Šta je novo?

Cene nekretnina

Gde ima metro 25km od centra?
A gde ljudi zive 25km od centra? Ne shvataj sve bukvalno. Ispada da svi nasi kad odu u inostranstvo zive 25km od centra. Cak i da zivis toliko udaljeno od centra gde nema metroa, sigurno si bolje povezan sa gradom nego u Beogradu pomocu autobuskih linija i sl, a naselja su razvijenija pa je manji pritisak na centralnije delove grada.

A gde ljudi zive 25km od centra? Ne shvataj sve bukvalno. Ispada da svi nasi kad odu u inostranstvo zive 25km od centra. Cak i da zivis toliko udaljeno od centra gde nema metroa, sigurno si bolje povezan sa gradom nego u Beogradu pomocu autobuskih linija i sl, a naselja su razvijenija pa je manji pritisak na centralnije delove grada.
Jeste bolje povezano ali ni ti ne shvataj sve bukvalno jer naši ljudi kad odu u inostranstvo ne putuju 15min max do posla niti žive u centru.

Jeste bolje povezano ali ni ti ne shvataj sve bukvalno jer naši ljudi kad odu u inostranstvo ne putuju 15min max do posla niti žive u centru.
Kako god, dovoljno je pogledati koliko nasih ode tamo i nikad se ne vrati i shvatiti koliko je tamo bolje, sa svim manama zivota tamo.

Možda nekad. Pri ovim cenama se kupuje u inostranstvu. 300-400-500k ako pričamo o očuvanju vrednosti 100 puta je bezbednije kupiti bilo gde van (čak i Bukurešt lol). Rizik pada vrednosti je daleko manja.
Zato većina uzima najvećim delom u BG-u i manjim u NS-u, jer je tu do sada bio rast vrednosti nekretnina i zbog centralizacije bi trebalo da raste.
Zakupce nadješ lako, porezi manji itd...
Firme kada kupuju u inostranstvu moraju da otvaraju firme pa imaju dodatni trošak.
Ovde si svoj na svome i sve možeš bez cimanja da rešiš.
Evo koliko ovde treba ljudima i za investiciju da se teško odluče, a zamisli u inostranstvu koliko je to vremena i istraživanja, odlazaka da se vidi stan, pa upoznavanje sa procedurama i prisustvo za potpisivanje, otvaranje računa i ko zna čega još.
Ovde sve znaš i kupovinu i potpisivanje uradiš u jednom radnom danu gde ne moraš ni slobodan dan da uzmeš.
Bilo je par priča ovde na forumu naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu a imaju stan u BG-u koji rentaju, kada su skupili dovoljno para ili im je omohućen kredit prodali su u Beogradu pa kupili tamo u inostranstvu gde i žive da ne budu podstanari.
Ljude mrze da sami pronadju Investitora i izbegnu agenciju za prodaju a ne da kupuju u inostranstvu.
Ovde je prilično dobro odradjeno za kupovinu novogradnje, plaća se u ratama.
Po meni najbolje opcije za način kupovine su u Dubajiu, gde otplaćuješ stan 2-3god nakon što se useliš u njega i sigurnost prilikom kupovine, toga koliko znam nema u Evropskim metropolama.
Druga stvar, ako se kupi u inostranstvu stan u starogradnji takodje je izuzetno cimanje za renoviranje i mnogo je skuplje.
Posle svega nabrojanog se sve stavlja na papir i gleda se ROI.
Naravno da će se Investicioni kupci preseliti tamo gde im je bolje za ulaganje kada sagledaju sve i do neke cifre će ovde kupovati stanove a zatim preći u druge države. Pitanje je do koje cifre i gde je kada se sve uračuna bolji ROI trenutno i za 5-10god.
Na pamet mi je došlo i razmišljanje o inostranstvu pa čak i da prodam ovde jedan stan pa da uzmem tamo neki dobar, ali nema se vremena/živaca trenutno za to.

