Šta je novo?

Izbori 2025

Хладне главе, без оптерећивања очекивањима и проглашењима победе, долази се до следећих закључака:

- Изборни услови су једнако лоши као и до сада, без изгледа да ће се променити.
- Црвеноцрни ђаволи су ангажовањем невиђене машинерије и фокусирањем свих државних ресурса на само две општине, успели да освоје мање-више исти број апсолутних гласова, као и на претходним изборима.
- Опозиција је добила двоструко више него на претходним изборима.
- Опозиција је опет била подељена, па је неколико странака позивало на бојкот, неколико изашло, негде јединствено, негде не. Није баш најјасније да ли је то имало неког утицаја - да ли је макар 1% или 5% остало код куће, због тога? Рекао бих да није, али остаје укус да је можда и ту недостајало неко зрнце потпуног јединства и подршке.
- Листа са кандидатима је ипак била састављена од класичних опозиционих политичара са локала, што је очекивано за локалне изборе, али на парламентарним се очекује ипак потпуно другачији формат (јавне личности, струка, студенти иза листе). Ту постоји још неки проценат потенцијала који овде није било могуће искористити.

Косјерић и Зајечар представљају онај део Србије, где је разлика била прилично убедљива у корист ђавола, а сада смо дошли близу егала. Пресликано на бирачко тело Србије, ситуација је далеко компликованија за ђаволе. Више бирача је у великим срединама, где им је сада плафон 40%, него у овим мањим, где им је плафон 50%. Као што видимо, опозицији је плафон био 20% или 30%, а сада у мањим местима достижно је 48%. Дакле, укупан потенцијал опозиционе листе на нивоу Србије је већи од ђаволске листе, што се наслућивало кроз опште расположење и анкете Црте и НСПМ-а, али је сада и званично потврђено на изборима.

Косјерић и Зајечар представљају онај део Србије, где је разлика била прилично убедљива у корист ђавола, а сада смо дошли близу егала.
Ovo.

Razumem i ljude koji su smoreni i umorni od naprdne ebole, mislim kapiram ja to. Svako ima pravo da bude umoran ili da bude optimističan. Ne osuđujem ni ljude kojima je muka i odlaze odavde. Sve je to razumljivo. Ali stoji ovo što Goje kaže, nekada smo mislili da u nekim mestima neće spasti ispod 90% a evo ih sad na 40.

Još jedna stvar, po internetu (a i ovde) su kružile excel tabele u kojima je opozicija prijavljivala rezultate sa BM za Kosjerić. Taj excel se ažurirao neko vreme i onda je prestao. Na viber-u su kružile slike poruka koje su kontrolori slali. Kako je moguće da se na nekoliko biračkih mesta razlikuju podaci iz tih poruka(a samim tim i excel-a) u odnosu na ono što je objavio RIK? Desetine glasova su u pitanju i to je smanjenje za opozicionu listu? Ko je slao te podatke i ako nisu kontrolori kako su znali tačan broj sns glasova i za rusku partiju a grešili su kod opozicionih glasova?

Kenja mi se od ovih twiter mudrijasa.
Od sigurne pobede dodjosmo do neke naopake matematike sa stamatovicem, nidje veze.
Ne znam, kapiram ja sve to nema predaje i slicno fazone, ali znam ljude koji su vec dva dana u euforiji, gazimo ih idemo sloboda, i onda od jutros neke price, pa dobro nije bilo realno ocekivati. Sutra ce biti mi uopste nismo ni hteli da pobedimo, nego da jos malo prodinstamo vlast
Nažalost to je jedini smisleni marketinski pristup

Ljudi. Oni su uložili MILIONE, doveli iz cele Srbije prijavljivali ljude (znam priče iz Srema i sve). Oni su išli na sve ili ništa i na ubedljivu pobedu na oba mesta. U Kosjeriću je bukv 50 glasova razlike, jedno biračko meesto, jedne mahinacije su dovoljne bile. Da nije bilo tih miliona i dovođenja, šta mislite kako bi prošli? Nikako! Ovo je apsolutna pobeda, narod pokazao da će se boriti za svaki glas

