A što bi ? Retoričko...Ako je to tako, tj. ako cena zemljista toliko utice na cenu, i ako drzava uziam ogromne takse, zasto drzava od tih taksi ne razvija infrastrukturu na novijim lokacijama kako bi cena m2 bila niza? Ovo je retoricko pitanje.
A što bi ? Retoričko...Ako je to tako, tj. ako cena zemljista toliko utice na cenu, i ako drzava uziam ogromne takse, zasto drzava od tih taksi ne razvija infrastrukturu na novijim lokacijama kako bi cena m2 bila niza? Ovo je retoricko pitanje.
Potražna za pratiocima...Počeo i filozof sa Wall Streeta da priča o ulaganjima u nekretnine, imao je čak i neki online kurs o investiranju u nekretnine.
Ranije je bilo samo berza i akcije, kačili su ga ovde ranije kada je pričao o negativnom kontekstu za ulaganje u nekretnine.
U ovakvom sistemu uvek ima mesta za zaradu, samo se treba setiti.
Pogledaj Rheinmetall AG gde je bio pre 2-3 god, a gde sadaJa bih investirao u fabrike oružja gledajući u kom pravcu svet ide
Jbg, gde to ima zvuci kao sjajna prilika?To i radim! Kredit od investitora i 0% kamate!
Pogledaj Rheinmetall AG gde je bio pre 2-3 god, a gde sadacak i pre 6 meseci...
Meni se čini da je priča oko Ukr-Rus dublja od isključivo finansijskih interesa. To znači veći rizik od eskalacije u budućnosti.Sa sadašnjim političkim odlukama ovo je plato, neće ići mnogo gore više osim ako prevlada ludilo pa krenu da naoružavaju Evropu kao blesavi. Stvar je u tome što ta količina oružja u magacinu nema svrhu, bojim se onoga što dolazi posle.
Pa priča je multidimenzionalna, ali se svodi na kraju ko će prvi da trepne. Evropski teatar je mala maca za za Aziju gde je u pitanju veliko prekonponovanje i ko će tu koga i kako. Budućnost je apsolutno neizvesna a ako ode sve u dođavola ove naše ciglice neće baš mnogo da vrede.Meni se čini da je priča oko Ukr-Rus dublja od isključivo finansijskih interesa. To znači veći rizik od eskalacije u budućnosti.
Da dopunim samog sebe.Najcrnji deo izveštaja se odnosi naravno na korupciju. Neefikasnost u pravosudnom sistemu, fiskalni rizici javno-privatnih partnerstava (PPP), nabavke po posebnim zakonima, loše upravljanje javnim investicijama - sve sa čime smo dobro upoznati.
Kude "Puteve Srbije", EPS: "arbitrary procurement laws", "special laws" bypassing standard procedures....
"Despite efforts by the authorities for nearly two decades, indicators measuring corruption control and perception have deteriorated, ranking Serbia among the weakest in the region."
Medium-Term Structural Policies and Governance kaže:
"Serbia’s current growth model may be reaching its limits. Over the past decade, growth has been driven by steady employment gains, high public investment, and strong FDI. However, labor-intensive growth is becoming less viable due to demographic headwinds, while FDI is slowing amid stagnating domestic private investment. Additionally, productivity growth is constrained by significant structural policy gaps. Model simulations suggest that closing the gaps in governance, labor market, capital market, business regulations, and human capital could yield sizable gains in productivity and growth."
Moj zaključak je: Imamo razlog za optimizam. Ekonomija nam je dovoljno stabilna - možemo da se posvetimo borbi protiv korupcije. Budućnost će nam zavisiti u onoj meri u kojoj budemo uspešni u tome.
P. C. Inflacija je opet pobegla iznad cilja NBS, na 4.6%. Rast cena hrane u junu međugodišnje 7. 4%. Rast cena voća je verovatno najviše uticao.
Da dopunim samog sebe.
Gledam (ne zato što želim, već što moram) ovaj nov izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u raznim zemljama. Što se tiče Srbije, sve što znamo, mlaka supa je izveštaj, ali mi je jedna stvar privukla pažnju, te ću je podeliti:
"In 2023, the value of contracts exempted from the Law on Public Procurement almost equaled the value of those conducted through regular, transparent procedures. In 2024, the State Audit Institution found irregularities in 21.2% of the total value of public procurement contracts it reviewed.
