Šta je novo?

Cene nekretnina

Imali su i ženini na moru u Crnoj Gori kući, dok se tamo boravilo cele sezone(kada su bili baba i deda) onda je to ok.
Kada se povremeno odlazi ne isplati se, hovorim čisto finansijski, održavanje kuće košta, posedovanje nekretnine košta, postoje redovni troškovi...
Ukoliko ljudi ne koriste odredjeni broj dana(skoro celu sezonu)onda nema računicu, ok ako dodju i koriste prijatelji i šira porodica itd...Mada i oni trebaju da učestvuju u troškovima.
Jedan rodjak mi se jednom čudio kako ljudi uzimaju nekretnine u kojima ne žive i po turističkim mestima jer ne mogu da budu tamo tokom sezone i da je to veliki trošak itd...
Kažem mu izdaju ljudi, neki od toga žive i ne rade, on pomalo u čudu, ali kako pustiš nepoznate ljude u sredjenu nekretninu, šta ako ti ukradu sve, šta ako se zapali ta nekretnina kada zaborave da isključe ringlu, kako ti daju toliko novaca za to, za booking i arbnb je čuo tada od mene tokom razgovora.
Sav zamišljen pa kako će oni isplatiti ako me pokradu, šta ako neće da se isele ljudi iz njegovog stana, šta ako u turističkom mestu neće da mu plate jer su imali zamerke ili neće da napuste apartman a trebaju novi gosti da dodju, pa ga ti novi tuže itd...
Ja mu nakon par argumenata i objašnjavanja kažem, nisu svesni ljudi i hoće brzu zaradu, leba bez motike, ko radi ne boji gladi. Treba raditi od 08-16h i ako hoćeš malo više novaca prekovremeno ako te puste i da lepo živiš a ne ovako 😉
Taj rođak je iz nekog drugeg veka-milenijuma? Neka od najranijih životnih sećanja me vežu za Halkidiki, plažu "Paradizo" kod Neos Marmarasa gde smo odlazili porodično od `90. godine i to uvek u apartmane, tada su odlasci u hotel bili prilično raritetna pojava. Nije bilo interneta, bookinga, airbnb, išlo se tako što staneš, pogledaš šta se nudi pa tako redom dok ne pogodiš najbolji smeštaj za najmanje para. Ne znam da li je tada bilo osiguranja protiv štete ili tužbi trećih lica, ali sve je funcionisalo besprekorno i nikad ni jedan problem nismo imali ni mi niti naši domaćini. Iz ove perspektive, za takvo letovanje me vežu sentimentalne usponemene, nas četvoro u Yugu i paktreger na krovu, što je u neku ruku bio standard za srednju klasu koja će, tako se ispostavilo, u narednim godinama izumreti kroz ratove, hiperinflaciju i raspad države i ekonomije. Iz ove perspektive budi lepa sećanja i rado bih se vratio tamo, ali ne da dajem neki novac. To mi je u glavi ostalo kao neka soc destinacija i ne mogu da zamislim da tu ulupam neki značajniji novac. Ima u Grčkoj nebrojeno ostrva i destinacija kojima bih uvek dao prednost u odnosu na stari dobri Halkikidi.

Taj rođak je iz nekog drugeg veka-milenijuma? Neka od najranijih životnih sećanja me vežu za Halkidiki, plažu "Paradizo" kod Neos Marmarasa gde smo odlazili porodično od `90. godine i to uvek u apartmane, tada su odlasci u hotel bili prilično raritetna pojava. Nije bilo interneta, bookinga, airbnb, išlo se tako što staneš, pogledaš šta se nudi pa tako redom dok ne pogodiš najbolji smeštaj za najmanje para. Ne znam da li je tada bilo osiguranja protiv štete ili tužbi trećih lica, ali sve je funcionisalo besprekorno i nikad ni jedan problem nismo imali ni mi niti naši domaćini. Iz ove perspektive, za takvo letovanje me vežu sentimentalne usponemene, nas četvoro u Yugu i paktreger na krovu, što je u neku ruku bio standard za srednju klasu koja će, tako se ispostavilo, u narednim godinama izumreti kroz ratove, hiperinflaciju i raspad države i ekonomije. Iz ove perspektive budi lepa sećanja i rado bih se vratio tamo, ali ne da dajem neki novac. To mi je u glavi ostalo kao neka soc destinacija i ne mogu da zamislim da tu ulupam neki značajniji novac. Ima u Grčkoj nebrojeno ostrva i destinacija kojima bih uvek dao prednost u odnosu na stari dobri Halkikidi.
Cena noćenja u “starom dobrom soc Halkidiju” je sada gotovo izjednačena hrvatskom primorju. Grci deru ozbiljno.

