Šta je novo?

Izbori 2025

Извор? Ја никад нисам упознао такву особу. Имамо документовано да људи гласају за њега јер су уцењени или плаћени и имамо документовано (и сам сам упознао шачицу) људи који гласају за њега јер мисле да је он најбољи политичар на свету који је лично одговоран за пензије које плаћају. Никад упознао нити чуо за неког његовог гласача који није ни плаћен ни његов симпатизер тако да ме живо занима одакле податак да такви чине највећи део његових гласача
Jedino da te upoznajem sa svakom od tih osoba. A ja ih mnogo znam. Nije čovek plaćenik, nije bot, a kada ga pitam zašto glasa za Vučića, kada generalno ima mnogo negativnog da kaže za njegovu vlast...Odgovor je suštinski: ,,Bolje da ostanu ovi komarci, da ne bi došli drugi, ovi su bar nagojeni, a sledeći dok dodju, pa dok se oni nagoje, a i onako će da sjaše Kurta, da bi uzjahao Murta".
А како ће другачије када је инфлација висока? Више пара троше сада када је млеко 150 динара него што су трошили када је млеко било 50 динара?

Ако мислиш генерално на обим производа и услуга то је нормална последица комерцијализације економије, што се више ствари плаћа то се више приходује и више троши. Неће се више трошити када су ствари "бесплатне" / социјалне. Такође, глобални је тренд да ствари краће трају и чешће се купују.

Бољи би ти био аргумент да је животни стандард бољи мерен односом плате и корпе али се то дешава дуги низ деценија и дешавало би се и без СНС-а. На крају крајева Србија је на самом дну континента по куповној моћи тако да није изненађујуће да има простора за раст у том погледу
Nikad nisu puniji kafici, nego sada.
Nikada više ljudi ne ide na letovanje, nego sada.
Nikada ljudi nisu bili bolje obučeni, nego sada.
Nikada ljudi nisu više para trosili na lična zadovoljstva, nego sada.
Nikada nije bilo više automobila, nego sada.
Jel jede neko manje, zato što je hrana skuplja u odnosu na prosečnu platu, a samo zbog toga? -Nisam upoznao nikada takvog.
Jel neko prestao da se vozi automobilom, jer je gorivo skuplje? - Isto nikoga takvog nisam upoznao.
Nešto slično?

...
..
.
Oko nekih stvari ne treba filozofirati i od njih praviti nauku. Jednostavno su jasne. I da dodam još nešto - neradnici, ulizice, prišipelje nikada nisu živeli bolje, nego što sada žive. - A na račun ljudi koji moraju da rade. Od svih para koje ja državi dam kroz komunalije i slično...Pitaj Boga koliko se od toga odvaja za neradnike. Za šta krivim ovu vlast.

Jel znaš koliko ja treba danas da rmbačim da zaradim dnevnicu koju zaradi ,,student koji hoće da uči"? A kako je on ,,zarad"i i svaki dan mu ,,kaplje"? I da su samo oni, a mnogi su.

Ne žive svi bolje sada, nego pre 12 godina, zato što su se doškolovali, napredovali u poslu, sami se za to izborili svojim radom,...Neki zive bolje zbog drugih stvari.

Ти жути су највећим делом и сада на власти, тј. малтене сви истакнути жути лопови су се интегрисали у режим. Но и поред тога је стање корупције у Србији било далеко боље тада него сада

Цео аргумент ти се суштински своди на реторику коју Вучић воли да користи а која се тиче дугорочних позитивних трендова који су резултат акумулације вредности и научног/технолошког напретка. Данас је боље него 2008. зато што је економија већа и више је изграђено - да, зато што је прошло 12 година када су милиони ломили кичму да акумулирају вредност и унапреде привреду. То не значи да је то Вучићева заслуга нити да систем над којим су он и његова странка имали моћ није деградиран.
Naravno da to nije Vučićeva zasluga, ni njegove stranke. Nisam to ni rekao, ne znam odakle ti, ali bitno je da ti znaš. Naravno da će prosečna plata da bude veća sada, nego 2 godine nakon bombardovanja. To da nije stopa korupcije za vreme prethodne vlasti bila velika kao sada, nisam saglasan. Sistem je isti, tada i sada. Samo su drugi ,,glumci". I tada je sjahao Kurta, da bi uzjahao Murta, koji evo još jaše. I da je DS do dan danas ostala na vlasti, ako ne bi bilo isto kao sada, ne bi bilo mnogo drugačije. Problem je što ukorenjeni sistem ostaje, a menjaju se vlasti koje nasleđuju isti.

