Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Mislim da je SNS talogu najveća muka što ne mogu i vojnike da zamene uvoženjem tuđina, kao što su uradili sa mnogim profesijama. Da mogu, odavno bi oni tako "rešili" taj problem.

Vranjanci na mrežama kažu da je u pitanju političko smenjivanje.
Zašto bi to vranjanci znali bolje od ostalih? Simovic je general sada " stare škole oficira" koji je nekim čudom preživeo cistku koji je žuti ološ sprovodio u vojsci. Sto se tice godina on odavno ispunjava uslov za penziju. Moguće je da su mogli da mu produže radni odnos ali koliko vidim počeo je da radi 1988. godine, dakle ima 35 godina staža a sa beneficijom preko 43 godine. Sa 55 godina zivota ispunjava uslov. On ima 59 čak i nešto više od Dikovica koji godinu ranije od njega otišao u penziju. Jeste šteta ako je postojala mogućnost produžetka. Te njihove zakone nisam citao.
Kad si se vec javio ti a i ostali koji su obavešteni ili se razumeju, jel tačna info da su stigle MAN i TATRA sasije?

Vranjanci na mrežama kažu da je u pitanju političko smenjivanje.

Karijera koja je nekada bila podrazumevajuća u vojsci, a delom je i sada prisutna.

Komandir voda - komandir čete - zamenik komandanta bataljona - komandant bataljona - komandne dužnosti u brigadi - zamenik komandanta brigade - komandant brigade - zamenik komandanta kopnene vojske - komandant kopnene vojske.

Nasuprot ovakvim karijerama idu karijere tipa: mama i tata - partija - direktor.

Бацање пара. Војска распродане ТАМове у бољем стању, ремонтује ове распаде, и на крају улажу у возила стара 45 до 35 година, а могу ове нове цистерне из Ресора да ставе на шасије нових камиона.

Pregledam satelitske mape i zapazim nešto što mi zapadne za oko pa pretražim malo po internetu.

Kao da je sređen raketni položaj - kasarna VS MALA VRBICA u neposrednoj blizini Mladenovca.
Iako su najsvežiji snimci iz 2023. ipak se jasno vidi da je bilo radova u odnosu na stanje iz 2022. godine.

Mladenovac vrbica 2.jpg

mladenovac  vrbica 1.jpg

Reč je o kasarni gde je ranije bio PVO raketni divizion Neva.
Kasarna - raketni položaj, je kao primarni cilj, bila meta napada NATO-a već u prvom naletu u veče 24. marta 1999. Po završetku rata vojska se vratila i ponovo uspostavila raketni divizion Neva u kasarni.
Kasarna je potom napuštena i ponuđena za prodaju ali ipak nije prodata.

Onda je pre desetak godina, kada je bila aktuelna priča sa migrantskom krizom, kasarna kao prethodno napuštena, bila predviđena za smeštaj migranata.
Lokalno stanovništvo iz Mladenovca i okoline se pobunilo, bili su protesti, ideja o migrantskom centru je napuštena.

I sada se Mala Vrbica ponovo pominje kao objekat VS.
Da li se kasarna vraća u funkciju? Raketni položaj kao stalni ili samo rezervni?

Mala Vrbica 2005. godine dok je još uvek bio raketni divizion.
Popovi na ubrzanom kursu za raketiranje nebesa.

Protesti protiv migrantskog centra ispred navedene kasarne.

Poslednja izmena:
I da i ne.

Ko želi da sazna iz prve ruke, saznaće mnogo više nego što bi na nekom forumu.

Zato se danas sve manje toga i krije. U poređenju sa periodom hladnog rata.

Ako mislimo veće igrače, oni verovatno imaju i kopiju specifikacije radova :)

Ali, ako vidimo kakav haos može da napravi jedan manji kamion sa relativno jeftinim dronovima, možda ipak ima i grupa kojima je teži deo doći do informacija.

Nego, zašto botovi sa lažnih profila organizovao napadaju ovog "prevremeno penzionisanog" generala Simovića??? Ja ne znam ništa o njemu pa zato pitam.

