Šta je novo?

Cene nekretnina

s godinama su ljudi samo usvojili definiciju efikasnosti, tj odrađivanje zadatka na najbolji mogući način uz najmanje sredstava, vremena i truda.
evo ja prvi ne radim ništa po kući, i eto i za povezivanje utičnice zovem električara da mi to odradi i ja mu platim za to. ja dok shvatim kako i šta, odgledam YT, konsultujem AI, prođe dan, a on to odradi za 10min.
s druge strane sam siguran da ni on ne bi mogao da zamisli da odradi posao koji ja obavljam na dnevnom nivou i zato se i drži onoga što najbolje poznaje.

problem u nas srba jeste taj da svi misle kako ih je bog za sve stvorio i da mogu da povežu i struju i izgrade zgradu od 10 hiljada kvadrata podjednako uspešno i na isti način.
zato smo između ostalog i tu gde jesmo, društvo puno umišljenih stučnjaka koji imaju šta da kažu i mesiju i ilonu masku, a s druge srane im najbolje ide cevčenje piva s komšijom ispred kioska i pogađanje gg2+ u meridianu.

Ne razumem šta hoćeš da kažeš, pa upravo je to razlog zašto je porasla cena rada za poslove koji se na ovoj temi ne vrednuju. Sad ima više ljudi koji takve usluge traže nego što ima majstora. To je najklasičniji tržišni mehanizam i jedna od stvari za koje ne vidim kako se može okriviti država.

Ovde izgleda vlada ideja da treba da se uzmu i jare i pare, i da se zove majstor za sve i da te usluge budu bagatela.

Cena rada u kapitalizmu nije određena kompleksnošću posla, nego tražnjom za obavljanjem tog posla, to je valjda jasno.

Ne razumem šta hoćeš da kažeš, pa upravo je to razlog zašto je porasla cena rada za poslove koji se na ovoj temi ne vrednuju. Sad ima više ljudi koji takve usluge traže nego što ima majstora. To je najklasičniji tržišni mehanizam i jedna od stvari za koje ne vidim kako se može okriviti država.

Ovde izgleda vlada ideja da treba da se uzmu i jare i pare, i da se zove majstor za sve i da te usluge budu bagatela.

Cena rada u kapitalizmu nije određena kompleksnošću posla, nego tražnjom za obavljanjem tog posla, to je valjda jasno.
opet ću ponoviti, ja nikad nisam ni pomenuo majstore i cena njihovog rada je isključivo njihov lični izbor. majstori/zanatlije mi uopšte nisu bili u fokusu, već isključivo radnici čiju cenu rada određuje država direktno.

opet ću ponoviti, ja nikad nisam ni pomenuo majstore i cena njihovog rada je isključivo njihov lični izbor. majstori/zanatlije mi uopšte nisu bili u fokusu, već isključivo radnici čiju cenu rada određuje država direktno.

Znači javni sektor?

s godinama su ljudi samo usvojili definiciju efikasnosti, tj odrađivanje zadatka na najbolji mogući način uz najmanje sredstava, vremena i truda.
evo ja prvi ne radim ništa po kući, i eto i za povezivanje utičnice zovem električara da mi to odradi i ja mu platim za to. ja dok shvatim kako i šta, odgledam YT, konsultujem AI, prođe dan, a on to odradi za 10min.
s druge strane sam siguran da ni on ne bi mogao da zamisli da odradi posao koji ja obavljam na dnevnom nivou i zato se i drži onoga što najbolje poznaje.

problem u nas srba jeste taj da svi misle kako ih je bog za sve stvorio i da mogu da povežu i struju i izgrade zgradu od 10 hiljada kvadrata podjednako uspešno i na isti način.
zato smo između ostalog i tu gde jesmo, društvo puno umišljenih stučnjaka koji imaju šta da kažu i mesiju i ilonu masku, a s druge srane im najbolje ide cevčenje piva s komšijom ispred kioska i pogađanje gg2+ u meridianu.
Znam da ti majstori nisu u fokusu (drugima jesu npr) ali samo da se nadovežem. Slažem se generalno, ako ćeš da izgubiš dan ili dva na nešto što drugi završi za posla sata, a uz to tvoja satnica je veća nego što bi to platio onda platiš. Problem nastaje kada tvoja satnica ne pokriva cenu usluga, tu se već treba malo sam pozabaviti ako postoji mogućnost, čisto da majstori ne bi mnogo alavili. Znam da i to spada pod zanat ali evo da spomenem frizere, za 10min muškog šišanja cena je u rasponu 800-1800din. Evo pre nepunih mesec dana mi je trebao stolar, jedna ponuda je iznosila 1100e sa prevozom i montiranjem, druga 650e, treća 550e no važno je napomenuti da su druge dve ponude imale malo slabiji kvalitet materijala ali ne drastično, opet je to razlika duplo.

edit: generalno sa većim minimalcem verujem da će najveći problem biti u manjim mestima gde su cene već jeftinije, tu će najviše da se oseti poskupljenje. Spomenuti su i vulkanizeri npr, ja menjam gume u S.Palanci evo sada baš 3500din i to sam izvukao vulkanizera iz kuće jer sam došao posle radnog vremena, vikendom. U BGu to moram da zakažem unapred i cena je oko 6000din. Dakle za razliku u ceni izvučem put i još mi ostane da častim majstora.