Исто људи воле да користе када критикују нпр. Краљевину Југославију типа "боље се живело 1980-е него 1930-е". Мош' мислити. Зато је наша земља била демократичнија 1930-их него Немачка а данас је међу политички најболеснијим и криминалним, аутократским сенгрупима Европе

Узимајући у обзир да се цео правни систем који су изградили "жути" и остали ДОСовци убрзано деградира, неизбежно ћемо се у то стање вратити ако се овај режим не скине са власти. Остаје нам само да нас увуче у неки непотребни рат како би задржали власт и појачали све ово остало што си набројао а што већ имамо
To što se bolje zivelo 1980-e, debelo je kasnije plaćeno. To je bilo kao da podigneš kredit koji potrosiš na opšte potrebe svoje kuce i porodice i ti ces stvarno taj period dok se ne ,,istopre" pare od kredita da živiš bolje. A šta posle kada se ,,istope", a rata kredita ti dodje na naplatu i ti automatski ostaješ bez manje redovnih primanja? ,,Žuti" nisu izgradili nikakav ne znam kakav pravni sistem, kao što ga ni sada nema. Bilo je zaštićenih tada, kao što ih ima i sada. Zakon je i tada važio samo za ,,boraniju", kao što i sada važi.

Blade, poredis sisteme koji imaju svojih osobenosti i zivot koji se ne moze porediti.
Slobino vreme -hiperinflacija, rat, bombardovanje.
Period DS - uspostavljanje PDV, bankarskog sistema, vracanje sistema pravde i prava uz internrne razlike 101 DS stranke koje su cinile jedinstven foront
Peruod SNS, ubiranje plodova pojedinih uspostavljeni sistema, uspostavljanje svojih sistema, fokus na strane investicije i kapitalne projekte.
Ne bih nista pisala da nije ovo o ekonomiji, ja sam mali ekonomista, ne razumem sve, ali ne treba da poredis stanje sada sa Slobinim ili DS.

Inflacija nije pod kontrolom sto se vidi po cenama i vrednosti dinara. Trosi se ali na sta? Ogromna je razlika između srednjeg i bogatog sloja, između gradova, između profesija ( to do sada nismo imali) ali da se u glavnom radi za standardne tr.i jednan odmor i to je to.
Dobro pitanje je kako mi to tako zivimo? Ja mislim na kredit, a to dolazi na naplatu u buducnosti.
Ko god dodje posle ovih bice u problemu, ali se mora drzava staviti na stabilne temelje. Vi govorite o Predsedniku cije su slike na nekim paketima necega, gde strane sluzbe ispituju saradnike, gde je Jovanjica sitnica, gde se krsi Ustav i zakoni kako usta otvore, a nude se prirodna bogatstva zemlje uprkos volji građana...
To do sada tako ocito jismo imali, meni ovo vreme lici na 90te i to doba tih kriminalaca po kvartovima...samo sada imaju funkcije.
Covek je stavio satore na kljucni put kroz BG ispred sticenih objekata i napunio batinasima.....pa to je nesto sto bi trebalo da bude crvena linija.
Svako ima pravo na misljenje, ali ja moram da dodam. Treba se podsetiti svega, kad ovako rade sto je ocito, sta jr tek kriveno. Na X kazu Policija zajmi novac od Kladionica da isplati plate, ne verujrm ali sve je ludo. Mi lako mozemo upasti u velike probleme ako neodgovorne osobe brinu o ekonomiji.
Troši se više na mnogo veći broj stvari od odmora. Sa ostatkom drugog dela tvog posta sam saglasan.

