Šta je novo?

Cene nekretnina

1.1 parking mesto po stanu, ne dao bog malo vise da bude :)
Osim toga OK projekat rekao bih, mada od urbanistickog plana do izgradnje ima da prodje 4-5 godina.
Pazi, ja sam vise puta rekao, uz bolju infrastrukturu pomerio bih se prvi u mega naselje van grada, zato su mi interesantne ovakve stvari. Ali kad bi neko krenuo 50 ovakvih projekata u Ovci, pa se napravi jos jedan most prema gradu, e to bi bio pogodak. Ne mislim iskljucivo za Ovcu, mislim na sve sto treba da se doda most. Ali posto su pare u privatnim rukama, a njih nije briga za infrastrukturu, nego za kvadrate, onda nista od toga. Zato se svi i gomilamo oko centra kao pilići oko kvočke.

Investitora i ne treba da bude briga za infrastrukturu. Posao je grada da obezbedi infrastrukturu svojim stanovnicima. Investitor je tu da zaradi pare.

Kada bi svako radio svoj posao, svima bi nam bolje bilo.
Slazem se, ali nije skroz tako. Treba doneti zakon i za infrastrukturu kao sto je donet zakon da mora novogradnja da ima svoju trafostanicu lupam, da se ne kace na ostale. Znaju ljudi iz struke tacno kolika infrastruktrua je potrebna za koliko ljudi. Klasican problem drzave. Treba nam gradnja nekog novog NBG-a.

Ovu informaciju cemo dobiti kad dobijemo informaciju koliko ljudi poseduje koliko nekretnina, kao i njihovi ukucani i tetke i strine sa njima, pa onda da se napravi advanced statistika. Pre toga mislim da nemaju smisla ovakva pitanja. Da ima sve vise i vise milionera, ima sigurno, ne bi se sve ovo prodavalo. Ne kupuju ovo sto je preskupo ljudi koji kupuju prvi stan, to je prava retkost. Pa mozemo svi kolektivno samo da nagadjamo, i ti i ja i ceo forum.
Znaci, kada @gamblerNBG pita "Kako smo odjednom dobili toliko milionera?" on zapravo ne zna sta je u tom pitanju ni 'toliko' ni 'odjednom'?

Pazi, ja sam vise puta rekao, uz bolju infrastrukturu pomerio bih se prvi u mega naselje van grada, zato su mi interesantne ovakve stvari. Ali kad bi neko krenuo 50 ovakvih projekata u Ovci, pa se napravi jos jedan most prema gradu, e to bi bio pogodak. Ne mislim iskljucivo za Ovcu, mislim na sve sto treba da se doda most. Ali posto su pare u privatnim rukama, a njih nije briga za infrastrukturu, nego za kvadrate, onda nista od toga. Zato se svi i gomilamo oko centra kao pilići oko kvočke.
Nacekacemo se toga sve dok je fokus drzave BNV i Ekspo, nema od toga nista pa barem jedno 10-15 godina.
Ono sto mogu da pohvalim ovde je zauzece parcele i zelenilo, prilicno humana gradnja.

Slazem se, ali nije skroz tako. Treba doneti zakon i za infrastrukturu kao sto je donet zakon da mora novogradnja da ima svoju trafostanicu lupam, da se ne kace na ostale. Znaju ljudi iz struke tacno kolika infrastruktrua je potrebna za koliko ljudi. Klasican problem drzave. Treba nam gradnja nekog novog NBG-a.
Pa to i jeste definisano u lokacijskim uslovima i gradjevinskim dozvolama.

Za tu stimulaciju tražnje neironično je najviše kriva ECB, koja je ekstremno devalvirala evro
Ne bih baš rekao da je monetarna politika ECB glavni problem u priči. Možeš da kriviš fiskalnu politiku mnogo više što ne preduzima ništa povodom te silne kupovine stanova kao safe asset, ili što neodgovorno pristupa problemima stanovništva.

Jeste QE od strane ECB podržao rast cene nekretnina, ali je sve do 2021. godine inflacija bila niska, u granicama postavljenih ciljeva. Ne može ECB da pređe na QT i izazove recesiju zato što rastu cene nekretnina u velikim gradovima zbog unutrašnjih migracija, špekulacija itd. Tek nakon početka korone je inflacija podivljala, i to zbog eksternog šoka na strani ponude, gde je ECB bila nemoćna. Nije to bio neki reckless printing da kažemo, nego odgovor na deflacioni šok. Da li je jeftin novac doprineo skoku cena nekretnina? Naravno da jeste 😅

Ali lako je biti general nakon bitke. ECB je u suštini uradila kako se moralo.