Grčka ostrva su neka druga dimenzija.

Aco, covek je pitao za predloge za stan za taj budzet. To sto dajemo predloge ne znaci da navijamo da stanovi toliko kostaju niti da se tome radujemo. Verujem da bi i on voleo da ono sto trazi moze da plati 200k.
Da li je 200k ili 500k ..ma koga zabole...Neverovatno kako skacete s ciframa a da kuče nema za sta da Vas .....

Cena noćenja u “starom dobrom soc Halkidiju” je sada gotovo izjednačena hrvatskom primorju. Grci deru ozbiljno.

Grčka ostrva su neka druga dimenzija.
Cena po noćenju za 2 odrasle osobe i dvoje male dece(3g i 5g) ide i 3500eur po noćenju, to je na Halkidikiju.
Ovaj je 10k ukupno za 2 nedelje u istom sastavu
Ovaj prvi mislim da je i proglašen kao najbolji kompleks u Evropu, a nisam siguran da li i u svetu.
Da ne nabrajam ovde i kačim hotele i njihove cene, malo bolji hotel trenutna cena nije ispod 200eur po noćenju za običnu sobu za dvoje.
Jedno su hoteli a drugo su kod lokalaca privatni soc apartmani.

Znaš kako, popričaj sa običnim ljudima, dosta njih tako posmatraju stvari, nekima je to preveliki stres da srede sve i onda nekom izdaju pa makar živeli i u istoj zgradi.
Ti si možda opušten, ali vidi i na forumu kako su ljudi opisivali neke stanodavce, dolaze u stan proveravaju redovno itd...
Da ne zalazum sada u offtopic ali neki stvarno misle da je sve mlaćenje slame osim redovnog posla i plate.
Pa i dalje imaš ljude koji ne veruju banci i neće da oroče nego čuvaju kod sebe keš godinama.
Ja sam se navikao kroz život takvog razmišljanja i veoma sam objektivan, pa meni je jedan od boljih drugara rekao da sam lud što sam ceo stan sredio i izdao ga na Bookingu pre 8god, baš u tom fazonu pa jel si lud koliko si uložio može neko da ti sve uništi(sada sam se setio i još jednog drugara koji mi je pokazivao neke katastrofa snimke povodom stana na dan u Beogradu u kakvom su stanju ostavili). Rodjaka mi je rekla pa šta ako ti sve unište jel si osiguran itd, nemoj se zezati...
Pitaj ljude za kripto da li uopšte znaju šta je to i da li bi znali uopšte da kupe, a ne još onda za ETF ili REIT ETF 😂
Ima jedan procenat ljudi koji drže prazan stan godinama ili kuću baš zbog ovoga i koji imaju samo keš kod sebe. Novije generacije mislim da su smirenije što se toga tiče i ljudi koji su se prilagodili.
Neki i dalje neće da koriste Booking ili Arbnb, već do fizičke turističke agencije.

Izdavanje nekretnine na moru je potpuno neisplativ posao. Osim ako nisi na mufte nadogradio neku garažu, ili ti je nešto palo sa neba u vidu nasledstva, pa za par hiljada evra sklepao apartmane i tu ti ponešto kapne, i ti srećan i zadovoljan jer van toga ti je to sve bezvredno.

