Šta je novo?

Cene nekretnina

A ti bi hteo šta, da ti neko napiše disertaciju na forumu na svaku temu?
Zašto uopšte pišeš i čitaš na forumu, ako ništa osim kompleksne I potpune analize neprihvataš?

Da li bi se ti mega kompleksni procesi makar malo popravili ako bi se otklonio uticaj ta 1-2 nebitna Diznilend faktora?

Daj ti neku priču koja nije Diznilend?

Možda kako su Vesić i Šapić sposobni I da nisu ne bi bili na tim pozicijama. BTW, gde nestade mega uspešni i sposobni Vesić
Ja konstantno i dajem ne-Diznilend price.

Ko ume kapira, ko ne ume, cuje npr. samo 'sposoban' i 'Vesic' u istoj recenici i tu mu pregori procesor. Ne mozes sa takvim ljudima o kompleksnijim stvarima.

Ja konstantno i dajem ne-Diznilend price.

Ko ume kapira, ko ne ume, cuje npr. samo 'sposoban' i 'Vesic' u istoj recenici i tu mu pregori procesor. Ne mozes sa takvim ljudima o kompleksnijim stvarima.
Jok, ti nedaješ nikakve priče, ti samo imaš te upadice i niska podje*******avanja gde skrećeš priču u neke nebulozne teme. I tu onda pregori procesor. Vesić i Šapić su samo najočigledniji primer koji pokazuje da nemaš ni najosnovniju moć rasuđivanja da vidiš samo ono što ti se nalazi ispred očiju.
U njihovom slučaju. Ljudi došli na pozicije == mora da su sposobni.

Centralizacija. Novi Beograd nikad ne bi bio to što jeste da ga nije gradila cela zemlja (SFRJ) i tamo nagurala gomilu oficirskog/generalskog kadra. Naravno da će se razviti i druge grane privrede kad na jednom mestu okupiš dosta plaćenih poslova.

Neko je ranije na nekoj temi (možda I ovde) pisao kako izgleda bolnica u Smederevskoj Palanci. Da li bi ta Smederevska Palanka bila bolje mesto za život da se u tom gradu nalazi VMA, Ministarstvo odbrane i Vojna Akademija? Da li bi nekretnine tamo bile skuplje/jeftinije/iste da je to tako? I da li bi nekretnine u Beogradu bile skuplje/jeftinije/iste da su te ustanove u Palanci a ne u Beogradu?

I onda krene ubeđivanje da ljudi dolaze u Beograd iz ko zna kog razloga i da su ljudi nerealni I da je Batajnica sasvim ok kao alternativa Nbg. Stižeš za 20min, praktično ne osetiš. Suprotno naravno ne važi, jer kako može neka bolnica koja se raspada u gradu da se prebaci u novu zgradu u Batajnicu. Pa jel znaš ti gde je to? A moram tamo da odem možda jednom u 5 godina. Horor.

NIsam ispratio. El je Tošin Bunar sada centar?
Za Srbiju je Beograd. Za Beograd je Novi Beograd.
Ali ok, sigurno ima smisla da se u Beogradu gradi i nacionalni stadion, i odbojkaški nacionalni centar, I nacionalni atletski stadion.

I ne, to nije centralizacija, to je tako normalno. Takoreći dinamičniji je život sa tim.

Ako kazem da ne zelim da zivim u Batajnici ili bilo kom drugom delu grada i da mi se ne svidja zbog toga i toga, to ne znaci da vredjam ljude u Batajnici. Apsolutno nikada to nisam rekao.
Jel' imas neki poseban razlog na osnovu cega vidis da nipodastavam ljude? Cinjenica da ljudi sa periferije putuju po sat vremena do posla je cinjenica, nije vredjanje.

