I pojavila se i treća strana (nema više polarizacije). I nestala je ona predratna atmosfera kao 1991 u Hrvatskoj!

za slobu je ocigledno
a i za ovu vlast isto
ne treba da budes pametan samo slep

Hvala za brigu super sam nego na godišnjem pa nisam pisao. Ali ovo sam morao da podelim sa vama. Još ću prikupiti informacije za Požarevac i Sombor pa javljam krajem meseca! Hoću da godišnji bude baš godišnji.
Jel to gledas da kupis u Somboru ili Pozarevcu, ili gledas rekreativno ?

Gde živiš ti ? Ko se vrača na selo ? Sanjaš ....

3M Euribor:

Screenshot 2025-08-08 at 19.20.03.png

Sa obzirom da je prica da nece biti vise smanjivanja kamatnih stopa u ovoj i sledecoj godini, verovatno ce se i EURIBOR stabilizovati oko 2%.
Osim ako naravno, ne budemo ziveli u zanimljivim vremenima, opet....

Ko još to gleda, meni stiglo pismo iz banke da je max kamatna stopa propisana od strane države 5% i da oni primenjuju 5%, a bila je niža pre toga :)

Eto da donesem neke info sa leve obale, a odnose se na rentiranje stanova. Puno mojih prijatelja koji zive privatno kukaju na cene i ponudu stanova za rentiranje, sve što je ok u Borči je popunjeno, a cene idu gore. Povoljne su šupe i neki stanovi sa raspad nameštajem. Kazu da se stan sa realnom cenom brzo rentira ako odmah sti dan ne odeš da pogledaš. Mislio sam da stvarno padaju kirije i to, ali teren demantuje koliko vidim. Prvenstveno se odnosi na Borču, verujem da ni u Krnjači nije nista bolje.

kako bre ovi gastosi uvek navijaju za pogresnu stranu, nije mi jasno. Isto bilo i sa slobom

ili je to ono standarno, sta se zalite sve imate, ja sam krv propisao pod tudjim suncem

horoskop
Mozda sam ja samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Sto se tice rentiranja, verujem u pad cena samo ako tako tumacimo stagnaciju koja ne prati inflaciju. Dobar stan se nece naci jeftino (ako je ikada i mogao).

@G.I.Joe , cuo sam da je Pozarevac grad sa najvise gasterbajtera po glavi stanovnika. Ako je tako, verujem da ce i cene tamo biti vece od ocekivanih.

Gde živiš ti ? Ko se vrača na selo ? Sanjaš ....
Ma niko se ne vraca, nema na selu zivota. Nisam mozda dobro objasnio.

Ovo sam spomenuo ako neko ne bi mogao da placa rentu i izgubi posao (tipa znam ljude iz sela koji su ovde i rade obicne poslove i jedva prezivljavaju, i opet im je bolje nego na selu). Na njih mislim, jedinu opciju bi imali da idu u inostranstvo ili da se vrate na selo i da umru od depresije.

Eto da donesem neke info sa leve obale, a odnose se na rentiranje stanova. Puno mojih prijatelja koji zive privatno kukaju na cene i ponudu stanova za rentiranje, sve što je ok u Borči je popunjeno, a cene idu gore. Povoljne su šupe i neki stanovi sa raspad nameštajem. Kazu da se stan sa realnom cenom brzo rentira ako odmah sti dan ne odeš da pogledaš. Mislio sam da stvarno padaju kirije i to, ali teren demantuje koliko vidim. Prvenstveno se odnosi na Borču, verujem da ni u Krnjači nije nista bolje.
Znaci vec se desava ono sto sam pisao gore. Ljudi sa obicnim poslovima ce biti istisnuti iz Beograda zbog cena kirije, nece moci da iznajmljuju ni u Borci. A plate rastu, zlatno doba. Zivimo ga.

Znaci vec se desava ono sto sam pisao gore. Ljudi sa obicnim poslovima ce biti istisnuti iz Beograda zbog cena kirije, nece moci da iznajmljuju ni u Borci. A plate rastu, zlatno doba. Zivimo ga.
Neki zaradjuju prosecno, neki iznad proseka, ali svakako niko od njih ne zeli da daje 500eur+ na kiriju, a i poslom je dosta njih vezano za levu obalu sto im dodatno pogorsava trazenje stana, tako da svi traze stanove u Borči, eventualno nesto na Zrenjanincu.

Kolege, kako se sada kreću cene novogradnje(stanovi i parking mesta) u izgradnji u Bloku 65 i 64?

Vrh