Pa to i jeste definisano u lokacijskim uslovima i gradjevinskim dozvolama.
Ne razumem se, ali kontam da je lose definisano, cim je svaka kuca po ulicama u gornjem Zemunu zamenjena trospratnicama. Nemoguce da su svi uslovi optimalno definisani, ono su teski kolapsi ujutru. Zemun ne moze da izdrzi to, a dobili su lokacijske uslove i gradjevinske dozvole. Nesto tu nije logicno.

Nas urbanizam i pravila istog generalno su nehumani pa odatle proizlaze infrastrukturni problemi.

Podsetimo se da je zakon menjan zbog BNV koji je onda za rezultat imao povecanje gabarita i visinu gradjevinskih venaca svuda u Beogradu.

A kako ces tacno da razlikujes ta 2 u statistici koja samo pokazuje net worth?
Ono sto vi trazite je nemoguce prilicno, to bi znacilo cesljanje bankovnih racuna gradjana radi pravljenja statistike za neke tamo ljude sa BeoBuilda :)
Zasto bih ih cesljao? Ne mislim da imamo ogromne cene zbog ljudi koji su nasledili stanove. Niti vidim njih kao problem, to sam hteo da kazem. Ko proda starogradnju na NBG, moze maksimum da kupi za kesh manji stan u novogradnji na slicnoj lokaciji.

Ako mislis zbog poreza - Ako imas 5 stanova, na peti treba da platis drasticno veci porez nego onaj sto ima 4, koji takodje treba da plati drasticno veci porez nego neko ko ima 3, koji takodje treba da plati znacajno vise nego onaj sto ima 2 stana...

Ali lako je biti general nakon bitke. ECB je u suštini uradila kako se moralo.

Није морало, основни мандат историјски свих ЦБ је ценовна стабилност, баш да се не би злоупотребљавао монопол у издавању валуте, па су онда додавани и други циљеви који су потпуно преузели примат од 2008.

Ја тврдим да би тако нешто морало да се деси и без Ковида, можда не у тој мери и не улазећи у теорије завере, али им јесте послужио као изговор за интервенцију!

Није на ЦБ мандат да стимулише привреду и да даље буде саучесник у преживљавању и увећавању зомби компанија (и балона свих асета, између осталог чиме директно бира победнике криза), у ствари чак би било добро да се системски уништи оно што је лоше и да се сви ти ресурси (па и људски после неке незапослености и тежег периода) преусмере у нешто продуктивно. Наравно да ни та инјекција није била довољна и да је пре или касније морало доћи до нових снижавања камата, јер се очекивало да привреда не може то да прерасте и да ће морати тај дуг да се монетизује и само је питање времена када ће бити нова интервенција.

Како год, све је како сам очекивао, деценија инфлације благо изнад таргета (и то по новој методологији рачунања, по старој би била већа), па ни то није довољно...

Zasto bih ih cesljao? Ne mislim da imamo ogromne cene zbog ljudi koji su nasledili stanove. Niti vidim njih kao problem, to sam hteo da kazem. Ko proda starogradnju na NBG, moze maksimum da kupi za kesh manji stan u novogradnji na slicnoj lokaciji.
Pa kako ces onda da dodjes do broja tih ljudi? APR ti vec daje uvid kako kompanije posluju a poreska svakako ima uvid u legalne tokove novca.
Neko proda 2 stana sto je nasledio i privremeno bude milioner, kupi 2 nova stana i sada da li po tvojoj klasifikaciji on jeste ili nije novopeceni milioner?

Kako bi ti razgranicio to, morao bi da cesljas istoriju transakcija dok ne bi dosao do prvobitnih odakle je kapital poceo da bi izveo tvoju statistiku i taj magican broj.

Pa kako ces onda da dodjes do broja tih ljudi? APR ti vec daje uvid kako kompanije posluju a poreska svakako ima uvid u legalne tokove novca.
Neko proda 2 stana sto je nasledio i privremeno bude milioner, kupi 2 nova stana i sada da li po tvojoj klasifikaciji on jeste ili nije novopeceni milioner?