To sto mi imamo poprilicno obrazovanih, vec sam pricao o tome. Kod nas jedino IT zivi polu-normalno, dok npr u Nemackoj svi imaju slicne platne razrede: elektroinzenjer, ekonomista, doktor ili pravnik. Ne moras da uzimas striktno IT i da se nadas boljem zivotu, mozes da izaberes sta god zelis. U tom smislu je ovde nemoguce za neke struke iskoristiti pun potencijal, pa i sve da se covek trudi i da radi po ceo dan.
Ne mora nužno da znači da vredjaš ljude iz Batajnice ali pričaš kao da su oni gradjani nižeg reda. Ja sam 5-6 godina putovao 30min do posla pa onda 5-6 godina preko sat vremena u jednom pravcu. Meni to ne smeta jer npr sada sam tačno 3km od posla i nekad mi treba 7minuta, a nekad 20-30minuta. Ako promenim lokaciju posla može da mi treba i sat vremena tako da ne vidim kako je to toliko bitno osim ako ne radiš u nekoj državnoj firmi pa znaš da ćeš celog života biti tu. Samim tim se i formira cena nekretnina. Ja kada sam kupovao stan uopšte mi nije bio bitan put do posla, nekom jeste i to je ok. Ono što je čudno je to što kažeš da si iz planinskog sela koji nema ni put ni adekvatnu struju, a ne svidja ti se Batajnica iako kažeš da je za takve ljude i Batajnica Kalifornija, dok je u principu glavni razlog što ti se ne svidja to što možeš da priuštiš bolje. Npr znam jednog inženjera koji bije 5k+, a živi u kući u Borči tj tamo gde ni orci ne zalaze. Sve ima svoje ali blaćenje perifernih lokacija kao da su nešto što samo niža klasa ljudi kupuje je samo po sebi neukusno. Ljudi kupuju ono što mogu da priušte, sad da li je to centar za 4k ili Borča za 1k to je već pitanje.

Kod nas IT živi normalno jer je to bilo deficitirano i uglavnom se radi za strance dok drugih profesija imamo za izvoz tj i izvozimo ih. Možemo mi da obrazujemo i sledećeg Teslu ali badava kada nema gde da radi. Ni IT danas ne osigurava dobru platu jer imaš da guliš do mediora i seniora, kao što i pravnik može da ima privatnu praksu ili promeni posao koji je bolje plaćen. A npr IT i ne zahteva fakultet.

Moram da kazem da sam primetio i ja da pravopis nekima nije jaca strana iako iznose obimne ekonomske disertacije i svakakve kompleksne analize.Nije da pridajem tone nekog znacaja ovde ali eto ako to koriste tako i na poslu onda to zna da se posmatra kao elementarna nepismenost.
.Ja bi umesto ja bih, sumljam, nepravilno koriscenje rečce ne su samo neki od primera...

Ja sam 5-6 godina putovao 30min do posla pa onda 5-6 godina preko sat vremena u jednom pravcu. Meni to ne smeta
Nisi putovao. Da si putovao ni u ludilu ne bi napisao ovo. Ja sam putovao 150km svaki dan kolima ali stvarno 4-4,5 godine. To je pakao. Ne znaš kada će te sačekati magla, ledena kiša, neočišćeni putevi od snega, dva meseca godišnje usijan auto na suncu koji ne može da se ohladi 40 minuta jer se svaki šraf usijao. Ko zna koliko sam saobraćajnih nezgoda video. 4 puta sam menjao šofersajbnu. Par puta izbegao nezgode gde su ljudi stradali zbog klizavog puta i magle. Ovo je dva puta dnevno po 50 minuta vožnje. Najviše autoput.
Ne, definitivno nisi putovao. Samo prazna priča za forum.
Mozda neki voz ili si bio u BG zabiti pa zbog lošeg javnog prevoza. Kolima, ozbiljni put sa kilometara sigurno ne.

Jok, ti nedaješ nikakve priče, ti samo imaš te upadice i niska podje*******avanja gde skrećeš priču u neke nebulozne teme. I tu onda pregori procesor. Vesić i Šapić su samo najočigledniji primer koji pokazuje da nemaš ni najosnovniju moć rasuđivanja da vidiš samo ono što ti se nalazi ispred očiju.
U njihovom slučaju. Ljudi došli na pozicije == mora da su sposobni.

Centralizacija. Novi Beograd nikad ne bi bio to što jeste da ga nije gradila cela zemlja (SFRJ) i tamo nagurala gomilu oficirskog/generalskog kadra. Naravno da će se razviti i druge grane privrede kad na jednom mestu okupiš dosta plaćenih poslova.

Neko je ranije na nekoj temi (možda I ovde) pisao kako izgleda bolnica u Smederevskoj Palanci. Da li bi ta Smederevska Palanka bila bolje mesto za život da se u tom gradu nalazi VMA, Ministarstvo odbrane i Vojna Akademija? Da li bi nekretnine tamo bile skuplje/jeftinije/iste da je to tako? I da li bi nekretnine u Beogradu bile skuplje/jeftinije/iste da su te ustanove u Palanci a ne u Beogradu?