Kao i sa svakim izdavanjem, oko izdavanja ima posla. Pogotovo oko short term izdavanja gde ti moraš da se baviš prijavom gostiju, odjavom, čišćenjem iza njih, posteljinom, prijavom, porezima itd... Ili ćeš da daš 30-40-50% prihoda nekome da se time bavi umesto tebe. Dalje, kad ti se pijani Englez ispovraća po kauču, dobićeš 150 evra za hemijsko čišćenje i to je to... To što ti je kauč upropašten, nikom ništa. Bilo šta što se pokvari/pokida u apartmanu, ti moraš da popraviš pre nego što izdaš sledećim gostima. Sezona realno traje 60 dana, van toga ako izdaš nešto to je sve lutrija. Znam nekoliko ljudi koji su pokupovali stanove u CG sa idejom da ih rentiraju i ostvare 7-10% godišnjeg prinosa na investiciju, eno jedan gleda da proda stan i izvuče pare jer je umestp projektovanih 45k evra zarade imao 15k evra prihoda, od čega ne može da pokrije ni facility i porez, a kamoli da ostvari neki prinos da plati ratu kredita.

Izdavanje nekretnine na moru je potpuno neisplativ posao. Osim ako nisi na mufte nadogradio neku garažu, ili ti je nešto palo sa neba u vidu nasledstva, pa za par hiljada evra sklepao apartmane i tu ti ponešto kapne, i ti srećan i zadovoljan jer van toga ti je to sve bezvredno.

Kao i sa svakim izdavanjem, oko izdavanja ima posla. Pogotovo oko short term izdavanja gde ti moraš da se baviš prijavom gostiju, odjavom, čišćenjem iza njih, posteljinom, prijavom, porezima itd... Ili ćeš da daš 30-40-50% prihoda nekome da se time bavi umesto tebe. Dalje, kad ti se pijani Englez ispovraća po kauču, dobićeš 150 evra za hemijsko čišćenje i to je to... To što ti je kauč upropašten, nikom ništa. Bilo šta što se pokvari/pokida u apartmanu, ti moraš da popraviš pre nego što izdaš sledećim gostima. Sezona realno traje 60 dana, van toga ako izdaš nešto to je sve lutrija. Znam nekoliko ljudi koji su pokupovali stanove u CG sa idejom da ih rentiraju i ostvare 7-10% godišnjeg prinosa na investiciju, eno jedan gleda da proda stan i izvuče pare jer je umestp projektovanih 45k evra zarade imao 15k evra prihoda, od čega ne može da pokrije ni facility i porez, a kamoli da ostvari neki prinos da plati ratu kredita.
Pazi ja sam hteo(porodica) ovde u Haniotiju još pre 15god da uzmem apartman.
Svake godine je ovde moja porodica, stekli smo dosta prijatelja, ja i dalje ovde letujem barem jednom. Roditelji su trebali u penziju da borave ovde celo leto, pa i moja deca i žena to je bio neki moj plan.
U tom slučaju mi je bilo ok, ali nisam se doboljno iscimao da to i ostvarim, to jest nisam ranije presudio.
Jaku želju i viziju sam imao koja se ispostavila tačna ali eto nismo to ostvarili i sada mislim i da nećemo, pre ću u Beogradu još jedan stan nego ovde, u tom sam sada fazonu.
Ja sve gledam i renoviranje koliko će me izaći i agenciji procenat i utrošeno vreme i logistiku i da li mogu to da dovedem do nivoa stvarno pasivnog prihoda ako se izmeni situacija.
Naravno da gledam ako se ima nešto svoje na moru da je to ozbiljan faktor da će meni najbliži ljudi da doprinesu svom zdravlju i biti opušteni da borave tu i više nego što su zamišljali. Sa druge strane to je mnogo mnogo veća obaveza od stana u svom gradu koji se kupuje investiciono ili da kažem meni Novosadjaninu Beograd pogotovo NBG.
Par godina sam bio ovde u potrazi pomalo aktivan u toku svog odmora i nisam mogao ni blizu da budem dogovora, svaki put sve je bilo sve skuplje od mog planiranog, a ja nikako da prelomim.
Jednostavno imam i ja neke svoje bubice pa nekad ne verujem da će sve ispasti kako mi neki agrnt riča i to u Grčkoj, jer sam u Srbiji znao da pronadjem i aktivne Izvodjače i same projektante koji rade na projektu, a nekad je to bila i moja firma, tako da nisam mogao to sebi da dozvolim.
I eto tako sam ja trenutno van te kupovine iako odgovara meni objektivno za to, to jest idealan sam primer za to.
Znam i cene da se izda meni skoro odgovarajući apartman na sledeću celu sezonu za užu porodicu pa mi je zbog manje nervoze i utroška vremena to bolje iako bih hteo pored svih naših poznanika da i mi uzmemo, ali to je što je 😉

