Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Igore brate ne može lepa poruka da se napiše za ove ljude, ovo je još i najlepše sročeno bilo ali ok.

Prosto ni d od srpskog državljanstva nisu zaslušili a umislili su svi znamo šta - nadam se da je sad ok.

U redu, ali nisi mi odgovorio na pitanje?
Ох, да. Ево.

Оно што је очигледно а што до сада нико није регистровао јер се свака идеја студената узима здраво за готово и без филтера и преиспитивања јесте то да се друштвена побуна дели временски на два различита периода са поптуно различитим утицајем на режим и на друштво у побуни. Дакле период док су се студенти држали четири захтева и период након што је основни захтев постао расписивање избора.

Та првобитна четири захтева су била системска и деловала су мобилишуће, корективно и исцељитељски на цело друштво а уједињујуће по студенте док режим није знао шта га је снашло. Копрцао се ненадлежни Хуља као да му истерују ђавола. Ишао је из грешке у грешку, није имао никакав институционални одговор и једна полтронска влада му је пала. Такође, није могао да користи полицију против студената и народа у оноликом броју па је прибегао овим кримосима и то је додатно мобилисало народ а дестабилизовало режим.

Од захтева за изборе имамо практично све супротно. Народ али и студенти су се преко нећи обрели у свакодневници политичког брлога Србије, односно на домаћем терену Жвалавог. Наравно, прва последица тога је подела, подела међу студентима а друга је подела у народу. Ова друга се не види али се осликава у бројности људи на овим скуповима покушаја грађанске непослушности. Можда део народа није против оваквих блокада али није ни за јер није ту у критичном броју.
Како су студенти изнели једини захтев за који је Жвалави заправо надлежан и заправо искусан и способан дошли смо до обрнутог процеса, захтев је деловао корективно, стабилизујуће и мобилишуће на режима а деструктивно на студентску и друштвену побуну. Једно Хуљино не, студентски одговор са покушајем грађанске непослушности и ето нас са стотинама ухапшених, отетих и обесправљених, многих повређених и преплашених и са очекиваном употребом прекомерне силе полиције. И што је најгоре зарад ког циља? Избора?

Дакле из тога закључујем да се што елегантније и прећутно треба одустати од бесмисленог захтева за изборе који се свакако неће одржати пре последњег законског рока и вратити се првобитним захтевима. Престати са овим међуграђанским изнуривањем, испумпавањем и емоционалним пражњенима и указати на то да се управо руши и онако фелерична оптужница за надстрешницу, да институције и даље не раде а да режим сваким даном разара друштво и институције све већом силом. Остати у блокади факултета, заказати велики протест 1. септембра и даље реаговати у складу са неминовним даљим грешакама режима јер је враћен на неподношљиви му статус пре захтева за изборе. То је сад наравно упитно колико би било делотворно јер студенти су већ изгубили оштрицу деловања а са тиме би је додатно иступели. Али мислим да је и покушај враћања изворној побуни бољи од овога што имамо сада, јер кад се иоле објективно сагледа, ових дана су кола кренула низбрдо.

Poslednja izmena:
Malo mi je čudno da nijedan forumas nije ni uhapšen niti prebijen na ovim blokadama, obzirom koliko ih ima koji pozivaju na sve i svašta.
Што би се неко доксовао на форуму ? Мада имаш Нокија који се не крије и редовно је на блокадама и снима то.

Ако волиш да знаш, 3 дана шепам већ, него ми је глупо да се хвалим тиме, а и нећу да се доксујем неким сликама. Имам и ожиљке од 2020 ако је то неки флекс.

Сиг нисам једини, али ето, није да нико није пребијене/хапшен, само ти не знаш.

Ох, да. Извини. Ево.

Оно што је очигледно а што до сада нико није регистровао јер се свака идеја студената узима здраво за готово и без филтера и преиспитивања јесте то да се друштвена побуна дели временски на два различита периода са поптуно различитим утицајем на режим и на друштво у побуни. Дакле период док су се студенти држали четири захтева и период након што је основни захтев постао расписивање избора.