I onda krene ubeđivanje da ljudi dolaze u Beograd iz ko zna kog razloga i da su ljudi nerealni I da je Batajnica sasvim ok kao alternativa Nbg. Stižeš za 20min, praktično ne osetiš. Suprotno naravno ne važi, jer kako može neka bolnica koja se raspada u gradu da se prebaci u novu zgradu u Batajnicu. Pa jel znaš ti gde je to? A moram tamo da odem možda jednom u 5 godina. Horor.

Za Srbiju je Beograd. Za Beograd je Novi Beograd.
Ali ok, sigurno ima smisla da se u Beogradu gradi i nacionalni stadion, i odbojkaški nacionalni centar, I nacionalni atletski stadion.

I ne, to nije centralizacija, to je tako normalno. Takoreći dinamičniji je život sa tim.
Nije da se ne slažem ali i zaključci su ti malo preterivanje. Ja sam iz S.Palanke i Ja sam pisao o bolnici. Drago mi je da si je spomenuo, a sada ću napisati zašto. Ne, NBG nije "procvetao" jer je tamo bilo oficira. NBG je bio socijalna spavaonica. Razlog zašto se razvio je taj što su firme prelazile tamo jer nije bilo mesta da se naguraju u centralne opštine, a to je povuklo dobar broj ljudi da žive tamo. I dan danas imaš ljude koji smatraju NBG socijalnom spavaonicom i nikada ne bi živeli tamo.

S.Palanka sa druge strane imala je isto velik broj oficirskog kadra (jedna od najvećih kasarni u Srbiji). Takodje ima bolnicu koja opslužuje ceo okrug, olimpijski bazen, jezero, izvor jedne od najkvalitetnijih voda... i propade. Kako? Pa lošim vodjenjem, ne zato što tamo ničega nije bilo već svako ko je vodio gledao je samo da se domogne BG-a. Loše vodjenje je dovelo do toga da se gubi stanovništvo, firme se zatvarale i eto. Ima i do lošeg mentaliteta tj dok je bila jaka svi drugi u okrugu su bili seljaci dok oni po rodjenju su gradjani i ne moraju da rade toliko. I onda drugi manji gradovi prešišaju veći. Tako je i u Beogradu, onaj ko sebe smatra rasnim Beogradjaninom i da njemu nešto po rodjenju pripada (npr stan u centru) taj obično se samo žali i ništa ne napravi od sebe dok neki drugi dodjoš (došli divlji i oterali pitome) radi punom parom i napreduje.

Moram da kazem da sam primetio i ja da pravopis nekima nije jaca strana iako iznose obimne ekonomske disertacije i svakakve kompleksne analize.Nije da pridajem tone nekog znacaja ovde ali eto ako to koriste tako i na poslu onda to zna da se posmatra kao elementarna nepismenost.
.Ja bi umesto ja bih, sumljam, nepravilno koriscenje rečce ne su samo neki od primera...
Svačega ima, neko piše 100% pravilno ali ne zna da konkretno sastavi prosto proširenu rečenicu ili da da kompleksnu analizu jer se ne razume u neke druge elementarne stvari.

Nisi putovao. Da si putovao ni u ludilu ne bi napisao ovo. Ja sam putovao 150km svaki dan kolima ali stvarno 4-4,5 godine. To je pakao. Ne znaš kada će te sačekati magla, ledena kiša, neočišćeni putevi od snega, dva meseca godišnje usijan auto na suncu koji ne može da se ohladi 40 minuta jer se svaki šraf usijao. Ko zna koliko sam saobraćajnih nezgoda video. 4 puta sam menjao šofersajbnu. Par puta izbegao nezgode gde su ljudi stradali zbog klizavog puta i magle.
Ne, definitivno nisi putovao. Samo prazna priča za forum.
Mozda neki voz ili si bio u BG zabiti pa zbog lošeg javnog prevoza. Kolima, ozbiljni put sa kilometara sigurno ne.
El imaš insajderske informacije da nisam putovao? Putovao sam i po 500-600km dnevno nekad zbog terena. Išao i po magli i po snegu i po kiši i po suncu... i više vidim saobraćajnih nezgoda u BGu nego tada. Ja eto mogu da kažem da ti nikada nisi putovao nešto ozbiljno već samo drviš u prazno k'o i obično. Ta tvoja kilometraža za 4-5god ako si stvarno putovao je za mene ništa, verovatno prelazio za par meseci.