Kako bi ti razgranicio to, morao bi da cesljas istoriju transakcija dok ne bi dosao do prvobitnih odakle je kapital poceo da bi izveo tvoju statistiku i taj magican broj.
Mislim da si me pomesao sa Defketom :) on je insistirao da mu dam tacan broj. Ja nism ulazio u to, niti kontam sta hoces da kazes. Rekao sam u proslom postu kako mislim da treba da se naplacuje porez ljudima koji imaju mnogo stanova. Nemam sta da dodam.

Mislim da si me pomesao sa Defketom :) on je insistirao da mu dam tacan broj. Ja nism ulazio u to, niti kontam sta hoces da kazes. Rekao sam u proslom postu kako mislim da treba da se naplacuje porez ljudima koji imaju mnogo stanova. Nemam sta da dodam.
Ti si postavio pitanje kako to da odjednom imamo toliko milionera, sto valjda implicira da imas nekakav uvid u rast i broj.

Pa ja sam se nadovezao na tvoju konstataciju ovde:
Bolje pitanje je - Kako smo odjednom dobili toliko milionera

Ja mislim da to ne moze da se zakljuci bez detaljnog cesljanja bankovnih transakcija bas iz ovih primera iznad, a realno to bi mogli samo znati sa nekom zvanicnom statistikom koja opet bi verovatno strpala u isti kos nekog ko je od babe nasledio 3 stana, nekog ko je od svog biznisa zaradio 1 milion i nekoga ko je na sumnjive nacine dosao do 1 miliona.

Pa ja sam se nadovezao na tvoju konstataciju ovde:

Ja mislim da to ne moze da se zakljuci bez detaljnog cesljanja bankovnih transakcija bas iz ovih primera iznad, a realno to bi mogli samo znati sa nekom zvanicnom statistikom koja opet bi verovatno strpala u isti kos nekog ko je od babe nasledio 3 stana, nekog ko je od svog biznisa zaradio 1 milion i nekoga ko je na sumnjive nacine dosao do 1 miliona.
Ti si ih strpao u isti kos. Ja sam ciljao na sumnjive milionere, kolekcionare stanova itd... Da je drzava malo ozbiljnija, neko bi se i bavio cesljanjem, ovako mozemo samo da guslamo. I to je to.

Ako verujete da mi sa vise kupujemo za kes nego Bugari i Rumuni i da je bas sve posteno... Svaka vama cast. Mi smo onda postali nacija biznismena preko noci, sto se po gdp per capita bas i ne vidi.

Није морало, основни мандат историјски свих ЦБ је ценовна стабилност, баш да се не би злоупотребљавао монопол у издавању валуте, па су онда додавани и други циљеви који су потпуно преузели примат од 2008.

Ја тврдим да би тако нешто морало да се деси и без Ковида, можда не у тој мери и не улазећи у теорије завере, али им јесте послужио као изговор за интервенцију!

Није на ЦБ мандат да стимулише привреду и да даље буде саучесник у преживљавању и увећавању зомби компанија (и балона свих асета, између осталог чиме директно бира победнике криза), у ствари чак би било добро да се системски уништи оно што је лоше и да се сви ти ресурси (па и људски после неке незапослености и тежег периода) преусмере у нешто продуктивно. Наравно да ни та инјекција није била довољна и да је пре или касније морало доћи до нових снижавања камата, јер се очекивало да привреда не може то да прерасте и да ће морати тај дуг да се монетизује и само је питање времена када ће бити нова интервенција.

Како год, све је како сам очекивао, деценија инфлације благо изнад таргета (и то по новој методологији рачунања, по старој би била већа), па ни то није довољно...
Ne delim baš takvo poimanje, ali dobro. Usko se posmatraju samo monetarne poluge ECB-a i njihova idealistička primena, koja je udaljena od realpolitike. Nemoguće je odvojiti centralnu banku od društvenog konteksta u kome deluje.
Baš mi voleo da vidim šta bi nam donela ta "lekovita kriza", verovatno niz bankrota u kome bi, kao i uvek, obično građanstvo bilo osuđeno na glad i nove traume.