Atina ima 35km metro od aerodroma do centra.
NIsam ni rekao da nema samo me zanima gde. Atina živi od turista pa je donekle normalno, sa druge strane i da se odseliš u Atinu mogu da se kladim da ne želiš da živiš kod aerodroma ;) a naselja u blizini, pa opet moraju da putuju do stanice metroa i opet put traje 40-50min što je katastrofalno i nehumano za život. Brže se stigne busom od centra do našeg aerodroma. :)

Kako god, dovoljno je pogledati koliko nasih ode tamo i nikad se ne vrati i shvatiti koliko je tamo bolje, sa svim manama zivota tamo.
Nisam ni rekao da tamo nije bolje i da se ljudi vraćaju. Ljudi idu gde im je bolje što je i normalno samo baš retko ko, ako neko i uspe, kad ode živi u centru, a mogu da se kladim i da smo bolje povezani opet bi odredjen broj ljudi hteo u centar. Eto ti živiš u centru Niša i ništa manje od centra Beograda ne prihvataš. Ne zato što ti treba prevoz već zato što hoćeš da si u centru zbivanja i to uz sve mane koje stalno navodiš, a realno život u Beogradu ti nije potreban jer ne zavisiš od istog. Fakulteti... pa ako živiš u centru i hoćeš npr saobraćajni ili neki drugi na voždovcu opet ti treba 20-30min.

Koliko Vas npr koristi javni prevoz? Javni prevoz nije da ne funkcioniše skroz samo treba biti bolji(uvesti npr i više linija tramvaja kad već nema metro) npr od centra/nbg-a do Leštana treba preko sat vremena busom jer ide starim putevima, nijedna linija ne ide autoputem, a naselje je udaljeno manje od 20km od centra. Za kraće vreme stigneš iz Mladenovca busom. Zamisli, ljudi žive i tamo. Kolima se doduše stiže brzo, 20tak minuta do centra, nekretnine su povoljne. Brže stigneš do saobraćajnog fakulteta kolima iz Leštana nego busem iz centra, dok kolima iz centra ti treba isto toliko vremena do saobraćajnog. E sad gde ćeš više goriva potrošiti, da li 6-7km kreni stani ili 20km otvorenog puta pitanje je. Da, javni prevoz treba biti bolji na periferiji to je tačno (ajde bar je sada besplatno) i smanjivati potrebu automobila (ne samo zbog puta već i zbog gužvi) ali isto tako put preko 30min nije svima bauk. Svako prema svojim potrebama i mogućnostima. Drug živi u drugom becirku u Beču i kada je promenio posao koji je bio van grada putovao je 1h+. Gradovi rastu, putovanja postaju sve duža, firme se menjaju, metro donekle to rešava ali nigde nije sigurica da ćeš svuda putovati manje od 15min. Centar je centar i tu se svi slažu ali to i košta, u svakom gradu, u svakoj zemlji. Postoji i problem mentaliteta, ne samo šta ima od sadržaja, ako si sa periferije odmah si iz močvare, koristiš konje kao prevozno sredstvo, ljudi te gadjaju belim lukom...

Zato većina uzima najvećim delom u BG-u i manjim u NS-u, jer je tu do sada bio rast vrednosti nekretnina i zbog centralizacije bi trebalo da raste.
Zakupce nadješ lako, porezi manji itd...
Firme kada kupuju u inostranstvu moraju da otvaraju firme pa imaju dodatni trošak.
Ovde si svoj na svome i sve možeš bez cimanja da rešiš.
Evo koliko ovde treba ljudima i za investiciju da se teško odluče, a zamisli u inostranstvu koliko je to vremena i istraživanja, odlazaka da se vidi stan, pa upoznavanje sa procedurama i prisustvo za potpisivanje, otvaranje računa i ko zna čega još.
Ovde sve znaš i kupovinu i potpisivanje uradiš u jednom radnom danu gde ne moraš ni slobodan dan da uzmeš.
Bilo je par priča ovde na forumu naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu a imaju stan u BG-u koji rentaju, kada su skupili dovoljno para ili im je omohućen kredit prodali su u Beogradu pa kupili tamo u inostranstvu gde i žive da ne budu podstanari.
Ljude mrze da sami pronadju Investitora i izbegnu agenciju za prodaju a ne da kupuju u inostranstvu.
Ovde je prilično dobro odradjeno za kupovinu novogradnje, plaća se u ratama.
Po meni najbolje opcije za način kupovine su u Dubajiu, gde otplaćuješ stan 2-3god nakon što se useliš u njega i sigurnost prilikom kupovine, toga koliko znam nema u Evropskim metropolama.
Druga stvar, ako se kupi u inostranstvu stan u starogradnji takodje je izuzetno cimanje za renoviranje i mnogo je skuplje.
Posle svega nabrojanog se sve stavlja na papir i gleda se ROI.
Naravno da će se Investicioni kupci preseliti tamo gde im je bolje za ulaganje kada sagledaju sve i do neke cifre će ovde kupovati stanove a zatim preći u druge države. Pitanje je do koje cifre i gde je kada se sve uračuna bolji ROI trenutno i za 5-10god.
Na pamet mi je došlo i razmišljanje o inostranstvu pa čak i da prodam ovde jedan stan pa da uzmem tamo neki dobar, ali nema se vremena/živaca trenutno za to.
Dubai je volatilan. Mnogo volatilan, isto kao i Srbija u slučaju krize. Istraži malo više.

