Šta je novo?

Vojska i Namenska industrija Srbije

Da li ste za povratak vojnog roka?

• Da

Glasovi: 112 29,6%
  • Ne

Glasovi: 237 62,7%
  • Ne znam

Glasovi: 29 7,7%

• Ukupno glasača
    378
Šta mi možemo da očekujemo od GPS navođenja?
Odnosno, koliko je lako onesposobiti GPS za naše rakete, da li to znači remećenje GPSa za ceo region (ili čak šire)?
Ne mislim na ometanje signala aktivnom opremom, mislim na to da se nekom u Americi ne sviđa ideja da bi mogli nekoga da gađamo.

Očekujem da im to nije neki problem, ali to bi značilo da je za nas ovo malo bolji Oganj?

Za prodaju oruzja je potrebna dozvola proizvođača i bez dozvole se ne može prodati oružje. Zemlje koje navodis su bile deo zemlje proizvođača, dakle SSSR, moguće da njima ne treba dozvola ali nisam siguran. Osim toga pitanje je kako je ta prodaja išla i da li su rusi to odobrili ili mozda i prodali jer admiral Loso upravo to govori a trebalo bi da je upućen. Sa druge strane postoje i suprotne informacije.
Шверц совјетског наоружања је ишао преко чешке. Опрема је стигле из Таџикистана, Киргистана и Украјине. Нико није никог питао ништа пошто је био шверц.

Хеликоптер Ми-24 у Таџикистану 1992.
2172279_original.jpg

Исти хеликоптер у Хрватској 1993. године. Ознаке префарбане.
2172138_original.jpg

Još prošle jeseni sam video i slikao jedan od 747 Challenge airlines-a na ANTu. Posle sam guglao o njima, i vidim drže ih neke ješe koji prevoze oružje. Ali za razliku od medija i većih-palestinaca-od-palestinaca nisam dizao frku oko toga jer nije to bio ni prvi ni poslednji put da Srbija učestvuje u lancima snabdevanja oružjem i da na ANT sleću razni čudni i sumnjivi avioni.

5023.jpg

Mogu misliti šta su sve videli i kroz ruke provukli radnici na utovaru i istovaru. Ali sigurno su naučeni već da ne pričaju o tome.

Било је ту више контраверзи, од пребега првог Мига 21ЈНА са Бихаћа у Аустрију који је тамо чуван до скоро, до пребега 3 авиона из Ужица кад се ЈНА повукла из Бихаћа који су у суштини први авиони у употреби хрвата, до шверца 40 авиона из Украјине и Киргистана у Хрватску 1993. под ембаргом, све је скандалозно.

Nakon prebega Borovica, Ivandica i Peresina( poginuo u napadu na srbe mislim tokom Oluje) ne znam ko je cetvrti, skinuti su sa letenja svi piloti hrvati muslimani i polutani. Sto se tice šverca aviona previše je kontraverzi jer nije baš logično prosvercovati 50ak aviona i ko zna sta jos a da nijedna služba to ne primeti.

Наравно да су службе знале, то је све урађено у пакету са западним инструкторима у главном стожеру ОСРХ.

Mislim na rusku službu. Naravno da su i naši znali ali kad su se sve ostale službe složile mi to nismo mogli da sprecimo

Na to i mislim kada kažem da me nervira njihovo moralisanje. Činjenica je da ovo sada nije Rusija iz 90ih ali je činjenica da nam i sada nisu iskreno naklonjeni već se u mnogim stvarima poklapaju naši i njihovi interesi. Uvek se setim mislim da je bio u pitanju pilot Mirceta Jokanović ( imate klip na youtube) koji je išao sa našom delegacijom vezano za kupovinu aviona u Rusiji i kad je rekao u isto vreme je bila i Hrvatska delegacija i nama tom prilikom nude migove29 a njima suhoje.

Zato verujem samo u opremanje naše vojske a ako dođe pomoć sa strane dobrodošla. Upravo nam dolazi jedan stari znanac iz centralne Azije.

Zato verujem samo u opremanje naše vojske a ako dođe pomoć sa strane dobrodošla. Upravo nam dolazi jedan stari znanac iz centralne Azije.

Opremanje naše vojske služi isključivo za 2 cilja:

1) Unutrašnje političke poruke aktuelnog režima za svoje glasačko telo

2) Proširivanje postojećeg portfolia - ono što ranije nismo uopšte imali, sada imamo, barem na papiru kao deo portfolia (ne u ogromnom ili masovnom broju)

Odbacite svaku iluziju da je reč o nečemu višem, kompleksnijem i komplikovanom.

Opremanje naše vojske služi isključivo za 2 cilja:

1) Unutrašnje političke poruke aktuelnog režima za svoje glasačko telo

2) Proširivanje postojećeg portfolia - ono što ranije nismo uopšte imali, sada imamo, barem na papiru kao deo portfolia (ne u ogromnom ili masovnom broju)

Odbacite svaku iluziju da je reč o nečemu višem, kompleksnijem i komplikovanom.

Razumem vaše političko opredeljenje ali ono nekad može i da vam smanji vidik.
Sasvim je tačna konstatacija da režim na ovaj način pokušava da pridobije glasacko telo. Međutim, ulaganje ogromne sume novca i opremanje vojske se ne može poistovetiti samo sa željom režima da pridobije glasacko telo jer bi ulaganjem tolikog novca u povećanje plata i penzija ostvario bolji efekat ako je samo to cilj. Dakle, postoji i neki drugi cilj koji vi ne prihvatate. Osim toga da postoji i neki drugi cilj ukazuje i činjenica da se opremanje vojske vrši kvalitetnim i potrebnim naoružanjem ( osim Rafala po mom misljenju) što opet ukazuje da neko u sistemu ipak razmišlja o potrebama bezbednosnog sektora. Ovo vam govorim kao neko ko ne pripada ni jednoj politickoj opciji.
Da li se radi o necem " višem, kompleksnijem" ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću i možda nikada nećemo ni saznati ako se geopoliticke kockice ne sklope u našu korist.

Razumem vaše političko opredeljenje ali ono nekad može i da vam smanji vidik.
Sasvim je tačna konstatacija da režim na ovaj način pokušava da pridobije glasacko telo. Međutim, ulaganje ogromne sume novca i opremanje vojske se ne može poistovetiti samo sa željom režima da pridobije glasacko telo jer bi ulaganjem tolikog novca u povećanje plata i penzija ostvario bolji efekat ako je samo to cilj. Dakle, postoji i neki drugi cilj koji vi ne prihvatate. Osim toga da postoji i neki drugi cilj ukazuje i činjenica da se opremanje vojske vrši kvalitetnim i potrebnim naoružanjem ( osim Rafala po mom misljenju) što opet ukazuje da neko u sistemu ipak razmišlja o potrebama bezbednosnog sektora. Ovo vam govorim kao neko ko ne pripada ni jednoj politickoj opciji.
Da li se radi o necem " višem, kompleksnijem" ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću i možda nikada nećemo ni saznati ako se geopoliticke kockice ne sklope u našu korist.
Управо тако! А такође су жеље једно а могућности друго. Ми морамо да се наоружамо како знамо и умемо - најбоље је увек домаће али није реално. Треба се припремати као да ће сутра рат а да 1000 година не дође до тога - пример је Швајцарска!

Vrh