Šta je novo?

Cene nekretnina

Gledam sada ponudu starogradnje, 99% su podrumi, potkrovlja i APP varijante. U suštini kako izgleda unstarogradnji i nema ponude, ovo što je na oglasima nije vredno vremena za gledanje.
Postavlja se realno pitanje zašto nema ponude bolje starogradnje, neće ljudi da prodaju ili čekaju da cena poraste i dalje ili izdaju.
Prodavaću ja stan u kojem trenutnom živim najverovatnije uskoro. 50m2 uknjižen(nisam siguran da li je ušla terasa od 4-5m2), sa neuknjiženom sredjenom ostavom od 5m2, Telep, Bulevar Patrijarha Pavla u NS-u. 1 sprat bez lifta. Cena će biti 120k. Stan je sredjen i renoviran.
Kao i prošli put kada sam ovde kačio da prodajem stan, prvo ću prijateljima i na instagramu oglasiti pa kasnije na oglasima 😉
Po meni kada dodje do toga mislim da sam odredio takvu cenu da to može da se proda za mesec dana a da i ne dodje do oglasa.

Baš tako. Umesto da se sistemska centralizacija, nejednak razvoj i nepostojanje ozbiljne regionalne politike analiziraju kao uzroci migracija, prebacuje se krivica na pojedinca, da je razmažen, da se kurči, da je problem u njegovim očekivanjima.
To je klasičan primer zamene teza: umesto da se pita zašto ljudi nemaju motiv da ostanu, optužuje ih se što odlaze. A time se efektno štiti status quo, jer ako je problem u ljudima, sistem ne mora da se menja.
Zato je važno da razgovor ostane fokusiran na strukture i politike, a ne na to da li se Perica kurči ili ne. Jer kad svi Perice odu, neće više biti ni Perice ni problema, samo tišina.

Nije problem što ljudi dolaze, daleko od toga. I treba da dolaze, svako treba da juri sopstvenu sreću.

Mene samo nervira što se cela priča vrti oko cena u širem centru i NBG, a ostatak grada je Mordor. Nervira me jer ja živim u tom Mordoru i jako me smara da slušam kako je ovo život nedostojan čoveka, ili nedostojan čoveka sa fakultetom ili čoveka iz Niša itd.

Rođen i odrastao u Beogradu, živeo i na Dorćolu, i u širem centru, i na Karaburmi, i na levoj obali. Dolaze tipovi iz sela od 50 ljudi i govore kako su im jedino prihvatljivi blokovi za život. Kakve su to gluposti na temi?

Unakazili ste ovu temu još pre 1000 strana.

@mariks uvek mozes da se vratis u Smederevsku Palanku ili kako vec bese mesto i da radis posao koji rade tvoje komsije tamo, pa da vidis kako je iz prve ruke, dobices odgovore na sva tvoja pitanja u roku od 15 dana. Ili si zaboravio zasto si otisao?

Ili kome god nije jasno sta to ima u Beogradu, a nema u provinciji, izvolte Prokuplje, Vranje, Cuprija, Majdanpek, idite radite sa lokalcima pa javite utiske.

Nadam se da shvatate da neko mora i da ostane u drugim gradovima da bi došlo do decentralizacije. Decentralizacija se ne rešava kroz par godina, pogotovo kod nas gde je unutrašnjost bila totalno zapostavljena.

Ok, šta to konkretno BG nudi bolje od institucija(haha institucije) i ostalog što ne nudi Niš, Novi Sad npr? Ćacilend? Šta je to što i pored dobre zarade i svih sadržaja što nudi drugi grad, nudi BG? Šta ponuditi ljudima koji dobro zaradjuju i koji imaju sve sadržaje i institucije da ostanu u svojim gradovima i da se ne sele u BG? Ako su sa svojim obrazovanjem, profesionalnom i zdravstvenom opcijom izgradili sebi dobar život šta je to što ih primorava da se sele u BG? Da li igde na planeti zemlji postoji decentralizovana zemlja koja nudi sve isto u svim gradovima?

