sutraw
Expert
- Učlanjen(a)
- 29.03.2023.
- Pohvaljen
- 16.129
s godinama su ljudi samo usvojili definiciju efikasnosti, tj odrađivanje zadatka na najbolji mogući način uz najmanje sredstava, vremena i truda.
evo ja prvi ne radim ništa po kući, i eto i za povezivanje utičnice zovem električara da mi to odradi i ja mu platim za to. ja dok shvatim kako i šta, odgledam YT, konsultujem AI, prođe dan, a on to odradi za 10min.
s druge strane sam siguran da ni on ne bi mogao da zamisli da odradi posao koji ja obavljam na dnevnom nivou i zato se i drži onoga što najbolje poznaje.
problem u nas srba jeste taj da svi misle kako ih je bog za sve stvorio i da mogu da povežu i struju i izgrade zgradu od 10 hiljada kvadrata podjednako uspešno i na isti način.
zato smo između ostalog i tu gde jesmo, društvo puno umišljenih stučnjaka koji imaju šta da kažu i mesiju i ilonu masku, a s druge srane im najbolje ide cevčenje piva s komšijom ispred kioska i pogađanje gg2+ u meridianu.
Ne razumem šta hoćeš da kažeš, pa upravo je to razlog zašto je porasla cena rada za poslove koji se na ovoj temi ne vrednuju. Sad ima više ljudi koji takve usluge traže nego što ima majstora. To je najklasičniji tržišni mehanizam i jedna od stvari za koje ne vidim kako se može okriviti država.
Ovde izgleda vlada ideja da treba da se uzmu i jare i pare, i da se zove majstor za sve i da te usluge budu bagatela.
Cena rada u kapitalizmu nije određena kompleksnošću posla, nego tražnjom za obavljanjem tog posla, to je valjda jasno.