Šta je novo?

Cene nekretnina

Bolji efekat "prisilne štednje" je da kupuješ od investitora. Potpišeš predugovor i daš 20%, nakon toga plaćaš u etapama, bez ikakve kamate i moraš da nateraš sebe da budeš disciplinovan i štetiš da bi pokrio svaku ratu. Nakon 2,5 do 3 godine imaš završen stan koji si isplatio u potpunosti plus je u medjuvremenu vrednost stana porasla još za nekih 40-50% u odnosu na početnu cenu koju si ugovorio u predugovoru,
To i radim! Kredit od investitora i 0% kamate!

Bolji efekat "prisilne štednje" je da kupuješ od investitora. Potpišeš predugovor i daš 20%, nakon toga plaćaš u etapama, bez ikakve kamate i moraš da nateraš sebe da budeš disciplinovan i štetiš da bi pokrio svaku ratu. Nakon 2,5 do 3 godine imaš završen stan koji si isplatio u potpunosti plus je u medjuvremenu vrednost stana porasla još za nekih 40-50% u odnosu na početnu cenu koju si ugovorio u predugovoru,
TO samo kad bi ga prodao dobio bi veču sumu ali vrednost je upitna. Da ne pričamo da svemu skoči cena a ne samo nekretninama.
Ps...daj mi ozbiljnog investitora koji radi na 20% i dodem ti 30 meseci...
Rizik vauuuu

7% poskupljenje struje, ogranicenja na povecanja penzija i onemogucavanje vanrednih bonusa / isplata penzionerima
Najcrnji deo izveštaja se odnosi naravno na korupciju. Neefikasnost u pravosudnom sistemu, fiskalni rizici javno-privatnih partnerstava (PPP), nabavke po posebnim zakonima, loše upravljanje javnim investicijama - sve sa čime smo dobro upoznati.
Kude "Puteve Srbije", EPS: "arbitrary procurement laws", "special laws" bypassing standard procedures....

"Despite efforts by the authorities for nearly two decades, indicators measuring corruption control and perception have deteriorated, ranking Serbia among the weakest in the region."

Medium-Term Structural Policies and Governance kaže:

"Serbia’s current growth model may be reaching its limits. Over the past decade, growth has been driven by steady employment gains, high public investment, and strong FDI. However, labor-intensive growth is becoming less viable due to demographic headwinds, while FDI is slowing amid stagnating domestic private investment. Additionally, productivity growth is constrained by significant structural policy gaps. Model simulations suggest that closing the gaps in governance, labor market, capital market, business regulations, and human capital could yield sizable gains in productivity and growth."

Moj zaključak je: Imamo razlog za optimizam. Ekonomija nam je dovoljno stabilna - možemo da se posvetimo borbi protiv korupcije. Budućnost će nam zavisiti u onoj meri u kojoj budemo uspešni u tome.

P. C. Inflacija je opet pobegla iznad cilja NBS, na 4.6%. Rast cena hrane u junu međugodišnje 7. 4%. Rast cena voća je verovatno najviše uticao.

Poslednja izmena:
U beskonacni rast na konacnoj povrsini Zemlje mogu da veruju samo bu**** i ekonomista :)
Mislim da grešiš. Velika većina ljudi ne gleda beskonačni rast već samo da sačuva svoj teško zarađeni kapital i dinar/euro. Kad bi pitao većinu ljudi da li ih interesuje da zarade 10x ili da samo održe već stečeno mislim da bi većina odgovorila da želi samo da sačuva stečeno.
Evo ja prvi ti kažem da računam da će mi neto ROI biti oko 2,5%. Duplo manje od obveznika Srbije indeksiranih u eurima i bez poreza i bez rizika od krađe, požara, praznog hoda i svega što može da se desi.

Mislim da grešiš. Velika većina ljudi ne gleda beskonačni rast već samo da sačuva svoj teško zarađeni kapital i dinar/euro. Kad bi pitao većinu ljudi da li ih interesuje da zarade 10x ili da samo održe već stečeno mislim da bi većina odgovorila da želi samo da sačuva stečeno.
Evo ja prvi ti kažem da računam da će mi neto ROI biti oko 2,5%. Duplo manje od obveznika Srbije indeksiranih u eurima i bez poreza i bez rizika od krađe, požara, praznog hoda i svega što može da se desi.
Mislim da se razumemo ali previse burno reagujes na salu :)

Cinjenica je da je cigla (jos od davnina poznata igrica prodaje cigle) postala instrument ocuvanja kapitala kod nas. To bas i ne govori u prilog nasoj ekonomiji niti svesti ljudi ali opet ne mogu ni da ih kudim jer i nemaju neki izbor. Malo su mi cudni nasi gastarbajteri, mada i oni imaju svoju racunicu (barem oni koji znaju da racunaju a ne oni drugi sto ih voda nosi).

Шта су две добре плате и која то 4 стамбена кредита могу лагано да се одржавају?
Sta su dve dobre plate je diskutabilno svakome, ali evo sta je zamisao. Ako neko ko ima vecu platu, a ima jedan veliki stan na koji placa vec kredit i u kome zivi, moze da digne lagano za jos neki manji stan, pa i zena takodje. Ne mora 4 kredita, moze 2, moze 3, ali svakako vise od jednog.
Poenta je da su ljudi rekli da kreditni kupci ne akumuliraju stanove, ja kazem da nije tako. Zato insistiram da je statistika koja izdvaja ljude koji kupuju prvi stan jako bitna za stanje sistema koji jedni opisuju kao doomsday, a drugi kao zlatno doba.