Та првобитна четири захтева су била системска и деловала су мобилишуће, корективно и исцељитељски на цело друштво а уједињујуће по студенте док режим није знао шта га је снашло. Копрцао се ненадлежни Хуља као да му истерују ђавола. Ишао је из грешке у грешку, није имао никакав институционални одговор и једна полтронска влада му је пала. Такође, није могао да користи полицију против студената па је прибегао овим кримосима и то је додатно мибилисало народ а дестабилизовало режим.

Од захтева за изборе имамо практично све супротно. Народ али и студенти су се преко нећи обрели у свакодневници политичког брлога Србије, односно на домаћем терену Жвалавог. Наравно, прва последица тога је подела, подела међу студентима а друга је подела у народу. Ова друга се не види али се осликава у бројности људи на овим скуповима покушаја грађанске непослушности. Можда део народа није против оваквих блокада али није ни за јер није ту у критичном броју.
Како су студенти изнели једини захтев за који је Жвалави заправо надлежан и заправо искусан и способан дошли смо до обрнутог процеса, захтев је деловао корективно, стабилизујуће и мобилишуће на режима а деструктивно на студентску и друштвену побуну. Једно Хуљино не, студентски одговор са покушајем грађанске непослушности и ето нас са стотинама ухапшених, отетих и обесправљених, многих повређених и преплашених и са очекиваном употребом прекомерне силе полиције. И што је најгоре зарад ког циља? Избора?

Дакле из тога закључујем да се што елегантније и прећутно треба одустати од бесмисленог захтева за изборе који се свакако неће одржати пре последњег законског рока и вратити се првобитним захтевима. Престати са овим међуграђанским изнуривањем, испумпавањем и емоционалним пражњенима и указати на то да се управо руши и онако фелерична оптужница за надстрешницу, да институције и даље не раде а да режим сваким даном разара друштво и институције све већом силом. Заказати велики протест 1. септембра и даље реаговати у складу са неминовним даљим грешакама режима јер је враћен на неподношљиви му статус пре захтева за изборе. То је сад наравно упитно колико би било делотворно јер студенти су већ изгубили оштрицу деловања а са тиме би је додатно иступели. Али мислим да је и покушај враћања изворној побуни бољи од овога што имамо сада, јер кад се иоле објективно сагледа, ових дана су кола кренула низбрдо.

Ok, ali opet nisi napisao neke konkretne predloge za način borbe. Ja se sećam da i kada su samo ti inicijalni zahtevi bili u pitanju, za koje sada kažeš da im se treba vratiti, i tada si kritikovao i primedbovao. Ne misliš li da se ostalo samo sa tim zahtevima da bi se masovnost krunila?

Dakle, u trenutku kada je cela zemlja u pobuni vec 8 meseci zbog tragedije izazvane nesttucnom rekonstrukcijom, kod nas se otvara put kome preti aktivno kliziste, vucic i drobnjak se podsmevaju i klizistu i pravilnicima, a inzenjeri koji ne zele da potpisu sve to jer ne zele da trunu u pritvoru mesecima ako se nesto ne daj boze desi se demonizuju i vrsi se strasan pritisak na njih. A mi i dalje imamo neutralne balansere jer blokaderi oborili kontejner, udri i hapsi narodna milicijo...

Што би се неко доксовао на форуму ? Мада имаш Нокија који се не крије и редовно је на блокадама и снима то.

Ако волиш да знаш, 3 дана шепам већ, него ми је глупо да се хвалим тиме, а и нећу да се доксујем неким сликама. Имам и ожиљке од 2020 ако је то неки флекс.

Сиг нисам једини, али ето, није да нико није пребијене/хапшен, само ти не знаш.
Ne mogu sad tacno da se setim sta si ti konkretno pisao, i da li si medju tim prvoborcima na koje sam mislio.

Ali ako neko poziva na tuču sa policijom, onda zašto onda i ne bi flexao oziljcima?

Ne mogu sad tacno da se setim sta si ti konkretno pisao, i da li si medju tim prvoborcima na koje sam mislio.

Ali ako neko poziva na tuču sa policijom, onda zašto onda i ne bi flexao oziljcima?
Pogledaj npr sta se desilo onom autoprevozniku zbog podrske studentima, jel se on tukao sa policijom?