Još jedna stvar, po internetu (a i ovde) su kružile excel tabele u kojima je opozicija prijavljivala rezultate sa BM za Kosjerić. Taj excel se ažurirao neko vreme i onda je prestao. Na viber-u su kružile slike poruka koje su kontrolori slali. Kako je moguće da se na nekoliko biračkih mesta razlikuju podaci iz tih poruka(a samim tim i excel-a) u odnosu na ono što je objavio RIK? Desetine glasova su u pitanju i to je smanjenje za opozicionu listu? Ko je slao te podatke i ako nisu kontrolori kako su znali tačan broj sns glasova i za rusku partiju a grešili su kod opozicionih glasova?
Pokrenuo si suštinska pitanja. Da li su ti kontrolori bili pouzdani i da li su njihovi zapisnici u redu? Meni ovo nije jasno. Jednom sam pisao davne 2000-e godine mi smi u našem malom gradu do 22 h znali sve rezultate, jer su nam kontrolori doneli svoje primerke zapisnika, a neke (iz udaljenih sela) izdiktirali.
Mislim da je sa ovim lopovima izborni proces toliko degradirao da imamo čudnu situaciju da se uopšte ne objavljuju rezultati dugo u noć, a onda ih nenadležni objavljuje. Jasno je da je sve to rezultat manipulacije, štelovanja i ustvari krađe izbora. Kada se studenti ili opozicija konačno organizuju za ozbiljno i temeljno praćenje izbornog procesa sa pouzdanim ljudima bez problema će se dobiti ova hobotnica. To je minimum. I ovi sadašnji rezultati su veliki uspeh i korak napred.

Treba promeniti način održavanja lokalnih izbora nakon oslobođenja. Redovni lokalni izbori se moraju održavati uvek u celoj Srbiji istog dana. Ako u međuvremenu bude vanrednih lokalnih izbora u nekoj opštini/gradu njihov mandat ne traje 4 godine već je ograničen do sledećih redovnih lokalnih izbora.

Ovo je debakl SNS-a, ne znam kako to ljudi ne vide.
Realno i da je opozicija imala 51% i uzela mandat ne bi se nesto epohalno desilo, nije kao da uprava u Kosjericu moze da utice na parlamentarnu vladu itd.
Bio bi samo jaci psiholoski efekat.

Ono sto jeste pokazano je da je vlast i sa svim polugama i raspolozivim sredstvima blizu poraza kad ne mogu ni u Kosjericu da naprave veliku razliku.

^
Sasvim logično. Juče su takođe kružile ne viber-u poruke sa BM. Recimo Kosjerić i BM 10. Po slici sa viber-a kontrolor je poslao da sns ima 93 Ujedinjeni 132 a rusi 0. Zvanični rezultati RIK-a kažu sns 93 Ujedinjeni 122 a rusi 0. Kako je to uopšte moguće?

Ljudi. Oni su uložili MILIONE, doveli iz cele Srbije prijavljivali ljude (znam priče iz Srema i sve). Oni su išli na sve ili ništa i na ubedljivu pobedu na oba mesta. U Kosjeriću je bukv 50 glasova razlike, jedno biračko meesto, jedne mahinacije su dovoljne bile. Da nije bilo tih miliona i dovođenja, šta mislite kako bi prošli? Nikako! Ovo je apsolutna pobeda, narod pokazao da će se boriti za svaki glas
Šta bi bilo kad bi bilo. Sve to znamo, ali ne želimo da nam opoziciju čine ljudi koji nisu u stanju da saberu rezultate sa 29 mesta. Žvalavi fašista je izgleda najpametniji u ovoj nesrećnoj zemlji. Znamo sve, znamo da nema 35% podrške u Srbiji, ali opet pobeđuje. Moralne pobede me ne zanimaju. Život nema reprizu, a mi nemamo vremena da nas jašu još 10 godina.

Od sigurne pobede dodjosmo do neke naopake matematike sa stamatovicem, nidje veze.
Ne znam, kapiram ja sve to nema predaje i slicno fazone, ali znam ljude koji su vec dva dana u euforiji, gazimo ih idemo sloboda, i onda od jutros neke price, pa dobro nije bilo realno ocekivati. Sutra ce biti mi uopste nismo ni hteli da pobedimo, nego da jos malo prodinstamo vlast
Znam na sta si mislio i da se odnosilo na ceo post.
Ti koji su u euforiji su ljudi koji ne poznaju sredinu, ja znam i pricala sam da je tesko, a mojq euforija je bila na izlaznost.

