Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo atmosfere s prodajnog dana Bristol Residences! Puno. Kupuje se kao da je dž. Tako da o krizi nema ni govora. Ovo jeste premium segment ali opet govori o situaciji u zemlji.
Pogledajte prilog 239885
Zvali su me iz prodaje i podseti na ovaj prodajni dan. Samo sam pitao koja cena se očekuje, pošto sam im rekao da js do 4.5k je neki max koji bi planiram. Rekli su da se očekuje oko 6k.

To je sve jedna ista grupa kupaca za sve skupe stanove. Da sad dodje gora kriza nego SEKA ti isti bi i dalje kupovali. Pojedini su se toliko nafatirali da im i kriza nista ne moze. Tamo da oni nisu pokazatelj krize nego hiljade radnika koji ostaju bez posla u Leoniju i Benetonu, pa vise ni 600 evra ne mogu da zaradjuju. Po Defketovom shvatanju vracamo se u fazu kad poslova nema.
Nije baš toliko crno. Čisto sumnjam da neće naći posao za 600 eura.

Zvali su me iz prodaje i podseti na ovaj prodajni dan. Samo sam pitao koja cena se očekuje, pošto sam im rekao da js do 4.5k je neki max koji bi planiram. Rekli su da se očekuje oko 6k.
Znači u rangu sa Kings Circle. Očekivano. Ako su Lastavice 2 sada oko 4400 onda normalno da premium segment i bolja lokacija ide za 6k.

Ja zalazim u projekte ovde na forumu pa citam cene, video sam da je valjda sunnyville neko platio ko ja moj stan po m2 i onda shvatim da logika je davno napustila nase trziste :)

Mislim da sad prisustvujemo samo trosenju ustedjenih i zaradjenih para dok je muzika igrala.

Muzika sad staje po meni, pa cemo videti kroz par godina kakvo ce biti stanje.

Nije baš toliko crno. Čisto sumnjam da neće naći posao za 600 eura.
Da, sreca je raditi za 600 evra. Bitno je imati platu od 600 evra, secer, mleko, zejtin i brasno. Da nema ratova i da je devizni kurs stabilan. Tako su zadovoljene sve potrebe na Maslovljevoj skali i ljudi treba da budu presrecni. Ovo je kao kad kazes prosjaku "pa dobro, naci ces danas sigurno nesto u kontejneru"
Ja zalazim u projekte ovde na forumu pa citam cene, video sam da je valjda sunnyville neko platio ko ja moj stan po m2 i onda shvatim da logika je davno napustila nase trziste :)

Mislim da sad prisustvujemo samo trosenju ustedjenih i zaradjenih para dok je muzika igrala.

Sve se tempira do 2027. Posle toga kako bude.

Razlog zasto ne investiram u akcije je taj sto mi nemamo domacu berzu (ovo sto imamo nije ni B od berze), sto smo nestabilni kao trziste, a na strana trzista da investiram mi je sve pod znakom pitanja kako je to sve regulisano. Morao bih mnogo da istrazim i zakone i te finansijske instrumente da bih uopste usao u tu pricu. Da zivim u normalnijoj zemlji verovatno bih, ovako moram da razmisljam kad ce da nam lupe neke sankcije i sl. Sto se tice zlata, to je mrtav kapital, a i tu su ko zna koji zakoni i provizije. A i nemam bas toliko para. Mozda da imam vise, pa deo da ide na berzu, deo u zlato, ovako jedva imam za ucesce za manji stan.
Sada sam video ovaj post. I onda se čudimo zašto su cene nekretnina u Srbiji ovakve, jer većina ovako razmišlja.

Da se vratim na ovo, zaboravio sam. Zanima me da li je ta firma bila profitabilna? Npr moj tast je izgubio posao negde 2005te, radio je u firmi (Goša) gde 6 meseci nije primio platu, a pre toga godinama plaćeno, neplaćeno, bolovanje... i sad on je besan na žute (ajd da kažemo sa razlogom) ali ako me pitaš da li je ta firma trebala da se zatvori nedvosmisleno ću ti reći DA. Ta firma je samo isisavala novac, nikakav profit nije ostvarivala jer su uništili ljudstvo i kvalitetnu proizvodnju, toliko da je već ne znam koliko menjala vlasnika da na kraju ne znam ni da li je mogla da se proda. Ja razumem taj bes ali ljudi jednostavno ne mogu da razdvoje profit i gubitak jer su živeli u socijalizmu koji nas je doveo do tačke pucanja.
Ti bi bar trebalo da znaš da je ta Goša bila tehnološki gigant, za razliku od većinske šrafciger industrije u Srbiji, i da to nije tek tako propalo.

