Investiciona kupovina u inostranstvu je po mnogim parametrima bezbednija nego u Srbiji, ali ja mislim da je to opcija samo za one koji su bar na pragu karijere kolekcionara nekretnina.
Daleko ćešća pojava će se mislim i dalje nastaviti: Investiciona kupovina u Srbiji, iz inostranstva. To mislim da će se narednih godina pojačati; bar ja očekujem povećanje odliva mozgova među ovom generacijom koja sada studira. Naravno neće svako uzeti kredit za stan u zemlji gde je suviše veliki deo naroda bio ravnodušan prema pobuni. Ti raskrvaviš noge pešačeći, a plaćena psyop mašinerija te rasčereči tako da si autošovinistički NVO / USAID parazit s jedne, a pravoslavni talibanski nedavač Kosova i nekopač litijuma s druge strane.
Ali jedan deo onih koji neće naslediti ništa će kupovati, bar ja tako mislim.
Iz nekog razloga ti izgleda kategorički odbacuješ ono "this time, it's different". Često ima smisla. Ali pogledaj Debt-to-GDP Amerike, Japana, mnogih Evropskih zemalja. Koje mogućnosti tu vidiš da se reši? Da će da defaultuju? Ili odjednom dopuste deflaciju, lančane bankrote i kolapse banaka i pad cena asseta?
Eno, ima X-u spekulacija o uvođenju "Yield Curve Control" načina razduživanja. Samo što sada nema boomera da masivno podignu produktivnost (u šta se neki nadaju)
Koliko će AI tu pomoći da se dugovi "prerastu", a koliko ljudi će samo ostati bez posla tek treba da se vidi. Zlatno doba kao post WW2 ja ne vidim, nego će "običan čovek" da krvari da bi razdužio svoju zemlju.
Trumpova politika u ovom mandatu mi je veoooma sumnjiva. Eno sada uvodi stablecoine koje će izdavati privatne korporacije, a koordinaciju će vršiti FED. Ili tako nekako, nije mi jasno. Ali zvuči kao CBDC na mala vrata, iako je potpisom na samom početku upravo to zabranio.
U dobra pre nuklearnog oružja, ja mislim da bi u ovim ekonomskim situacijama već odavno ceo svet ratovao. Što i dalje nije isključeno, je li.
A za Srbiju nekako imam osećaj da postoji neki plan. Neće država tek tako kolabirati i kurs dinara skliznuti. Da li će rešenje biti ono najočiglednije, rudarenje, ili nešto drugo? Ne znam.
Ima i onaj Curtis Yarvin post-demokratski scenario: Korporacije kontrolišu sektore nekadašnjih suverenih država i u velikoj meri određuju lokalne zakone i pravila. Građanin je slobodan da se kreće, menja sektor i poslove po želji, zagarantovana su mu osnovna ljudska prava, ali nema pravo glasa. Međusobna konkurencija garantuje dinamiku rasta, svaki sektor gleda da privuče najbolje radnike što boljim uslovima itd.
Da li verujem da bi ovo funkcionisalo? Ne. Ali misim da ima dosta "tech bro" tipova širom sveta koji veruju. I za njih bi zaista funkcionisalo.
U neku ruku se Srbija sa svojom trenutnom privredom, oslonjenom na direktne investicije nudi kao polje za eksperimente. Imaš LingLong Sektor, Zijin Sektor, uskoro Rio Tinto sektor...