Šta je novo?

Cene nekretnina

Pametna stvar. Da su dali stan nekoj izbeglicikoj porodici taj stan ne bi bio ekonomski iskoriscen na najbolji moguci nacin. Ovako ce te izbegelice morati negde da placaju kiriju, a ovaj ko je dobio stan da ga izdaje, pare se vrte, GDP raste, ekonomija nikad jaca, ekonomski tigar goes brrr.
Ko vam je kriv sto nemate prijatelje, bracu, sestre ili kumove da vam poklone vilu, stan (tudji, drzavni, tj. stan svih nas) ili plate deci skolovanje.

Kako ti kazes, "decko", o cemu ti pricas. Najskuplje nekretnine u odnosu na dohodak nisu u najrazvijenijim ili najnerazvijenijim ekonomijama, bogatim ili siromasnim resursima, nego u onima u kojima postoji neka vrsta dizbalansa izmedju ponude i traznje za nekretninama i u raspodeli dohotka i kapitala:

1. Lisabon - prekomerna strana traznja usled podsticaja za strance i overturizma, ogranicena ponuda
2. Split - overturizam, ogranicena ponuda
3. London - globalni investicioni centar
4. Beograd - odaberi sam
5. Moskva - regionalni investicioni centar u zemlji u kojoj podobnima i oportunistima preliva na sve strane
6. Prag - overturizam, ogranicena ponuda
7. Pariz - globalni investicioni centar, overturizam, ogranicena ponuda
8. Kazanj - ne znam
9. Tirana - dijaspora
10. Milano - prekomerna strana traznja, ogranicena ponuda

Takvi dizbalansi nisu nuzno nesto sto je dato, nego nesto sto bi adekvatnom politikom - poreskom, urbanistickom, infrastrukturnom, gradjevinskom - moglo da se ispravi. Tome i sluzi politika. Filozofiranje u fazonu sve je ok i kako mora biti ne doprinosi nicemu i samo zamara.
Ali politika nije samo stvar dobre volje, mora postojati neko ekonomsko uporište u političkim odlukama? Ako finansijsko tržište u Londonu generiše 100 milijardi funti prihoda godišnje, ili turizam u Parizu više od 20 milijardi eura godisnje, onda postoje resursi moguće sprovoditi politiku koja ima za cilj da dovede do balansiranijeg tržišta. Međutim, uprkos tome, disbalansirane cene nekretnina nisu odlika samo Beograda, već i mnogo uređenijih i bogatijih ekonomija koje očigledno ne uspevaju da reše taj problem kroz političke mere. Zato sam skeptičan da se predmetni problem može rešiti samo dobrom voljom i primenom odgovarajućih politika.
Međutim, svako tržište ima neke svoje specifike. Daleko veci deo stanovnika Beograda živi u sopstvenom stanu nego u bilo kom velikom gradu u Evropi, ali to je usled nekih istorijskih i društvenih faktora. Poznajem ljude koji imaju u vlasnistvu nepokretnost koja vredi 300x više nego što je njihov prihod. Takvi ljudi naravno u postojećim okolnostima nikada ne bi mogli da kupe stan, ali su vlasnistvo stekli na neki drugi legalan nacin (nasledstvo, poklon, itd)

Nema komentatora
Culi da balon ne puca i razocarali se

Međutim, uprkos tome, disbalansirane cene nekretnina nisu odlika samo Beograda, već i mnogo uređenijih i bogatijih ekonomija koje očigledno ne uspevaju da reše taj problem kroz političke mere. Zato sam skeptičan da se predmetni problem može rešiti samo dobrom voljom i primenom odgovarajućih politika.
Koje su to uredjenije i bogatije ekonomije gde je teže kupiti stan nego u Beogradu? I ove mere 1% i 20k za "mame" su političke mere ali koje nemaju za cilj da smanje cene ili učine stanove priuštivijim već će samo pogurati cene gore, kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti. Da su npr 5000 odabranih kredita od 20000e odlučili da naprave zgradu to je 100m, za 100m može po zgrada u svakom većem gradu i da se prodaje ispod tržišne cene - veća ponuda, manja cena i tih 20000e+ bi se vratilo nazad u kasu. Mere su generalno ok ali kao i svaka nepromišljena mera je sklona zloupotrebi. Nadam se da će te kredite da dobiju stvarno neki ljudi kojima je potrebno, a ne članovi stranke mada nisam nešto optimističan po tom pitanju znajući kakva smo država. Bio juče u Raškoj, koga zanima neka ode da pogleda stanove koji se prave za pogodne, pitajte nekog, svi će znati o čemu se radi.