Uvek će neka sredina nuditi nešto drugo više. Ovde se piše kao da ili živiš u BGu ili živiš život nedostojog čoveka.
Naravno da neko mora da ostane da bi došlo do decentralizacije, ali upravo zato što ne možeš očekivati da ljudi ostanu samo iz principa, već im moraš dati dovoljno dobrih razloga. Ljudi ne napuštaju svoje gradove zato što su neodgovorni prema zajednici, već zato što procenjuju gde im je život celovitiji.
Novi Sad i Niš svakako imaju dobre potencijale, ali Beograd i dalje nudi širi spektar obrazovnih ustanova, najveći broj radnih mesta u uslugama i IT sektoru, više kulturnih i društvenih mreža, pristup međunarodnim institucijama, veću mobilnost i mogućnost profesionalnog umrežavanja. Nije to "institucije haha", to su realne mreže prilika koje se ne mogu zameniti samo većom platom.
I da, nijedna zemlja ne nudi sve isto u svim gradovima, ali kvalitet decentralizacije ne meri se po apsolutnoj jednakosti, već po dovoljnoj ravnoteži da ljudi ne osećaju da moraju da migriraju zbog osnovnih životnih ciljeva.
Zato se ovde i ne tvrdi da je život van Beograda nedostojan, već da nije ravnopravan. A kad je razlika prevelika, odlazak nije hir, već racionalan izbor.

Nije problem što ljudi dolaze, daleko od toga. I treba da dolaze, svako treba da juri sopstvenu sreću.

Mene samo nervira što se cela priča vrti oko cena u širem centru i NBG, a ostatak grada je Mordor. Nervira me jer ja živim u tom Mordoru i jako me smara da slušam kako je ovo život nedostojan čoveka, ili nedostojan čoveka sa fakultetom ili čoveka iz Niša itd.

Rođen i odrastao u Beogradu, živeo i na Dorćolu, i u širem centru, i na Karaburmi, i na levoj obali. Dolaze tipovi iz sela od 50 ljudi i govore kako su im jedino prihvatljivi blokovi za život. Kakve su to gluposti na temi?

Razumem frustraciju, pogotovo ako neko živi u delovima grada koji često ne dobijaju ni deo pažnje koju zaslužuju. Ali hajde da razdvojimo dve stvari: jedna je pogrešan i prepotentan ton (nedostojan čoveka sa fakultetom i slično), a drugo je činjenica da razlike u kvalitetu infrastrukture, komunalnih usluga i dostupnosti sadržaja između delova grada, ali i gradova u Srbiji, zaista postoje.
Problem nije što neko hoće da živi na Novom Beogradu, već što često nema ozbiljnu alternativu koja nudi uporediv nivo komfora, posla, dostupnosti i povezanosti. To nije prezir prema drugim delovima grada ili zemlje, to je rezultat lošeg planiranja i centralizacije.
Niko ne kaže da Karaburma, Mirijevo, Borča ili bilo koji deo Beograda nisu dostojni života. Ali ako su zapostavljeni decenijama, ako je gradski prevoz očajan, infrastruktura krpljena, a sve investicije idu na pet istih lokacija, onda je kritika uperena u sistem, ne u stanovnike.
Dakle, hajde da ne zamagljujemo realne probleme zbog stila izražavanja pojedinaca. Poštovanje prema svim delovima grada ne znači da treba da ignorišemo razlike koje itekako utiču na kvalitet života.

Mislim da ću ipak da se isključim sa teme dok lamentovanje ne prestane. Razumem ja vašu frustraciju što su cene takve kakve su, ali nije Novi Beograd jedina opština. Može da se živi sasvim normalno i u Višnjičkoj Banji. Možda ne jednako ekstravagantno, ali daleko od tragedije kakvom se to na ovoj temi predstavlja.

Ja se stvarno izvinjavam za sve receno sto je bilo koga uvredilo i osetilo da se ucini lose. Ja sam samo pricao svoju stranu, iskreno, bez ustezanja i kako je kod mene izgledao proces kupovine stana. Vise puta sam zestoko napadan samo zbog svojih iskrenih reci.

Evo i mene frustrira sto je Batajnica i leva obala dosla na 2k novogradnja. I mene nervira sto je nepovezano sve i sto je sistem napakovao da covek koji spada u top 10% primanja u drzavi, jedva sebi moze da priusti Batajnicu ili levu obalu. I to je znak pitanja koliko mu godina treba da ustedi za ucesce, i to zajedno sa zenom. A od momenta kada krenu da stede, dok skupljaju pare, svake godine su lokacijski sve dalje i dalje. To je uzasan osecaj.

Nasuprot toga, sta sebi moze da priusti covek koji je u top 10% zarada u svojoj zemlji u EU? Mnogo vise.