Da, kompleksas si kao i mnogi drugi iz manjih sredina. Evo sad pominjes i jahanje verovatno da ukazes kako drugi jasu konje, a ti fakultetdzija imas stan u munze. U je. Celo selo ima da se pati.

Molim te samo ti nemoj da pricas drugima kako se pise. Guglaj. Jednostavno te nisu na fakultetu naucili. Nemam Ja nista protiv ljudi koji su zavrsili fakultet ali ti imas protiv ljudi koji nisu. Smaras vise sa tim fakultetom.

Opet filozofiranje. Perica ima dobar posao u svom gradu cak i za BG uslove. Ima dobar vrtic, ima specijaliste pa opet hoce u centar BG-a. E kada se ljudima izbije iz glava da nemoraju da se kurce sa stanom u BG onda mozda i dodje do centralizacije, pored svega ovoga sto si nabrojao.
Ako Perica zaista ima posao koji je dobar i po beogradskim merilima, dobar vrtić i zdravstvenu zaštitu i opet želi u centar Beograda samo da se kurči stanom, onda da, to jeste lični izbor. Ali hajde da ne pravimo od jednog Perice model cele migracije.
Većina ljudi ne seli se zbog imidža, nego zbog konkretnih razloga: više mogućnosti, većih plata, obrazovanja, bolje povezanosti, lakšeg napredovanja i, da budemo realni, šireg spektra života koji grad nudi.
Zato centralizacija nije posledica mentalnog hira, već sistemskog zanemarivanja drugih sredina. Ljude ne možeš naterati da ostanu negde samo uz apel da se ne kurče, moraš da im daš razlog da žele da ostanu. A to se ne rešava uvredom nego politikom.

Ako Perica zaista ima posao koji je dobar i po beogradskim merilima, dobar vrtić i zdravstvenu zaštitu i opet želi u centar Beograda samo da se kurči stanom, onda da, to jeste lični izbor. Ali hajde da ne pravimo od jednog Perice model cele migracije.
Većina ljudi ne seli se zbog imidža, nego zbog konkretnih razloga: više mogućnosti, većih plata, obrazovanja, bolje povezanosti, lakšeg napredovanja i, da budemo realni, šireg spektra života koji grad nudi.
Zato centralizacija nije posledica mentalnog hira, već sistemskog zanemarivanja drugih sredina. Ljude ne možeš naterati da ostanu negde samo uz apel da se ne kurče, moraš da im daš razlog da žele da ostanu. A to se ne rešava uvredom nego politikom.
Upravo ovo. Ja kad bih morao da se selim u neki drugi grad i zivim na periferiji, bolje je da zivm na periferiji grada gde je prosecna plata 3k evra nego tamo gde je prosecna plata 1k evra. Ako se zlopatim na periferiji, da bar znam za sta se zlopatim :)

Investiciona kupovina u inostranstvu je po mnogim parametrima bezbednija nego u Srbiji, ali ja mislim da je to opcija samo za one koji su bar na pragu karijere kolekcionara nekretnina.

Daleko ćešća pojava će se mislim i dalje nastaviti: Investiciona kupovina u Srbiji, iz inostranstva. To mislim da će se narednih godina pojačati; bar ja očekujem povećanje odliva mozgova među ovom generacijom koja sada studira. Naravno neće svako uzeti kredit za stan u zemlji gde je suviše veliki deo naroda bio ravnodušan prema pobuni. Ti raskrvaviš noge pešačeći, a plaćena psyop mašinerija te rasčereči tako da si autošovinistički NVO / USAID parazit s jedne, a pravoslavni talibanski nedavač Kosova i nekopač litijuma s druge strane.