Ali politika nije samo stvar dobre volje, mora postojati neko ekonomsko uporište u političkim odlukama? Ako finansijsko tržište u Londonu generiše 100 milijardi funti prihoda godišnje, ili turizam u Parizu više od 20 milijardi eura godisnje, onda postoje resursi moguće sprovoditi politiku koja ima za cilj da dovede do balansiranijeg tržišta. Međutim, uprkos tome, disbalansirane cene nekretnina nisu odlika samo Beograda, već i mnogo uređenijih i bogatijih ekonomija koje očigledno ne uspevaju da reše taj problem kroz političke mere. Zato sam skeptičan da se predmetni problem može rešiti samo dobrom voljom i primenom odgovarajućih politika.
Međutim, svako tržište ima neke svoje specifike. Daleko veci deo stanovnika Beograda živi u sopstvenom stanu nego u bilo kom velikom gradu u Evropi, ali to je usled nekih istorijskih i društvenih faktora. Poznajem ljude koji imaju u vlasnistvu nepokretnost koja vredi 300x više nego što je njihov prihod. Takvi ljudi naravno u postojećim okolnostima nikada ne bi mogli da kupe stan, ali su vlasnistvo stekli na neki drugi legalan nacin (nasledstvo, poklon, itd)

Ok, znaci slozili smo se da nije nuzno tako kako je i da nema veze sa kolicinom resursa i razvojem ekonomije zasto je stan priustiviji u Torontu pa cak i Vankuveru nego u Beogradu.

To sto je to pre svega politicko pitanje, naravno ne znaci da ima jednostavno politicko resenje, izmedju ostalog jer nemaju svi ni samo jedan ni isti interes. Ali za pocetak da isteramo stvar na cistac, da nije nikakva nuznost iza toga sto su cene stanova u Beogradu preskupe, vec da bi to drugacijom politikom moglo da se promeni - samo je pitanje da li je i kome to u interesu.

Tebi kao sitnom rentijeru naravno da nije. I mnogima drugima koje pominjes i koji su poput tebe nasledili stanove iz prethodne pljacke i politicke raspodele ("usled nekih istorijskih i drustvenih faktora") takodje nije. Nekim drugima, koji nisu imali "srece" ni u prethodnoj ni u tekucoj preraspodeli, jeste. Problem je sto oni nisu imali svoje politicke reprezente ni tada a ni sad.

Poslednja izmena:
Pa ne kupuju svi u Bgu. Ta mera je za celu Srbiju. I mera je dobra. Ko hoće BG mora da se snađe za dosta. Ko kupuje u manjim sredinama ima ili celu kuću ili trećinu stana plaćenu!
Postoje bolje mere je ono sto ja hocu da kazem. Subvencije kakve daju kod nas mogu samo da podignu cene svega, kao sto se do sad videlo.

Pa da se uloguju u njihovu aplikaciju za katastar i da nam skrinsotuju realizovane cene nekretnina za par bg lokacija...

Ok, znaci slozili smo se da nije nuzno tako kako je i da nema veze sa kolicinom resursa i razvojem ekonomije zasto je stan priustiviji u Torontu pa cak i Vankuveru nego u Beogradu.

To sto je to pre svega politicko pitanje, naravno ne znaci da ima jednostavno politicko resenje, izmedju ostalog jer nemaju svi ni samo jedan ni isti interes. Ali za pocetak da isteramo stvar na cistac, da nije nikakva nuznost iza toga sto su cene stanova u Beogradu preskupe, vec da bi to drugacijom politikom moglo da se promeni - samo je pitanje da li je i kome to u interesu.