Daleko su mi tolike projekcije za sekundarnu stvar, primarna je firma i posao.
Uglavnom tako i ide neka moja zamisao ili razmišljanje u pogledu ulaganja, posle sledeće nekretnine, kao čuvanja vrednosti zbog brzine odluke i uspešnosti hteo bih da predjem na druge.
To jest ili ulaganje u berzu ili samostalnu gradnju, tu sam još u razmišljanju, jer sam kao što i znaš baš povezan sa gradjevinom(posao, prijatelji, kumovi, firma, itd...).
Jedini minus mi ide oko ulaganja u berzu jer to nisam nikad radio niti pratio, niti subjektivno volim jačanje koorporacija. Ali eto nikad se ne zna.
Tu vidim neki po meni lepši život, rad iz kuće na moru online 😉

Jel to tebi znak da nesto nije u redu u nasoj zemlji?
Pa dobro ako ti misliš da "nešto nije u redu" onda ajde napravi mini anketu u svom okruženju i pitaj ih? Ako imaš primarnu nekretninu gde živiš i 200k eura u kešu. Da li bi kupio stan u Beogradu za 200k ili bi tih 200k uložio u S&P500, NASDAQ, Bitcoine, zlato, ETF-ove, obveznice (strane ili naše nebitno)? Znači ne mix i stan i akcije već ILI stan od 200k ili sve u berzu? Možeš da biraš procenat koliko ćeš kojih berzanskih derivata da kupiš ali sve u berzu?
Ja ti mogu reći da bi 95% reklo daj ti stan, mada je ROI niži od svih ovih. Pitaj drugare, kolege, poznanike...

Muzika staje po mnogima već duže vremena a ono se nastavlja... Dok nema globalne krize o stajanju nema ni govora. Ali to mora biti baš globalna kriza tektonskih razmera. Ono godinu dana krize što je bilo 2022 neće imati nikakvog uticaja na Srbiju ili na tržište nekretnina.

On je loš primer jer sa njime se ne slažu ni jedni ni drugi :) On je i mene nazvao botom, za neke sam n1 bot za neke vlast bot.
To što si obrnuo ploču poslednjih 40 strana ne znači da zaboravljam 700 pre toga gde si uvek na moj napad forumskog nepomenika broj 1 reagovao očinski i zaštitnički. Kao šefić ili čale ❤️. Bez uvrede

Sa mnom ne mora niko da se slaže. Ne zanima me to iskreno. Ja samo pričam o budućim implikacijama tekućih odluka.

Poslednja izmena:
Da, sreca je raditi za 600 evra. Bitno je imati platu od 600 evra, secer, mleko, zejtin i brasno. Da nema ratova i da je devizni kurs stabilan. Tako su zadovoljene sve potrebe na Maslovljevoj skali i ljudi treba da budu presrecni. Ovo je kao kad kazes prosjaku "pa dobro, naci ces danas sigurno nesto u kontejneru"
Manje banalizacije. Ne vidim problem da neko radi za 600e u unutrašnjosti ukoliko nema adekvatnog posla. Bolje nego ništa. Ovde je problem što se priča da će minimalac biti 500-500e, a sada je 600e malo. Ne znam ni da li je plata bila veća u tim firmama.

Ti bi bar trebalo da znaš da je ta Goša bila tehnološki gigant, za razliku od većinske šrafciger industrije u Srbiji, i da to nije tek tako propalo.
Znam i to je baš primer lošeg vodjenja državne firme. Moj otac je radio tu i kad sam bio mali vodio me je ponekad na posao, pošto je bio poslovodja često je ulazio u sukob sa ljudima koji nisu dolazili na posao ili ništa nisu radili ili su radili loše ili su krali alate dok nije konačno napustio. Na moje pitanje "a zašto ti ljudi tako rade" odgovorio mi je "pa sine državna firma, ovde se ne zna čije je šta i svako misli da može da radi kako hoće. To tako ne može, mora da se zna šta može, a šta ne može", a to je bilo pre lupam 25-30 godina i još se sećam tih reči. Ta firma je godinama upropašćavana i ona je baš primer loše firme koju treba ili zatvoriti ili odraditi neku ozbiljnu reformu jer i danas ima primenu. I EI NIŠ je bila tehnološki gigant, pa je propala.