Ali jedan deo onih koji neće naslediti ništa će kupovati, bar ja tako mislim.

Kriza se i dešavaju kada su takvi najglasniji. Kada se nešto smatra nepogrešivim ulaganjem duže vreme. Dovoljno da udje dosta para. Mi smo pri kraju tog nekog ciklusa. Ubosti godinu je teško ali 1% krediti daju odgovor. Održaće se ovo stanje još jedno 2 godine.

Iz nekog razloga ti izgleda kategorički odbacuješ ono "this time, it's different". Često ima smisla. Ali pogledaj Debt-to-GDP Amerike, Japana, mnogih Evropskih zemalja. Koje mogućnosti tu vidiš da se reši? Da će da defaultuju? Ili odjednom dopuste deflaciju, lančane bankrote i kolapse banaka i pad cena asseta?

Eno, ima X-u spekulacija o uvođenju "Yield Curve Control" načina razduživanja. Samo što sada nema boomera da masivno podignu produktivnost (u šta se neki nadaju)

Koliko će AI tu pomoći da se dugovi "prerastu", a koliko ljudi će samo ostati bez posla tek treba da se vidi. Zlatno doba kao post WW2 ja ne vidim, nego će "običan čovek" da krvari da bi razdužio svoju zemlju.

Trumpova politika u ovom mandatu mi je veoooma sumnjiva. Eno sada uvodi stablecoine koje će izdavati privatne korporacije, a koordinaciju će vršiti FED. Ili tako nekako, nije mi jasno. Ali zvuči kao CBDC na mala vrata, iako je potpisom na samom početku upravo to zabranio.

U dobra pre nuklearnog oružja, ja mislim da bi u ovim ekonomskim situacijama već odavno ceo svet ratovao. Što i dalje nije isključeno, je li.

A za Srbiju nekako imam osećaj da postoji neki plan. Neće država tek tako kolabirati i kurs dinara skliznuti. Da li će rešenje biti ono najočiglednije, rudarenje, ili nešto drugo? Ne znam.

Ima i onaj Curtis Yarvin post-demokratski scenario: Korporacije kontrolišu sektore nekadašnjih suverenih država i u velikoj meri određuju lokalne zakone i pravila. Građanin je slobodan da se kreće, menja sektor i poslove po želji, zagarantovana su mu osnovna ljudska prava, ali nema pravo glasa. Međusobna konkurencija garantuje dinamiku rasta, svaki sektor gleda da privuče najbolje radnike što boljim uslovima itd.

Da li verujem da bi ovo funkcionisalo? Ne. Ali misim da ima dosta "tech bro" tipova širom sveta koji veruju. I za njih bi zaista funkcionisalo.

U neku ruku se Srbija sa svojom trenutnom privredom, oslonjenom na direktne investicije nudi kao polje za eksperimente. Imaš LingLong Sektor, Zijin Sektor, uskoro Rio Tinto sektor...

Jok, ti nedaješ nikakve priče, ti samo imaš te upadice i niska podje*******avanja gde skrećeš priču u neke nebulozne teme. I tu onda pregori procesor. Vesić i Šapić su samo najočigledniji primer koji pokazuje da nemaš ni najosnovniju moć rasuđivanja da vidiš samo ono što ti se nalazi ispred očiju.
U njihovom slučaju. Ljudi došli na pozicije == mora da su sposobni.
Ako je to sve sto si ozvukao iz te price (i pored ceranja vostanim bojicama koje sam radio) nemoj mi molim te pricati o mocima rasudjivanja.
Centralizacija. Novi Beograd nikad ne bi bio to što jeste da ga nije gradila cela zemlja (SFRJ) i tamo nagurala gomilu oficirskog/generalskog kadra. Naravno da će se razviti i druge grane privrede kad na jednom mestu okupiš dosta plaćenih poslova.

Neko je ranije na nekoj temi (možda I ovde) pisao kako izgleda bolnica u Smederevskoj Palanci. Da li bi ta Smederevska Palanka bila bolje mesto za život da se u tom gradu nalazi VMA, Ministarstvo odbrane i Vojna Akademija? Da li bi nekretnine tamo bile skuplje/jeftinije/iste da je to tako? I da li bi nekretnine u Beogradu bile skuplje/jeftinije/iste da su te ustanove u Palanci a ne u Beogradu?