Tebi kao sitnom rentijeru naravno da nije. I mnogima drugima koje pominjes i koji su poput tebe nasledili stanove iz prethodne pljacke i politicke raspodele ("usled nekih istorijskih i drustvenih faktora") takodje nije. Nekim drugima, koji nisu imali "srece" ni u prethodnoj ni u tekucoj preraspodeli, jeste. Problem je sto oni nisu imali svoje politicke reprezente ni tada a ni sad.
Meni je logično da razvijenija društva svojim građanima obezbede viši standard pa samim tim da je lakše kupiti stan. Na primer, zašto bi se neko preselio iz Beograda u Vankuver (osim naravno ako nije poštovalac woke ideologije) ukoliko ne moze tamo brže i lakše kupiti stan i ostvari viši nivo materijalnog blagostanja? Kanada je celu svoju razvojnu politiku vec decenijama zasnivala na toj premisi i privlačenju migranata širom sveta. Međutim, vremena se menjaju i kupovina stana nije više jednostavna za srednji stalež ni u tom Vankuveru, Stocholmu, Amsterdamu, a kamoli u Beogradu koji nikada nije ni bio priuštiv grad sto se tice cena nekretnina. Dakle, cela ideja da mi kao ekonomski devastirana nacija, sa izraženom centralizacijom a bez ikakvih vrednih resursa (osim ako ne misliš da treba da kopamo litijum) nemamo baš realnu osnovu da odgovarajućim politikama učinimo cene stanova u Beogradu prihvatljivim.
Meni kao sitnom rentijeru nije u interesu da ljudi budi gladni i žedni, jer neko mora platiti tu rentu. Takodje, moj tržišni prihod od rente u odnosu na cenu koštanja stanova je vrlo skroman. Da imam neke druge ideje, talente i veštine, rado bih preusmerio taj kapital u neku profitabilniju delatnost. Suština je da te investicione kupovine nemaju poseban uticaj na trziste stanova u Beogradu i da bi politike kojima se oporezuje "gomilanje stanova" ne bi nista rešile u smislu nekakve preraspodele bogatstva. Jedina delotvorna "politika" je jačanje trzista i ekonomije, ali to je tema za nekz drugu diskusiju.

Suština je da te investicione kupovine nemaju poseban uticaj na trziste stanova u Beogradu i da bi politike kojima se oporezuje "gomilanje stanova" ne bi nista rešile u smislu nekakve preraspodele bogatstva

Ovo nije istina. Investicione kupovine, prema rečima analitičara i agenata, čine bar 50% tržišta.

Lično mislim da problem mora da se rešava na drugi način (državnom gradnjom, infrastrukturom itd.), ali drugačija poreska politika bi tektonski poremetila beogradsko tržište, koje je trenutno "igralište za bogate".

Ovo nije istina. Investicione kupovine, prema rečima analitičara i agenata, čine bar 50% tržišta.

Lično mislim da problem mora da se rešava na drugi način (državnom gradnjom, infrastrukturom itd.), ali drugačija poreska politika bi tektonski poremetila beogradsko tržište, koje je trenutno "igralište za bogate".
Ja polazim od sebe jer nisam narucito pametan, pa mi je lakše da pare ulupam i beton nego da vodim nekakav biznis. Medjutim, kada vidim stopu povrata koji ostvarujem "na igralištu za bogate" bukvalno mi presedne. Mogu zamisliti kako je onima koji su istinski bogati, sigurno postoji bolji nacin da se plasira novac.

Ja polazim od sebe jer nisam narucito pametan, pa mi je lakše da pare ulupam i beton nego da vodim nekakav biznis. Medjutim, kada vidim stopu povrata koji ostvarujem "na igralištu za bogate" bukvalno mi presedne. Mogu zamisliti kako je onima koji su istinski bogati, sigurno postoji bolji nacin da se plasira novac.

bolje ista nego nista :D

Stopa povrata je loša, ali trend je da cene samo rastu zadnjih 10 godina, tako da ćeš verovatno zaraditi ako odlučiš da prodaš.

Problem je sto ti "stvarno bogati" kod nas uglavnom nisu vlasnici biznisa u koje bi se moglo ulagati, nisu pametnjakovici koji su doprineli inovacijama, nisam nesto cuo za nase firme koje su postale medjunarodne korporacija (sem nekoliko IT izuzetaka)... A ako tranage-frange vrlo bogate neko ne natera da malo razmisle i diverzifikuju svoj prihod, smesi nam se neo-feudalizam. Umesto zemlje bogati babo ce deci da ostavi gomilu nekretnina, a znamo na kojim nivoima razvoja takva drustva ostaju.

Ja razumem tebe i razumem da je pokretati biznis tesko, al ako neko ima npr 3. stana, za 4. bi trebalo da placa porez da ti se u glavi zavrti. Razumem ja i nasledstvo i sve i moze neko da ima vise od jednog stana... Ali ako ima 5, 6, 7... treba da plati porez, pa da ga j*bes, ako je bio tako pametan da zaradi tolike pare, kako ne moze da smisli bolju investiciju od stanova? Odgovor se sam namece, al necu da lajem ako nemam papirnate dokaze :)

Ja razumem tebe i razumem da je pokretati biznis tesko, al ako neko ima npr 3. stana, za 4. bi trebalo da placa porez da ti se u glavi zavrti. Razumem ja i nasledstvo i sve i moze neko da ima vise od jednog stana... Ali ako ima 5, 6, 7... treba da plati porez, pa da ga j*bes, ako je bio tako pametan da zaradi tolike pare, kako ne moze da smisli bolju investiciju od stanova? Odgovor se sam namece, al necu da lajem ako nemam papirnate dokaze :)
Posledica te logike bi bila samo ukrupnjavanje stanova, umesto da imas 6 garsonjera covek bi imao 3 trosobna stana.
Za porodice nista priustiviji stan ne bi bio, cak suprotno, ili bi imao guranje u garsonjerama i jednosobnim stanovima jer se njih ne isplati kupovati tom poreskom politikom.

