Šta je novo?

Svetska politika

Iranska nafta čini 13% ukupnog Kineskog uvoza nafte.

Kineski kargo avioni za Iran.png

Da li je tebi jasno da medju VELIKIM SILAMA ne postoje ugovori nego samo obećanja?

Ja ne znam u kakvoj komediji živiš.
Pročitaj deo koji sam dodao o Hegsetu

Jbt...obećanja. Slamka postaje sve besmislenija.

Američke administracije često rade 180 stepeni u spoljnoj politici (osim kad je Izrael u pitanju), novi ljudi smenjuju stare. Pa Kina je imala 3 predsednika u medjuvremenu dok je kremlj imao samo Putina i Lavrova.
Ali "uz kaficu šta se pomenulo pre četvrt veka ja i onaj tvoj prethodnik što je umro" diplomatija medj velikim silama...crtani film

Neka ta rečenica ostane kao ulazni test. Ko razume njeno značenje, sa njim se isplati voditi dijalog. Inače je, za sve takve, čitanje ovakve prepiske samo gubljnje vremena.

🤡

Srpska vojna parada 2025

Takođe, Vučić je naložio da se obezbedi 150% popunjenost zalihama hrane i 120% zalihama lakog naoružanja, kako bi „uvek bili spremni da odgovorimo na svaki mogući pokušaj agresije na našu zemlju“. Predsednik je najavio ambiciozne planove za uvođenje „izraelskog sistema digitalnog vojnika“.

Кина улеће логистички отворено у овај сукоб.

Иначе, занимљив детаљ је да је само 15ак дана пре израелско-америчке агресије отворен нови копнени транспортни коридор из Кине кроз Иран а који смањује време транспорта робе више него дупло у односу на морску руту коју контролише запад.

Слично је било и са ратом у Украјини. Како су Руси успели уз огромна улагања да северну руту држе отвореном преко целе године тако је кренуо рат.

Vezano za prethodnu poruku,

jedno važno saznanje iz Irana koje su oni skupo platili.

Ubuduće, ako se desi neka slična kriza a vi ste zbog bilo čega važna osoba za neku od suprotnih strana u sukobu, ODMAH morate ili da bacite mobilni telefon ili da mu izvadite bateriju, ako je vađenje baterije moguće. "Soft" gašenje na dugme nije dovoljno. Ili ga recimo bar odložite negde, fizički veoma daleko od vas, porodice ili poznanika. Mobilni telefon je apsolutno idealno sredstvo za radio lociranje trenutnog položaja osoba, ma gde da se krije. Izraelci su to masovno koristili za navođenje projektila na nuklearne naučnike i vojne lidere.

To znači da bi svi takvi morali imati relativno ažurne hard kopije važnih podataka u telefonu, jer se mora računati na mogućnost da u svakom trenutku možete ostati bez njega.

Иначе, занимљив детаљ је да је само 15ак дана пре израелско-америчке агресије отворен нови копнени транспортни коридор из Кине кроз Иран а који смањује време транспорта робе више него дупло у односу на морску руту коју контролише запад.

Слично је било и са ратом у Украјини. Како су Руси успели уз огромна улагања да северну руту држе отвореном преко целе године тако је кренуо рат.

Najzad im je doprlo do svesti, ne samo da su oni sledeći na redu, jer su to znali i ranije, nego da, isto kao i Rusi, ipak moraju da nešto konkretno preduzimu povodom toga. I to SADA, a ne kasnije. Dok još za njih ratuje i gine Iran, a ne oni sami u svojoj državi. Jer čekati dok sukobi ne dođu na njihovu teritoriju nije baš zdravo, pa ma koliko bili tužni zbog toga što će ih naivni idealisti sa Beobuida napadati da su eventualno i oni sami prekršli neka pravila kojih se suprotna strana nikada i nije držala. Za tango je potrebno dvoje. Ne može samo jedna strana da poštuje pravila, ako će to uopšte biti kršenje pravila.

Putin i Si Đinping su ponovo razgovarali telefonom. Oko jedan sat, ako se dobro sećam te vesti. Očigledno su tu podeljene uloge, ko će kako da pomaže. Naravno, samo ako se Iran održi dovoljno dugo, pa ne bude kao u Siriji, dakle brzi kolaps vojske, što ne verujem da će se desiti.

Poslednja izmena:
Slovačka je po prvi put spomenula mogućnost da će biti suočena sa izborom ili da plati nove NATO troškove ili da izađe iz NATO-a. Problem je što bi joj plaćanje zauzelo čak 20% budžeta. Međutim to bi srušilo monolitnost vojnog "zida" prema Rusiji, pa teško da je realno.

Da li je tebi jasno da medju VELIKIM SILAMA ne postoje ugovori nego samo obećanja?

Padaš na glupostima. To ko se kome zakleo u majku na nekom sastanku ima težinu koliko i ja da se zakunem tebi sad da sam ruski špijun.

Inače ovo posmatranje manjih država kao "zona uticaja" velikih mi je degutantno. I manji mogu da donose odluke, i te odluke će ići u korist ili na štetu velikih.

Rusija nema a priori bogom dano pravo na kontrolu određene teritorije - osim one koja je u njenim granicama.

Ko hoće da utiče na druge države, ima tri načina, trgovina-diplomatija-vojska. Ali neko "pravo" na bafer zonu, zonu uticaja, obećali su nam majke mi, nek mu majka umre ako laže, to su gluposti.

A još nije ni bilo nikakvog obećanja osim u fantazijama

Padaš na glupostima. To ko se kome zakleo u majku na nekom sastanku ima težinu koliko i ja da se zakunem tebi sad da sam ruski špijun.

