Šta je novo?

Cene nekretnina

Ova dva su meni top, nisu 500k, ali su bas dobre gajbe

Ovaj prvi je OK, ako ljudi gotive takav stil, po meni bolji od drugog koji si linkovao
Ovaj drugi po meni je dnevna soba i trpezarija katastrofa.

Ali jesu pristojni stanovi

U principu slažemo se. Zaboravio sam za tepih da napomenem i tako sam birao svoje. Nisam hteo da ulazim u detalje eksploatacije jer je bilo drugih zabluda opšteg tipa izrečenih pa sam se na to fokusirao..
Eto vidiš :) Nisam ja u principu protiv podnog grejanja ali znam da će manje da zeznu stvar sa drugim tipovima pa su ispravke lakše. Podloge su mnogo problematične, tu treba baš voditi računa o kvalitetu drvenog laminata-kompozita koji je korišćen i lepka za njega. Ne samo zato što će da "radi" vremenom nego što će i da ispušta svakojake organske supstance ne baš zdrave a računaš da ce tu da se valjaju neka mala deca.
U mom slučaju treba par dana da se uspostavi temperatura zimi, posle održavam a krivulju podesim tako da temperatura sistema prati spoljašnje uslove.
Pa možeš da se igraš sa inercijom sistema čak i da uštedite malo ako znaš kako da vodiš proces.
Što se tiče Đure investitora ima ih svakakvih, to je druga tema. Ono što je uvek isto je da je skuplje ugraditi podno grejanje u odnosu na centralno.
To je od slučaja do slučaja. Za centralno treba da se plati priključak i angažovana snaga toplani, najčešće i kopanje ulice, onda ide podstanica da izmenjivačima, pa jonski izmenjivača za omekšavanje vode pa tek onda radiatorski sistem. S druge strane imaš creva, toplotni izvor/ponor u pumpu-izmenjivač gde sam biraš sta ćeš da uzmeš i kako da uradiš uključujući posle i podloge i lepkova i sve ostalo.
Kada radiš za sebe normalno da će da se izbegavaju kompromisi, kada radiš za prodaju - e baš da vidim investitora koji to uradi maksimalno dobro ne štedeći ni na jednoj komponenti kad se kupac i onako razume ko Marica u k***

Eto vidiš :) Nisam ja u principu protiv podnog grejanja ali znam da će manje da zeznu stvar sa drugim tipovima pa su ispravke lakše. Podloge su mnogo problematične, tu treba baš voditi računa o kvalitetu drvenog laminata-kompozita koji je korišćen i lepka za njega. Ne samo zato što će da "radi" vremenom nego što će i da ispušta svakojake organske supstance ne baš zdrave a računaš da ce tu da se valjaju neka mala deca.

Pa možeš da se igraš sa inercijom sistema čak i da uštedite malo ako znaš kako da vodiš proces.

To je od slučaja do slučaja. Za centralno treba da se plati priključak i angažovana snaga toplani, najčešće i kopanje ulice, onda ide podstanica da izmenjivačima, pa jonski izmenjivača za omekšavanje vode pa tek onda radiatorski sistem. S druge strane imaš creva, toplotni izvor/ponor u pumpu-izmenjivač gde sam biraš sta ćeš da uzmeš i kako da uradiš uključujući posle i podloge i lepkova i sve ostalo.
Kada radiš za sebe normalno da će da se izbegavaju kompromisi, kada radiš za prodaju - e baš da vidim investitora koji to uradi maksimalno dobro ne štedeći ni na jednoj komponenti kad se kupac i onako razume ko Marica u k***

To ti je tako za sve. Pogledaš šta i koliko možeš, informišeš se pre toga što više, u idealnom slučaju proveravajući informacije ili neke pretpostavke, s tim ideš u bitku pa šta ti Bog da.

U celu diskusiju smo ušli jer je premisa bila uvaljuje se podno grejanje jer je centralno grejanje bolje i zdravije pa i skuplje, a uopšte nije tako jednostavno.

