Šta je novo?

Energetika

Нова вест коју нисам видео да је неко пренео --> MMF: Srbija se obavezala da poveća cenu struje za najmanje sedam odsto od 1. oktobra

Цитираћу неке занимљиве делове:

Poskupljenje struje bi trebalo da bude "najmanje inflacija plus jedan procentni poen", dodaje se u navedenom dokumentu.
Osim struje, poskupljivaće i putarine, jer se vlast obavezala da "donese odluku o povećanju putarina na autoputevima od jula 2025. godine" i da ih "povećava godišnje uoči letnje sezone za najmanje stopu inflacije".

Да не ширим, прочитајте, има још занимљивих делова, а све на штету народа.

Електродистрибуција је у проблемима па су изгурали да не плаћају тржишну цену за губитке електричне енергије. Пошто губици (тј. крађа енергије) нису мали (писали смо о томе) уместо да се смањи крађа повећава се цена енергије онима који плаћају.

Тржишна цена за ову енергију би била као и за фирме тј. изнад 100ЕУР/MWh.

Ово су предлози за побољшања које је предложила наша Влада:

1752231126149.png

Документ можете наћи на: https://www.imf.org/en/Publications...t-Review-Under-the-Policy-Coordination-568458

Да не ширим, прочитајте, има још занимљивих делова, а све на штету народа.
Na štetu naroda bi bilo da se ne diže cena. Ovako je na štetu korisnika.
Kada se ne diže cena onda ide na štetu JP. Ako JP nema sredstava da finansira onda pomaže država. Kada država pomaže to je iz poreza koje je narod platio. Ako nema iz poreza onda se izaziva inflaciju. Inflacija je na štetu naroda, odnosno to je tihi mehanizam za oporezivanje naroda. Plata/penzija u periodu januar-jul je ista, a cene skočile n procenata. Država povećala prihode zbog poreza na tih n procenata.

Кад неки "клинци" направе бољи пресек изводљивости примене нуклеарне енргетике код нас него сва стручна и политичка јавност у последњих 30 година.

100% sam uveren da neće da se gradi nuklearka u Srbiji. Više razloga:
-ekonomski nismo dovoljno snažni da je finasiramo
-politički nismo dovoljno stabilni da dobijemo zeleno svetlo suseda i svih ostalih relevantnih faktora
-naučno i tehnički nismo dovoljno spremni (zato ću ako ikad bude bio referendum glasati protiv, i ne samo glasati nego učestvovati u kampanji za NE)
-neće biti potrebno (zbog smanjivanja populacije za dvedesetak godina opašće i potrošnja (za ovo nisam siguran, ali tako izgleda)
-izgradiće se znatan broj solarnih elektrana, malih i velikih, a deo koji fali kao i struja za balanisranje će se uvoziti

100% sam uveren da neće da se gradi nuklearka u Srbiji. Više razloga:
-ekonomski nismo dovoljno snažni da je finasiramo
Недостајаће нам убрзо 20TWh/год. кад угасимо електране на угаљ а нафту и гас ћемо и даље увозити за ЕУР3+млрд/год.
Нешто ћемо морати да урадимо па макар и на кредит.
Слажем се да је ово проблем, али не највећи.

-politički nismo dovoljno stabilni da dobijemo zeleno svetlo suseda i svih ostalih relevantnih faktora
Данас не, али много наде полажем у ову младу генерацију.
-naučno i tehnički nismo dovoljno spremni (zato ću ako ikad bude bio referendum glasati protiv, i ne samo glasati nego učestvovati u kampanji za NE)
Мислим да је недостатак културе и институција много гори и тежи за изградњу. Без тих промена и ја сам против.
Много наде улажем у ове нове "клинце".

-neće biti potrebno (zbog smanjivanja populacije za dvedesetak godina opašće i potrošnja (za ovo nisam siguran, ali tako izgleda)
Мислим да ће потребе остати исте, иако ће доћи до пада популације, показало се да стално трошимо више.
-izgradiće se znatan broj solarnih elektrana, malih i velikih, a deo koji fali kao i struja za balanisranje će se uvoziti
Не слажем се да је ово технички ни економски могуће увожењем електричне енергије, просто нико у околини нема толико вишка када би нама требало. Могуће је ако увозимо гас и недостајућу електричну енергију обезбедимо гасним електранама.

Poslednja izmena:
Данас не, али много наде полажем у ову младу генерацију.
Ne mogu oni kao individualci previše da urade, bes izgradjenog sistema, institucija, bez države u pravom smislu reči.

A i nisu svi mladi kvalitetni, naprotiv, deluje mi da su oni drugi (nazainteresovanih, površnih, neobrazovanih) daleko brojniji.

Možda tako razmišljam posle neprospavane noći zbog buke koju su do sitnih jutarnjih sati pravili pripadnici baš te "mlade generacije"

Pa nešto moramo uraditi u vezi tih nedostajućih TWh, koje @DusanC stalno napominje, ako, a hoće polako prestati da rade TE. Gasne su po meni ok, ako naravno možemo obezbediti pouzdanost snabdevanja. Hidro uraditi ako se još negde može, a što se tiče nuklearki nisam protiv, ako ćemo uložiti u obrazovanje mladih ljudi koji to mogu izneti. Kada Rusi (nebitno što su oni, ne forsiram, ali su svakako na vrhu kod te tehnologije) mogu da prave NE u Bangladešu i drugim zemljama trećeg sveta sa obukom, puštanjem u rad, održavanjem, pa valjda smo i mi sposobni da možemo to odraditi.