Ispada da je vreme ,,Žutih" bilo zlatno doba u odnosu na sada. Ne, nije. I da su ostali oni na vlasti, ne bi bilo mnogo drugačije, nego sada. Istina je da su oni nasledili mnogo manje i zemlju u mnogo težoj situaciji, nego sadašnja vlast i da to nije za poređenje u tom smislu, ne nekom drugom jeste. Država se nalazila u totalno drugačijim situacijiama i prilikama. Ali i jedni i drugi su ista predstava. samo su drugi glumci.

I treba da se trosi više nego ikad i da raste zivotni standard. Ali ne i da sa druge strane i dalje postoji visoka stopa korupcije, stranackih protekcija i sličnog. Koliko je samo ljudi pre bilo u DS-u, sada je u SNS-u i kada dode neka sledeća stranka na vlast, učlaniće se i u nju i opet imati ličnu korist u odnosu na druge koji nisu. Oni su navikli da fukcionisu tako - da parazitiraju.

Poslednja izmena:
Ako ništa drugo, ovaj režim bi morao biti kažnjen na izborima zbog nedovoljnog rasta. Posle toliko decenija iseljavanja i smanjenja fertiliteta, i dalje nismo dostigli maksimalnu zaposlenost.

Ali smo dostigli da mnogo mladih i sposobnih ljudi ode u inostranstvo, umesto da ostane ovde. A otišlo je zbog društvenog sistema (ne)vrednosti koji vlada u državnim strukturama, koji se dalje preliva na društvo, firme i sve ostalo. A koji sam i sam osetio i trpeo posledice istog.

Ljudi se jesu opametili, proslo je vreme kada si trebao da budeš zahvalan sto uopste imaš bilo kakav posao, a za platu, malo vecu od prosečne, poslodavac je mogao da ti ,,vadi dušu",a mnogi poslodavci su i dalje mentalno zaglavljeni u 2000. godini. Dobar radnik - košta. Što ne znači da ne možeš da dobiješ i neradnika koga ćeš skupo da plaćaš, a takvih ima mnogo i oni su tumor na telu ovog društva.

Jedino da te upoznajem sa svakom od tih osoba. A ja ih mnogo znam. Nije čovek plaćenik, nije bot, a kada ga pitam zašto glasa za Vučića, kada generalno ima mnogo negativnog da kaže za njegovu vlast...Odgovor je suštinski: ,,Bolje da ostanu ovi komarci, da ne bi došli drugi, ovi su bar nagojeni, a sledeći dok dodju, pa dok se oni nagoje, a i onako će da sjaše Kurta, da bi uzjahao Murta".

Nikad nisu puniji kafici, nego sada.
Nikada više ljudi ne ide na letovanje, nego sada.
Nikada ljudi nisu bili bolje obučeni, nego sada.
Nikada ljudi nisu više para trosili na lična zadovoljstva, nego sada.
Nikada nije bilo više automobila, nego sada.
Jel jede neko manje, zato što je hrana skuplja u odnosu na prosečnu platu, a samo zbog toga? -Nisam upoznao nikada takvog.
Jel neko prestao da se vozi automobilom, jer je gorivo skuplje? - Isto nikoga takvog nisam upoznao.
Nešto slično?

...
..
.
Oko nekih stvari ne treba filozofirati i od njih praviti nauku. Jednostavno su jasne. I da dodam još nešto - neradnici, ulizice, prišipelje nikada nisu živeli bolje, nego što sada žive. - A na račun ljudi koji moraju da rade. Od svih para koje ja državi dam kroz komunalije i slično...Pitaj Boga koliko se od toga odvaja za neradnike. Za šta krivim ovu vlast.

Jel znaš koliko ja treba danas da rmbačim da zaradim dnevnicu koju zaradi ,,student koji hoće da uči"? A kako je on ,,zarad"i i svaki dan mu ,,kaplje"? I da su samo oni, a mnogi su.