Isti slučaj kao i sa prevremeno penzionisanim generalom policije Živkovićem, čijeg su sina pre par dana pretukli. Slučajnost ?

Predpostavljam da je sve deo savršenih vojnih protokola ??

Trenutno je lakše naći informacije o Lokid Martinu nego o vojnom programu FAPa. Kao da razvijamo svemirski program a ne kamion na bazi mercedesa iz 1975.

Ali svi znamo da je FAP počeo da radi. Znamo da je nabavljena nova oprema, renovirani objekti, primljeni novi radnici, sve je to javno objavljeno kroz saopštenja i medije.
Meni je recimo zanimljivo da su dve poslednje javne serije oklopnih vozila domaće namenske industrije bile u beloj i plavoj boji. I sad bi neko da fotografiše npr. kolor šemu novih vozila FAP-a?

Mislim da će septembar biti zanimljiv. Na paradi koja se najavljuje za polovinu septembra će se dosta toga prikazati i razjasniti. Takođe očekujem zanimljive javne objave za taj period kao npr. ozvaničenje obaveznog vojnog roka od sledeće godine.

Ozvanicenje vojnog roka i stizanje dodatnih pvo sistema iz Kine.

Рондела је требала напред иза кабине, као на макети Француског иза.

Fascinira me low vis rondela u kombinaciji sa nesrećnim odreskom naše zastave u punoj boji.

Danas je održan sastanak Kolegijuma generalštaba u prisustvu Predsednika koji se i obratio novinarima nakon sastanka.

Bez obzira na vlastite stavove o ličnosti, može se dosta toga zaključiti ukoliko se selektivno posluša izlaganje i donesu neki svoji zaključci.

Ono što je sigurno jeste:
- Nabavljen je novi PVO sistem,
- Nabavljeni su novi dronovi, veći broj, različiti tipovi,
- Nabavljeni su novi sistemi za elektronsku borbu,
- BTR-ova (valjda BTR- 80) ima 108 (66 + 42).
- Određeni upravljači dronova će postati specijalci bez obzira na njihove fizičke mogućnosti ukoliko poseduju ,,gejmerske" i mentalne sposobnosti.

Ono što očekujem:
- Medijska kampanja i hajpovanje do septembra uz postupno i selektivno puštanje informacija, kako zvaničnih tako i nezvaničnih preko raznih kanala i grupa.
- U septembru, verovatno na paradi, saopštavanje zvanične odluke o vraćanju obaveznog vojnog roka, a pre toga nezvanične i poluzvanične najave kao priprema terena.
Uz obrazloženja tipa: svetski bezbednosni sistem je otišao u tri lepe - imamo savremenu vojsku sa novom opremom - Hrvati su vratili vojni rok - Hrvati imaju ozbiljnu vojsku, vidite da nije slučajno da pokazuju mišiće na godišnjicu Oluje - Danci uvode vojni rok i za žene, a Nemci verovatno za muškarce itd.

Inače već je počelo. Već se po raznim društvenim mrežama govori o dodatnoj nabavci PVO sistema, dokupljenim i dopremljenim baterijama HQ -17 i FK3, pominje se čak i varijanta dugometnog HQ-9 (FD 2000D).

Neki meni zanimljivi delovi iz gore navedenog linka novinskog članka koji je selektivno preneo govor.
Recimo informacija o 108 BTR-ova im nije bila zanimljiva.

"Danas smo imali jedan od presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije".....
potom pomenuo da se menjala doktrina vojske....
"Mi smo prethodnih deset godina mnogo radili na modernizaciji naše vojske. ....
Mi moramo podići nivo naših odbrambenih sposobnosti.....
Uskoro ćemo imati 80% popunjenosti naših jedinica...
"Trebaju nam i klinci koji mogu da rade mozgom, pa i kada nisu fizički spremni kao specijalci"....
On je potom najavio vojnu paradu, koja će se desiti 19. ili 20. septembra.......
"Nismo mi prvi, istu paradu je najavila i Hrvatska, koja ima jednu od najboljih i najsnažnijih sila u regionu, njihova parada će se održati na obeležavanju 30 godina od operacije 'Oluja', ......
"Doneli smo odluku da idemo u formiranje digitalne armija platforme......