I onda krene ubeđivanje da ljudi dolaze u Beograd iz ko zna kog razloga i da su ljudi nerealni I da je Batajnica sasvim ok kao alternativa Nbg. Stižeš za 20min, praktično ne osetiš. Suprotno naravno ne važi, jer kako može neka bolnica koja se raspada u gradu da se prebaci u novu zgradu u Batajnicu. Pa jel znaš ti gde je to? A moram tamo da odem možda jednom u 5 godina. Horor.
Izgleda da mislis da:

1) su resursi bezgranicni
2) geografija i istorija ne oblikuju gradove vec samo ‘neko odozgo’
3) kada priblizis nesto nekim ljudima odaljis od nekih drugih ljudi

Nažalost, ta migracija funkcioniše tako u celom svetu inače ne bi imali gradove koji su nekoliko puta veći i jači od drugih u istoj zemlji i ne bi imali migracije čak i u jačim i decentralizovanijim zemljama. Sa druge strane ako neki drugi grad pruža sve što taj neko traži, a opet želi da se seli to nije potreba već hir ili želja za promenom, a to nema nikakve veze sa opstankom i mogućnostima i to se ne rešava uvredom periferija je za orke već mentalnim obrazovanjem. Ko se seli egzistencijalno njemu baš nije pitanje života i smrti da li će da živi u centru ili ne. Nažalost većina dobrostojećih iz drugih gradova se sele u BG zbog "kurčenja", a većina egzistencijalno ugroženih se sele iz razloga koje si naveo, a tu spadaju i ljudi koji sa svojim znjanjem i sposobnostima ne mogu da nadju adekvatan posao ili sredinu u mestu iz koga su. Nije baš ni da druga mesta ne nude sadržaje koji se ovde spominju tako da ne trebamo da pravimo model cele migracije na osnovu želja pojedinaca.

Upravo ovo. Ja kad bih morao da se selim u neki drugi grad i zivim na periferiji, bolje je da zivm na periferiji grada gde je prosecna plata 3k evra nego tamo gde je prosecna plata 1k evra. Ako se zlopatim na periferiji, da bar znam za sta se zlopatim :)
Upravo, ljudi nisu neracionalni, već vrlo svesni odnosa truda i nagrade. Ako već moram da živim na periferiji, borim se s gužvama, udaljenošću i ograničenim sadržajem, onda je logično da to radim tamo gde mi životne šanse i zarada to opravdavaju.
To ne znači da ljudi beže iz lokalpatriotizma ili hira, već da vaga jednostavno preteže u korist većeg centra. I dok god u manjim sredinama ne postoji realna alternativa, u smislu i posla, i obrazovanja, i zdravstvene zaštite, i kulture, ljudi će birati ono što im daje više za uloženi trud.
Zato je poenta da se ne krive ljudi zbog migracije, već da se sistemski stvore uslovi da zlopatnja nije uslov, ni u centru ni na periferiji.

@MrNash @Pera Zdera da li je ovo istina?
Gurate se sa cimerima? Bangladeš ekipa u indijskom getu?
Naravno da nije. Nakon sto se iznajmi garsonjera u Stokholmu u delovima grada koji su slicni kao u Beogradu a koji su se ranije smatrali kao periferija - Sumice, Karaburma, Blok 70, takvi delovi grada udaljeni od centra, lekaru bez specijalizacije ostane oko 2500e cisto. U ovo sam uracunao infostan, struju, net.
Koliko ostane lekaru bez specijalizacije u Beogradu nakon sto sve ovo plati?
O cenama goriva koje je jeftinije, hrana tu i tamo slicna, neka sracuna svako o cemu se radi kod nas.
Ovo sto pokusavaju da proguraju pojedini da je kod nas kao priustivije stanovanje je mozda imalo smisla do pre pandemije i skoka kirija i kvadrata.
Kome je tesko u Stokholmu? Ljudima koji su se tek doselili, nemaju prosecnu platu, a to je otprilike kao i svuda plata lekara bez specijalizacije. A kao da je u Beogradu drugacije za takve ljude.
Pricao sam jos ranije vise puta kakav je sistem stanovanja ovde. Ovo iznad pricam za drugu ruku, a ko iznajmljuje iz prve ruke dobija jos povoljniju mesecnu kiriju i niko ne moze da te istera odatle niti da ti dize kiriju kako hoce. Sistem je napravljen da sluzi obicnim ljudima.
Ko hoce da kupi, varijabilna kamata je nedavno bila oko 3.2%, pasce jos nize. O cenama kvadrata sam pricao, hemnet.se je otvoren za sve pa moze da se vidi ponudu.