Ne žive svi bolje sada, nego pre 12 godina, zato što su se doškolovali, napredovali u poslu, sami se za to izborili svojim radom,...Neki zive bolje zbog drugih stvari.

Naravno da to nije Vučićeva zasluga, ni njegove stranke. Nisam to ni rekao, ne znam odakle ti, ali bitno je da ti znaš. Naravno da će prosečna plata da bude veća sada, nego 2 godine nakon bombardovanja. To da nije stopa korupcije za vreme prethodne vlasti bila velika kao sada, nisam saglasan. Sistem je isti, tada i sada. Samo su drugi ,,glumci". I tada je sjahao Kurta, da bi uzjahao Murta, koji evo još jaše. I da je DS do dan danas ostala na vlasti, ako ne bi bilo isto kao sada, ne bi bilo mnogo drugačije. Problem je što ukorenjeni sistem ostaje, a menjaju se vlasti koje nasleđuju isti.

To što se bolje zivelo 1980-e, debelo je kasnije plaćeno. To je bilo kao da podigneš kredit koji potrosiš na opšte potrebe svoje kuce i porodice i ti ces stvarno taj period dok se ne ,,istopre" pare od kredita da živiš bolje. A šta posle kada se ,,istope", a rata kredita ti dodje na naplatu i ti automatski ostaješ bez manje redovnih primanja? ,,Žuti" nisu izgradili nikakav ne znam kakav pravni sistem, kao što ga ni sada nema. Bilo je zaštićenih tada, kao što ih ima i sada. Zakon je i tada važio samo za ,,boraniju", kao što i sada važi.

Troši se više na mnogo veći broj stvari od odmora. Sa ostatkom drugog dela tvog posta sam saglasan.

Ispada da je vreme ,,Žutih" bilo zlatno doba u odnosu na sada. Ne, nije. I da su ostali oni na vlasti, ne bi bilo mnogo drugačije, nego sada. Istina je da su oni nasledili mnogo manje i zemlju u mnogo težoj situaciji, nego sadašnja vlast i da to nije za poređenje u tom smislu, ne nekom drugom jeste. Država se nalazila u totalno drugačijim situacijiama i prilikama. Ali i jedni i drugi su ista predstava. samo su drugi glumci.

I treba da se trosi više nego ikad i da raste zivotni standard. Ali ne i da sa druge strane i dalje postoji visoka stopa korupcije, stranackih protekcija i sličnog. Koliko je samo ljudi pre bilo u DS-u, sada je u SNS-u i kada dode neka sledeća stranka na vlast, učlaniće se i u nju i opet imati ličnu korist u odnosu na druge koji nisu. Oni su navikli da fukcionisu tako - da parazitiraju.
Ne bih se samo složio sa konstatacijom da onaj ko je bogat neće krasti. Ne, zapravo takvim ljudima nikada dosta novca. Ako se to zapati, rizikujemo da dobijemo oligarhe koji će moći da kupe sve u državi, a običan čovek će postati rob i talac istih. Uvek sam za promene, za rezove, a ne za ostavljanje bagre da večno vlada. Ne valja ni sledeći, menjaj odmah. Naravno, ako imaš institucije, tu su i hapšenja i robija za sve koji su krali. Zato je suština da država ozdravi i da dobijemo institucije, a ne da to budu BOT centri svake vlasti. Ovako, ako budemo išli linijom manjeg otpora i puštali mafiji da radi šta god hoće, nestanak će biti neminovan. U tom slučaju, nastaviće se masovno iseljavanje, loše politike, loši projekti i odumiranje zdravog tkiva u Srbiji.

