Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja mislim da je veoma nepopularno reci ovo ali da smo mi ipak imali prilicno velik skok u produktivnosti kao drustvo i da je prirodan korak bilo dalji rast kapitala.
Ima tu muljanja naravno, i kriminalca itd, ali ja necu ni da se pretvaram da nije doslo i do velikog sirenja biznisa i trzista u Beogradu.

Ja se slazem da treba ozbiljnije baviti se poreklom imovine, ali mi zivimo u drzavi gde je 1 dan pre stupanja na svoju poziciju nas premijer kupio vilu od 1 milion EUR bez pokrica za sredstva.
Aj sad ja da budem malo Defke, pa da pitam kako meris skok produktivnosi kao drustvo? Sta podrazumevas pod sirenjem biznisa i u osnosu na sta je veliko?

Ne delim baš takvo poimanje, ali dobro. Usko se posmatraju samo monetarne poluge ECB-a i njihova idealistička primena, koja je udaljena od realpolitike. Nemoguće je odvojiti centralnu banku od društvenog konteksta u kome deluje.
Baš mi voleo da vidim šta bi nam donela ta "lekovita kriza", verovatno niz bankrota u kome bi, kao i uvek, obično građanstvo bilo osuđeno na glad i nove traume.

Funkcija CB nije da spasava firme, već da očuva sistemske tokove. A mnogo toga što deluje kao zloupotreba mandata, zapravo je nemogučnost preciznog kalibrisanja politike u haotičnom globalnom okruženju.

Како се не зезну, па некад не калибришу са друге стране тих 2%? Него је full panic mode кад се само приближи двојци, а и даље реалне камате негативне (за плебс). А тако је зато што је ово што се сад дешава интеграл свих тих потеза, па се накупило, па сад више ни пеглање са друге стране тих 2% (и то охохо са те стране у просеку) није довољно. Правио си зомби привреду и сад ти је једино решење рат (и то опет као изговор ка сопственом народу).

Па шта ће ти онда ЦБ ако није независна? Нек онда лепо уведу планску привреду. Хиперинфлација у СФРЈ је трајала док им је била потребна, па су као довели Аврамовића који јесте био независан, па су га склонили кад их је отерао у 3 лепе акд су опет хтели да шзампају лову...

Odluka je bila ili to ili da se devalvira ustedjevina stanovnistva i smanji vrednost valute (doduse samim time i dugova).

Управо је то проблем што немају мандат за такве одлуке и фаворизовање одређених група! То кажем као неко ко је видео шта ће се дешавати и поставио се како треба.

Kad robove teras da rade vise normalno da raste produktivnost, samo sto robovo nemaju nista od tog rasta produktivnosti.

Isto, mislim da zestoko potcenjujes malogradjanski nacin razmisljanja koji dobar deo stanovnistva ima.
Imas ljude koji ce da srozaju svoj kvalitet zivota samo da bi svaki dan ispijali kafu na Vracaru i ziveli u krugu dvojke.
Haha, podsetio si me i na drugi tip osoba.

Moja nekadašnja prijateljica, koja je sa Dedinja, a posle toga je živela na Vračaru, me je pre nekoliko godina zamolila da idem s njom da pogleda neki stan na Mirijevu 4.

Zapala je u finansijske teškoće i mislila je da se sa Vračara preseli na jeftiniju lokaciju.

Stan je bio prosek starogradnje, zgrada nije bila loša, a u blizini je japanski park. Sve u svemu pristojna lokacija za periferiju.

Ona je kolutala očima i jedva dočekala da završimo razgledanje i pobegnemo. Za nju je to bilo kao da je došla da gleda stan u faveli.

I poznajem još neke ljude, koji su odrasli na boljim lokacijama i nemaju želju da idu dalje od šireg centra, koji u njihovom poimanju i nije baš tako širok.

Ali, oni bar imaju opravdanje da neće da idu sa zgodnijeg na nezgodnije mesto.