Posledica te logike bi bila samo ukrupnjavanje stanova, umesto da imas 6 garsonjera covek bi imao 3 trosobna stana.
Za porodice nista priustiviji stan ne bi bio, cak suprotno, ili bi imao guranje u garsonjerama i jednosobnim stanovima jer se njih ne isplati kupovati tom poreskom politikom.
Opet mislim da je neko ko ima tri velika stana, u jednom zivi, a dva izdaje nije krupan krokodil. Svakako 3 stan bi bio znacajno veci poreski liabilty nego 2. Ovde mislim da imamo posla sa mnogo krupnijim zverkama, al ok... sta ja znam.

Opet mislim da je neko ko ima tri velika stana, u jednom zivi, a dva izdaje nije krupan krokodil. Svakako 3 stan bi bio znacajno veci poreski liabilty nego 2. Ovde mislim da imamo posla sa mnogo krupnijim zverkama, al ok... sta ja znam.
To je subjektivni osecaj, po meni je dosta realnija prica da vecina stanodavaca ima 2-3 stana, gde je jedan zaradjen a 1-2 nasledjena od ranije.

Posto je ovo moje subjektivni osecaj, voleo bih da vidim statistiku za ovo sto si ti rekao. Ili mislis da je tvoj subjektivni osecaj bolji od mog? :ROFLMAO: U inostranstvu je i porez na nasledstvo ogroman, al to nisam hteo da uzimam u obzir, jer mislim da nije kljucno.

Posto je ovo moje subjektivni osecaj, voleo bih da vidim statistiku za ovo sto si ti rekao. Ili mislis da je tvoj subjektivni osecaj bolji od mog? :ROFLMAO: U inostranstvu je i porez na nasledstvo ogroman, al to nisam hteo da uzimam u obzir, jer mislim da nije kljucno.
Ma nemam pojma, samo ono kad god pricas sa nekim slabo cujem da su im stanodavci neki ljudi sa po 10 stanova, uglavnom to budu obicni ljudi pa na osnovu toga izvodim zakljucak.
Ne kazem da nisi u pravu, samo mi je realnija prica da veci profil stanodavaca je neko ko ima par stanova nego neko ko ima 10+.
Ljudi koji imaju vise para ce diversifikovati malo i van BG-a na turisticke lokacije npr, ili inostranstvo, sta znam.

U kom inostranstvu? Svim zemljama koje nisu Srbija ili?

Tamo gde nema socijalne pravde, pre ili kasnije dolazi do haosa.
Socijalna pravda je pleonazam. Nešto je ili pravedno ili nije.
Posto je sama priroda kapitalizma da se bogatstvo gomila, to neminovno dovodi do ogromnih razlika.
Priroda kapitalizma je konkurencija. Mnogi stari bogataši su propali ili postali manje relevantni, a pojavili su se novi bogataši. Intervencija države često pomaže starim bogatašima da smanje konkurenciju, neretko zbog "socijalne pravde".
Milijarderi nisu novac zaradili u vakuumu, pa su duzni da deo vrate nazad. Posto to nece rado, mora da postoji mehanizam drustva koji to radi umesto njih.
Ako je drustvo dovoljno uredjeno, ti milajredri ce kukati kako ce otici u poreske rajeve, ali uglavnom se zavrsi na tome. Vole i oni predvidivost i sigurnost, pa na kraju pristaju da plate cenu toga (porez).
Milijarderi se uglavnom izvuku da plate porez i nastrada srednja klasa.
Ne bih bio ni protiv nekih većih poreza za milijardere, ako bi napravili odličan sistem za proveru trošenja države pre toga.

Nekako svi zapnu da bogati plaćaju veće poreze, a ne zapinju za efikasnu kontrolu trošenja.

U stvarnosti ispadne da se povuče veći porez od srednje klase, zbog siromašnih, a od toga zarade bogati.

Vrh