Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo prilike da se vidi koliko će pojedinci(Investitori) ovde zaraditi na uloženih 1000eur, kada se sve odbije i posle koliko godina.
Baš bih voleo da se ovo isprati.
Nije ista matematika. Ovde je pitanje koliko ce izvodjac radova staviti u dzep. Ovaj aranzman mu omogucuje da prakticno ulozi 0 evra svog kapitala i da se u potpunosti finansira novcem sitnih investitora. Profit koji budu uzeli sitni investitori ce biti sica u odnosu na ono sto ce uzeti izvodjac radova.

Može li objašnjenje šta će izvođaču radova kapital? To je firma kojoj se plati da uradi neki posao, nije investitor.

Može li objašnjenje šta će izvođaču radova kapital? To je firma kojoj se plati da uradi neki posao, nije investitor.
Kako bi onda nazvao firmu koja ne investira svoj kapital nego ga skupi od sitnih investitora i od toga finansira gradnju? Ok, ne moraju oni da budu izvodjaci radova, mogu da angazuju drugog, a oni da budu samo posrednici, ali se onda tu deo profita sliva kod tih podizvodjaca. Kako god, ta firma koja uzima novac sitnih investitora (koji investiraju u nekoliko m2) i bavi se izgradnjom tih stanova ce ostvariti profit bez ikakvih finansijkih ulaganja (drugi obezbedjuju finansije, oni svoje troskove finansiraju iz tih sredstava). A da li cemo tu firmu zvati investitorom, izvodjacem radova, posrednikom ili nekim petim imenom, meni je svejedno, mada zavisi i od toga da li ta firma gradi ili daje drugima da grade.

Koliki je njihov procenat za organizovanje svega i vodjenje? Jel piše negde?
I ako ne piše, šta mislite koliki procenat od profita oni zaslužuju?

Kako bi onda nazvao firmu koja ne investira svoj kapital nego ga skupi od sitnih investitora i od toga finansira gradnju? Ok, ne moraju oni da budu izvodjaci radova, mogu da angazuju drugog, a oni da budu samo posrednici, ali se onda tu deo profita sliva kod tih podizvodjaca. Kako god, ta firma koja uzima novac sitnih investitora (koji investiraju u nekoliko m2) i bavi se izgradnjom tih stanova ce ostvariti profit bez ikakvih finansijkih ulaganja (drugi obezbedjuju finansije, oni svoje troskove finansiraju iz tih sredstava). A da li cemo tu firmu zvati investitorom, izvodjacem radova, posrednikom ili nekim petim imenom, meni je svejedno, mada zavisi i od toga da li ta firma gradi ili daje drugima da grade.

Oni posreduju ovde, daju plac, projekat i organizuju ceo posao. Ti si tu pasivni investitor i zauzvrat im daješ 50% zarade.

Ljudima je očigledno to dobar dil, jer drugačije ne bi uložili.

Ovo se uopste ne isplati posto su troskovi gradnje veci od cene prodaje, investitori su uvek u minusu, jedva prezivljavaju.
Preteruješ malo sa tim ili misliš da je tipa na milion uloženih 200-300k zarade malo za dve godine? Pa čak i da primeniš taj tvoj levrdž model bez uloženog dinara opet se neko cima i gradi. Ko brani tebi da nadješ još 5-6 njih koji želite vikend stan i sami sagradite zgradu?

Mislim da ovu informaciju nisam podelio. Jedan moj rodjak je na selu sa svojim prijatlejima pre godinu-dve dana napravio kucicu koja bi mu sluzila kao vikendica. Kucica ima oko 40m2, kupatilo, plocice, krov, neke stvari je improvizovao poput septicke jame i sl. i njega je da napravi tu kucicu kostalo oko 10k evra. Arhitektu nije placao, gradjevinskog inzenjera nije placao, nadzor nije placao, sekretaricu nije placao. U troskove ne ulaze troskovi mesa i piva za drugare. Pa vi sad racunajte.

Mislim da ni ja nisam podelio ovaj info: kuću u kojoj sam odrastao su napravili pokojni đed, ćale, stric i još jedan rođak. Prizemlje i jedan sprat, nešto manje od 100 kvadrata, za svega par nedelja. Ne znam koliko je mogla sve da košta, ali pošto je deda većinu materijala već imao od silne gradnje levo-desno (a nije praktikovao sekretarice itd), verujem da ga u današnjim cenama to ne bi izašlo ni na 10k.

Deda je inače bio neimar iz Crne Trave, radio je dugo u Libiji kao šef gradilišta čini mi se, možda je za života napravio 50+ kuća (mislim neke čak i potpuno sam). I stara kuća pored nove, u kojoj smo živeli tu do bombardovanja, je delo ruku moga đede.

Bio je legenda, ali veoma zadrt i grub čovek, poprilično uskih shvatanja, zbog čega je dosta štete (i finansijske, između ostalog) naneo i sebi i drugima. Kako bilo, iza njega je ostalo sećanje pozidano tvrdo poput kuća koje je gradio, i u kome žive svi njegovi naslednici. Neka mu je laka crna zemlja, zaslužio je odmor.

Ne znam šta bi on mislio o tome, ali da podelim usput, i ja sam kao klinja napravio opaku kućicu na drvetu (satkanu pretežno od mašte, ali bila je zavidnog gabarita).
Nije me koštala ni pišljivog boba!

Poslednja izmena:
Mislim da ovu informaciju nisam podelio. Jedan moj rodjak je na selu sa svojim prijatlejima pre godinu-dve dana napravio kucicu koja bi mu sluzila kao vikendica. Kucica ima oko 40m2, kupatilo, plocice, krov, neke stvari je improvizovao poput septicke jame i sl. i njega je da napravi tu kucicu kostalo oko 10k evra. Arhitektu nije placao, gradjevinskog inzenjera nije placao, nadzor nije placao, sekretaricu nije placao. U troskove ne ulaze troskovi mesa i piva za drugare. Pa vi sad racunajte.
Pa da, kad zidas divlje i jos ako i sam radis ili sa porodicom na svojoj parceli trosak ti bude samo materijal.
Normalno da je bilo jeftino kad je iskljucio iz price 80% troskova :)

Vrh