Ne treba olaksavati vlasti represiju

Pisao sam ja 28. da sam bio tamo, nagutao se suzavca da sam mislio da cu da se ugusim, srecom nisam dobio batine, a mogao sam lako. Ne znam sta je tu za flex, nisam to radio da bih dokazao sebi i drugima da imam muda.

Ok, ali opet nisi napisao neke konkretne predloge za način borbe. Ja se sećam da i kada su samo ti inicijalni zahtevi bili u pitanju, za koje sada kažeš da im se treba vratiti, i tada si kritikovao i primedbovao. Ne misliš li da se ostalo samo sa tim zahtevima da bi se masovnost krunila?
Мислим да сам још у првом јутру блокаде написао шта су конкретни облици грађанске непослушности а то није ово што се ради. Како за то нема воље, људи а ни храбрости нараавно да ћу да се посветим критици блокирња јавног превоза, претурању контејнера али и излагању сили режима у бројкама и ситуацијама где одбране нема а све зарад, по мени, бесмисленог захтева.

"Зелено светло" на Видовдан је показало две ствари - Да је 15. март била грешка и да је сада за зелено светло прошао воз јер потребне масе, набоја и оштрице деловања више нема. Зато су сада рањиви и студенти и народ а режим то наравно експлоатише.

едит: Бојим се да је захтев за изборе наш бриселски споразум. Од тог захтева креће кување жабе. Режиму није падало на памет да шаље дротове на онолики народ или на студенте и ми смо то искористили за - Слање лепе слике у свет.

Прошао му је блеф да он хоће насиље. И хоће али кад је однос снага овакав какав је сада а не какав је био 15. марта, Као што и хоће изборе али тек када обезбеди победу на истима.

едит2: А оно што ради "провинција" са блокадама аутопута подржавам јер то јесте витална државна инфаструктура као и антологијску шорку Чачана са пандурима. Но, ако то остану изоловани случајеви онда нема ништа ни од тога. Ове селфи градске варијанте само штету праве.

Poslednja izmena:
Ovaj ovako ceo život:
4cspu6.png

Pisao sam ja 28. da sam bio tamo, nagutao se suzavca da sam mislio da cu da se ugusim, srecom nisam dobio batine, a mogao sam lako. Ne znam sta je tu za flex, nisam to radio da bih dokazao sebi i drugima da imam muda.
Ako nisi ovde pozivao na upad u skupštinu, ćacilend, probijanje kordona i slicno, onda se tebi nisam ni obratio.

Чињеница је да долази до неких подела. Овде сам причитао више пута да им смета Ломпар (иако је мени лично говор био сасвим ок, баш је позвао на јединство), са друге стране сам чуо коментаре зашто Ломпар шурује са левима... Мени лично не би сметало ако би и неки Бакић држао говор. Чињеница је и да их 4 оригинална захтева систематски руше и то без подела, а избори (на којима свакако треба инсистирати) им ипак дају могућност да се извуку. Чак и да добију опет изборе, то их не амнестира од трагедије и на томе треба инсистирати!

Сад је питање само да ли као Делија верујеш да је то свесно урађено тако или просто деца греше? Ја чврсто верујем да је друго и подржаћу их и у томе и искрено није ни лоше опипати мало реакције, само не треба бити сујетан ако видиш да иде у лошем смеру (хипотеза је да је рез поновљеног Косјерића због тога, што може бити, мада ја пре верујем да је његова екстрамобилизација на малом, самим тим не толико скупом узорку).

Ово је питање референдума. Опет имаш 100% црно. Квазинационалног, квазипроруског, колонијалног управника.

А што се форумаша тиче, ако неко жели да се провоза бајсом са Звездаре до МСУ због протеста, нека се јави на време...

Не мислим ја да су студенти то урадили свесно. Остављам могућност да су неки изманипулисани, да је већина заиста за то а да евентуално има понеки убачени елемент који је то семе раздора подметнуо.

