Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam šta si hteo s tim da kažeš. Legalno su oba, pa kome šta odgovara. Ja bi uvek odabrao min porez a više neto da imam, ali to vuče i minus da imaš minimalnu penziju pa moraš sam da ulažeš i kupuješ stanove ili akcije da se brineš o sebi. Ovo je za knjigovođu i svako ko može neka plati manje po meni! Države (u množini pišem) svuda na svetu uzimaju previše od običnih ljudi a skoro ništa od korporacija a trebalo bi obrnuto.
Legalna su oba ali su u suprotnosti jedan sa drugim. Pausal nije smisljen da bi se vrteli milioni nego da omogući jednostavno funkcionisanje neke SZR. To sto je legalno više govori o sistemu nego o tome koliko je to legitimno. Priča o penzijama je u ovom slučaju degutantno jer opet bolje prolazi pausalac ako je disciplinivam (količina lara uplaćena u PIO i kasnije isplate su u disproporciji sa onim sto moze da se uradi sa tom novcima da se ne uplaćuje u PIO).

Legalna su oba ali su u suprotnosti jedan sa drugim. Pausal nije smisljen da bi se vrteli m8lioni nego da omogući jednostavno funkcionisanje neke SZR. To sto je legalno više govori o sistemu nego o tome koliko je to legitimno. Priča o penzijama je u ovom slučaju degutantno jer opet ti bolje prolazi pausalac ako je disciplinivam (količina lara uplaćena u PIO i kasnije isplate su u disproporciji sa onim sto mize da se uradi sa tom nivema da se ne uplaćuje u PIO).
Tačno. Zato sam i rekao uplaćivati min minimuma za poreze i doprinose bilo kojoj državi bila to Srbija ili NL ili neka treća. Legalni minimum. Kopirati korporacije koje uplaćuju nista ili neku siću.

Takodje kod nekih firmi u IT-iju imaš da su zaposleni paušalci i da primaju tako platu.
Pa ne bi trebalo toga da ima, bar ne mnogo već 5-6 godina. Postoji test, i velike su kazne ako ga omaneš.
Verovatno ima hazardera koji rizikuju, ali to već jeste utaja poreza.

Pre tih promena je bila javna tajna da je država (još prethodna vlast) prećutno dozvolila paušal u ITu, praktično kao neofrmalnu subvenciju.
U to vreme nisu baš bile tako jake plate, daleko su bilo ti maksimumi.

Edit: I na početku su te uštede išle 100% firmama, manje više su svi imali dogovor da kada se ukine (a znalo se da će se ukidati kad tad) neto ostaje isti.
Kada se paušal raširio, bilo je verovatno svih kombinacija (i dobro je što je to suzbijeno).

Legalna su oba ali su u suprotnosti jedan sa drugim. Pausal nije smisljen da bi se vrteli milioni nego da omogući jednostavno funkcionisanje neke SZR. To sto je legalno više govori o sistemu nego o tome koliko je to legitimno. Priča o penzijama je u ovom slučaju degutantno jer opet bolje prolazi pausalac ako je disciplinivam (količina lara uplaćena u PIO i kasnije isplate su u disproporciji sa onim sto mize da se uradi sa tom nivema da se ne uplaćuje u PIO).
I legalno je i legitimno. Drugi je problem što ljudi preko paušala peru pare to je već iskorišćavanje sistema gde i ljudi bliski vlasti peru pare. Uostalom niti je lepo davati silne pare državi niti je lako biti samostalno zaposleni.

Čuj to je njegovo mišljenje i iskustvo. Moje je drugačije. Obojica smo u pravu. Ja sam ti rekao da uzimam najbolje iz Srbije, bilo to zdravstvo, vreme, hoteli, bazeni, hrana. Ja znam gde šta da uzmem. Nećeš ni ti mene ni ja tebe ubediti u suprotno. Isto kao što pokušavate da me ubedite da je bolje uložiti u akcije umesto u stan. Ok slažem se da jeste ali posle trećeg ili četvrtog. Do tada beton. Da li se to nekom sviđa ili ne tako je. Ja mislim da tako pomažem otadžbini, neki od vas misle da odmažem i da bolje da kupim akcije Microsoft-a nego stan u BGu...100 ljudi 100 ćudi.
Cije misljenje i iskustvo Joe, ja sam ti linkovao post mog licnog iskustva ove nedelje.