Poslednja izmena:
Pa dobro ako ti misliš da "nešto nije u redu" onda ajde napravi mini anketu u svom okruženju i pitaj ih? Ako imaš primarnu nekretninu gde živiš i 200k eura u kešu. Da li bi kupio stan u Beogradu za 200k ili bi tih 200k uložio u S&P500, NASDAQ, Bitcoine, zlato, ETF-ove, obveznice (strane ili naše nebitno)? Znači ne mix i stan i akcije već ILI stan od 200k ili sve u berzu? Možeš da biraš procenat koliko ćeš kojih berzanskih derivata da kupiš ali sve u berzu?
Ja ti mogu reći da bi 95% reklo daj ti stan, mada je ROI niži od svih ovih. Pitaj drugare, kolege, poznanike...
Nije to bilo tema, nego da je sistem napravljen tako da:
- Destimulise te da pokreces svoj biznis inspekcijama, zakonima i reketasima, osim ako nisi clan stranke.
- Destimulise te da cuvas novac putem inflacije. A istovremeno time pljackas narod jer mu obezvredjujes kes.
- Ulaganje u finansijske instrumente (makar bili i strani) se smatra verzijom Jezde i Dafine.

Jedino ti preostaje da sav svoj zaradjen novax potrosis na nekretnine po 3 puta vecoj ceni od realne, od zna se koga.

I po tebi je to u redu sistem?

Znam da toga ima i u drugim zemljama, ali daleko manje, osim ako nas poredis sa Kolumbijom, Indijom i africkim zemljama.

To što si obrnuo ploču poslednjih 40 strana ne znači da zaboravljam 700 pre toga gde si uvek na moj napad forumskog nepomenika broj 1 reagovao očinski i zaštitnički. Kao šefić ili čale ❤️. Bez uvrede
Moj stav je uvek nepromenjen i pre 700 strana i poslednjih 40. Imam svoje poglede šta je dobro uradjeno, a šta loše od bilo koje vlasti i to je činjenično. To što Vi na sve iole dobro skačete kao popareni znači da ne možete da sagledate stvari iz više uglova ako se to kosi sa Vašim narativom, a to nije način za uspešan napredak. Jednostavno nismo najgora zemlja u svemu na planeti i to ne trebamo da smetnemo sa uma kao i da ima mnooogo prostora za napredak koji se mora ubrzano dešavati ako nećemo još 30 godina da cupkamo u mestu. Defketa sam branio jer je više puta napadan bez razloga(ne volim banalizacije od bilo koga), često sa tvoje strane jer si pisao netačno i neprovereno (i nije te samo on demantovao, ulazio si u sukob sa više njih, demonstrativno napuštao forum, nisam ni ja zaboravio). Ne kažem da nekad ne zasluži jer hoće da ispadne najpametniji pa onda ide i protiv sebe sa svojim nadobudnim stavom gde napravi više štete nego koristi ali itekako je i ranije dobijao moje kritike, posebno kada brani nešto što ne treba nekim nebitnim dlaka u jajetu stavkama. Poseti malo i druge teme, vidi kako drugi pišu pa onda izvedi zaključak, nije forum samo ova tema gde je 90% njih nezadovoljno jer nema za dodatni stan.

Poslednja izmena:

To onaj tvoj balon sto već treći put puca...ili......

Moj stav je uvek nepromenjen i pre 700 strana i poslednjih 40. Imam svoje poglede šta je dobro uradjeno, a šta loše od bilo koje vlasti i to je činjenično. To što Vi na sve iole dobro skačete kao popareni znači da ne možete da sagledate stvari iz više uglova ako se to kosi sa Vašim narativom, a to nije način za uspešan napredak. Jednostavno nismo najgora zemlja u svemu na planeti i to ne trebamo da smetnemo sa uma kao i da ima mnooogo prostora za napredak koji se mora ubrzano dešavati ako nećemo još 30 godina da cupkamo u mestu. Defketa sam branio jer je više puta napadan bez razloga(ne volim banalizacije od bilo koga), često sa tvoje strane jer si pisao netačno i neprovereno (i nije te samo on demantovao, ulazio si u sukob sa više njih, demonstrativno napuštao forum, nisam ni ja zaboravio). Ne kažem da nekad ne zasluži jer hoće da ispadne najpametniji pa onda ide i protiv sebe sa svojim nadobudnim stavom gde napravi više štete nego koristi ali itekako je i ranije dobijao moje kritike, posebno kada brani nešto što ne treba nekim nebitnim dlaka u jajetu stavkama. Poseti malo i druge teme, vidi kako drugi pišu pa onda izvedi zaključak, nije forum samo ova tema gde je 90% njih nezadovoljno jer nema za dodatni stan.
Pa nismo ..iza nas je Albanija i Bosna. Cak je i Crna gora koja ima turizam od 2 meseca i 2 fabrike bolja od Srbije... Baš smo nebeski narod.. Ajde da se podsetimo da je 1976 godine Causesku otvorio metro...a mi evo ....imamo satore