Ljudi pišu kolokvijalno (kao što je i izostavljanje "h" iz "bih", i ne posvećuju previše pažnje gramatičkim finoćama, što ne znači da ne znaju.
To bi bilo kao da ja tebi kažem da ne bi trebalo da se kaže: "nije da pridajem tome nekog značaja", nego: "nije da pridajem tome neki značaj". Ili umesto: "onda to zna da se posmatra", "onda to može da se posmatra". I tako dalje.

Sunovrat Beograda je poceo 90ih a cini mi se da sada kulminira. Dosta ljudi je iskoristilo ovaj mulj i napravili ozbiljnu lovu. A to im je posluzilo samo kao dodatna inekcija i opravdanje za raznorazne vrste sovinizma, bahatosti, laznog osecaja superiornosti, korupcije itd.

Ja sedam u kola svaki dan zbog posla, jel me to kvalifikuje da pričam o stanovanju u BG? Pošto stanujem u delu grada gde žive ljudi bez fakulteta.

Svaki dan viđam orke po ulici. Ovo nije za čoveka. Da imam sreće da naletim na nešto u blokovima za 1500 kvadrat, nego prokleta burazerska ekonomija me je uništila.

I da, napisao sam "jel" zajedno i bez apostrofa, uhapsite me, priznajem sve.

Eto, pročitaj svoj post, ne koristiš razmak posle tačke, koristiš i ošišanu i normalnu latinicu, ako radiš to i na poslu čisto da znaš i da se i to posmatra kao elemenetarna nepismenost.
Nemoj da očekuješ od drugih ako to ne očekuješ od sebe.

A ljudi pišu sa telefona, ko zna koliko puta mi se desilo da mi prepravi reč.

Sumljam, bih/bi, jel/jer jeste znak nepismenosti, ali nažalost to je sada postalo toliko normalno da će uskoro sumnjam i pravilna upotreba jel/jer biti proglašeno za neispravno.

@mariks
Palanka je samo primer.
A taj prostor na Novom Beogradu se nije samo stvorio nego je propratna infrastruktura izgrađena. To je onaj deo o gravitaciji takvog mesta.

Nije u tome problem, nego kad zapošljavaš nekog bez prethodnog radnog iskustva uglavnom nemaš za šta da se uhvatiš osim te diplome. A sad je problem što diplomu očigledno može lagano da zaradi neko sa ogromnim rupama u znanju i bez inženjerskog mindseta.
Odvedeš ga ispred zgrade i pitaš da li bi mogao da zameni točak na autu. Ako hoće i nije mu frka da isprlja ruke ostalo će naučiti :)

Btw, ovo su skroz u pravu, nove generacije izlaze sa fakulteta sa poprilično tankim bazičnim znanjem i lošim inženjerskim umom ali su zato puni sebe.

El imaš insajderske informacije da nisam putovao? Putovao sam i po 500-600km dnevno nekad zbog terena. Išao i po magli i po snegu i po kiši i po suncu... i više vidim saobraćajnih nezgoda u BGu nego tada. Ja eto mogu da kažem da ti nikada nisi putovao nešto ozbiljno već samo drviš u prazno k'o i obično. Ta tvoja kilometraža za 4-5god ako si stvarno putovao je za mene ništa, verovatno prelazio za par meseci.
Osim ako si vozio kamion i to ti je bio posao. Niko pri zdravoj pameti ne može da kaže da put na posao od sat vremena svakog dana kolima nije ništa. Znam šta sam sve video. Neponovilo se.
Pogotovo kad radiš neki posao pa ti je u glavi sa hiljadu rokova i obaveza čak i kada završiš na radnom mestu. A put te čeka, svakog jutra, svakog dana.