Da li se to meni cini samo ili su se cene stanova stabilizovale u poslednjih 2 meseca? Nema onako ostrog rasta kao sto je bio s pocetkom godine. Vidim da je i cena izadavanja u laganom padu (verovatno zbog studenata i svega sto se desava, drze sa jos 2.0 i 3.0 stanovi)

Da li se to meni cini samo ili su se cene stanova stabilizovale u poslednjih 2 meseca? Nema onako ostrog rasta kao sto je bio s pocetkom godine
Ne znam odakle može da ti se čini jer RGZ ne objavljuje cene prometovanih nepokretnosti od decembra '24. Ono što je po oglasima, nudi se za 10-15% višu cenu u odnosu na prošlu godinu, ali veliko je pitanje u kojoj meri se ti stanovi prodaju po oglašenim cenama. Takođe, sada ima i nekolicina projekata van BNV sa cenama preko 7k EUR po m2, tako da očekujem da će i to uticati na statistiku i povećanje prosečnih vrednosti. Ipak, ništa nećemo znati sve dok RGZ ne objavi izveštaj, makar za Q1 2025.

Управо је то проблем што немају мандат за такве одлуке и фаворизовање одређених група!
Možeš da stvari gledaš tako, a možeš da kažeš i da je zahvaljujući reakcijama ECB-a spasena i održana finansijska stabilnost finansijskog sistema. Tokom SEKE je svetski GDP pao 0.1%, a tokom korone jače od 3%, pa ti vidi koje su razmere tog šoka bile. Bolje da su pustili da puknemo svi po šavovima pa da ratujemo za hleb.

Šta smo u prošlosti imali kao neke super sisteme bolje od ovog? Preterano pojednostavljujete kompleksnost savremenog ekonomskog sistema, u kome ima i dosta pametnih i dobrih poteza, osim loših na koje si potpuno fokusiran. Monetarni sistem nije vakum - on ima realna ograničenja i ne može da reši strukturne slabosti. Mislim, ako hoćeš da kažeš da ECB nije u potpunosti zavisna, ok je, u pravu si. Nije doduše ni potpuno nezavisna. U slučaju kovida su se fiskalna i monetarna politika brzo složile da nema druge nego da se štampa, i to je po meni rezultovalo spasom.

Možeš da stvari gledaš tako, a možeš da kažeš i da je zahvaljujući reakcijama ECB-a spasena i održana finansijska stabilnost finansijskog sistema. Tokom SEKE je svetski GDP pao 0.1%, a tokom korone jače od 3%, pa ti vidi koje su razmere tog šoka bile. Bolje da su pustili da puknemo svi po šavovima pa da ratujemo za hleb.

Šta smo u prošlosti imali kao neke super sisteme bolje od ovog? Preterano pojednostavljujete kompleksnost savremenog ekonomskog sistema, u kome ima i dosta pametnih i dobrih poteza, osim loših na koje si potpuno fokusiran. Monetarni sistem nije vakum - on ima realna ograničenja i ne može da reši strukturne slabosti. Mislim, ako hoćeš da kažeš da ECB nije u potpunosti zavisna, ok je, u pravu si. Nije doduše ni potpuno nezavisna. U slučaju kovida su se fiskalna i monetarna politika brzo složile da nema druge nego da se štampa, i to je po meni rezultovalo spasom.
Pa uvek je tako, sistem je napravljen tako da uvek imamo neku krizu i tokom te krize ti nekom moras da das pare jer je suvise veliki da bi propao, dok to obican covek mora da plati.

