Šta je novo?

Energetika

Мрзим сензационалистичке наслове али боље је да се о овоме пише:

Ja koliko znam INEP se bavi istrazivanjima iskljucivo u medicinske i humane svrhe. Mislim da nemaju nikakva istrazivanje u vezi NE.

Poslednja izmena:
Ja koliko znam INEP se bavi istrazivanjima iskljucivo u medicinske i humane svrhe. Mislim da nemaju nikakva istrazivanje u vezi NE.
Да, моја грешка, остао ми лош рефлекс због избацивања физичара из управљачких структура СРБАТОМ и НОС.

Упецах се на сензационалистички наслов, жив човек.

Мрзим сензационалистичке наслове али боље је да се о овоме пише:

Jedini koji se bavi nuklearnom energijom jeste NI Vinča

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Све су прилике... Као што се одрекао Космета, тако и сада Србија тачку за тачком губи суверенитет а уста су нам пуна независне политике

Zna li se nešto detaljnije o ovoj automatizaciji ?

Ocenio je i da je veoma važno da Srbija bude u koraku sa automatizacijom i modernizacijom u sferi energetike sa ostatkom sveta, pogotovo sa EU.

Elektrodistribucija Srbije (EDS) započela je na terenu realizaciju velikog projekta automatizacije srednjenaponske elektrodistributivne mreže u saradnji sa francuskom kompanijom Šnajder elektrik.

Glavni benefit projekta biće restauracija napajanja krajnjim korisnicima u roku od 30 sekundi nakon ispada na mreži, odnosno nestanka struje.

Međudržavni sporazum Srbije i Francuske omogućio je realizaciju projekta koji se realizuje na osnovu ugovora EDS i Šnajder elektrika iz 2023. godine u vrednosti od 140 miliona evra, koji će se iskoristiti za isporuku opreme, sistema i softvera za napredno upravljanje elektrodistributivnom mrežom.

Elektrodistribucija Srbije, kao operator distributivnog sistema snabdeva električnom energijom više od 3,8 miliona korisnika u našoj zemlji.

Koncept automatizacije srednjenaponske mreže unapređen je pojavom Smart Grid tehnologije - odnosno pametne elektroenergetske mreže.

Automatizacija i modernizacija distributivnog sistema neophodna je i zbog novih zahteva koji proističu iz zakonodavstva, jer ćemo ubuduće na tržištu pored kupaca električne energije imati i nove aktere, aktivne kupce, agregatore i druge forme kupaca i proizvođača što će zahtevati veću fleksibilnost.

Ocenio je i da je veoma važno da Srbija bude u koraku sa automatizacijom i modernizacijom u sferi energetike sa ostatkom sveta, pogotovo sa EU.

Elektrodistribucija Srbije (EDS) započela je na terenu realizaciju velikog projekta automatizacije srednjenaponske elektrodistributivne mreže u saradnji sa francuskom kompanijom Šnajder elektrik.

Glavni benefit projekta biće restauracija napajanja krajnjim korisnicima u roku od 30 sekundi nakon ispada na mreži, odnosno nestanka struje.

Međudržavni sporazum Srbije i Francuske omogućio je realizaciju projekta koji se realizuje na osnovu ugovora EDS i Šnajder elektrika iz 2023. godine u vrednosti od 140 miliona evra, koji će se iskoristiti za isporuku opreme, sistema i softvera za napredno upravljanje elektrodistributivnom mrežom.

Elektrodistribucija Srbije, kao operator distributivnog sistema snabdeva električnom energijom više od 3,8 miliona korisnika u našoj zemlji.

Koncept automatizacije srednjenaponske mreže unapređen je pojavom Smart Grid tehnologije - odnosno pametne elektroenergetske mreže.

Automatizacija i modernizacija distributivnog sistema neophodna je i zbog novih zahteva koji proističu iz zakonodavstva, jer ćemo ubuduće na tržištu pored kupaca električne energije imati i nove aktere, aktivne kupce, agregatore i druge forme kupaca i proizvođača što će zahtevati veću fleksibilnost.

Зна се.

Иако политичари мисле да је прикључење енергетског извора на дистрибутивну мрежу исто као и укључење фена за косу у утичницу на жалост није тако.

Да би се интегрисали нови извори у дистрибутивној (а не преносној) мрежи неопходно је да се реконструишу постројења у мрежи и процедуре за рад пошто осим у специјалним случајевима никад нису била предвиђена да потрошач може и производити енергију.

Једноставно речено до сада кад вам испадне напајање једног дела дистрибутивне мреже или кад због одржавања искључите један сегмент та мрежа би била без напона, али сад кад имате извор у самој тој мрежи неко (и нешто) мора да искључи и тај извор пре рада на опреми.

Такође управљање том мрежом приликом транзијената је доста компликованије, заштите су и због тога другачије (нпр. конзум вам је 10MW а имате произвођача који у њу шаље 1MW у тренутку пада напајања са преносне мреже или ако имате извор на дистрибутивној мрежи која је испала како ћете синхронизовати тај извор приликом повезивања на преносну мрежу итд.).

Није узалуд електроенергетика посебан смер на ЕТФ-у.