Paritet između izuzetih i "pravilno" nabavljenih ugovora![]()
Све сеоске куће у околини купују придошлице са југа Србије .Само једно домаћинство породица из Лучана,остали су Црна Трава,Врање...Сви су нашли посао одмах.(Последња куповина прошле седмице,30 000, кућа из 60-их са хектара земље.)Погледајте одакле су купци кућа приградских насеља и села и биће вам јасно оно што пише Аналитичар.Људи иду за послом где им је боље и где га има,неко у иностранство али већином миграције су у државиEh, buraz nisi ni svestan koliko vam je dobro. Neki se sele iz Bangladeša u Pećince i ne pada mu teško, a nekome je i iz Vlasotinaca cimanje "otići u nepoznato".
Pa evo, ko je i kako odlucio da umesto racuna trezora za EPS od sada sve ide preko privatne banke ciji je vlasnik blizak SNSu?To je najveća ingenioznost SNS, što su naučili kako da provlače ogromne ugovore bez javnih nabavki. A tamo gde ima javne nabavke, našteluju uslove samo za njihovog drugara.
Ovo je npr. jedan od razloga zašto prosto moraju da izgube vlast, ali to je generalno ljudima nebitna tema.
Sve da je neka sirotinja iz Crne Trave kupila kucu od 30k i preselila se tu, sve me strah da je istina. Ovo je kao kad bih ja rekao, kupina danas 140 dinara na otkupu, sva izgorela, cak je i nema, komsa nema leba da jede, ali odlucio da se preseli u Lucane i da kupi kucu od 30k evra tamo.Све сеоске куће у околини купују придошлице са југа Србије .Само једно домаћинство породица из Лучана,остали су Црна Трава,Врање...Сви су нашли посао одмах.(Последња куповина прошле седмице,30 000, кућа из 60-их са хектара земље.)Погледајте одакле су купци кућа приградских насеља и села и биће вам јасно оно што пише Аналитичар.Људи иду за послом где им је боље и где га има,неко у иностранство али већином миграције су у држави
Sve da je neka sirotinja iz Crne Trave kupila kucu od 30k i preselila se tu, sve me strah da je istina.
Seljak lupa, jer ne moze sirotinja da kupi kucu od 30k evra. Moze samo da se prebaci da zivi pod kiriju.Ti si iz malog mesta kako razumem i migrirao si u Beograd - i sad ti je neverovatno što to radi još neko osim tebe?
Sve je to poznato, al' ovako kad vidim brojke baš me rokne realnost, da tako kažem.To je najveća ingenioznost SNS, što su naučili kako da provlače ogromne ugovore bez javnih nabavki. A tamo gde ima javne nabavke, našteluju uslove samo za njihovog drugara.
Ovo je npr. jedan od razloga zašto prosto moraju da izgube vlast, ali to je generalno ljudima nebitna tema.
Sve je to poznato, al' ovako kad vidim brojke baš me rokne realnost, da tako kažem.
"Kod 105 revidiranih subjekata, utvrđeno je da nabavka usluga u radova nije sprovedena y skladu sa pomenutim zakonom u 923 slučajeva, što odgovara iznosu od 108 i kusur milijardi dinara."
Slazem se sa ovim, ali je malo teza misija iskreno. Jedino ako iz Crne Trave predje u Lucane za platu od 1500e, pa stedi 800e mesecno, sto mi je malo naucna fantastika iskren da budem. Znas da za kuce ne daju kredite uglavnom...Prebaci se pod kiriju, radi godinu-dve dok se ne stabilizuje sa prihodima, onda kupuju kuće. Ništa novo.
Biće da si dobar u svom poslu.Ja sam pre nekoliko godina radio za jednu firmu gde smo konkurisali na te javne nabavke. Sećam se jedne gde je SNS namestio tender za nekoliko miliona evra svojima, pa smo obarali postupak dva puta. Na kraju su bili prinuđeni da ga sprovedu po zakonu i dobili smo ga mi za 350k![]()