Recimo nekad davno čuo sam da se jedan investitor dosetio pa ugradio neke stare cevi za centralno grejanje u novi objekat. Slične "uštede" i "optimizacije" mogu da se urade za bilo koju stavku (pa i za podno grejanje), tu renome igra ulogu mada nikad ne možeš biti 100% siguran kad kupujes nešto što nisi sam izgradio.

a vi koji imate podno, jel se hladite na klime ili isto preko podnog? moj brat ima podno i za hladjenje, meni to katastrofa
Hladjenje na klime - multi-split sistem.
Evo ova kuća u Banovcima moze da se analizira, sto da ne.

420k sve ufuljeno sa bazenom

Mozda sam vec slao, ali nije radjena analiza :D
Generalno što da ne. Lako bi zamenio enterijer nekih soba koje mi se ne svidjaju.
Lokacija je tu presudna da li neko može da priušti i želi tu da živi, ovako mi se svidja. Priroda, Dunav, zdrav vazduh itd..
Super kvadratura, sredjeno, sa bazenom itd.... Za 400k, mozda da se doda jos 100k pa da se kupi i parcela pored kako bi se dobilo veliko dvoriste za svoj neki uzgoj itd...
Iznad tetkine vikendice je izgradjena ozbiljna betonska ogromna kuća isto sa bazenom, ali fali im dvorište, mogu samo naše da otkupe, evo nećemo da im prodamo više od 10god, odnosi su bili u jednom periodu na eskalaciji. Kuća bez većeg dvorišta u ovoj situaciji mi nije primamljiva, da je u gradu pa mi je ok malo dvorište, ovako mora oko 1000m2 dvorišta 😉

Ova dva su meni top, nisu 500k, ali su bas dobre gajbe

U oba bih mogao da živim i da su mi ok. Ne bih bio ja toliko izbirljiv što se tiče enterijera kada kupujem sredjene starogradnje. Proverio bih da li je sve funkcionalno ili da li imajuneke veće mane i to je to.
Ok su stanovi po meni sa trenutnim cenama ostalih nekretnina u Beogradu.
Lepe kvadrature.

mada nikad ne možeš biti 100% siguran kad kupujes nešto što nisi sam izgradio.
I u ovom slučaju trebaš se upoznati sa sistemom, proizvodjačem, performansama, ispunjenim uslovima i kontrolom ugradnje.
Biti prisutan i sve kontrolisati da li se po uslovima i pravilima ugradjuje. A kasnije trebaš sve i probno isprobati.
Najbolje da sam onda kupiš opremu i materijalr a samo unajmiš nekog da to izvede ili nekog ko će ti dati garanciju na sve, ali pre toga da ti kaže koje materijale opremu i proces po kom to ugradjuje, ti moraš proveriti da li je sve što je stiglo od materijala i opreme u skladu sa tim i da li im atest i materijal i dalje po datumu proizvodnje odgovara svojstvima...
Naravno biti tamo tokom cele ugradnje da ne bi ubacili neki neodgovarajući lepak ili tako nešto...
Sve kutije moraju biti neotvorene kako ne bi kutija/etiketa zadovoljavala performanse a u njoj nešto jeftinije itd...

Da li ima neka novogradnja u beogradu da neko zna, a da je recimo stan dvosoban oko 50kv fo 170000 max?

I u ovom slučaju trebaš se upoznati sa sistemom, proizvodjačem, performansama, ispunjenim uslovima i kontrolom ugradnje.
Biti prisutan i sve kontrolisati da li se po uslovima i pravilima ugradjuje. A kasnije trebaš sve i probno isprobati.
Najbolje da sam onda kupiš opremu i materijalr a samo unajmiš nekog da to izvede ili nekog ko će ti dati garanciju na sve, ali pre toga da ti kaže koje materijale opremu i proces po kom to ugradjuje, ti moraš proveriti da li je sve što je stiglo od materijala i opreme u skladu sa tim i da li im atest i materijal i dalje po datumu proizvodnje odgovara svojstvima...
Naravno biti tamo tokom cele ugradnje da ne bi ubacili neki neodgovarajući lepak ili tako nešto...
Sve kutije moraju biti neotvorene kako ne bi kutija/etiketa zadovoljavala performanse a u njoj nešto jeftinije itd...
Apsolutno! Svaka rečenica stoji.

