Šta je novo?

Cene nekretnina

Vezano za temu stan za 500k na NBG, moj izbor bi bio Aleksinackih rudara i ostale ulice oko starog merkatora.

Plus: Ne treba ti park jer je kej odmah pored; saobracajno odlicno povezan deo i sa starim gradom i sa NBG; mnostvo sadrzaja od prodavnica, pijace, do doline gladnih; nema pumpe u neposrednoj blizini

Minus: mora ipak stanogradnja za taj budzet; problem parkinga; upitna arhitektura okolnih novogradnji

Vezano za temu stan za 500k na NBG, moj izbor bi bio Aleksinackih rudara i ostale ulice oko starog merkatora.

Plus: Ne treba ti park jer je kej odmah pored; saobracajno odlicno povezan deo i sa starim gradom i sa NBG; mnostvo sadrzaja od prodavnica, pijace, do doline gladnih; nema pumpe u neposrednoj blizini

Minus: mora ipak stanogradnja za taj budzet; problem parkinga; upitna arhitektura okolnih novogradnji

takodje minus, dobar deo zgrada nema lift. Mada one kockice su uvek trazene. Ali tamo je sve natrpano kolima, sto mi cak i gora solucija nego sto je kod arene. Kod arene zna da bude guzva par sati, oko 50 dana godisnje. Tamo je guzva svaki sat cele godine. Parkiranje uz ulaze, na pesackim, na krivinama. Isti minus mi je i za onu zgradu gramsijevoj

Hvala svim divnim ljudima koji nas redovno podsecaju da je 500k EUR sasvim normalna cifra za stan. Realnost, medjutim, izgleda malo drugacije – gleda te iz garsonjere od 22 kvadrata na cetvrtom spratu bez lifta, sa vlagom u cosku i pogledom na susedov ves. Ali nema veze, bitno je da si u Beogradu! Da li imas trotoar – manje je vazno.

A sta da se radi u Nišu? Mislim, sta nudi taj grad za 2000 eur m2, pa da vredi živeti tamo? Jel ima posla, prirodnih lepota, vrhunskog kulturno-zabavnog sadržaja? Mislim da su očekivanja ljudi malo u nestrazmeri sa tržištem. 100k eur je mozda nekada bila cifra, ali danas se nista ne moze sa tim. Taj Norvezanim je ocigledno u raskoraku između želja i mogućnosti, kao uostalom i mnogi na ovoj temi.
Ako je vise od 90% u ozbiljnom raskoraku zelja i mogucnosti, moguce je da se nesto cudno desava sa nasim trzistem. Kod nas su i Norvezani u raskoraku. Da bezimo svi u Koracicu za 2000 po kvadratu dok se ne razgrabi.

takodje minus, dobar deo zgrada nema lift. Mada one kockice su uvek trazene. Ali tamo je sve natrpano kolima, sto mi cak i gora solucija nego sto je kod arene. Kod arene zna da bude guzva par sati, oko 50 dana godisnje. Tamo je guzva svaki sat cele godine. Parkiranje uz ulaze, na pesackim, na krivinama. Isti minus mi je i za onu zgradu gramsijevoj
Soul 64?

Sta da radim na Altini? :)

Upravo je uloga drzave da sprovodi ravnomeran regionalni razvoj, ali ne radi skoro nista na tome. Cak naprotiv. Unistavaju se mala mesta kako bi tu imao robove za motanje kablova, a one koji nece da motaju kablove ti dodju u grad i tu im uvalis preskupe kvadrate i mogucnost da biraju da li ce da placaju preskupu kiriju ili da vecno otplacuju kredit za svoj sopstveni stan bogu iza nogu u tom nekom vecem gradu.

Ako sam dobro razumeo post, on bi hteo nesto na nekoj lokaciji u prirodi, ali da je lepa priroda, tipa planina, i da ima interneta. Kao primer je naveo planine Zlatibor i Kopaonik. Ok, jeste to mozda skupo za njegov budzet, ali ne znam da li neka druga planina uopste i ima tako nesto sto on trazi. Deluje mi da on trazi nesto sto bi mu delovalo kao neka egzotika, avantura, a ne neko random mesto koje ima kanalizaciju i internet i gde se nista ne desava, a od prirode ima samo reku u kojoj lokalci izbacuju djubre ili sumu gde je iseceno svo drvece, a ulice u tom mestu se raspadaju. Znaci, ne kupuje za ROI, niti za zivot, nego za boravak od 2-3 meseca godisnje, pa je verovatno racunao na to da je bolje da kupi nego da iznajmljuje svake godine.