Zamisli u top 10% si zarada u drzavi i moras da pravis kompromise i to ogromne (izvinjavam se opet unapred) da ides u naselja koja potencijalno nemaju kanalizaciju koju su imali Rimljani pre 2000 godina (naravno, ima i dobrih delova planski gradjenih). Prevoz do posla upitan. A pritom si se cimao u zivotu, na fakultetu, menjao poslove. Ajde i da nisi na fakultetu, da zanemarimo to ulaganje, opet jedva dodjes u 10% i opet teski kompromisi.

I mi to prihvatamo za normalno. Ne, to nije normalno, to nikako nije normalno i niko ne moze da me ubedi da je to normalno stanje stvari.

Pitanje je bas koliko je periferija gora nego ranije, infrastrukturalno ili sadrzajno. Bas me zanima koji je to kraj bio utopija a sada je propao skroz, kako se ovde predstavlja.

Znaci nije samo ‘zelja za osnovnim potrebama’ vec je i zelja za sto vecim komforom. I to je ok, svako od nas zeli da zivi udobnije, ali brate i to kosta, jer bi svi tu. I nece kukanje i maskiranje zelje za komforom osnovnim ljudskim potrebama oboriti te cene, samo smara.

Nema grada u svetu da su ti sve lokacije jednake, i u Nju Jorku imas najfunkcionalniji metro na svetu pa nije isto dal si na Menhetnu ili u Bruklinu ili Bronksu. I u Stokholmu imas ove kvartove koje Pera Zdera kaci gde niko nece zivi pa su dzaba.

I mi to prihvatamo za normalno. Ne, to nije normalno, to nikako nije normalno i niko ne moze da me ubedi da je to normalno stanje stvari.
Normalno da nije normalno kako pokušavaju da predstave. Ali nije normalno mnogo štošta ovde pa se predstavlja kao normalnost.
Ovo kako stvari stoje stanovi će da se nasleđuju i kupaca će ko mora uz veliki kompromis znajući da plaća mu** za bubrege.
Nisam sklon teorijama zavere ali gledajući kako i kojim putem se grad (ne)urbanizuje kao da neko namerno radi sve da se prodaju kapitalni projekti po top cenama dok ostatak grada grca u haosu.

Naravno da nije. Nakon sto se iznajmi garsonjera u Stokholmu u delovima grada koji su slicni kao u Beogradu a koji su se ranije smatrali kao periferija - Sumice, Karaburma, Blok 70, takvi delovi grada udaljeni od centra, lekaru bez specijalizacije ostane oko 2500e cisto. U ovo sam uracunao infostan, struju, net.
Koliko ostane lekaru bez specijalizacije u Beogradu nakon sto sve ovo plati?
O cenama goriva koje je jeftinije, hrana tu i tamo slicna, neka sracuna svako o cemu se radi kod nas.
Ovo sto pokusavaju da proguraju pojedini da je kod nas kao priustivije stanovanje je mozda imalo smisla do pre pandemije i skoka kirija i kvadrata.
Kome je tesko u Stokholmu? Ljudima koji su se tek doselili, nemaju prosecnu platu, a to je otprilike kao i svuda plata lekara bez specijalizacije. A kao da je u Beogradu drugacije za takve ljude.
Pricao sam jos ranije vise puta kakav je sistem stanovanja ovde. Ovo iznad pricam za drugu ruku, a ko iznajmljuje iz prve ruke dobija jos povoljniju mesecnu kiriju i niko ne moze da te istera odatle niti da ti dize kiriju kako hoce. Sistem je napravljen da sluzi obicnim ljudima.
Ko hoce da kupi, varijabilna kamata je nedavno bila oko 3.2%, pasce jos nize. O cenama kvadrata sam pricao, hemnet.se je otvoren za sve pa moze da se vidi ponudu.
Dr. Pero, hoces li vec jednom završiti tu specijalizaciju, pa sa svaki tvoj post ne počinje sa "lekar bez specijalizacije..."

Pitanje je bas koliko je periferija gora nego ranije, infrastrukturalno ili sadrzajno. Bas me zanima koji je to kraj bio utopija a sada je propao skroz, kako se ovde predstavlja.

Znaci nije samo ‘zelja za osnovnim potrebama’ vec je i zelja za sto vecim komforom. I to je ok, svako od nas zeli da zivi udobnije, ali brate i to kosta, jer bi svi tu. I nece kukanje i maskiranje zelje za komforom osnovnim ljudskim potrebama oboriti te cene, samo smara.

