Šta je novo?

Srbija - crna strana medalje

Искључити емоцију, и донети одлуке рационално и прагматично. Дугорочне блокаде које наносе практичну штету великом броју обичних људи, руше рејтинг. То само слеп не види.

Dakle, moja žena koja je u Januaru ceo dan pekla palacinke i nosila na Autokomandu, a sad psuje jer ne može da se vrati sa posla na plus 40 je zapravo latentni radikal. A i ja sam isti jer s kim si takav si.

Hvala Beki što si mi otvorio oči. Danas idemo da se uclanimo u SNS. Da ne budemo više latentni.

Juče sam prešao 21km umesto 3km automobilom. Ali to kad sam viša klasa pa imam automobil. :)
Ako deco samo blokirajte.

U Srbiji ima 2,5 miliona registrovanih automobila na manje od 5 miliona punoletnih građana.
U Beogradu 715.000 automobila na 680.000 domaćinstava
Najmanje svaki drugi stanovnik je naš, najmanje svaki drugi automobil je naš. Ako bake i deke za 60 godina u gradu nisu upoznale ni jednog pristojnog komšiju sa kojim bi mogli da dele novac za gorivo(ukoliko već nemaju svoj automobil) onda....

Mada je i statistika surova, ukoliko nemaju auto to samim tim povlači da su težeg materijalnog stanja, što povlači nizak nivo obrazovanja, što povlači da je najveća verovatnoća da glasaju za SNS(70% najmanje obrazovanih glasa za SNS), odnosno 59% starijih od 60god glasa za SNS naspram 8% mlađih od 40 godina
Dodao bi da samo 3% najmanje obrazovanih podržava studente i opoziciju(što je i logično videvši kako izgledaju skupovi vladajuće partije)

Dakle, moja žena koja je u Januaru ceo dan pekla palacinke i nosila na Autokomandu, a sad psuje jer ne može da se vrati sa posla na plus 40 je zapravo latentni radikal. A i ja sam isti jer s kim si takav si.

Hvala Beki što si mi otvorio oči. Danas idemo da se uclanimo u SNS. Da ne budemo više latentni.
Ne razumeš, iz perspektive ljudi kojima je najneodložnija obaveza u životu da nahrane papagaja ili mačku, gubljenje dva sata od tačke A do tačke B nije nikakav problem...

Ко их ј***! они гласају за СНС! Дакле дехуманизација сиротиње, односно оних које ово највише погађа.
Kao neko ko dolazi iz upravo te struje ilitiga 5X gore - KO IH j***, BLOKIRAJ.

stvar je vrlo prosta, prvo da se razmontira cacilend. znaci da se okupi ekipica

prva linija oni koji nisu glasali ikada a mogli su
druga linija oni koji su za studente a glasali su za sns
treca linija oni koji su glasali za tomu onomad

i da prvo se to sredi
a mi ostali ce da pratimo

ako nam to uspe, mozemo i na kosovo

Bas apsurd jeste, jos i veci. Ovo nase je low level.
To je u oku posmatrača. Skinuti sa vlasti mafiju, korupciju, uništene institucije, boriti se za bolje školstvo, zdravstvo... ili odlučiti koji si pol od 50. Eto, tebi se taj gej crnac plaši i tebi je to bizarnije, a npr nije ti bizarnije što neko više ne sme da stane pod neku nadstrešnicu ili da pusti dete da prelazi ulicu na pešačkom.

To je u oku posmatrača. Skinuti sa vlasti mafiju, korupciju, uništene institucije, boriti se za bolje školstvo, zdravstvo... ili odlučiti koji si pol od 50. Eto, tebi se taj gej crnac plaši i tebi je to bizarnije, a npr nije ti bizarnije što neko više ne sme da stane pod neku nadstrešnicu ili da pusti dete da prelazi ulicu na pešačkom.
Sad ce Joe da dodje da nam kaze kako je pakao sto ne mozes tek tako da izbacis podstanara na ulicu kao jedan od bitnih problema u Holandiji npr :D
Slazem se, na zapadu se dele i svadjaju oko sto bi rekli 1st world problems, a kod nas je frka oko osnovnih ljudskih prava.

Искључити емоцију, и донети одлуке рационално и прагматично. Дугорочне блокаде које наносе практичну штету великом броју обичних људи, руше рејтинг. То само слеп не види.
Ljudi treba da shvate ako ovoliko vladaju podele na BeoBuild forumu koji je uska slika jedne nise stanovnistva da je jos veca podela u normalnom narodu.
Citajuci komentare na poslednjih par stranica, ne vidim sto bi SNS gusio ove blokade kada rade posao za njih.