Pa cene nekretnina su ti manje-vise iste na Halkidikiju i na nasim planinama tipa Zlatibor i Kopaonik ili banja tipa Vrnjacka Banja. A ja da imam para, pre bih kupio bilo kakvu nekretninu u Grckoj, samo da je pored mora, nego bilo sta kod nas. More je more.
Ako bi neko hteo boravak od 2-3 meseca bolje onda da iznajmljuje a kupi negde gde će izdavati cele godine.
Ok može i da se kupi nešto pa i kada se ne boravi da iznajmljuje ostali period.
U Grčkoj u turističkim mestima na moru se zatvaraju apartman i ne izdaje se.
Apartman se mora održavati cele godine itd...
Nekad je jeftinije playiti letovanje nego ići u svoj apartman koji moraš da održavaš, renoviraš, plaćaš namete i poreze, a pri tome je to jedna obaveza koja oduzima vreme...
Voleo bih da mi nadješ istu cenu sa lokacijom i kategorijim smeštaja na Kopaoniku i na Halkidikiju(Hanioti), pošto sam u tome kažem ti da je ovde duplo skuplje a ne isto.
Kada se pravi komparacija smeštaja rekao sam treba lokacijski, stanje nekretnine, površina, mikrolokacija da se porede a ne odokativno 2 veoma različita smeštaja da se porede.
Takodje Solun i Atinu bih voleo da poredimo sa Novim Sadom i Beogradom po tim kriterijumima pa da vidimo
Novi Sad vs Solun
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre361,553Дин
3,084.06€
370,749Дин
3,162.50€
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre255,149Дин
2,176.43€
265,905Дин
2,268.18€
Beograd vs Atina
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre473,229Дин
4,036.66€
382,472Дин
3,262.50€
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre293,627Дин
2,504.65€
386,087Дин
3,293.
Izvor https://www.numbeo.com/cost-of-livi...a&country2=Greece&city1=Belgrade&city2=Athens

Hvala svim divnim ljudima koji nas redovno podsecaju da je 500k EUR sasvim normalna cifra za stan. Realnost, medjutim, izgleda malo drugacije – gleda te iz garsonjere od 22 kvadrata na cetvrtom spratu bez lifta, sa vlagom u cosku i pogledom na susedov ves. Ali nema veze, bitno je da si u Beogradu! Da li imas trotoar – manje je vazno.
Aco, covek je pitao za predloge za stan za taj budzet. To sto dajemo predloge ne znaci da navijamo da stanovi toliko kostaju niti da se tome radujemo. Verujem da bi i on voleo da ono sto trazi moze da plati 200k.

Ako bi neko hteo boravak od 2-3 meseca bolje onda da iznajmljuje a kupi negde gde će izdavati cele godine.
Ok može i da se kupi nešto pa i kada se ne boravi da iznajmljuje ostali period.
U Grčkoj u turističkim mestima na moru se zatvaraju apartman i ne izdaje se.
Nekad je jeftinije playiti letovanje nego ići u svoj apartman koji moraš da održavaš, renoviraš, plaćaš namete i poreze, a pri tome je to jedna obaveza koja oduzima vreme...
Voleo bih da mi nadješ istu cenu sa lokacijom i kategorijim smeštaja na Kopaoniku i na Halkidikiju(Hanioti), pošto sam u tome kažem ti da je ovde duplo skuplje a ne isto.
Kada se pravi komparacija smeštaja rekao sam treba lokacijski, stanje nekretnine, površina, mikrolokacija da se porede a ne odokativno 2 veoma različita smeštaja da se porede.
Takodje Solun i Atinu bih voleo da poredimo sa Novim Sadom i Beogradom po tim kriterijumima pa da vidimo
Novi Sad vs Solun
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre361,553Дин
3,084.06€
370,749Дин
3,162.50€
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre255,149Дин
2,176.43€
265,905Дин
2,268.18€
Beograd vs Atina
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre473,229Дин
4,036.66€
382,472Дин
3,262.50€
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre293,627Дин
2,504.65€
386,087Дин
3,293.
Izvor https://www.numbeo.com/cost-of-livi...a&country2=Greece&city1=Belgrade&city2=Athens
Ako Atina za izdavanje nije bolja investicija od Bg, ja ne znam sta jeste... U Atini takodje mozes da izdajes tokom cele godine. Turisticki centar po svojoj definiciji. Slicno je i za Trst, pa i 2nd tier gradove u Nemackoj, tipa Drezden, Leipzig i sl.. Da ne pominjemo Valenciu :) koja je vec postala meme.