Upravo, ljudi nisu neracionalni, već vrlo svesni odnosa truda i nagrade. Ako već moram da živim na periferiji, borim se s gužvama, udaljenošću i ograničenim sadržajem, onda je logično da to radim tamo gde mi životne šanse i zarada to opravdavaju.
To ne znači da ljudi beže iz lokalpatriotizma ili hira, već da vaga jednostavno preteže u korist većeg centra. I dok god u manjim sredinama ne postoji realna alternativa, u smislu i posla, i obrazovanja, i zdravstvene zaštite, i kulture, ljudi će birati ono što im daje više za uloženi trud.
Zato je poenta da se ne krive ljudi zbog migracije, već da se sistemski stvore uslovi da zlopatnja nije uslov, ni u centru ni na periferiji.
To je jedna od tehnika spinovanja ovde na forumu, svaljivati krivicu na individuu, umesto na sistem.

Gledam sada ponudu starogradnje, 99% su podrumi, potkrovlja i APP varijante. U suštini kako izgleda unstarogradnji i nema ponude, ovo što je na oglasima nije vredno vremena za gledanje.
Postavlja se realno pitanje zašto nema ponude bolje starogradnje, neće ljudi da prodaju ili čekaju da cena poraste i dalje ili izdaju.

Nažalost, ta migracija funkcioniše tako u celom svetu inače ne bi imali gradove koji su nekoliko puta veći i jači od drugih u istoj zemlji i ne bi imali migracije čak i u jačim i decentralizovanijim zemljama. Sa druge strane ako neki drugi grad pruža sve što taj neko traži, a opet želi da se seli to nije potreba već hir ili želja za promenom, a to nema nikakve veze sa opstankom i mogućnostima i to se ne rešava uvredom periferija je za orke već mentalnim obrazovanjem. Ko se seli egzistencijalno njemu baš nije pitanje života i smrti da li će da živi u centru ili ne. Nažalost većina dobrostojećih iz drugih gradova se sele u BG zbog "kurčenja", a većina egzistencijalno ugroženih se sele iz razloga koje si naveo, a tu spadaju i ljudi koji sa svojim znjanjem i sposobnostima ne mogu da nadju adekvatan posao ili sredinu u mestu iz koga su. Nije baš ni da druga mesta ne nude sadržaje koji se ovde spominju tako da ne trebamo da pravimo model cele migracije na osnovu želja pojedinaca.
Slažem se da su migracije prema većim centrima globalni fenomen, to nije izum Srbije. I tačno je da čak i u najuređenijim državama postoje dominantni gradovi koji privlače najviše ljudi. Ali postoji ključna razlika: u uređenijim sistemima migracija je često izbor, dok je kod nas vrlo često nužda.
Niko ne tvrdi da svi sele iz egzistencijalnog očaja, ali nije ni tačno da se većina ljudi sele samo da bi se kurčili. Ljudi sa solidnim poslovima i dalje nemaju iste obrazovne, profesionalne i zdravstvene opcije u manjim mestima kao u Beogradu. A to nije hir, to je sistemska razlika u pristupu mogućnostima.
Takođe, mentalno obrazovanje neće rešiti migracije dok god ne postoji realna decentralizacija, a ona se ne ogleda samo u postojanju pozorišta i bazena, već u kvalitetu javne uprave, investicijama, funkcionalnosti institucija, i dostupnosti širokog spektra poslova.
Dakle, nisu svi koji se sele žrtve mejnstrim kurčenja, već ljudi koji racionalno biraju sredinu koja im objektivno nudi više. A to nije kulturni snobizam, to je ekonomska logika.

