Postoje vrlo obrazovani ljudi i gomila medija koji govore o tome. Čovek sa zvanično najvećim iq govori o tome. Prati malo x, pošto tamo sada skoro da nema cenzure.Ok, ako pretpostavimo da postoji neki master plan koji vode Soroš, Trilateralna komisija, ili neki drugi centar moći sa Balkan Info kanala.
Mađarska i delimično Poljska se odupiru, možemo da nađemo saveznike. A i nova američka vlast ide u tom pravcu, na oduševljenje glasača.Kako mi da se kao jedna mala i nebitna drzava odupremo tom trendu ako se bukvalno SVE evropske zemlje oslanjaju na migrante iz zemalja "trećeg sveta"? Zvuči prilično naivno, složićeš se?
Za te projekte koji traju godinu-dve i posle se pokupe i odu nemam ništa protiv. Vozači, kuriri, roštilj majstori i sve što ima potencijal da ostane ovde duže-stop.Drugo, koje poslove može da obavlja domicilno stanovništvo? Da razvlače testo za burek, obrću meso na roštilju i voze autobus? Ok, a šta je sa ostalim profesijama koje su u deficitu? Pogledaj malo bilo koji infrastrukturni građevinski projekat- put, most, nadvožnjak, da ne govorim tunel. Pa ni jedna domaća firma ne poseduje know how da radi takve projekte, već zavisimo od raznoraznih Kineza, Turaka i slično. Gledam ovaj Fruškogorski koridor, izvodjač postavio kamp, 90% radnika iz Kine. To što mi za sami sebe mislimo da smo najbolji, najpametniji i slično nema veze sa mozgom. U tech firmi gde ja radim, 70% rukovodećeg kadra su neevropljani (Indija, Pakistan, Vijetnam, Kina...)
Pogledaj malo uzavrelu raspravu na x između Maska i američkih itijevaca gde je Mask branio h1b programe i dobio blagi nervni slom zbog odgovora koje je dobio.Pogledaj malo ko vodi najveće svetske kompanije (Meta, Alphabet, IBM) mozda ti neke stvari budu jasnije.
Pogledaj malo kako kineske it firme tu i tamo prestižu američke, da Kina prestiže Ameriku po broju patenata, saberi to sa tvrdnjama domaćih američkih itijevaca o kvalitetu Indijaca sa kojima ih zamenjuju i tebi će neke stvari biti jasnije.