Ako Atina za izdavanje nije bolja investicija od Bg, ja ne znam sta jeste... U Atini takodje mozes da izdajes tokom cele godine. Turisticki centar po svojoj definiciji. Slicno je i za Trst, pa i 2nd tier gradove u Nemackoj, tipa Drezden, Leipzig i sl.. Da ne pominjemo Valenciu :) koja je vec postala meme.
Mislim da ima puno pogrešnih informacija/percepcija u vezi sa kupovinom/izdavanjem u inostranstvu. Kao što je iz perspektive "običnog" građanina (fakultetska diploma i ok posao) čak i starogradnja na NBG postala nepriuštiva, slične ali po lokalno stanovnistvo mnogo gore situacije se dešavaju širom Evrope, naručito u zemljama koje imaju dobru klimu i turisticki su razvijene. Kao što je kod nas nastao haos kada se par stotina hiljada Rusa preselio u BG/NS i izazvalo kolaps na trzistu nekretnina, takva, ali mnogo izraženija situacija je prisutna i u Španiji, Portugaliji Italiji, pa cak i Grckoj jer ogroman broj dobrostojecih ljudi iz čitavog sveta, ili makar onih čiji prihod ne zavisi od mesta boravka, želi da se preseli bas tamo. Naravno, sve su to velike zemlje i uvek možeš naći neku zabit i reći "tamo je jeftino", ali to nije bas tako u realnom životu. Kada bi zivot u famoznoj Valensiji bio priuštiv, rado bi se Madriđani koji u svom gradu placaju nesnosne kirije preselili tamo- ocigledno im je potrebna ekspertiza Beobuild zajednice da shvate gde greše u potrazi za boljim i ravnopravnijim životom.

Moras malo da poradis na fokusu, pricalo se o tome sta je dinar za dinar bolja investicija. A ja sam izneo svoje misljenje na tu temu. Nisam pricao da li je prosecnom Madridjaninu lakse ili teze. A ako su Atina ili Drezden zabiti... Sta da ti kazem...

Moras malo da poradis na fokusu, pricalo se o tome sta je dinar za dinar bolja investicija. A ja sam izneo svoje misljenje na tu temu. Nisam pricao da li je prosecnom Madridjaninu lakse ili teze. A ako su Atina ili Drezden zabiti... Sta da ti kazem...
Ne razumem komparaciju između Atine i Drezdena. Neko ko želi blizinu mediterana, živ grad i puno dešavanja sigurno neće izabrati Drezden. Medjutim i u okviru Atine (i to blizu centra) ima devastiranih delova, koji više liče na oblast Gaze nego na jednu EU metropolu. Zaprsvo, tamo su predrgardja na jugu (Athenian roviera) daleko skuplja nego bilo sta u centru grada, Tako da to sto neko kupi/investira u Atini samo po sebi ne znaci nista. Može da bude odličan posao a mogu biti bačene pare, u zavisnosti od lokacije. A da ima boljih investicija nego u stanove u Beogradu, mislim da je svima jasno, to niko ne spori. Medjutim, to nema nikakve veze sa cenama, niti će učiniti stanovanje u Beogradu priustivijim, naručito ne za ljude sa fakultetom I ok poslom.