Како су то други решили? Ако су уопште решили...
Мени се чини да кућни произвођачи не требају да имају могућност излаза на мрежу, већ да аутоматика у зависности од производње (или потрошње из неког паковања акумулатора) пегла са потрошњом из мреже.

А они који би да продају, тј да имају 10МВт, требало би правити додатне капацитете за укључење управо у пренос, тј да буду укључени као и сва генерација.

Nešto mi se ovde debelo ne slaže sa 21 vekom. Investicija zamene drvenih sa betonskim banderama. Ma kakve uopšte bandere pored puteva i kroz sela i varošice
u 21 veku ????

Da li neko ume grubo da proceni u kilometrima zamenu sa podzemnom elekto mreže postojecu ,,bandersku,,. za svotu novca od 50 miliona u Vojvodini.
Uzimajuci u obzir bolju dugovecnost i bolju bezbednost same elektro mreže.

,,, ......Promenili smo rukovodstvo u proteklih godinu dana. Napravili smo pomake ali to nije dovoljno za ono što zaslužuje EDS – rekla je on.
Prema njenim rečima, važan projekat je i zamena drvenih stubova betonskim, a kako je rekla,
Izvor:
vrednost te investicije je 50 miliona.... ,,

Зна се.

Иако политичари мисле да је прикључење енергетског извора на дистрибутивну мрежу исто као и укључење фена за косу у утичницу на жалост није тако.

Да би се интегрисали нови извори у дистрибутивној (а не преносној) мрежи неопходно је да се реконструишу постројења у мрежи и процедуре за рад пошто осим у специјалним случајевима никад нису била предвиђена да потрошач може и производити енергију.

Једноставно речено до сада кад вам испадне напајање једног дела дистрибутивне мреже или кад због одржавања искључите један сегмент та мрежа би била без напона, али сад кад имате извор у самој тој мрежи неко (и нешто) мора да искључи и тај извор пре рада на опреми.

Такође управљање том мрежом приликом транзијената је доста компликованије, заштите су и због тога другачије (нпр. конзум вам је 10MW а имате произвођача који у њу шаље 1MW у тренутку пада напајања са преносне мреже или ако имате извор на дистрибутивној мрежи која је испала како ћете синхронизовати тај извор приликом повезивања на преносну мрежу итд.).

Није узалуд електроенергетика посебан смер на ЕТФ-у.
Inverteri moraju da podržavaju standard koji obezbeđuje anti islanding da bi uopšte dobio odobrenje da se nakačiš na mrežu. Kad nestane struja, inverter se automatski gasi, kad dođe, ponovo se pokreće. Ako imaš baterije koje koristiš kao bekap napajanje u instalaciju se ugrađuje neki vid rastavljača (ne znam kako se tačno zove) koji izoluje kućnu instalaciju od mreže. Inače, po tom standardu inverteri moraju da podržavaju i remote upravljanje i verovatno će u budućnosti elektrodistribucija da zahteva od prozjumera pristup i moći će da ti dinamički limitira eksport u mrežu u zavisnosti od potreba.

Nešto mi se ovde debelo ne slaže sa 21 vekom. Investicija zamene drvenih sa betonskim banderama. Ma kakve uopšte bandere pored puteva i kroz sela i varošice
u 21 veku ????

Da li neko ume grubo da proceni u kilometrima zamenu sa podzemnom elekto mreže postojecu ,,bandersku,,. za svotu novca od 50 miliona u Vojvodini.
Uzimajuci u obzir bolju dugovecnost i bolju bezbednost same elektro mreže.

,,, ......Promenili smo rukovodstvo u proteklih godinu dana. Napravili smo pomake ali to nije dovoljno za ono što zaslužuje EDS – rekla je on.
Prema njenim rečima, važan projekat je i zamena drvenih stubova betonskim, a kako je rekla,
Izvor:
vrednost te investicije je 50 miliona.... ,,

Te bandere često drže i uličnu rasvetu sto bi se reklo 2 u 1 oni bre sve kablove nisu u bg spustili a kamoli po selima

U mnogo mesta struju i dalje isporučuju preko bandera. Čak i u urbanim delovima Brlograda.

Sve je odlagano 50 godina i sad kad pljušte zgradurine i ljudi, nema se ni vremena ni para ni volje da se raskopava 2.000 ulica da se ukopavaju kablovi.

Ја кад видим коментар "у 21ом веку" одбијем копривњачу на мозгу.

Подземне кабловске комуникације се граде у густо насељеним местима зато што цена земље за изградњу а акоју зазуимају бандере а такође и немогућност одржавања минималног растојања, дају опревдање за тако нешто.
Цена ваздушнох линија је неупоредиво нижа, да - чак и 21ом веку, и то нигде у свету још није промењено.

За Московски регион на примеру линије 500м разлика између подземног и воздушног вођења линије је разлика око 2,5 пута на материјалима. Количина посла је приближно једнка, тј кошта он на такву удаљеност приближних пара, али са растом дужине мреже, ваздушна по 1км постаје све јефтинија.
Даље, у случају да дође до квара на ваздушној линији или прекида линије, квар може да се уочи и справи у току једног сата, а у случају подземног квара, понекада прође и два дана.