Mislim da treba preci na blokade stvari koje jesu bitne rezimu opet ovih dana, ali opet na vise tacaka, BW gradilista, EXPO, Informer, RTS npr.

Ako cemo i po nekoj realnoj opasnosti, i to je solidno vece preko. Ovde ne strepis dal ce te migrant siluje, izbode nozem ili se zaleti kamionom ljude. Dal ce ti u protestima zapaliti lokal ili auto. Budimo realni.

Ne daj bože da se blokira nešto bitno vlasti, nego daj da blokiramo babu iz Borče što je krenula na groblje ili nekoga ko je krenuo na aerodrom.

Blokaderi žive u balončiću i misle da je podrška bezrezervna. Okrenuće se ljudi protiv vas za glupost.

Zaboravlja se da je krajnji cilj svega pobeda na izborima, što znači da nije cilj samo da budu raspisani, nego neko zapravo mora da glasa za vas.

Ako cemo i po nekoj realnoj opasnosti, i to je solidno vece preko. Ovde ne strepis dal ce te migrant siluje, izbode nozem ili se zaleti kamionom ljude. Dal ce ti u protestima zapaliti lokal ili auto. Budimo realni.
Ne znam, pitaj Subotičane i Somborce da li strepe od migranata. Ne mora kamion, dovoljno je što se ovoliko vozila zaleće u blokade, a za silovanje nam nisu potrebni migranti. Eto npr sad si i ti rasista jer odvajaš ljude na normalne i migrante, kao da samo migranti(kojih još uvek nemamo u velikom broju) prave sranja. Zaboravio si da kažeš da nemamo ni crnce koji pljačkaju. Npr ne smeta ti to ako si gej velika je verovatnoća da će neko ubiti boga u tebi, uopšte ne moraš da se plašiš deportacije. Realna opasnost je opet relativna. Tako da ne bih rekao da je ovde med i mleko nego eto samo se malo borimo da zamenimo neke lopove, pod uslovom da preživiš naravno kakvo nam je zdravstvo. Ovde ne smeš da pustiš dete na pešački, ne smeš da koristiš javni prevoz i ustanove... Sad jbg opet je to na ličnoj osnovi, kome je med i mleko samo eto kao malo se igramo menjanja vlasti taj i ne treba da bude za studente.

Ne znam, pitaj Subotičane i Somborce da li strepe od migranata. Ne mora kamion, dovoljno je što se ovoliko vozila zaleće u blokade, a za silovanje nam nisu potrebni migranti. Eto npr sad si i ti rasista jer odvajaš ljude na normalne i migrante, kao da samo migranti(kojih još uvek nemamo u velikom broju) prave sranja. Zaboravio si da kažeš da nemamo ni crnce koji pljačkaju. Npr ne smeta ti to ako si gej velika je verovatnoća da će neko ubiti boga u tebi, uopšte ne moraš da se plašiš deportacije. Realna opasnost je opet relativna. Tako da ne bih rekao da je ovde med i mleko nego eto samo se malo borimo da zamenimo neke lopove, pod uslovom da preživiš naravno kakvo nam je zdravstvo. Ovde ne smeš da pustiš dete na pešački, ne smeš da koristiš javni prevoz i ustanove... Sad jbg opet je to na ličnoj osnovi, kome je med i mleko samo eto kao malo se igramo menjanja vlasti taj i ne treba da bude za studente.
Ne znam sta da ti kazem, pricamo o tome ko slusa bizarnije price, i dal je tamo politika samo haha ne zanima me nista, samo planiram svoje sledece letovanje. Nije nikako.

Ne verujem da je igde idealno, pa čak i u tom čuvenom Beču koji se proglašava kao najboljem gradu za život već koliko godina nije idealno (i tamo npr može neko da te opljačka, a i da ne znaš, ili da kupiš drogu na ulici u pojedinim delovima) i ne može da bude idealno jer su ljudi različiti. Ali oni bar imaju kakav takav sistem koji je po svim parametrima bolji od našeg. Mi se borimo za bolji sistem (ne za neku stranku), a ne za idealno društvo.

Ne znam sta da ti kazem, pricamo o tome ko slusa bizarnije price, i dal je tamo politika samo haha ne zanima me nista, samo planiram svoje sledece letovanje. Nije nikako.
Pitanje je koliko su veceg uticaja jedne a koliko druge stvari.
Nepopularno misljenje ali pitaj ChatGPT (osim ako nisi bas dokon da sam radis research za sve zemlje) da ti povuce paralele izmedju nekih zemalja u EU i nase po pitanju politickih i zivotnih kriza koje stanovnistvo ima pa vidi kakve ce paralele da povuce.