Elem, ako par koji ima dobru platu kupi stan na NBG, i nema para za jos jedan na NBG (ili mu prosto ne treba), mozda im se vise isplati da kupe lupam jedan manji u Batajnici i jedan u Borci i da izdaju. Cekaju da prodje vreme, cena poraste, za to vreme kirija kaplje, zasto da zarobljavaju kapital u vreme krize ako ne mogu da kupe u kesu novi stan.

Mislim da se razumemo ali previse burno reagujes na salu :)

Cinjenica je da je cigla (jos od davnina poznata igrica prodaje cigle) postala instrument ocuvanja kapitala kod nas. To bas i ne govori u prilog nasoj ekonomiji niti svesti ljudi ali opet ne mogu ni da ih kudim jer i nemaju neki izbor. Malo su mi cudni nasi gastarbajteri, mada i oni imaju svoju racunicu (barem oni koji znaju da racunaju a ne oni drugi sto ih voda nosi).
Nije samo kod nas već svuda na svetu. Barem zapadna Evropa i USA možeš videti da je svuda kuća vid očuvanja kapitala. Imaš ti kod nas kao i na Zapadu iste načine investiranja ali u kuću se investira kad se može. Ne možeš kupiti 1 ciglu stana, a možeš kupiti 1 akciju Microsoft-a ili tako nešto.

Sta su dve dobre plate je diskutabilno svakome, ali evo sta je zamisao. Ako neko ko ima vecu platu, a ima jedan veliki stan na koji placa vec kredit i u kome zivi, moze da digne lagano za jos neki manji stan, pa i zena takodje. Ne mora 4 kredita, moze 2, moze 3, ali svakako vise od jednog.
Poenta je da su ljudi rekli da kreditni kupci ne akumuliraju stanove, ja kazem da nije tako. Zato insistiram da je statistika koja izdvaja ljude koji kupuju prvi stan jako bitna za stanje sistema koji jedni opisuju kao doomsday, a drugi kao zlatno doba.

Elem, ako par koji ima dobru platu kupi stan na NBG, i nema para za jos jedan na NBG (ili mu prosto ne treba), mozda im se vise isplati da kupe lupam jedan manji u Batajnici i jedan u Borci i da izdaju. Cekaju da prodje vreme, cena poraste, za to vreme kirija kaplje, zasto da zarobljavaju kapital u vreme krize ako ne mogu da kupe u kesu novi stan.
Pa da , 3 može.
Održava neki stari kredit od pre 2021 na kojem rata može sad da bude i 200e.
A od ostatka dve plate (ukupno dve plate 4000e) kreditira neke druge nekretnene u zavisnosti od opterećenja plata.
Izvodljivo

Možemo da vas zamolimo da nam date izvor za ove podatke? Čini se da ove cifre obuhvataju i kategorije van plasmana stanovništvu...
Naravno. Izvor je izveštaj NBS koji se mesečno ažurira

Odeljak https://nbs.rs/sr_RS/drugi-nivo-navigacije/statistika/ks_stat/

Pododeljak
1752239763449.png

Direktni link za izveštaj

Da dodamo malo statistike. Neka je ta dobra plata u Top 5% plata (što je nažalost potrebno za stan u BG). Ako izuzmemo sve druge faktore, šansa da random spojiš 2 osobe sa dobrim platama je 0.25% tj. 1 od 400 parova
Uvek moze covek da ozeni bogatu Beogradjanku i da zivi u stilu "gde tašta i tast okom, tu zet skokom", ali je lepse da juri 0.25% sansi 😀
I posle kazu lako se ozeni covek 😀
Šalu na stranu, nisam mogao da nadjem podatak kolika je visina plate potrebna da bi neko bio u top 5%.

Da dodamo malo statistike. Neka je ta dobra plata u Top 5% plata (što je nažalost potrebno za stan u BG). Ako izuzmemo sve druge faktore, šansa da random spojiš 2 osobe sa dobrim platama je 0.25% tj. 1 od 400 parova
Ljudi se uglavnom ne spajaju potpuno random. Sto bi se reklo, para na paru ide.

Nije samo kod nas već svuda na svetu. Barem zapadna Evropa i USA možeš videti da je svuda kuća vid očuvanja kapitala. Imaš ti kod nas kao i na Zapadu iste načine investiranja ali u kuću se investira kad se može.
Po toj logici u evropi bi svako trebalo da ima kucu ili stan kad ono upravo je drugacija situacija. Mislim da je to sa ciglama postalo norma kad su tradicionalne valute izgubile bazu i generalno ne postoje nikakve garancije da bilo sta sto imate nece vam biti oduzeto jednim dekretom (videli smo u skorije vreme kako to ide).
Ne možeš kupiti 1 ciglu stana, a možeš kupiti 1 akciju Microsoft-a ili tako nešto.
Pa zato mi je malo cudno sto se sipaju pare u cigle. Em im vrednost ne raste kao Microsoftu (ili negim drugim kompanijama) em imas troskove i amortizacije. Da razumem neki brzi swap ili tako nesto ali dugurocno nisam siguran koliko je vredno ulaganje (osim u slucajevima kad se ulaze u parcelu)

Poslednja izmena:
Vrh