Ово све говорим за дистрибутивну мрежу 380В. За високи напон, разлика у цена изградње линије је још већа у користит ваздушних линија.

Говорим о ценама које су мени доступне, у Србији могу бити друге, али се општа слика неће проеменити у корист поземне линије.

Naprotiv, treba isticati to "u 21. veku" jer je danas mnogo k...čenja sa robotima, AI, letećim taksijima, novim tehno-mesijama, blokčejnom, kripto papazjanijama... a i dalje se u svakodnevnici i u životima običnih ljudi sve oslanja na štap i kanap i improvizacije od pre 100 godina.

Treba globalno isticati taj debilizam i licemerje.

Ja nisam tražio robote. Nisam tražio AI. Nisam tražio blockchain. Nisam tražio leteće automobile. 90% ljudi oko mene isto nije i ne bi tražilo to. Koji će im andrak to u životu. Ono što tražimo je unapređenje svakodnevnih stvari i uslova života i rada. Umesto toga, s jedne strane nas bombarduju cyberpunk bespotrebnim idiotarijama koje su em skupe em nepraktične em opasne, a za to vreme živimo na improvizacijama i sklepanim štap i kanap tehnologijama i uređenjima. Uz tendenciju sve jače stagnacije iz godine u godinu.

Moja ulica gore izgleda i funkcioniše sada nego što je pre 15 godina. A nikad više tehnologije i hajpa. Jel to normalno?

Šta ja imam od svih tih tehnologija i velikih planova kojima se stalno k..če? Mislim i ovi domaći i strani, globalno. Imam jedino sve goru klimu i sve gore zagrevanje planete, veće troškove i manja primanja. Dok oni polako ali sigurno šaltaju 1.5 milijardu SUS vozila na elektro motore, a na sve to i blokchain i AI koji žderu struje koliko dve Poljske. I šta ja imam od svega toga na kraju dana? Ništa. A ovamo hajp do neba, kao 21. vek je, roboti, AI, večni život, teleport, leteća kola... Ma ajde bre.

Poslednja izmena:
Ja sam odrastao u mestu gde do 2010.godine ni jedno kablo nije bilo na banderi u gradskoj zoni, već je sva infrastruktura bila u kablovskoj kanalizaciji, jasno isplaniranoj. Samo kažem.

Posle 2010.kablovi su buknuli, svako vuče svoje kuda hoće i kako hoće.

Neplanski razvoj i investitorski urbanizam ne planiraju ništa osim kvadrata. Bandera na sred trotoara preko koje ide 50 kablova. Nikakav problem, kvadrat je 4000 evra

Naravno da bandere nikad neće nestati ali i urbanim zonama ne treba da postoje. Mi se pretvorismo u Banglades sa majmunskim gnezdom na svakom stubu.

Ja se izvinjavam zbog

,, одбијем копривњачу на мозгу.,,

Ali ta matematika liči na onu saobracajnu pre besplatnog gradskog prevoza
a koliko se secam neki članovi su čitajuci postve o sadašnjoj matematici besplatnog Bg-prevoza čak oboljevali od ozbiljnijih stvari od koprivnjače na mozgu.😃 što se manifestovalo u bezbroj nj.esejnih postova
da to nije retabilno i moguce.

Ipak i dalje verujem da suva matematika pri sabiranju svih parametara ide u korist podzemne elekticne mreže

Kažem verujem jer nisam ,, potkovan,, da mogu argumetovano da to tvrdim vec se uzdam u znanje ostalih članova BBa
Narocito kako je navedeno u gornjem postu
za poredjenje je
cifra od 50 miliona na vreme od 70-100 god
pa bi trebalo sve parametre sabrati sleve i desne strane i kad se podvuce crta
vrlo jasno ce se ukazati bolja cifra tj. opcija.
😃

Treba imati u vidu i ovakve situacije:

Swiss nuclear power plant Aargau shuts down reactor due to the high water temperature of the River Aare.

The shutdown of the Aargau nuclear reactor in Switzerland due to high water temperatures in the River Aare highlights a rare vulnerability in nuclear power, where cooling water exceeding 25-30°C (per IAEA safety guidelines) can reduce efficiency or force shutdowns, a trend exacerbated by the 2025 European heatwave that saw temperatures hit 40°C.Recent climate data from MeteoSwiss indicates Switzerland faces increasing summer heat due to climate change, with river temperatures in the Aare rising to 22-30°C in July 2025, challenging the operational limits of plants like Beznau, which are slated for closure by 2033, suggesting a need to rethink energy infrastructure resilience.A 2023 study in Nature Energy found that 60% of European nuclear plants are at risk from thermal discharge limits during heatwaves, underscoring how this incident reflects a broader, under-discussed issue of climate impacts on energy systems, potentially necessitating adaptive technologies or alternative energy sources.

Treba imati u vidu i ovakve situacije:
Да, чак и електране на Дунаву имају тај проблем, постоје техничка решења али глобално отопљавање отежава.

нпр. Пакш 2:

1751458026000.png

1751457961845.png

1751458081288.png

Vrh