Poslednja izmena:
Slično ali ne baš isto. Ajde plastično. Udje 20 milijardi evra u zemlju. Kurs bude 90 i to je to. Ubiješ kupovnu moć tj ne ubiješ nego se 20 milijardi prelije na sve. Sve stoji to gore što si rekao.
Ovo je gora situacija. Umesto toga država pored 20 milijardi evra štampa dovoljno dinara da bi kurs ostao nepromenjen. Ima i devize i dinare za trošenje. Pa poveća cene usluga, poreza itd. Mnogo više para ima na raspolaganju i multiplikovano je dejstvo. Zato su krize duže kod nas.
Ali nama tokom prosle krize kurs nije bio zakucan. Dinar je skakao i pre i posle 2008. Ne moze to biti objasnjenje za duze krize.

Pa ja evo nesto trazim i poslednje je 5.25% https://biznis.rs/vesti/srbija/rasp...-111-milijardi-dinara-a-drzava-postigla-cilj/

BDP rast propo.

Znaci da NBS ne stampa dinare, dogodilo bi se... sta? Kurs/cene gore/dole, sta ide gde?
Hočes da kazeš da zadnjih 6 meseci nije sve skočilo 25-30% ?
Sem naravno nafte...struje..hleba..gasa jer ih država kontrolise. Mozda i mesa jer im istekao rok u Evropi pa ovde dolazi kao hrana za životinje.
Sve ostalo..bukvalno sve od cokolade..kafe...hemije...pretplata ...ma sve...i ti i dalje kaže da inflacije nema?
Beli šatore .....
Poema 66 Sekspir..pre 400 godina

Sve se to da proveriti lako, što je mogao i Sale, ali ajd sad. Lakše je prepustiti Suzumanu da uradi posao.
Većina kamata nam je po ne tako visokim kamatnim stopama, ali ima i nekih koji su dostigli vrednosti otrpilike koje je naveo:

1. BELIBOR 3М (4.68%) +3,85% (kod Komercijalne za izgradnju puta Beograd - NIš- Požarevac - Veliko Gradište - Golubac)
2. BELIBOR 3M + 3.95% (OTP banka, brza saobraćajnica Požarevac - Golubac)
3. BELIBOR 3M + 3.3% (Poštanska štedionica, Nacionalni stadion)
4. BELIBOR + 3% (OTP, obilzanica oko Kragujevca)

Ili neki u EURIBORU:

1. EURIBOR + 4.95% (OTP, Unapređenje distributivne mreže EPS-a)
2. EURIBOR + 4.94% (Intesa, takođe EPS)

U suštini su ovi izraženi u BELIBORU poprilično visoki u odnosu na druge dugove koji su tipa: EURIBOR + 1-2% (ima dosta i ispod jedan), fiksni u proseku od 1-3%; najviše ide do četiri recimo. Ništa spec, što bi rekli mladi.
Mrzelo me iskreno. Već sam slao ranije. Ko hoće uvek može da nadje.
Hvala u svakom slučaju.

Slika Miće, peti u mesecu, kolorizovano

ChatGPT Image May 29, 2025, 03_45_22 PM.png

Hočes da kazeš da zadnjih 6 meseci nije sve skočilo 25-30% ?
Sem naravno nafte...struje..hleba..gasa jer ih država kontrolise. Mozda i mesa jer im istekao rok u Evropi pa ovde dolazi kao hrana za životinje.
Sve ostalo..bukvalno sve od cokolade..kafe...hemije...pretplata ...ma sve...i ti i dalje kaže da inflacije nema?
Beli šatore .....
Poema 66 Sekspir..pre 400 godinaU
U zadnjih 6 meseci nije sigurno.

Sem ako ne mislis na neke kornjacine mesece pa je to zapravo 30 ljudskih meseci.
Biće. Polako. Još se pumpa novac
Sta ce biti? Kazes 'uvek je kod nas ovako' a mene zanima kada smo to imali zakucan kurs 10 godina? Gde je prethodni primer takvog ponasanja?

U zadnjih 6 meseci nije sigurno.

Sem ako ne mislis na neke kornjacine mesece pa je to zapravo 30 ljudskih meseci.