Evo, moja najbolja druga su otišla u inostravno. Jedan je u NED, drugi u USA. Bukvalno nemam više sa kim da popričam jer mi je njihovo društvo najviše odgovaralo. Obojica su otišla jer ne žele da žive u Srbiji, ne sviđa im se sistem, loša selekcija. Imali su dobro plaćene poslove, napredovali, ali su bili nezadovoljni. Kažu, nemaš ovde neku posebnu satisfakciju kada je društvo bolesno. Sreća po njih pa su dobili šansu da dobiju poslovne ponude koje će ih odvesti iz Srbije. Nije više ni do novca, ali živiš u lošem okruženju. Pritom, drug koji je u USA je bio nacionalno nastrojen i ostrašćen. Kaže da bi voleo da ostane i posle isteka ugovora, da ne bi voleo da se vrati u Srbiju. Hoću da kažem, ljudi su prepametni, a odlaze iz Srbije. Verujem da takvih slučajeva ima mnogo.

Poslednja izmena:
@Blade , mene jako brine to sto je potrosacka korpa 120.000, a plate lagano 150.000. Zasto nisu 40.000, 50.000....
Lepo si rekao za 80' te da su dosle na naplatu kasnije... tako se moze desiti i sad ako zivimo na kredit.
Sto se tice garderobe kafica i tako toga, tacno je da nismo bedni i od zoga odustali, ali ili ljudi rade na dobrim poslovima ( npr IT) ili su necasno stekli ( tatini sinovi kojih je svaki grad pun) ili ljudi odu samo sporadicno.
Bre u PZ je casa soka 300din ja mislim, pa ja nemam da sedim svaki dan. Sad ima drugih grupa, ljudi rade vise poslova, ovde npr beru maline, ali se ne odricemo tih ugodnosti jer smo ih osetili, pre cemo raditi 2 posla nego odreci se dobrog automobila. Kada bude i tu opao standard vidno, znaj da je pola zemlje bukvalno gladno.
A dostupnost poslova je veca jer nem je pola radnospopobnih u inostranstvu.

Dakle, ja mislim da smo mi kao 90te samo moze da se zaradi vise, zato se decom ne bavimo slabo ih rađamo, lose vaspitavamo, gajimo unucice preko vibera, dok gledamo kako necasni zgrcu pare. ( nije samo zbog toga, ali da postoji uticaj to je sigirno)

Tvoj poslednji pasus je ono sto jeste kljuc, ovaj bunt je otkrio da su nama svi organi vlasti okupirani i ne rade kako treba i to mora da se promeni. I tu je pocetak i kraj.

U ovom opisu 1980. nema ništa što ne može da se preslika na 2025.
Život iznad realnih mogućnosti se finansira kreditima sve do trenutka kad taj što daje kredit traži nešto što nije moguće ispuniti.

Ovaj u proteklih 13 godina daje li daje, od Kosova, preko oružja za razne Isise, Ukrajine, Izraele, do nacionalnih resursa.
I takva njegova politika je dovela državu da je u 2025. na ivici građanskog rata, a tek stižu zahtevi za naplatu u vidu Rio Tinta, EPSa i ostalog.

Изалуд се његови труде да нас лажу.
1752831284854.png

1752831304019.png

Права статистика.
1752831328416.png

Непоменик је тешки, тешки лажљивац.

Poslednja izmena:
Ja sam pre par meseci hteo da napravim sličan mim, samo na račun studenata i onih kojima niko od već viđenih lica (čak i ne-političara) nije bio dovoljno dobar nego hoće 500 novih lica koja su em sposobna, em stručna, em poštena, em da nikad nisu bili ni blizu politike, i da se odreknu svojih života i karijera da bi 4 godine vodili vladu jer nema ko drugi.

Mnogo je sviranja k...u i izvoljevanja među narodom. Veliki deo naroda još uvek nije evoluirao do one tačke da kad prepozna opštu zajedničku opasnost i neprijatelja, da stavi na stranu svoje razlike i da kažu ajde da se ujedinimo da pobedimo zlo, pa ćemo posle da se delimo i tabamo opet. Ima ljudi koji kapiraju to, i podstiču i druge na to. Ali i dalje ima deo koji se inati ili čeka savršenstvo. Pošto su i sami inače savršeni jelte...

Poslednja izmena:
Не могу злф и псж да буду већи издајници од СНС. Могу да се извињавају усташама и бошњацима сваког дана кад устану, да крену да крече мурале српским војводама из Пср, да се одрекну Војводине као Великосрбске отимачине, све је џабе кад их је Муслиу већ зајебао.