To sa idejom da imaš stan na moru i kao rentaćeš i koristiti ti je bezveze. Niti imaš stan na moru niti imaš prihod. Jer neće niko da ti dođe u taj stan u decembru već u julu kad i ti hoćeš da budeš tamo umesto u gradu prepunom usijanog asfalta. A sa druge strane kad "imaš" stan/kuću na moru, a moraš svaki put da se pakuješ tamo i pakuješ nazad kao turista, veruj mi to nije nikakav stan na moru. Stan na moru je kad u njemu imaš svoju četkicu za zube, gaće, majicu, i kad u njega možeš da ušetaš sa rukama u džepovima i boraviš. Sve ostalo je bacanje para i gubljenje vremena.

To sa idejom da imaš stan na moru i kao rentaćeš i koristiti ti je bezveze. Niti imaš stan na moru niti imaš prihod. Jer neće niko da ti dođe u taj stan u decembru već u julu kad i ti hoćeš da budeš tamo umesto u gradu prepunom usijanog asfalta. A sa druge strane kad "imaš" stan/kuću na moru, a moraš svaki put da se pakuješ tamo i pakuješ nazad kao turista, veruj mi to nije nikakav stan na moru. Stan na moru je kad u njemu imaš svoju četkicu za zube, gaće, majicu, i kad u njega možeš da ušetaš sa rukama u džepovima i boraviš. Sve ostalo je bacanje para i gubljenje vremena.
Svakako.....ali ljudi pišu svasta praveci se pametni . Oni veruju da onaj što ima 5 stanova ili slično je ukrao ili dobio...nikako da je svojom sposobnoscu zaradio jer kako ce sebe objasniti. Znas kad kažu da pare nisu sve ..i nisi ALI da bi se školovao...lečio...živeo...putovao JESU potrebne. ..

Svakako.....ali ljudi pišu svasta praveci se pametni . Oni veruju da onaj što ima 5 stanova ili slično je ukrao ili dobio...nikako da je svojom sposobnoscu zaradio jer kako ce sebe objasniti. Znas kad kažu da pare nisu sve ..i nisi ALI da bi se školovao...lečio...živeo...putovao JESU potrebne. ..
Mico, ajde zamisli studenta koji sad zavrsava faks i podstanar je, i opisi mi kako on za recimo 20 godina moze doci do 5 stana. Bas bih voleo da cujem poucne zivotne savete od nekog ko je uspesan i sve je stvorio sa svojih 10 prstiju. Znaci, student zavrsava faks, i sta je potrebno da radi da bi zaradio za 5 stana?

Ovde kaže da ne marimo ni za poskupljenja, i da nam je veoma draga i Grčka cigla. Znaju Srbi kako se živi: na odmor 2 meseca min, a najslađe kad si svoj na svom.

studenta koji sad zavrsava faks i podstanar je, i opisi mi kako on za recimo 20 godina moze doci do 5 stana
Batali faks i krene da peva po svadbama, ako ume šta (a standardi su niski). Kad kupi dva, posle se para lepi za paru i tu je. Do 40-te je ispunio cilj svog života - ima cigle na izvoz.