Euforiju su dizali i mreze i studenti, zasto? Pa verov da se narod pokrene, da se sve prati i kontrolise.
Juce su ceo dan stajali na suncu, braneci punktove, ljudi su zavrsavali u domu zdravlja zbog suncanice i opekotina.
Ali da je trebalo mozda na dan glasanja izaci sa statistikom, koliko je imao i koliko su osvajali i da se opreznije pristupi proglasenju, mozda i da.
Tacno da je pobeda, pobeda, za ova dva mesta se ne menja puno, ali sada je jasno da narod zeli glssanje, ovo je bilo zbog parlamentarnih izbora najvaznije.
Zasto ih ne raspise? Eto pobedio je moze?
Pa kad bi prestali da mracimo i sabrali 2+2 bilo bi jasno ( nelečenom jeste)

-Glasali su oni prethodno odlučeni ( finansirani većina verovatno i gadim se, ali takva sredina)
-Pokusao je mnogo vise da umuva, a spreceno je samog dana
-ima ogromu izlaznost i povecanje barem duplo vise onih koji sada glasaju za svaku opciju protiv njega
-mnogo ga je kostala pobeda 51 glas
- on prvenstveno SVOJOJ masi ovim pokazuje da je veličina, da je sve laž, da je moćan...a da pred EU stopira eventualnr pritiske....
Sa druge strnae, EU je govorila da u neregularnim uslovima parlamentarne ne treba odrzavatih i sad treba neko pametan da misli
-da li se na parmalentarnim moze toliko krasti, koliko on sigirnih ima, a koliko je onih sto nisu glasali i kad se ukrste moze li da se pobedi? Ili ići na neku opciju da se izborni uslovi poprave, ali mi niko ne moze objasniti da on ima moć koju je imao i da je podrska i dalje na maksimumu

Jos jedan veoma vazan pshioloski efekat je da 51 glas salje i signal slugama vlasti da su pred pucanjem, nisu ni oni glupi da ne razumeju bes naroda.
Zver je ranjena i krvari vec neko vreme, SNSu je trebala ubedljiva pobeda da pokaze snagu i jacinu i izmeri puls za parlamentarne izbore.

To je barem bilo ocigledno juce pored tisine nepomenika i SNSa, kasnjenja obracanja i nervoze. Strah i panika je u rezimu, ako je nervozan nepomenik sta mislite koliko stresa i nervoze vlada u celoj strukturi, koliko vikanja, pretnji i drugih stvari se izdesavalo juce?

Ovo je debakl SNS-a, ne znam kako to ljudi ne vide.
Realno i da je opozicija imala 51% i uzela mandat ne bi se nesto epohalno desilo, nije kao da uprava u Kosjericu moze da utice na parlamentarnu vladu itd.
Bio bi samo jaci psiholoski efekat.

Ono sto jeste pokazano je da je vlast i sa svim polugama i raspolozivim sredstvima blizu poraza kad ne mogu ni u Kosjericu da naprave veliku razliku.

U Zaječaru nisu blizu poraza.

Da li je dozvoljeno da se zapislini kače na net čim je brojanje završeno, pre nego što to RIK objavi?
Čim neko ima rezultate sa nekog BM da izađe sa slikom zapisnika?

U Zaječaru nisu blizu poraza.
Ali ceo dan danas ce ljudi pricati o Kosjericu, o kradji izbora, o velikom procentu neregularnih birackih mesta, o kasnjenju i nervozi nepomenika, o izjavama Brnabicke da izbori trebaju da se poniste / nisu regularni dok su bili nesigurni da li ce uspeti da navuku tih 50ak glasova, panicnim izjavama na informeru.

Poruka je jasna i glasna, rezim je uplasen, sto je uvek prvi korak u pucanju istog.
Krenuce sad jos jadnije i pomahnitale odluke rezima, zanimljiv period je pred nama.