Uskoro ćemo imati bespilotne letelice koje će imati širok vidokrug.......
....Za to će nam trebati oko pet godina.....
"Mogli smo da analiziramo sve, šta smo kupili, a videćete šta smo kupili, napravili i proizveli.......
Videćete koji su novi sistemi nabavljeni.....
.... da će ovo biti najveća vojna parada u Srbiji, s najmanje 10.000 vojnika u različitim segmentima.
...
Posebno ćete se iznenaditi onime što radimo oko dronova", rekao je Vučić......

Predsednik se oglasio na svom nalogu na Instagramu nakon sastanka.
"Danas smo imali jedan od prelomnih, presudnih sastanaka za promene koje slede u Vojsci Srbije. Naša vojska mora da bude neuporedivo snažnija, a mi smo posebno u prethodnih godinu dana mnogo toga učinili na modernizaciji i napretku naše armije......
Mi danas u svetu imamo situaciju u kojoj pravo i pravda odavno ne postoje...... U skladu sa time, moramo da podignemo nivo naših odbrambenih sposobnost
i......
U naredna dva meseca videćete šta smo sve napravili, kupili i nabavili. U septembru ćemo organizovati paradu, najveću do sada, i videćete čime Vojska Srbije raspolaže i na šta ćete biti ponosni. Imaćemo jednu od najmoćnijih malih armija na svetu....

Uostalom izjava, 10 min usredsređenog i sadržajnog izlaganja, lišena dnevne politike, rasprave o dres kodu i slično.

Poslednja izmena:
Da, redosled će biti otprilike kao što si naveo. Od naoruzanja očekujem još baterija fk3 I hq17ae/a a ako stigne hq9b to će biti prijatno iznenađenje. Ono što mi se dopalo je broj novih pitomaca vazduhoplovne škole ili akademije, nisam mogao da utvrdim na šta misli. Vrhunski dronovi, takođe bitna stavka.

И даље нема најбитнијег а то су измене у формацији.

Ono što mi se dopalo je broj novih pitomaca vazduhoplovne škole ili akademije, nisam mogao da utvrdim na šta misli.

Rekao bih da ne misli ni na šta.
Koliko ja razumem, od svršenih učenika Vojne gimnazije se njih 29 prijavilo da žele u letače.
Kada prijavljeni kandidati završe zdravstvene, psihološke i motoričke provere i nakon otpadanja kandidata koji ne ispunjavaju stroge zahteve, upisanih na školovanje za pilota će biti da se nabroji na prste jedne ruke. Otpali za letače se onda upisuju na druge smerove Vojne akademije.

Mene podatak da će još malo pa će popunjenost SPECIJALNIH jedinica dostići 80% zabrinjavajući.
Znači da je on sada na možda 75% uz sve prvu platu specijalaca od preko 200 000 din.
Kakva je onda popunjenost drugih, običnih jedinica, gde je plata mnogo niža?

Poslednja izmena:
Rekao bih ipak da se radi o pitomcima upisanim na vazduhoplovnu akademiju ( oni koji su prosli testove). Ako je tako napredak je značajan jer smo imali generacije bez pitomaca vazduhoplovne akademije a i generacije sa par upisanih. Naravno ne idu svi u lovačku avijaciju jer je selekcija ozbiljna ali će ih svakako biti i za lovacku i za jurisnu avijaciju. Ostalo ide na helikoptere i transportne avione.

Jel ima info o kupovini mađarskih migova i jel moze od njih nešto da se osposobi ili su samo za rezervne delove? Ukoliko se svi kupe migovi bi mogli da ostanu u funkciji i nakon 2030. Pritom koliko sam čitao osim dosta rezervnih delova prodaju se sa velikim brojem raketa r77.

Vrh