Mico, ajde zamisli studenta koji sad zavrsava faks i podstanar je, i opisi mi kako on za recimo 20 godina moze doci do 5 stana. Bas bih voleo da cujem poucne zivotne savete od nekog ko je uspesan i sve je stvorio sa svojih 10 prstiju. Znaci, student zavrsava faks, i sta je potrebno da radi da bi zaradio za 5 stana?
Ovo mogu ja da ti odgovorim. Ako ti je isključivi cilj da dođeš do 5 stanova (kakvih god), to je prilično lako i straightforward. Bukvalno prodaš dušu đavolu, odnosno prodaš svoj život velikoj korporaciji, na poslu si 14 sati svakog dana, 6 dana nedeljno, godišnje odmore zaboraviš dok ne dođeš do faze nekog burnouta, i eto te za 10-15 godina na rukovodećim pozicijama, odakle sa bonusima lako kupiš te stanove. Samo što u tom slučaju nećeš imati ni kučeta ni mačeta osim tih stanova. Ako to isto uradiš preko, u nekoj finansijskoj instituciji (pod uslovom da si dovoljno dobar da te prime), možeš opušteno da stigneš do kompenzacije od 1+ miliona godišnje kroz tih 10-15 godina. Ako nećeš da radiš za druge, možeš da pokušaš da radiš za sebe, isto ćeš vremena potrošiti, ali bez garancije da ćeš uspeti. Ja radim za sebe i prvih 10 godina je bila egzistencijalna patnja, pa onda još 5 godina pozitivna nula, i tek nakon 15 godina počneš da zarađuješ neke pare... A masa njih nikada ne prođe tu fazu patnje, a isto su vremena i života potrošili, samo što njih ne vidiš, nemaju fensi nekretnine, ne voze se skupim kolima, već krševima koje ne primećuješ.

Ali ako hoćeš da imaš izbalansiran život, i svoje vreme pored posla, i porodicu, i vreme za hobije, onda nećeš za života zaraditi za tih 5 stanova, već budeš srećan ako otplatiš i samo jedan.

Poslednja izmena:
Mica kaze da je to mocuce ostvariti sposobnoscu, i on sam kaze da ima nekoliko stanova, pa me interesuje koje savet bi mogao da da svima nama kako bismo i mi mogli da steknemo po nekoliko stanova kao Mica.

Mica kaze da je to mocuce ostvariti sposobnoscu, i on sam kaze da ima nekoliko stanova, pa me interesuje koje savet bi mogao da da svima nama kako bismo i mi mogli da steknemo po nekoliko stanova kao Mica.
Ti kao da se sprdaš, mnogi ovde su pisali vrlo otvoreno i bez ikakvog flexa o budžetima koje planiraju za stan. Porodicni stan od 500k eur i to nije lako pronaći danas uprkos budzetu. Sad zamisli da neko ko je završio fakultet, zaposlio se I zasniva porodicu pita: "koji biste mi savet dali da zaradim 500k eur da kupim porodični stan". Niti sve porodice zive u takvim stanovima, niti su svi kadri da takav stan obezbede svojoj porodici. Ali to ne znači da su oni koji to jesu, novac obezbedili kriminalom, korupcijom ili nekom nečasnom radnjom.

U kojoj državi svi mogu da zarade 5 stanova? Niti svi imaju te ambicije, niti su svi sposobni. Do istog cilja, možeš doći raznim putevima, ali prvo razumi sebe i svoje ambicije, kao i to, koliko truda si spreman da uložiš u nešto. Srbija ima svoje specifičnosti, koje ne odgovaraju svakome, pa se neki odlučuju da je napuste. Pet stanova nisu nemoguć cilj, ali nisu ni norma.

Evo necega o cemu ovde drobim godinama, da se pare prvenstveno gradnjom a ne kupovinom, al dzaba kad se to onda ne uklapa u jeftino objasnjenje da cene rastu jer kupuju ovi sto peru pare.

Vrh