Nema grada u svetu da su ti sve lokacije jednake, i u Nju Jorku imas najfunkcionalniji metro na svetu pa nije isto dal si na Menhetnu ili u Bruklinu ili Bronksu. I u Stokholmu imas ove kvartove koje Pera Zdera kaci gde niko nece zivi pa su dzaba.
Evo jednog primera. Ako je tebi prihvatljivo da od Visnjicke Banje do Bloka 65 ili A bloka dodjes za 1h15min prevozom (sa presedanjem, kako kaze google u pola 9 uvece u petak), znaci realnih 1h30min, i nazad, sto je 3h dnevno, onda stvarno treba da se zapitas da li je sve u redu sa tvojim definicijama komfora. Da li bih po tebi bio razmazen sto necu 3 sata da provodim u prevozu svaki dan? Ova 3 sata je vreme bez cekanja busa i bez hodanja do stanice. Samo jedan od primera.

Pitanje je bas koliko je periferija gora nego ranije, infrastrukturalno ili sadrzajno.
Znam samo da doći sada u Mirijevo ili Višnjicu u špicu je skoro pa nemoguća misija ili privlačenje kroz neke kozije stazice.
Stepa isto u špicu, a sada kad naprave i Nemanja grad (i još par projekata koji se planiraju da strane) biće veselo.
Dole Kumodraška sa novim objektima postaje preuska a Vojvode Stepe je već zagušena.
Eto par primera a nisam se makao dalje od 10km od centra.

Zamisli u top 10% si zarada u drzavi i moras da pravis kompromise i to ogromne (izvinjavam se opet unapred) da ides u naselja koja potencijalno nemaju kanalizaciju koju su imali Rimljani pre 2000 godina (naravno, ima i dobrih delova planski gradjenih). Prevoz do posla upitan. A pritom si se cimao u zivotu, na fakultetu, menjao poslove. Ajde i da nisi na fakultetu, da zanemarimo to ulaganje, opet jedva dodjes u 10% i opet teski kompromisi.

Ja Srbiju posmatram kao sebi svojstvenu mikrolokaciju u Evropi. Za nas važe posebne "norme", koje su samo ponekada modifikovane '45 '73 '89 2000e itd.

Već puno ranije na temi, neko je postavio cene nekretnina merene u zlatu, i tu se videlo da pomaci nisu bili veliki. Srbiju treba posmatrati u kontekstu nedavne istorije, gde je recimo jeftin otkup stanova za vreme Miloševića bio možda najveća, ali ne jedina intervencija koja je sprečavala da signali tržišta budu jasno vidljivi.

Sada imamo 90% ljudi koji će naslediti nešto, što je daleko veći procena nego u većini razvijenih zemalja zapada. Broj inženjera koji spadaju u top 10% prihoda, a neće ništa naslediti je izuzetno mali, i oni bi u ovom slučaju zaista u svakoj zemlji Evrope prošli bolje sa tim primanjima.

A taj hipotetičan inženjer na Zapadu možda potiče iz porodice radničke klase, detinjstvo je proveo kao podstanar, studentske dane takođe, i tek se nakon nekoliko godina rada se mogao kvalifikovati za kredit za stan koji želi.

U Srbiji on već startuje sa assetom koji će skoro uvek rasti, a koji je proizveden znojem udarnika u SFRJ (metaforički rečeno). Prodajom nasleđene nekretnine i kreditom on možda ne može da postigne sve što može njegov kolega na zapadu, ali nešto će ipak moći.

A do tada može ili da uzme kredit i kupi nešto što mu nije baš po volji, ili da bude podstanar na nekoj jeftinijoj lokaciji, povećava učešće, po mogućstvu uz aktivnost na berzi, bitcoinu, itd. Sve, samo ne fiatu u banci.

To da je kvalitet života u Srbiji daleko lošiji nego u zapdanim zemljama naravno stoji, ne razumem zašto se često i tu traže relativizacije.
Odnos cene nekretnina u apsolutnom iznosu i kvalitetu zgrade i uopšte života koji se dobija ako se kupuje za život je često gotovo bizaran upoređeno sa nekim drugim zemljama.

Ali to je jednostavno tako. Da li je "normalno"? Mislim da je to jednostavno pogrešno postavljeno pitanje.

Za 2000-2200eur ok stan može da se nadje.
Sat vremena je do Airpor City, to jest NBG. Može i brže ako se ima ENP na autoputu.
@enfario ako si inženjer koji hoće da se trudi i radi ima i posla da se brzo napreduje...

IMG_1536.jpeg

Investiciona kupovina u inostranstvu je po mnogim parametrima bezbednija nego u Srbiji, ali ja mislim da je to opcija samo za one koji su bar na pragu karijere kolekcionara nekretnina.