Da bi bilo sve pod konac, moraju da se rade topla, hladna i proba pod opterećenjem najmanje 5 dana a neko praktikuje i snimanje IR kamerom. E onda možeš da kažeš to je to.

Recimo nekad davno čuo sam da se jedan investitor dosetio pa ugradio neke stare cevi za centralno grejanje u novi objekat.
Dešava se ali je lakše zameniti :)
Slične "uštede" i "optimizacije" mogu da se urade za bilo koju stavku (pa i za podno grejanje), tu renome igra ulogu mada nikad ne možeš biti 100% siguran kad kupujes nešto što nisi sam izgradio.
Jeftinija toplotna pumpa ili pumpa nedovoljne snage, pumpa za vodu jeftinija a ne magnetna, kraća creva - veći prečnik (odmah pumpa za vodu jeftinija), nema waterhamer zaštitu, jeftiniji ventili, nema senzore ... Možeš da uštediš koliko ti je volja i debeo obraz.

Na vozdovcu imas par projekata (Nemanjin Grad, Evolution), imas u Zemunu 7+ novih (https://www.novih7.rs/), Square Residence, mislim da su ti oni tu cenovno od da kazemo.
Po meni procesljaj ovaj forum, pregledaj https://novazgrada.rs/ i jos par sajtova npr city expert itd
Hvala pogledacu, ali vecina nemaju u ponudi dvosobne, Evolution jedino, koji mi nije interesantan iskreno, i onaj Vozdov Kvart koji ce da pravi masu kvadrata gde ne mozes tri dana da izbijes iz njega kako los projekat strasno. Jos ce da nastavlja zgrade fazno, doci ce do autokomande, poceli su sa kineskim zidovima isto i Big residences.

Jedno pitanje. Ako je neka nekretnina kupljena 2016. za 850k evra, kolika bi bila njena cena danas?

I jos jedno pitanje. Koliko kosta da se napravi bazen 2x3m, ako neko zna?

Jel bih mogao danas za te pare da kupim hotel sa 5 zvezdica sa 15 spratova i 69 apartmana od kojih 2 predsednicka, sa spa i fitnes centrom, koji se nalazi u centru Nisa? (izvor)
Obican, recimo kao ovaj u Leskovcu (izvor) velicine 204-264. Dobro, to je fontana, mada vise lici na korito za svinje, ali isto mu dodje. Jel moze da se napravi za manje od 63k evra, ili je to trzisna cena? Hteo bih da napravim tako manji bazen u dvoristu pa se pitam jel mi stvarno treba 63k evra.

Obican, recimo kao ovaj u Leskovcu (izvor) velicine 204-264. Dobro, to je fontana, mada vise lici na korito za svinje, ali isto mu dodje. Jel moze da se napravi za manje od 63k evra, ili je to trzisna cena?
Mislio sam da si ozbiljan za bazen pošto drugar radi bazene pa da te povežem :)

Ova fontana je ugrubo između 10 i 15k i to sa kvalitetnim materijalima. Znajući kako se kod nas to radi neće preživeti dve zime :)

EDIT: Nisam pogledao sliku detaljno, verovatno u materijalu i radu nema više od 5-7K

A u naslovu da moze Olimpijski bazen za 63k 😂😂 Kao da se trude svi mediji da ih više inteligentniji ljudi ne čitaju.

1754246944086.png

Zanima me misljenje svih vas. Ovde dolazi jos par zgrada.

CG je skuplje kao sto je Mirijevo skuplje od BNV :D doduse jesu skuplji racuni sa CG :D pogotovo sto odvrnes na max a radijatori mlaki.

Vrh