Sta ce biti? Kazes 'uvek je kod nas ovako' a mene zanima kada smo to imali zakucan kurs 10 godina? Gde je prethodni primer takvog ponasanja?
Kafa grand bila 400 din sad 480
Milka 270gr bila 300 din sad 400d...ovo bilo prosli mesec.
Pretplata za box 3 bila jun 2024 - 3170 din a sad 4770.....
Jel realno da treba da se crta ?

Углавном увозни производи!! И кафа и чокаладе па и месо пред истек трајања, све би било скоро дупло скупље(јер мало шта ми производимо) . Колико би ти производи коштали да је евро 180-200?(као што читамо на форумима да је реална вредност динара).

Углавном увозни производи!! И кафа и чокаладе па и месо пред истек трајања, све би било скоро дупло скупље(јер мало шта ми производимо) . Колико би ти производи коштали да је евро 180-200?(као што читамо на форумима да је реална вредност динара).
A jel' znas zasto mi malo sta proizvodimo? Ili cemo i tu da se pravimo ludi?

Kafa grand bila 400 din sad 480
Milka 270gr bila 300 din sad 400d...ovo bilo prosli mesec.
Pretplata za box 3 bila jun 2024 - 3170 din a sad 4770.....
Jel realno da treba da se crta ?
Gde je milka bila 300, na pijaci? U marketima je isla u jednom trenutku i po 700 prosle godine tako da je tu jos i pojeftinila.

Svakako, da mićo, ako hoces da dokazes da je ‘sve poskupelo 25-30% za 6 meseci’ moraćeš baš mnogo da crtaš i dokazuješ jer to jednostavno blage veze sa realnošću bema.

Већ сам писао ал ниси пратио. Био сам у најјачој производној фирми прехрамбене индустрије када је Лабус изјавио"зашто ми било шта производили када све може да се купи"? И прода фирму муљаторима за велике новце, нама да бедну отпремнину и на улицу. Чувени Г17

Zato što kad si monopolista protočni bojler jedini rizik ti je zaliha robe. Praktično nema rizika.
Ostali koji rade nešto konkretno moraju sva ta poskupljenja da uključe u proizvod i cenu koštanja.

Већ сам писао ал ниси пратио. Био сам у најјачој производној фирми прехрамбене индустрије када је Лабус изјавио"зашто ми било шта производили када све може да се купи"? И прода фирму муљаторима за велике новце, нама да бедну отпремнину и на улицу. Чувени Г17
Ovi sada prodaju drzavnu firmu za male novce svojim pajtasima, tako da je Labus bar napunio budzet.
Ali da, izjava da sve treba da uvozimo je glupost.

Ma to je bilo ono vreme "kraja istorije", kada su neoliberali suvereno vladali ekonomskom teorijom, i globalno i lokalno.
Onda su se 2008 pos*ali sami sebi u usta, pa ih danas niko ozbiljno ne shvata.

Ali ovi danas pokazuju da moze i gore od G17+, i to mnogo gore.
Uostalom dobar deo tog kadra su i usisali.

I cena obicnih poslova skace jer niko ne zeli da ga radi, ne samo zanatski.
Posebno su Beogradjani alergicni da rade kao prodavci u pekarama ili maxiju, ali je OK da budu prodavci u Zari npr jer tamo mogu da uzmu popust na robu :)

I onda naravno da ce da se priblize cene poslova u kancelariji i obicnih poslova kad niko ove ne zeli da radi.

Devojka arhitekta, prijavi se na poziciju i prijavi se jos njih 100 komada, kakvi pregovori za posao i platu tu mogu da budu?
Neki ljudi rade ne rade samo za novac, vec za lifestyle. Medjutim, tako nije samo kod nas vec i na zapadu. Prodavci u Rolex i Tiffany salonima imaju skupe satove i nakit, koje ne bi na osnovu svojih plata mogli da priušte. Devojke koje rade u centrali Fashion&Friends na NBG su obučene kao sa modne piste, a rade za smešan novac. Bukvalno, glavni incentive je upravo da mogu da kupuju ili dobijaju odeću iz prethodnih sezona top brandova. Sa druge strane, ljudi koji zarađuju istinski dobre plate se obično skromno oblače, po neki splurge-uje za neki malo besniji polovni dzip, ali kad ih vidis na ulici ne bi mogao zakljuciti da su visoko placeni i uspesni u svom poslu.

Stalno smo pričali o tome, kada će kvadrat pasti, do kada će biti zaduživanja? Svi smo se složili da se pre 2027 neće desiti ništa bitno...ipak koliko čujem priče koje kruže ovih dana nije dobro (transferi novca). Po onom što sam čuo ispada da je pitanje dana, nažalost.

Vrh