Много је драме око НЕ. То да у овој секунди немамо стручњаке стоји, али да можемо да их створимо за одређени низ година - можемо. Зрелост друштва ће се показати када се постојећа секта скине са власти, а на власт дођу домаћини који ће се занимати управљањем и богаћањем Србије а не личним богаћењем.

Друго, апсолутно сам против било каквог референдума по питању НЕ, не могу о томе да рапсрављају људи који о томе не знају ништа.

Много је драме око НЕ. То да у овој секунди немамо стручњаке стоји, али да можемо да их створимо за одређени низ година - можемо. Зрелост друштва ће се показати када се постојећа секта скине са власти, а на власт дођу домаћини који ће се занимати управљањем и богаћањем Србије а не личним богаћењем.

Друго, апсолутно сам против било каквог референдума по питању НЕ, не могу о томе да рапсрављају људи који о томе не знају ништа.
Да би стручна питања решавали меритократски а не демократски или још горе аутократски потребно је да подигнемо ниво културе струке и друштва па онда веру друштва у струку.

То је тежи и дужи посао него релизација нуклеарног програма.

Па ако га будемо решавали демократски, биће опет мораторијум.
Већ смо га имали, и за хваљујући њему дошли у јаму по поводу нуклеарне енергије.

Инче, апсолутно сам сагласан да морамо да дижемо ниво културе и струке и друштва. Ми само морамо да схватимо, да стати на пут подизања нивоа, је дирекнта конфронтација агенде коју намећу мега корпорације. Њима је за циљ ћацизација, (ја не говоримо само за Србију, ми смо само у "тренду") свега. Мислим да је јасно, да промена курса значи директна конфронтација са онима који актуелну агенду протежирају.

Određeni niz godina....
Široj javnosti je nepoznato koliki niz godina treba da stvore stručnjaci. Koji će samo da prate, da održavaju i da rade na postojećoj tehnologiji. Pre bih rekao da je potrebno niz decenija za to. Mi nemamo baš ništa. 0. Treba prvo srediti fakultete, podići ponovo institute, naći finansije, itd itd. Da li je ona Gojkovićka još uvek na čelu nečega što ima veze za nuklearnom energijom? I kada ode sekta (kad li će to biti) trebaće još puno puno vremena. Naravno i para.
Ja sam protiv zato što je ovo sve zamajavanje i gubljenje vremena i potsticanje neralanih ambicija. A za to vreme se ne razmišlja o alternativama. Solarnu niko ne pominje. Još jedna termoelaktrana na ugalj može da se isposluje sa medjunarodnim faktorima. Gasne elektrane su idealne, samo što je gas u ovom trenutku nedostupan i bremenit politikom. Ali će valja Rusija da se sredi i da radi ono što treba da radi - da isporučuje jeftin gas (šalim se)

За овако озбиљан пројекат:

Компетентан појединац се да направити за 5 до 10 година.

Компетентан друштвени систем се да направити за 50 до 80 година (2 до 3 генерације).

Ако постоји знања и воље.

На тему регулисања цене електричне енергије или што волим да кажем "таман га научих гладовати а он црче".

Što se EPS-a tiče, trenutno je u Srbiji aktuelna tzv. pelcer tužba za krive bandere, odnosno bandere koje su opasnost po korisnika parcele u njenoj blizini.
Svakog dana u sud se primi trocifren broj novih predmeta.

Ja sam tužio za svoje selo, ali neki su napravili biznis od toga.

Što se EPS-a tiče, trenutno je u Srbiji aktuelna tzv. pelcer tužba za krive bandere, odnosno bandere koje su opasnost po korisnika parcele u njenoj blizini.
Svakog dana u sud se primi trocifren broj novih predmeta.

Ja sam tužio za svoje selo, ali neki su napravili biznis od toga.
Мислите на ЕДС https://elektrodistribucija.rs/ ?

Због њихових све већих трошкова и иду ова два поскупљења електричне енергије.

Ево муке једног купца произвођача само још не разумем цео рачун до краја. Пошто је писао на ћирилици нешто лоше овде приказује линк па прилажем слике:

1752591062932.png

1752591083643.png

1752591918648.png

Poslednja izmena:
На тему регулисања цене електричне енергије или што волим да кажем "таман га научих гладовати а он црче".

Ево и одговора из ПКС-а, изгледа да нисмо конкурентни са вишом ценом енергије:

Ево муке једног купца произвођача само још не разумем цео рачун до краја. Пошто је писао на ћирилици нешто лоше овде приказује линк па прилажем слике:

Pogledajte prilog 244746

Pogledajte prilog 244747
Pogledajte prilog 244748
Sve je u redu sa računom. U drugom komentaru mu je sve lepo objašnjeno. Zamisli izgradiš solarnu elektranu a pre toga se ne informišeš se o najosnovnijim stvarima poput bilinga. Još po svoj prilici lik je neki intelektualac. Pa šta da očekujemo od ovih nepismenih?

Sve je u redu sa računom. U drugom komentaru mu je sve lepo objašnjeno. Zamisli izgradiš solarnu elektranu a pre toga se ne informišeš se o najosnovnijim stvarima poput bilinga. Još po svoj prilici lik je neki intelektualac. Pa šta da očekujemo od ovih nepismenih?
Може ли детаљније?

Не разумем откуд у коментару помиње 435kWh?

Шта је позиција 9 на рачуну?

Зар се не ради пресек једном годишње па се плати разлика, откуд сад мессечни обрачун?

Vrh