Da li su vojvodjanska sela ekvivalent recimo kucama pored mora? Ja sam skontao da on trazi nesto sto ima kao neki turisticki potencijal sto se tice prirode. Pomenuo je da bi voleo da bude na nekoj planini ili negde drugde u prirodi gde ima lep pogled. Ja recimo kad bih se selio u Grcku birao bih ili ove vece gradove tipa Solun i Atina ili mesto pored mora, ostale selendre me ne bi zanimale. Zasto mislis da bi njemu bile zanimljive obicne selendre koje nemaju nikakav turisticki potencijal u smislu da su na planini ili pored neke vode i da imaju lep pogled i sl?
Znači on bi sve a da plati malo ili ništa!!! E pa toga nema. Ako ces premium lokaciju to su cene slične! Još i povoljnije ako uračunaš klimu koja je neuporedivo bolja od NO

Bio sam tamo pre 17god čini mi se poslednji put, ne znam lično stanje, niti sam pratio neke oglase itd...
Sada na Numbeo compare vidim da im je manja mesečna kirija nego u Beogradu.
U Beogradu je skuplji m2 u centru dok je kod njih van centra.
Svakako u globalu ne ispadne da je trenutno bolja opcija za ulaganje tamo.
Par puta sam pitao koliko u inostranstvu mora da bude bolji ROI da bi naši Investitorski kupci nekretnina počeli tamo da kupuju.
Da li je to nekih 40% realnih procenata da bude bolje, pa da se odluče i normalni Investicioni kupci da kupuju mimo Beograda.
Evo me ovde na Halkidikiju i pričam sa vlasnicom mini hotela u kojem sam odseo i o kupovini ovde apartmana.
Kaže mi ima Srba i možeš svojim ljudi da izdaješ, ja joj kažem neću uopšte oko toga da se bavim i hteo bih neku agenciju da sve to radi za mene i izdaje i vrši male popravke itd, jer bih jedino kada to nadjem i dogovorim ako nemam nekog svog koji bi to radio u inostranstvu i kupovao.
Ništa gleda me i kaže mi eto ja sam pre godinu dana postala baka imam 3 dece i niko meni ne pomaže i zahvaljuje mi se jer sam joj premestio neki krevet u jednom apartmanu jer je bole ledja.
Prva je logistika i uopšte mogućnost ostvarivanja te zarade od izdavanja u drugoj državi.
Ovako kada sam i kupovao u BG-u stan jedna od prednosti mi je bila što je NBG blizu NS-a i što ću lako moći da odem i da ga opremim, dovedem majstore, pokažem stan itd...
Kao što sam i rekao za inostranstvo samo ako su mi tamo prijatelji na koje mogu da se oslonim vezano za pomaganje oko nekretnine i njenog izdavanja i agencija za izdavanje i obavljanje sitnih stvari(naravno svako svoj procenat treba da dobije, ali da ja ne moram tamo uopšte da odlazim i da ne gubim više od 5min dnevno na tu investiciju).

Malo glupo sa moje strane ali
IMA STOTINE KUĆA - VILA ZA 500K NA SAMO 30KM OD UŠĆA...gospodo beograđanska