Screenshot 2025-07-02 at 10.13.08.png

Screenshot 2025-07-02 at 10.13.18.png

Ne mozes mi reci da se Svajcarska, Holandija, Monako, Austrija, Svedska nose sa istim kategorijama problema kao mi.
Da, ne tece tamo med i mleko ali kod nas bi ljudi mnogo lakse disali kada bi znali da sudstvo, zakon i institucije zapravo funkcionisu.
Eh da je nama najveca briga da li ce filipinac da nam uzme radno mesto u pekari, pevali bi.

Ne sumnjam da kada bi smenili SNS i uradili reformu policije, REM-a i lustraciju da bi se nasli dosta vise na ovoj tabeli, a mislim da je i tebi to jasno.

jeli zesktro sta kaze gpt za ove blokade, jel ima nekih referenci sta je pros cons bilo u drugim drzavama
Sad sam ga pitao, kaze isto sto smo zakljucili na poslednje 2 stranice:

Bottom Line:​

• If the protests can maintain public sympathy and avoid slipping into violence, they may force some kind of reform, negotiation, or international pressure on Vučić’s government.
  • But if the government cracks down hard, or the blockades alienate neutral citizens, the movement could weaken or lose momentum.
It’s a high-risk, high-reward moment. The protestors are betting that broad pressure from below can outweigh repression from above.

Pitanje je koliko su veceg uticaja jedne a koliko druge stvari.
Nepopularno misljenje ali pitaj ChatGPT (osim ako nisi bas dokon da sam radis research za sve zemlje) da ti povuce paralele izmedju nekih zemalja u EU i nase po pitanju politickih i zivotnih kriza koje stanovnistvo ima pa vidi kakve ce paralele da povuce.

Pogledajte prilog 243351
Pogledajte prilog 243352

Ne mozes mi reci da se Svajcarska, Holandija, Monako, Austrija, Svedska nose sa istim kategorijama problema kao mi.
Da, ne tece tamo med i mleko ali kod nas bi ljudi mnogo lakse disali kada bi znali da sudstvo, zakon i institucije zapravo funkcionisu.
Eh da je nama najveca briga da li ce filipinac da nam uzme radno mesto u pekari, pevali bi.

Ne sumnjam da kada bi smenili SNS i uradili reformu policije, REM-a i lustraciju da bi se nasli dosta vise na ovoj tabeli, a mislim da je i tebi to jasno.
Kazes prvo '90% Zapada', onda navedes zemlje koje zajedno nemaju stanovnika kao jedna Nemacka. Na stranu sto i neke od navedenih itekako imaju vecih problema i bizarnijih politickih pitanja od planiranja letovanja (ukucaj recimo u gugl 'bombs in Stockholm' ili 'rapes in Sweden' pa vidi).

Opet, ponavljam, mi se borimo prvenstveno sa korupcijom. To je lako shvatljiv, logican, stalno prisutan problem, pitanje je samo kolicine. Nista bizarno nema u tome.

ne verujem ja tim zapadnim alatima
Hoces reci da najverovatniji output nije uvek tacan? :D
Elem, dobar je alat za neko genericko misljenje i agregiranje informacija ili sazetak situacija, uzimam i ja sa rezervom sve njegove zakljucke ali sumnjam da ce da pogresi i zameni mesta Srbiji i Svajcarskoj npr.

No da ne duzimo sa hipotetickim sta bi bilo kad bi bilo:

Fine cifre

Hoces reci da najverovatniji output nije uvek tacan? :D
Elem, dobar je alat za neko genericko misljenje i agregiranje informacija ili sazetak situacija, uzimam i ja sa rezervom sve njegove zakljucke ali sumnjam da ce da pogresi i zameni mesta Srbiji i Svajcarskoj npr.

No da ne duzimo sa hipotetickim sta bi bilo kad bi bilo:

Fine cifre

zezo sam se

Има ли 5 дана ових блокада ?
Два дужа враћања са посла су ми изгледа довољна да кажем "хм да, СНС је одиста једини нормалан овде".

Јбт солидарност је вљд и: "да, путујем дуже данас, сутра, и ове недеље". Неће овакве блокаде да трају заувек, али ови коментари ће остати заувек.
Али изгледа да махање са терасе и 200рсд за ноблице су жртва коју могу да поднесем, а једна сјебана недеља ми је превише.

Vrh