Daleko ćešća pojava će se mislim i dalje nastaviti: Investiciona kupovina u Srbiji, iz inostranstva. To mislim da će se narednih godina pojačati; bar ja očekujem povećanje odliva mozgova među ovom generacijom koja sada studira. Naravno neće svako uzeti kredit za stan u zemlji gde je suviše veliki deo naroda bio ravnodušan prema pobuni. Ti raskrvaviš noge pešačeći, a plaćena psyop mašinerija te rasčereči tako da si autošovinistički NVO / USAID parazit s jedne, a pravoslavni talibanski nedavač Kosova i nekopač litijuma s druge strane.

Ali jedan deo onih koji neće naslediti ništa će kupovati, bar ja tako mislim.

Iz nekog razloga ti izgleda kategorički odbacuješ ono "this time, it's different". Često ima smisla. Ali pogledaj Debt-to-GDP Amerike, Japana, mnogih Evropskih zemalja. Koje mogućnosti tu vidiš da se reši? Da će da defaultuju? Ili odjednom dopuste deflaciju, lančane bankrote i kolapse banaka i pad cena asseta?

Eno, ima X-u spekulacija o uvođenju "Yield Curve Control" načina razduživanja. Samo što sada nema boomera da masivno podignu produktivnost (u šta se neki nadaju)

Koliko će AI tu pomoći da se dugovi "prerastu", a koliko ljudi će samo ostati bez posla tek treba da se vidi. Zlatno doba kao post WW2 ja ne vidim, nego će "običan čovek" da krvari da bi razdužio svoju zemlju.

Trumpova politika u ovom mandatu mi je veoooma sumnjiva. Eno sada uvodi stablecoine koje će izdavati privatne korporacije, a koordinaciju će vršiti FED. Ili tako nekako, nije mi jasno. Ali zvuči kao CBDC na mala vrata, iako je potpisom na samom početku upravo to zabranio.

U dobra pre nuklearnog oružja, ja mislim da bi u ovim ekonomskim situacijama već odavno ceo svet ratovao. Što i dalje nije isključeno, je li.

A za Srbiju nekako imam osećaj da postoji neki plan. Neće država tek tako kolabirati i kurs dinara skliznuti. Da li će rešenje biti ono najočiglednije, rudarenje, ili nešto drugo? Ne znam.

Ima i onaj Curtis Yarvin post-demokratski scenario: Korporacije kontrolišu sektore nekadašnjih suverenih država i u velikoj meri određuju lokalne zakone i pravila. Građanin je slobodan da se kreće, menja sektor i poslove po želji, zagarantovana su mu osnovna ljudska prava, ali nema pravo glasa. Međusobna konkurencija garantuje dinamiku rasta, svaki sektor gleda da privuče najbolje radnike što boljim uslovima itd.

Da li verujem da bi ovo funkcionisalo? Ne. Ali misim da ima dosta "tech bro" tipova širom sveta koji veruju. I za njih bi zaista funkcionisalo.

U neku ruku se Srbija sa svojom trenutnom privredom, oslonjenom na direktne investicije nudi kao polje za eksperimente. Imaš LingLong Sektor, Zijin Sektor, uskoro Rio Tinto sektor...
Ja samo gledam cikluse. To je sve. Pravim paralelu sa okolnostima kod nas koje su se već dešavale. Cbdc ce povući mnogo para iz opticaja ukoliko ne dođe do nove kovid štampe. Bukvalno ce novac biti mnogo skupa roba.
Ne još za rat. Prvo idu tarifni rat pa valutni rat pa pravi
Naravno da nije. Nakon sto se iznajmi garsonjera u Stokholmu u delovima grada koji su slicni kao u Beogradu a koji su se ranije smatrali kao periferija - Sumice, Karaburma, Blok 70, takvi delovi grada udaljeni od centra, lekaru bez specijalizacije ostane oko 2500e cisto. U ovo sam uracunao infostan, struju, net.
Koliko ostane lekaru bez specijalizacije u Beogradu nakon sto sve ovo plati?
O cenama goriva koje je jeftinije, hrana tu i tamo slicna, neka sracuna svako o cemu se radi kod nas.
Ovo sto pokusavaju da proguraju pojedini da je kod nas kao priustivije stanovanje je mozda imalo smisla do pre pandemije i skoka kirija i kvadrata.
Kome je tesko u Stokholmu? Ljudima koji su se tek doselili, nemaju prosecnu platu, a to je otprilike kao i svuda plata lekara bez specijalizacije. A kao da je u Beogradu drugacije za takve ljude.
Pricao sam jos ranije vise puta kakav je sistem stanovanja ovde. Ovo iznad pricam za drugu ruku, a ko iznajmljuje iz prve ruke dobija jos povoljniju mesecnu kiriju i niko ne moze da te istera odatle niti da ti dize kiriju kako hoce. Sistem je napravljen da sluzi obicnim ljudima.
Ko hoce da kupi, varijabilna kamata je nedavno bila oko 3.2%, pasce jos nize. O cenama kvadrata sam pricao, hemnet.se je otvoren za sve pa moze da se vidi ponudu.
Eeeeee. Ja mislio guraš se sa 7 Pakistanca u deljenom krevetu 97minuta do posla kad ono jbg.