@sutraw Ali i tu je opozicija odnela mnogo, a SPS ispod cenzusa, znam da to generalno nenznaci, ali stranka koja je imala 10-20% dolqzi da nece cenzus proci....sta rade njihovi odbori i sto ne uticu na vrh stranke da se nesto menja, ja ne znam, ministar policije koji vec 25g u vlasti u glavnom sad nece cenzus preći. Drmajući Ivicu, drma se i Marica...

Zajecar je iznenadio sa izlaznoscu i dok su oni u glavnom imali isti broj glasaca, ili i tu neku hiljadu vise...opozicija je mnogoo bolja a kad vidim onog Aleksica na slici na vratima ja bih se ispovracala....

Ponovixu, mislim da je jedina greska sto su ocekivanja bila pobeda ili nista, a nije to tako realno bilo, ali je bolje od realnih planova. A to i nelečeni sa orcima zna vrlo dobro

Skapirajte više da je izborni proces dovoljno šupalj, a organizovani kriminal dovoljno ORGANIZOVAN (i bogat) da će lagano doturiti onoliko glasača/listića/novca koliko im treba makar za tesnu pobedu.

Nikakvi improvizovani pokreti od juče ne mogu tome stati na put.

Ево списка обрађеног у Excel формату.
1749458654717.png

1749457694862.png

Много сам жалостан.

1749458029075.png

1749458042362.png

Poslednja izmena:
Хладне главе, без оптерећивања очекивањима и проглашењима победе, долази се до следећих закључака:

- Изборни услови су једнако лоши као и до сада, без изгледа да ће се променити.
- Црвеноцрни ђаволи су ангажовањем невиђене машинерије и фокусирањем свих државних ресурса на само две општине, успели да освоје мање-више исти број апсолутних гласова, као и на претходним изборима.
- Опозиција је добила двоструко више него на претходним изборима.
- Опозиција је опет била подељена, па је неколико странака позивало на бојкот, неколико изашло, негде јединствено, негде не. Није баш најјасније да ли је то имало неког утицаја - да ли је макар 1% или 5% остало код куће, због тога? Рекао бих да није, али остаје укус да је можда и ту недостајало неко зрнце потпуног јединства и подршке.
- Листа са кандидатима је ипак била састављена од класичних опозиционих политичара са локала, што је очекивано за локалне изборе, али на парламентарним се очекује ипак потпуно другачији формат (јавне личности, струка, студенти иза листе). Ту постоји још неки проценат потенцијала који овде није било могуће искористити.

Косјерић и Зајечар представљају онај део Србије, где је разлика била прилично убедљива у корист ђавола, а сада смо дошли близу егала. Пресликано на бирачко тело Србије, ситуација је далеко компликованија за ђаволе. Више бирача је у великим срединама, где им је сада плафон 40%, него у овим мањим, где им је плафон 50%. Као што видимо, опозицији је плафон био 20% или 30%, а сада у мањим местима достижно је 48%. Дакле, укупан потенцијал опозиционе листе на нивоу Србије је већи од ђаволске листе, што се наслућивало кроз опште расположење и анкете Црте и НСПМ-а, али је сада и званично потврђено на изборима.
Problem je sto za izbore u bilo kom gradu/selu mogu muljacinom da namaknu kolko im treba za pobedu. I cak da gube 20%, sredice da pobede sa 1% kroz razne nacine. U najgorem slucaju materijalizovace se iz vedra neba vreca glasova ili kutija napunjena listicima za SNS. Izbori kod nas su sprdnja i uopste ne oslikavaju realno stanje. Jedino da ih radimo digitalno-sa touchscreen ekranima svugde ali verujem da i to moze da se namesti tako da nemam ideju sta raditi

Очекивати да у Зајечару и Косјерићу оваква мутава опозиција однесе победу је било нереално. Имаш комплет СНС инфраструктуру против практично ничега, употребиш скоро па неограничен буџет и присилу и опет победиш за длаку. Ово је знак ствари које долазе. Треба оставити мрачење којег је већ превише и гледати оптимистично на период испред нас. Ништа није готово, Србија ће победити шљам.

Pa iskreno ja bih očekivao da u takvim malim mestima ljudi znaju da je neko čestit i neukaljan, da će raditi za dobrobit lokalne zajednice i da za njega treba glasaju, a ne da glasaju za Vučića, Đilasa ili studente... Al valjda se ti čestiti klone od politike.

Vrh