Limit za pausal treba da bude oko dva miliona i da se napravi neki light d.o.o model (pojednostavljeno knjigovodstvo i operacija) pa ili si zaposlen u d.o.o i primas platu i placas sve redno na tu platu ili si vlasnik pa placas porez na dobit (ili si kombinacija oba)

Limit za pausal treba da bude oko dva miliona i da se napravi neki light d.o.o model (pojednostavljeno knjigovodstvo i operacija) pa ili si zaposlen u d.o.o i primas platu i placas sve redno na tu platu ili si vlasnik pa placas porez na dobit (ili si kombinacija oba)
Pa imas vise tipova preduzetnika, oni su taj "light" d.o.o. o cemu pricas

Da neko ne zna kako se ova tema zove, ne bi nikad pogodio...
Sve je povezano sa svacim u ovoj temi. Svaki komentar je deo teme kao sraf deo kompleksnog mehanizma.
1000017590.jpg

Zakljucili smo da su cene nekretnina nekima prevelike, drugima su cene kao na rasprodaji, i onda dolaze opste teme.

Iskulirao si mi najmanje 5 pitanja koja sam ti postavio u prethodnim diskusijama. Na kraju sam prestao da brojim i iskulirao sam i ja kad sam video da odgovore necu dobiti.
Iskulirao sam mozda neka koja su postavljena kao retoricka, mada se ni toga ne secam mnogo iskreno. Konkretna pitanja ne preskacem.

Tačno. Zato sam i rekao uplaćivati min minimuma za poreze i doprinose bilo kojoj državi bila to Srbija ili NL ili neka treća. Legalni minimum. Kopirati korporacije koje uplaćuju nista ili neku siću.
To je ok ali nije uvek moguće. Gomila firmi neće, ne moze ili ne ume da radi b2b sa paušalom. Opet napominjem da je klasičan freelance totalno druga kategorija.

Ko mi je kriv sto sam glup pa ne umem da uradim državu za porez i doprinose :)

Ovo je kao da smanjis ogranicenje brzine sa 60km/h na 20km/h zato sto neka bu**** vozi prebrzo. Mi jesmo banana drzava, ali pausal je zaista dobra stvar. Problem je u tome sto ima onih koji to zloupotrebljavaju i test samostalnosti je uveden da bi to u nekoj meri sprecio, ali on se fokusira samo na deo problema i potencijalno pogadja i onog kog ne bi trebalo. Npr. ti kao programer mozes raditi sa par klijenata iz inostranstva, nestabilan posao, ali sve sto zaradis mora da ide preko racuna, i uvek rizikujes od testa samostalnosti iako si fakticni nezavistan. Dok neki priuceni majstor ne izdaje racune, nije podlozan testu samostalnosti i zaradjuje 5 puta vise od ovog IT pausalca. Ili recimo znam teretanu koja zaradjuje ko zna koliko desetina hiljada evra mesecno, a registrovana je kao sportsko udruzenje i prikazuje neki smesan promet.

Može i lakše: ako premašiš razrezanu osnovicu za više od 10-15%, moraš sam da se prijaviš i doplatiš.
Ima tamo kad se prijavljuješ za paušal jedno polje gde upišeš koliko para očekuješ.
Svi tu stave tipa 1K evra mesečno ili tako nešto, dok realno ljudi (ti što zarade mnogo više) dobro znaju da to baš nije tako.

Može i lakše: ako premašiš razrezanu osnovicu za više od 10-15%, moraš sam da se prijaviš i doplatiš.
Ima tamo kad se prijavljuješ za paušal jedno polje gde upišeš koliko para očekuješ.
Svi tu stave tipa 1K evra mesečno ili tako nešto, dok realno ljudi (ti što zarade mnogo više) dobro znaju da to baš nije tako.
Za ove stvari sto vi pricate su ovi drugi tipovi preduzetnika, opet pausal ima dosta mana koje preskacete

Voleo bih da sam više učio matematiku, sad se baš patim sa nekim stvarim koje pokušavam da uradim.

Eto, i ja sam rekao ono što mi je na srcu. (Bolje bi mi bilo da spavam jer se sa decom nikad ne zna! Čudne su to živuljke, batoo moj. Čuješ šapat usred noći: tataa, tataaa... pije mi se voda. Eto ti pored, uzmi. Ne iz te čaše. Ona, onaaaaaa, onaaa. Kojaa!? Mala... sa slamčicom. WTFFFFF!?

Bolje bi mi bilo da spavam jer se sa decom nikad ne zna! Čudne su to živuljke, batoo moj. Čuješ šapat usred noći: tataa, tataaa... pije mi se voda. Eto ti pored, uzmi. Ne iz te čaše. Ona, onaaaaaa, onaaa. Kojaa!? Mala... sa slamčicom. WTFFFFF!?
Priznaj da mi prisluškuješ stan. Ne sa tom slamčicom. Kojom? Metalnom, plastičnom? Da.

Vrh