Izgleda mleka i brasna u Holandiji nestasica :)
Mi ne znamo kako neko ima toliko viska vremena da zivi u Holandiji a visi na forumu a pritom nema nikakvu zelju da uzivo upozna nijednog forumasa, nit da popije kafu.
Gotovo svi forumasi su prihvatili pivo i kafu sa mnom sem Gijoea i onog Dejana88bg.

Ovde je dobar deo ljudi jako sumnjiv, i s pravom im se ne veruje.

To onaj tvoj balon sto već treći put puca...ili......
Mislim da on nikad nije to govorio ili predvidjao, tako mi deluje, a redovan sam forumaš.
I sam sam spominjao da bi po meni u trenutnoj situaciji cene nekretnina u Beogradu bile na ATH u odnosu na odnos prema inostranstvu u 2027god.

Pa nismo ..iza nas je Albanija i Bosna. Cak je i Crna gora koja ima turizam od 2 meseca i 2 fabrike bolja od Srbije... Baš smo nebeski narod.. Ajde da se podsetimo da je 1976 godine Causesku otvorio metro...a mi evo ....imamo satore
Pričam "na svetu" ne u Evropi. Treba čitati šta piše.
Mi ne znamo kako neko ima toliko viska vremena da zivi u Holandiji a visi na forumu a pritom nema nikakvu zelju da uzivo upozna nijednog forumasa, nit da popije kafu.
Gotovo svi forumasi su prihvatili pivo i kafu sa mnom sem Gijoea i onog Dejana88bg.

Mislim da se Džo upoznao sa jednim, da ne kažem s kim.

Ko hoće uvek može da nadje.

Fora je u tome što skoro niko neće da nađe, ili jednostavno ne ume. To se posebno odnosi na domaću scenu. Mića priča o inflaciji svaki drugi post, nije ušao jednom da vidi gde su to zvanično bila najveća poskupljenja. A nije ušao zato što je ubeđen da on zna bolje i da svi drugi lažu.
Statistiku gotovih stanova po godini nismo jednom ovde videli. Chat GPT može da nam kaže, možda zna. A možda i ne...

Danas je državni praznik u NL:)

Nije to bilo tema, nego da je sistem napravljen tako da:
- Destimulise te da pokreces svoj biznis inspekcijama, zakonima i reketasima, osim ako nisi clan stranke.
- Destimulise te da cuvas novac putem inflacije. A istovremeno time pljackas narod jer mu obezvredjujes kes.
- Ulaganje u finansijske instrumente (makar bili i strani) se smatra verzijom Jezde i Dafine.

Jedino ti preostaje da sav svoj zaradjen novax potrosis na nekretnine po 3 puta vecoj ceni od realne, od zna se koga.

I po tebi je to u redu sistem?

Znam da toga ima i u drugim zemljama, ali daleko manje, osim ako nas poredis sa Kolumbijom, Indijom i africkim zemljama.
Pročitaj šta si napisao nulaganje u berzu se smatra kao ulaganje u Jezdu ili Dafinu?! Pa jel sistem kriv za to? Sistem je omogućio da ti ulažeš u domaću ili bilo koju svetsku. Pre svega možeš sasvim legalno na glavne berze da ulažeš - NY, London, Pariz, Frankfurt, Milano i Amsterdam! Ako ti lično smatraš da je to Dafina onda ok.
Ali od strane sistema nema nikakvih prepreka i to sam pričao više puta i sam isprobao. Sve radi kao sat.

Druga tačka da inflacija jede pare nije kriv naš sistem već ECB i FED i jednostavno moramo da prihvatimo tu igru. Moraš biti dužan jer se više isplati i tako je sistem napravljen. Da li je to dobro ili ne možemo da diskutujemo ali mi ne možemo bukvalno ništa da učinimo! Ni kao pojedinci ni kao država. Jednostavno smo previše mali i beznačajni.

Vrh