Funkcija CB nije da spasava firme, već da očuva sistemske tokove. A mnogo toga što deluje kao zloupotreba mandata, zapravo je nemogučnost preciznog kalibrisanja politike u haotičnom globalnom okruženju.

A otkud ideja da keš kupovina znači novog milionera, a ne presipanje iz šupljeg u prazno?

Većina keš kupovina su ljudi koji prodaju jedan stan da bi kupili drugi.

Svež novac na tržištu dolazi jedino od kreditnih kupaca i malog broja kriminalaca.

Veliki procenat keš kupovina je indikator da smo jako plitko tržište, tj. da većina naroda ne može sebi da priušti da kupi nekretninu putem kredita.

Ne delim baš takvo poimanje, ali dobro. Usko se posmatraju samo monetarne poluge ECB-a i njihova idealistička primena, koja je udaljena od realpolitike. Nemoguće je odvojiti centralnu banku od društvenog konteksta u kome deluje.
Baš mi voleo da vidim šta bi nam donela ta "lekovita kriza", verovatno niz bankrota u kome bi, kao i uvek, obično građanstvo bilo osuđeno na glad i nove traume.

Funkcija CB nije da spasava firme, već da očuva sistemske tokove. A mnogo toga što deluje kao zloupotreba mandata, zapravo je nemogučnost preciznog kalibrisanja politike u haotičnom globalnom okruženju.

Funkcija CB je očuvanje cenovne stabilnosti. To oni sami kažu bukvalno. ECB ne ispunjava svoju osnovnu funkciju i glavni je krivac divljanja tržišta ne samo nekretnina, nego svega u poslednjih 5 godina.

Funkcija CB je očuvanje cenovne stabilnosti
Pa je l si imao cenovnu stabilnost pre kovida? Kolika je inflacija bila u EU zoni? ECB nije Svevišnji da može da utiče i na koronu i rat u Ukrajini itd. Supply side shock nema veze sa CB, reakcija ima. Jedino im se može zameriti što su ajde malo kasnili. A to je kao da gledaš fudbal i kažeš: jao, što nije šutnuo sekund ranije.

Realno agresivniji potezi su nosili rizik od recesije i vecih drustvenih nemira koji bi nastali od toga.
Odluka je bila ili to ili da se devalvira ustedjevina stanovnistva i smanji vrednost valute (doduse samim time i dugova).

Pa je l si imao cenovnu stabilnost pre kovida? Kolika je inflacija bila u EU zoni? ECB nije Svevišnji da može da utiče i na koronu i rat u Ukrajini itd. Supply side shock nema veze sa CB, reakcija ima. Jedino im se može zameriti što su ajde malo kasnili. A to je kao da gledaš fudbal i kažeš: jao, što nije šutnuo sekund ranije.

Under the ECB's whatever-it-takes monetary policy to save the euro, an estimated €4.4 trillion ($4.6 trillion) has been pumped into stabilizing the bond yields of heavily indebted countries in the eurozone's southern periphery

Ti si ih strpao u isti kos. Ja sam ciljao na sumnjive milionere, kolekcionare stanova itd... Da je drzava malo ozbiljnija, neko bi se i bavio cesljanjem, ovako mozemo samo da guslamo. I to je to.

Ako verujete da mi sa vise kupujemo za kes nego Bugari i Rumuni i da je bas sve posteno... Svaka vama cast. Mi smo onda postali nacija biznismena preko noci, sto se po gdp per capita bas i ne vidi.
Ja mislim da je veoma nepopularno reci ovo ali da smo mi ipak imali prilicno velik skok u produktivnosti kao drustvo i da je prirodan korak bilo dalji rast kapitala.
Ima tu muljanja naravno, i kriminalca itd, ali ja necu ni da se pretvaram da nije doslo i do velikog sirenja biznisa i trzista u Beogradu.

Ja se slazem da treba ozbiljnije baviti se poreklom imovine, ali mi zivimo u drzavi gde je 1 dan pre stupanja na svoju poziciju nas premijer kupio vilu od 1 milion EUR bez pokrica za sredstva.

Under the ECB's whatever-it-takes monetary policy to save the euro, an estimated €4.4 trillion ($4.6 trillion) has been pumped into stabilizing the bond yields of heavily indebted countries in the eurozone's southern periphery
Ništa ovde nije rečeno.

Vrh