Sunovrat Beograda je poceo 90ih a cini mi se da sada kulminira. Dosta ljudi je iskoristilo ovaj mulj i napravili ozbiljnu lovu. A to im je posluzilo samo kao dodatna inekcija i opravdanje za raznorazne vrste sovinizma, bahatosti, laznog osecaja superiornosti, korupcije itd.
Sunovrat Beograda je počeo 90ih, a čini mi se da sada kulminira. Dosta ljudi je iskoristilo ovaj mulj i napravilo ozbiljnu lovu, a to im je poslužilo samo kao dodatna injekcija i opravdanje za raznorazne vrste šovinizma, bahatosti, lažnog osećaja superiornosti, korupcije itd.

eto to ti je rešeno.

Ljudi pišu kolokvijalno (kao što je i izostavljanje "h" iz "bih", i ne posvećuju previše pažnje gramatičkim finoćama, što ne znači da ne znaju.
To bi bilo kao da ja tebi kažem da ne bi trebalo da se kaže: "nije da pridajem tome nekog značaja", nego: "nije da pridajem tome neki značaj". Ili umesto: "onda to zna da se posmatra", "onda to može da se posmatra". I tako dalje.
Kao sto rekoh ne ,,pridajem tome neki znacaj" ovde ali postoji razlika izmedju materijalnih gresaka i kolokvijalnih izraza. Ne iskljucujem ni sebe iz jednacine da se razumemo.

Moja prababa je došla iz sela gde nije bilo struje u Beograd.

Kad je došla, rekla je "samo centralne lokacije prihvatam, nisam luda da dođem iz one zabiti u drugu zabit. Mogla sam onda lepo kupiti kuću i u Španiji".

I tako ona završi 2km od centra. Topla ljudska priča za sve koji se i danas doseljavaju sa velikim snovima o krugu dvojke.

Osim ako si vozio kamion i to ti je bio posao. Niko pri zdravoj pameti ne može da kaže da put na posao od sat vremena svakog dana kolima nije ništa. Znam šta sam sve video. Neponovilo se.
Pogotovo kad radiš neki posao pa ti je u glavi sa hiljadu rokova i obaveza čak i kada završiš na radnom mestu. A put te čeka, svakog jutra, svakog dana.
Spremaš se za emigraciju, a satić putovanja ti deluje kao bauk? Nećeš se ti tamo lepo provesti...

Palanka je samo primer.
A taj prostor na Novom Beogradu se nije samo stvorio nego je propratna infrastruktura izgrađena. To je onaj deo o gravitaciji takvog mesta.
Slažem se. Infrastruktura dosta znači samo sam napomenuo da se dosta i preteruje. Dosta je važna i povezanost izmedju gradova i reginalnih centara, nešto što je takodje manjkalo/manjka. Ni sadržaji nisu pravilo da će nešto da opstane. Većina sadržaja u manjim mestima/periferiji odgovara velikom broju ljudi ali se ljudi i dalje sele i pored relativno ok plate i kukaju zašto ne mogu u centar glavnog grada. Slažem se i da bi poneka institucija od javnog značaja mogla da se makne od Beograda, e sad gde, to je pitanje.

Ne, nisam vozio kamion. Vozio sam svoj i službeni auto. Putovao sam i duže kada padne sneg. Nije mi ništa jer sam navikao, bilo je ili to ili da radim za minimalac - malo više, a s obzirom da znam svoje mogućnosti odlučio sam šta sam odlučio. Sa druge strane i volim vožnju (mada mi već sada smeta pogotovo sa decom). Pustim radio u pozadini, neku emisiju, odlušam nešto... neko npr dodje kući za 10min i igra igrice dva sata. E sad, onda dosta velik broj zemalja gde ljudi putuju po sat vremena do posla nije pri zdravoj pameti, negde je čak i normalizovano, a ovde stigmatizovano. Naravno da je bolje putovati 5min nego 60min ali sve ima svoje. Zato nešto i košta koliko košta.

Sunovrat Beograda je počeo 90ih, a čini mi se da sada kulminira. Dosta ljudi je iskoristilo ovaj mulj i napravilo ozbiljnu lovu, a to im je poslužilo samo kao dodatna injekcija i opravdanje za raznorazne vrste šovinizma, bahatosti, lažnog osećaja superiornosti, korupcije itd.

eto to ti je rešeno.
Hvala chatgpt mariks

Zivis 25km od centra, ali do centra dodjes metroom. Ako ti nije dobro, pozoves hitnu pomoc, ona je tu za max 15 min. Tamo zivot na periferiji nije hendikep. Ovde jeste i u centru.

Vrh