Било је лако у датом тренутку отићи на страну избора и не водити се објективном анализом и чињеницом да се пред диктатора ставља једини захтев за који јесте надлежан и и те како квалификован да га инструментализује у своју корист а против народа. Чак и да су схватили то, нису могли да знају у том тренутку да ће се баш тако и одиграти.

Не мислим ја да су студенти то урадили свесно. Остављам могућност да су неки изманипулисани, да је већина заиста за то а да евентуално има понеки убачени елемент који је то семе раздора подметнуо.

Било је лако у датом тренутку отићи на страну избора и не водити се објективном анализом и чињеницом да се пред диктатора ставља једини захтев за који јесте надлежан и и те како квалификован да га инструментализује у своју корист а против народа. Чак и да су схватили то, нису могли да знају у том тренутку да ће се баш тако и одиграти.
Ovo i ja pričam, istina je da će vučić najlakše da ukrade izbore i da će opet biti banana
Lično smatram da je zahtev trebao da bude prelazna vlada, ali dobro.

Мислим да су захтеви требали да остану они о које се режим изнова саплитао.

Са прелазном владом би било као и са изборима - Не би се десили. Изнео би се захтев за који он има законски оквир да га не испуни. То је суштина, за три од четири првобитна захтева једноставно речено нема врдања. Или га испуниш или урушаваш систем и самога себе.

Мислили су да им треба нешто ново након неуновченог 15. марта. Једно повлачи друго. Након пропуштеног моментума покушали су да створе неки нови. Разумљиво али природни ток побуне је прекинут и кад ће се и да ли ће се икада опет доћи на онај ниво мобилизације, спремности и побуне питање је.

Slazem se da su izbori kompromis, potencijalno truo, ali imam utisak da bi insistiranje na originalnim zahtevima, koliko god maltretiralo vucica, ipak na kraju bilo udaranje glavom u zid dok se ne bismo onesvestili

Проблем је несразмера. Од другог новембра је јасно да кад решимо надстрешницу решили смо државу, систем, друштво...

А сад је захтев оно што је законска, протоколарна и политича неминовност у наредне две године да би онда евентално решили надстрешницу. Из мог угла, то је дебело снижавање стандарда побуне и стратегија која није реална после две године политичког брлога у који су се студенти последњим захтевом увалили. Путања која води у ништавило унутар-политичког деловања у неоколонијалној периферији капитализма.

Мислим да су захтеви требали да остану они о које се режим изнова саплитао.

Са прелазном владом би било као и са изборима - Не би се десили. Изнео би се захтев за који он има законски оквир да га не испуни. То је суштина, за три од четири првобитна захтева једноставно речено нема врдања. Или га испуниш или урушаваш систем и самога себе.
Što se velikog dela populacije tiče, predhodni zahtevi su ispunjeni jer je Vučić tako rekao. Za izbore ne može da slaže "raspisao sam ih i to je ispunjeno".

To je taj deo o trulom kompromisu, ali je i to bolje nego insistiranje na zahtevima koje on nema nameru da ispuni niti smo ista konkretno postigli po pitanju toga dok su se zahtevala ta 4 originalna zahteva i deluje mi da bismo time na kraju doziveli potpuni poraz, castan, ali ipak poraz

Мжд људи само желе да остану анонимни на форуму који им то колко-толко омогућава.

Али да има доста "ма ја би им се на*је*** мајке бре" људи који нису били ни на 50м од кордона, има их сигурно.

Како за то нема воље, људи а ни храбрости нараавно да ћу да се посветим критици блокирња јавног превоза, претурању контејнера али и излагању сили режима у бројкама и ситуацијама где одбране нема а све зарад, по мени, бесмисленог захтева.

Uludo trošite vreme raspravljajaći sa sada očigledno botinom koja pokušava da se predstavi za akademskog građanina koji tobože argumentovano sam iznalazi ingeniozna rešenja, a samo minira. Ništa loše nema što se sa 4 zahteva prešlo na zahtev o izborima. Toliko notorno. Kao mrak je tamna. Ja sam pogresio jutros u vezi njega. Samo kenja bukvalno jer ne zna šta će od danasnjeg dana. I to je sav razlog njegovog postovanja.

Vrh