Inače ovo posmatranje manjih država kao "zona uticaja" velikih mi je degutantno. I manji mogu da donose odluke, i te odluke će ići u korist ili na štetu velikih.

Rusija nema a priori bogom dano pravo na kontrolu određene teritorije - osim one koja je u njenim granicama.

Ko hoće da utiče na druge države, ima tri načina, trgovina-diplomatija-vojska. Ali neko "pravo" na bafer zonu, zonu uticaja, obećali su nam majke mi, nek mu majka umre ako laže, to su gluposti.
Да, с тим што Русија има свако право да заштити руски народ у Украјини. Причамо о 10 милиона људи. Још 15 у другим бившим совјетским републикама и још неколико десетина милиона рускофоног становништва. Можда тиме крше неке одредбе већ срушеног, непостојећег међународног права али били би потпуни имбецили када би исто једнострано поштовали.

У сваком случају, то што они раде нема никаквих сличности са америчким/нато прекоокеанским агресијама.

Овај свет је отишао дођавола када је једина суперсила постала геостратешки изолована и са два окена заштићена држава која не трпи непосредне последице свог хегемонистичког деловања.

Ne bih imao toliki problem sa njihovom invazijom da je njena svrha bila zaštita civilnog stanovništva od vojne agresije ukrajinske vojske, ali to je palo u vodu onog momenta kad su aneksirali teritoriju.

Takođe, oni sami ne kažu da je svrha zaštita civila, već smena ukrajinskog režima podobnim pro-ruskim režimom, veto na naoružavanje Ukrajine i politička i vojna "neutralnost" ukrajinske države. Dakle vazalstvo.

Sad je još jasnije šta Ameri hoće.

Ne bih imao toliki problem sa njihovom invazijom da je njena svrha bila zaštita civilnog stanovništva od vojne agresije ukrajinske vojske, ali to je palo u vodu onog momenta kad su aneksirali teritoriju.

Takođe, oni sami ne kažu da je svrha zaštita civila, već smena ukrajinskog režima podobnim pro-ruskim režimom, veto na naoružavanje Ukrajine i politička i vojna "neutralnost" ukrajinske države. Dakle vazalstvo.

Хронологија догађаја те потпуно демантује.

10 година нису анектирали осим Крима као неопходног стратешког потеза услед кршења уговора о закупу, војног пуча у Украјини и потребе да се преиначи нелегитимна Хрушчовљева брљотина.

Након кршења два минска споразума Русија је кренула војно али опет анексија није била циљ, што знамо из догађаја у Истанбулу.

Смена режима у Украјини у циљу заштите руског ставништва је логичан и оправдан циљ.

Шта више, Русија је и даље релативно пасивна и сваког дана плаћа цену одбијања изоловања источне половине Украјине. Окосница укр логистике се своди на 4 железничка моста преко Дњепра и два тунела. Зашто то није срушено првог дана не знам.

Бојим се да је одвратна трговина са САД. А што су уклапа у пасивност Русије у Ирану. Но, ако је то случај управо им Кина руши снешка.

Poslednja izmena:
The besieged Gaza Strip, which has been under Israeli attacks since October 2023, is facing a man-made drought as its water systems collapse, the United Nations Children’s Fund, UNICEF, has warned.

“Children will begin to die of thirst,” spokesperson James Elder told reporters in Geneva.

Just 40 percent of drinking water production facilities remain functional,” he said.

Trump’s new two-week negotiating window sets off scramble to restart stalled Iran talks

To su dakle bile poslednje izjave tri glavna svetska lidera, Trampa, Putina i Si-ja.

Najviše mi se dopada sam kraj Kineske poruke Americi koju je citirao Delija:

Each empire proclaimed itself indispensable. Each was ultimately eclipsed.

Power wanes, influence migrates, and legitimacy dies the moment it’s assumed rather than earned. Should America forfeit the world’s respect, it will discover what every fallen empire learned too late:

The world moves on. Always.

Шта више, Русија је и даље релативно пасивна и сваког дана плаћа цену одбијања изоловања источне половине Украјине. Окосница укр логистике се своди на 4 железничка моста преко Дњепра и два тунела. Зашто то није срушено првог дана не знам.
Apsolutno tačno - nikome nije jasno zašto to nisu uradili...

Apsolutno tačno - nikome nije jasno zašto to nisu uradili...

Jedna od teorija koja to objašnjava je da u ratu iscrpljivanja Rusija upravo želi da što više Ukrajinskog oružija i vojnika privuče na istok, na liniju fronta, jer ga tek tamo može na najefikasniji način uništavati pošto je onda u dometu i onog oružija koje nema veliki domet. Oni ne žele (bar ne još) da spreče da se Ukrajinska vojna oprema i vojska što više i što lakše prenosi na istočni front. To je posledica posebnog tipa ovog rata, jer je on u početnoj fazi i srednjoj rat iscrpljivanja, a ne rat za teritorije. Tek kad protivnička vojska kolapsira zbog nedostaka opreme i vojnika, tek onda kreće brzo osvajanje teritorije (bar tako kaže vojna teorija). A tada ne žele da Ukrajinskog oružija preostane puno, bilo gde u Ukrajini, recimo na zapadu Dnjepra, iza srušenih mostova, jer bi se moglo desiti da će Rusi i Dnjepar morati da pređu, tj da će i tamo morati da ratuju. A to je već blizu granica NATO-a, pa je bolje da baš tamo ne preostane puno ratne opreme i vojske. Dakle mostovi nisu srušeni jer se tako Ukrajini olakšava prenos vojnih sredstava na istok, tamo gde ih Rusi već sada mogu lakše uništiti.

Vrh