Sada je ukratko rečeno situacija ovakva:
- ponuda "dobrih" stanova je veoma loša, a vrlo često su dobri stanovi sa APP cenom
- dosta se nude stanovi u izvornom stanju, ali po veoma visokoj ceni (moje lično mišljenje, možda je nekom povoljna)
- kao što znate, mnoge kupovine su vezane, pa je i prodavcima teško da pronađu narednu nekretninu, a da istu ne plate po APP ceni. U razgovoru sa raznim prodavcima, naslušao sam se raznih priča koje potvrđuju "da im toliko treba", a vrlo često žele da utope loš stan na dobroj lokaciji i kupe 2 (jedan izdaju i dopune budžet) ili pređu u bolje sređen/novogradnju
- kao i pre godinu-dve, dosta kupoprodaja starogradnje se dešava van oglasa, u ličnim dogovorima
- velika ponuda suterena, prizemlja niskog i visokog i potkrovlja, kao i neuknjiženih stanova - sada je njihovo vreme :D
- velika potražnja je sada "iznedrila" nove lokacije koje su mnogo popularnije nego pre, kao što je Pančevo, Pazove, i sl.
- postoji, sa druge strane i "paralelna ponuda", povoljnih stanova u Mladenovcu, Lazarevcu, opštini Grocka i sl. ali i pored dobre cene, tražnja je mala, ponajviše zbog mentaliteta ljudi

Napomena - ovo je samo moje mišljenje i iskustvo sa terena / oglasa

Sada je ukratko rečeno situacija ovakva:
- ponuda "dobrih" stanova je veoma loša, a vrlo često su dobri stanovi sa APP cenom
- dosta se nude stanovi u izvornom stanju, ali po veoma visokoj ceni (moje lično mišljenje, možda je nekom povoljna)
- kao što znate, mnoge kupovine su vezane, pa je i prodavcima teško da pronađu narednu nekretninu, a da istu ne plate po APP ceni. U razgovoru sa raznim prodavcima, naslušao sam se raznih priča koje potvrđuju "da im toliko treba", a vrlo često žele da utope loš stan na dobroj lokaciji i kupe 2 (jedan izdaju i dopune budžet) ili pređu u bolje sređen/novogradnju
- kao i pre godinu-dve, dosta kupoprodaja starogradnje se dešava van oglasa, u ličnim dogovorima
- velika ponuda suterena, prizemlja niskog i visokog i potkrovlja, kao i neuknjiženih stanova - sada je njihovo vreme :D
- velika potražnja je sada "iznedrila" nove lokacije koje su mnogo popularnije nego pre, kao što je Pančevo, Pazove, i sl.
- postoji, sa druge strane i "paralelna ponuda", povoljnih stanova u Mladenovcu, Lazarevcu, opštini Grocka i sl. ali i pored dobre cene, tražnja je mala, ponajviše zbog mentaliteta ljudi

Napomena - ovo je samo moje mišljenje i iskustvo sa terena / oglasa
Ako neko mora da ide iz Beograda u Mladenovac ili Lazarevac da bi nasao stan za budzet koji ima, zar nije lakse da ode u inostranstvo?

Inace, vlasnici starogradnje su digli cene toliko da bi mogli od prodaje da kupe novogradnju, zar nije lakse da ih preskocis i kupis novogradnju koji bi oni kupili sa parama koje uzmu od tebe?

Ako neko mora da ide iz Beograda u Mladenovac ili Lazarevac da bi nasao stan za budzet koji ima, zar nije lakse da ode u inostranstvo?
Pa ako u Minhenu, Amsterdamu (ili predgradjima tih gradova) ima stanova na nivou cena u Mladenovcu i Lazarevcu, odmah se prijavljujem za useljeničku vizu. Ali nešto mi govori da to nije baš slučaj, pre će biti cena u Mladenovcu + 500%.

Ne znam odakle može da ti se čini jer RGZ ne objavljuje cene prometovanih nepokretnosti od decembra '24. Ono što je po oglasima, nudi se za 10-15% višu cenu u odnosu na prošlu godinu, ali veliko je pitanje u kojoj meri se ti stanovi prodaju po oglašenim cenama. Takođe, sada ima i nekolicina projekata van BNV sa cenama preko 7k EUR po m2, tako da očekujem da će i to uticati na statistiku i povećanje prosečnih vrednosti. Ipak, ništa nećemo znati sve dok RGZ ne objavi izveštaj, makar za Q1 2025.
Gledam onu statistiku na HaloOglasima, iskljucivo oglasene cene. Znam da nije reprezentativna ali me ne iteresuje apsolutna vrednost nego trend.

Vrh