A sta da se radi u Nišu? Mislim, sta nudi taj grad za 2000 eur m2, pa da vredi živeti tamo? Jel ima posla, prirodnih lepota, vrhunskog kulturno-zabavnog sadržaja? Mislim da su očekivanja ljudi malo u nestrazmeri sa tržištem. 100k eur je mozda nekada bila cifra, ali danas se nista ne moze sa tim. Taj Norvezanim je ocigledno u raskoraku između želja i mogućnosti, kao uostalom i mnogi na ovoj temi.
2.000 evra je skupo za Nis isto koliko je 3.000-4.000 evra skupo za Beograd.
Imam prijatelje koji imaju kucu na moru u Crnoj Gori. Ne izdaju, odu jednom godisnje tamo, i ne zale se :) Doduse, ne idu samo oni, nego i njihovi roditelji, braca, sestre, posto je sve to zajednicko. Evo ja da moram da sad predjem u Beograd ili neki drugi veci skuplji grad, pre bih kupio najgoru supu nego da placam nekom kiriju.
Kao sto neki ovde kazu "lokacija, lokacija, lokacija". Halkidiki je sam po sebi 10 puta bolja lokacija nego Kopaonik, jer MORE. Zbog cega starogradnja u centralnim delovima Beograda kosta vise nego novogradnja u svim drugim gradovima u Srbiji (osim novogradnji u centru Novog Sada, mada i Nis se polako priblizava sa nekim cenama)? Zbog lokacije. Isto tako mesta kraj mora vrede mnogo vise od drugih mesta (koja nisu veliki gradovi) cak i kad su ta mesta banje ili na nekoj planini i sl. Jeste Hanioti mozda skuplji od Kopaonika, ali cak i manje atraktivna mesta od Haniotija su po mom misljenju i ukusu bolji izbor od Kopaonika. Ja jednostavno vise volim more nego planinu i banje i kad bih kupovao nesto za svoju dusu pre bih kupio u nekoj grckoj selendri, ali da je pored mora. Evo, bas sam sad gledao ponude nekretnina za Halkidiki, i moram da primetim da cene jesu porasle u odnosu na neki raniji period kad sam gledao, ali i dalje se moze naci i za ispod 2.000 evra dosta toga, ali je uglavnom lose stanje, mada i za 1.500 evra se moze naci ponesto pristojno. Uglavnom, za 2.000 evra se moze naci nesto pristojno sto nije lux, a za 3.000+ evra je lux. Ali nek je i 3.000 evra, pre bih za te pare uzeo nesto kraj mora nego bilo sta drugo na bilo kojoj drugoj turistickoj destinaciji u Srbiji cak i za manje para.
Znači on bi sve a da plati malo ili ništa!!! E pa toga nema. Ako ces premium lokaciju to su cene slične! Još i povoljnije ako uračunaš klimu koja je neuporedivo bolja od NO
Mislim da upravo to govori o tome kako nas zapadnjaci vide (iako je Norveska sever, to je kulturoloski zapad). Mi se zanosimo, tj. pricaju nam na televiziji da smo ekonomski tigrovi, za njih smo samo kolonija na Balkanu.

Imam prijatelje koji imaju kucu na moru u Crnoj Gori. Ne izdaju, odu jednom godisnje tamo, i ne zale se :) Doduse, ne idu samo oni, nego i njihovi roditelji, braca, sestre, posto je sve to zajednicko.
Imali su i ženini na moru u Crnoj Gori kući, dok se tamo boravilo cele sezone(kada su bili baba i deda) onda je to ok.
Kada se povremeno odlazi ne isplati se, hovorim čisto finansijski, održavanje kuće košta, posedovanje nekretnine košta, postoje redovni troškovi...
Ukoliko ljudi ne koriste odredjeni broj dana(skoro celu sezonu)onda nema računicu, ok ako dodju i koriste prijatelji i šira porodica itd...Mada i oni trebaju da učestvuju u troškovima.
Jedan rodjak mi se jednom čudio kako ljudi uzimaju nekretnine u kojima ne žive i po turističkim mestima jer ne mogu da budu tamo tokom sezone i da je to veliki trošak itd...
Kažem mu izdaju ljudi, neki od toga žive i ne rade, on pomalo u čudu, ali kako pustiš nepoznate ljude u sredjenu nekretninu, šta ako ti ukradu sve, šta ako se zapali ta nekretnina kada zaborave da isključe ringlu, kako ti daju toliko novaca za to, za booking i arbnb je čuo tada od mene tokom razgovora.
Sav zamišljen pa kako će oni isplatiti ako me pokradu, šta ako neće da se isele ljudi iz njegovog stana, šta ako u turističkom mestu neće da mu plate jer su imali zamerke ili neće da napuste apartman a trebaju novi gosti da dodju, pa ga ti novi tuže itd...
Ja mu nakon par argumenata i objašnjavanja kažem, nisu svesni ljudi i hoće brzu zaradu, leba bez motike, ko radi ne boji gladi. Treba raditi od 08-16h i ako hoćeš malo više novaca prekovremeno ako te puste i da lepo živiš a ne ovako 😉

Ne bi on bio Dzo kad ne bi popljuvao Amsterdam, Stokholm, Oslo... ali zato Ledine 💋👌😄
Ja sam realan samo a taj Norvežanin je nerealan. On bi sve za nista ili za džabe. I da bude turističko mesto s potencijalnom i da je niska cena ali da ima full infrastrukturu po mogućnosti i aerodrom na 10 minuta...
Ja bi mu preporucio onda Azurnu obalu pa ima i brda i more i pogled i potencijal... Sve što traži.

Vrh