Gledam sada ponudu starogradnje, 99% su podrumi, potkrovlja i APP varijante. U suštini kako izgleda unstarogradnji i nema ponude, ovo što je na oglasima nije vredno vremena za gledanje.
Postavlja se realno pitanje zašto nema ponude bolje starogradnje, neće ljudi da prodaju ili čekaju da cena poraste i dalje ili izdaju.
Da imas 2 stana, 1 dobar i 1 los, koji od njih bi probao da prodas?
Nek je i 1 stan, ako je dobar mozda bi gledao da kupis jos neki, ako je los, onda je super prodati ga i iskoristiti novac za kupovinu nekog boljeg.

To je jedna od tehnika spinovanja ovde na forumu, svaljivati krivicu na individuu, umesto na sistem.
Baš tako. Umesto da se sistemska centralizacija, nejednak razvoj i nepostojanje ozbiljne regionalne politike analiziraju kao uzroci migracija, prebacuje se krivica na pojedinca, da je razmažen, da se kurči, da je problem u njegovim očekivanjima.
To je klasičan primer zamene teza: umesto da se pita zašto ljudi nemaju motiv da ostanu, optužuje ih se što odlaze. A time se efektno štiti status quo, jer ako je problem u ljudima, sistem ne mora da se menja.
Zato je važno da razgovor ostane fokusiran na strukture i politike, a ne na to da li se Perica kurči ili ne. Jer kad svi Perice odu, neće više biti ni Perice ni problema, samo tišina.

Da imas 2 stana, 1 dobar i 1 los, koji od njih bi probao da prodas?
Nek je i 1 stan, ako je dobar mozda bi gledao da kupis jos neki, ako je los, onda je super prodati ga i iskoristiti novac za kupovinu nekog boljeg.
Znam za slučajeve gde ljudi imaju više dobrih stanova koji stoje prazni. Ne znam motive a nismo ni bliski toliko da pitam. Valjda ne znaju šta će sa novcem a to što plaćaju komunalije i porez anulira rast cena.
S druge strane ima ovih "loših" što stoje po oglasima po par godina bez namere da se koriguje cena. Malo podseća na ono što iznesu ispred buvljaka, realno za bacanje ali da se ipak uzme neki dinar.

Slažem se da su migracije prema većim centrima globalni fenomen, to nije izum Srbije. I tačno je da čak i u najuređenijim državama postoje dominantni gradovi koji privlače najviše ljudi. Ali postoji ključna razlika: u uređenijim sistemima migracija je često izbor, dok je kod nas vrlo često nužda.
Niko ne tvrdi da svi sele iz egzistencijalnog očaja, ali nije ni tačno da se većina ljudi sele samo da bi se kurčili. Ljudi sa solidnim poslovima i dalje nemaju iste obrazovne, profesionalne i zdravstvene opcije u manjim mestima kao u Beogradu. A to nije hir, to je sistemska razlika u pristupu mogućnostima.
Takođe, mentalno obrazovanje neće rešiti migracije dok god ne postoji realna decentralizacija, a ona se ne ogleda samo u postojanju pozorišta i bazena, već u kvalitetu javne uprave, investicijama, funkcionalnosti institucija, i dostupnosti širokog spektra poslova.
Nadam se da shvatate da neko mora i da ostane u drugim gradovima da bi došlo do decentralizacije. Decentralizacija se ne rešava kroz par godina, pogotovo kod nas gde je unutrašnjost bila totalno zapostavljena.

Ok, šta to konkretno BG nudi bolje od institucija(haha institucije) i ostalog što ne nudi Niš, Novi Sad npr? Ćacilend? Šta je to što i pored dobre zarade i svih sadržaja što nudi drugi grad, nudi BG? Šta ponuditi ljudima koji dobro zaradjuju i koji imaju sve sadržaje i institucije da ostanu u svojim gradovima i da se ne sele u BG? Ako su sa svojim obrazovanjem, profesionalnom i zdravstvenom opcijom izgradili sebi dobar život šta je to što ih primorava da se sele u BG? Da li igde na planeti zemlji postoji decentralizovana zemlja koja nudi sve isto u svim gradovima?

Dakle, nisu svi koji se sele žrtve mejnstrim kurčenja, već ljudi koji racionalno biraju sredinu koja im objektivno nudi više. A to nije kulturni snobizam, to je ekonomska logika.
Uvek će neka sredina nuditi nešto drugo više. Ovde se piše kao da ili živiš u BGu ili živiš život nedostojog čoveka.

Vrh