Upravo ovo. Ja kad bih morao da se selim u neki drugi grad i zivim na periferiji, bolje je da zivm na periferiji grada gde je prosecna plata 3k evra nego tamo gde je prosecna plata 1k evra. Ako se zlopatim na periferiji, da bar znam za sta se zlopatim :)
Bravo 👏. Upravo o tome pričam. Ne pada mi napamet da plaćam EU cene sa ovim prosečnim platama.

Evo jednog primera. Ako je tebi prihvatljivo da od Visnjicke Banje do Bloka 65 ili A bloka dodjes za 1h15min prevozom (sa presedanjem, kako kaze google u pola 9 uvece u petak), znaci realnih 1h30min, i nazad, sto je 3h dnevno, onda stvarno treba da se zapitas da li je sve u redu sa tvojim definicijama komfora. Da li bih po tebi bio razmazen sto necu 3 sata da provodim u prevozu svaki dan? Ova 3 sata je vreme bez cekanja busa i bez hodanja do stanice. Samo jedan od primera.
Pa pod jedan nije normalno da sa te lokacije uopste trazis posao na potpuno suprotnom kraju grada koji zahteva da prolazis kroz centar. To je commute moji ce i sa metroom trebati bar pola sata i to jer se srecom bas nalazi na keenin od buducoh linija. Ne razumem sta tu ‘nije normalno’, pojam vremena i distance?

Za 2000-2200eur ok stan može da se nadje.
Sat vremena je do Airpor City, to jest NBG. Može i brže ako se ima ENP na autoputu.
@enfario ako si inženjer koji hoće da se trudi i radi ima i posla da se brzo napreduje...

Pogledajte prilog 245806
Tričavih 25e dnevno na gorivo plus amortizacija automobila plus putarina. Na 22 radna dana samo prevoz je 700e ugrubo. Na to dodaj još 45 sati mesecno koje izgubiš u vožnji a možeš da provedes sa porodicom. Ne isplati se ta računica nikako, jedino na nekom fleksibilnom radnom mestu pa da dolaziš 1-2x nedeljno ako mora.
S druge strane ako je plata takva (recimo 5k+] da je ovo sve zanemarljivo onda se vredi pomuciti bar neko vreme.

Tričavih 25e dnevno na gorivo plus amortizacija automobila plus putarina. Na 22 radna dana samo prevoz je 700e ugrubo. Na to dodaj još 45 sati mesecno koje izgubiš u vožnji a možeš da provedes sa porodicom. Ne isplati se ta računica nikako, jedino na nekom fleksibilnom radnom mestu pa da dolaziš 1-2x nedeljno ako mora.
S druge strane ako je plata takva (recimo 5k+] da je ovo sve zanemarljivo onda se vredi pomuciti bar neko vreme.
Svaka 3 meseca servis. Veći paket osiguranja (makar mini kasko), ams. Gume svakih 18 meseci. Diskovi na 2 godine. Popravke ne računam i što je najgore glava u torbi svaki dan.
Ali kažu pojedini ne smeta 😂😂😂. Sve je to normalno.

Pa pod jedan nije normalno da sa te lokacije uopste trazis posao na potpuno suprotnom kraju grada koji zahteva da prolazis kroz centar. To je commute moji ce i sa metroom trebati bar pola sata i to jer se srecom bas nalazi na keenin od buducoh linija. Ne razumem sta tu ‘nije normalno’, pojam vremena i distance?
Dobro, ali sta ako sam radio pre toga u centru i kupio stan u Visnjickoj Banji?
Pitao sam sasvim razumljivo pitanje, jel' treba vostanim bojicama da crtam? Da li ti je normalno 3 i po sata da se provede u prevozu danas?

Vrh