Svi su krivi osim opozicije koja 12 godina ne zna gde bije.
13, ali opušteno, ko još broji. Ima vremena.
Kako ne zna opozicija gde bije. Zar nisu imali prošle godine onaj performans sa dimnim bombama u Skupštini? Niko se i ne seća (ni oni sami) zbog čega. A sad kad ima milion razloga da se ulazi u klinč sa vlašću njima je glavna preokupacija zauzimanje startnih pozicija među sobom.

I onda jedan od fakulteta objavi ovu parodiju ( svaki je nesto postavio)
Jaoooo kmečanja u komentarima, jaooo

Ne kazem da je ok, ali vala nije i da nije. Sa ovim okruglim stolim ae toliko daje na znacaju opoziciji, a treba da se dogovaraju svaki dan. I u ostalom, kad budu nesto sproveli imace postovanje, a ne ovako.

Nidam pre bila za to, ali sada posle aboliranja ovih batinasa, ja sam misljenja da svi treba da vrate mandate i nek sns sam donosi odluke, nek promeni Ustav nek roka kako hoce, zasto glumimo demokratiju kad je nema. Ali to je samo moj stav

EU opozicija nema šanse protiv kvazi-patriotske crveno-crne koalicije. Većinski narod, ne podržava stavove PSG-a i Zelenih. Njihovi rejtinzi su u najboljem slučaju do 4%. Zeleni su svojevremeno uspeli da osvoje preko 4% na konto priče o litijumu i zaštite životne sredine. Kada su u pitanju nacionalne teme, oni ne bi dobacili daleko. To je kao da u HR kažeš da je Thompson naci pevač i očekuješ glasače. Jednostavno, većina ljudi je nacionalno orjentisana, a ponekad su ti stavovi čisto ultra-desničarski. Svaka politika koja vuče na levicu ovde nema šanse. Takav je narod, džaba vam tribine i flajeri. To znaju i lideri tih stranaka, ali očigledno da je nešto drugo pitanju, kada kao mazge udaraju glavom o zid.

Poslednja izmena:
Ниси у праву. Народ је ст*** јер не жели да гласа за њих. Они изашли са својом платформом - признање Косова, признање геноцида, понижавање пред хрватима, а ви нећете. Е па ето вам Муслиу, ко вас јебе.

I onda jedan od fakulteta objavi ovu parodiju ( svaki je nesto postavio)
Jaoooo kmečanja u komentarima, jaooo

Ne kazem da je ok, ali vala nije i da nije. Sa ovim okruglim stolim ae toliko daje na znacaju opoziciji, a treba da se dogovaraju svaki dan. I u ostalom, kad budu nesto sproveli imace postovanje, a ne ovako.

Nidam pre bila za to, ali sada posle aboliranja ovih batinasa, ja sam misljenja da svi treba da vrate mandate i nek sns sam donosi odluke, nek promeni Ustav nek roka kako hoce, zasto glumimo demokratiju kad je nema. Ali to je samo moj stav
Đilas ima pun k botova. Sve je to ista škola.

Sve to stoji, ali da li su stidenti dovoljno jaki da poraze režim bez opozicije, kakva god da je? Mislim da nije dobro konfrontirati se opoziciji, jer važan je svaki glas. Konfrontacija između studenata i opozicije ide jedino u korist znate već kome. On je svestan da ne može pridobiti nove glasače pa se bori da sačuva glas svakog kriminalca, a mi olako odbacujemo ljude na našoj strani.

Da se razumemo, voleo bih da studenti sami osvoje vlast bez opozicije, ali mislim da to u ovom trenutku nije realno. Uz jedinstvenu listu opet biće tesno.

Ako je Luka Maksimovic 2017 osvojio 10% glasova (preko 300.000) bez ikakve kampanje i pomoci opozicije, tj imao je neke humoristicne skečeve na FB, a koji nisi bili ni smesni, zasto onda studenti ne bi mogli da osvoje preko milion ipo?

Vrh