Šta je novo?

Cene nekretnina

На тему хитне, јуче се повредио колега на послу и морао је хитно на операцију у Београд. Возио га је други колега јер у болници немају возило.
Iskreno ne znam šta može na duži period da se desi da nekretnine u ozbiljnijim gradovima krenu da gube vrednost, to jest da im ne skače cena.
У Србији са озбиљном депопулацијом треба само да се деси уређење тржишта и поштовање закона.
Типа да ако си зеленаш од 35 година који никада није радио ништа и никада није уплатио динар пореза, не можеш да имаш 10 станова на своје име и 3 на женино.

Iskreno ne znam šta može na duži period da se desi da nekretnine u ozbiljnijim gradovima krenu da gube vrednost, to jest da im ne skače cena. Radioaktivnost, razaranje tog grada, poplave i neke elementarne nepogode...
Razmišljao sam o totalnoj promeni načina života, da se ljudi više stope sa prirodom i ta neka AI i robotska revolucija sa letećim kolima da tome doprinesu, ali jednostavno ljudi vole tu neku zajednicu.
Dosta zgrada su po meni u gradovima nebezbedne i projektovani vek izgradnje im je prošao, tako da nas čeka njihovo rušenje i pravljenje novih(nadam se).

Stagnirajuća ekonomija, rast nezaposlenosti, recesija itd.

U periodu 2008-2015. cene su padale jer ljudi prosto nisu imali para. Niko nije kupovao, investitori nisu gradili jer nije bilo tražnje. SEKA je razorila ekonomiju, pa nije bilo ni standarda da rastu cene najma.

Učesnici foruma su baš strava naviknuti da se ima para :kum:

Pošto smo ovih dana većinski u off topicu, moram da podelim kolegama sa foruma šta mi se jutros desilo: vraćam se iz vrtića i saleću me dva klinca osnovna škola, neki treći razred odokativno, fensi obučena (deluju kao da su iz dobrostojećih porodica), i traže mi - 100 KINTI!

Reko šta će vam 100 đunti!?
Nismo imali prvi čas, da kupimo neku vodu, nešto da pijemo.
Nešto?
Ma da, neki sokić, bleja :D :D
Wtf??? Koj k rade ova deca. Pomislim, i dam im za "sokić".

Učesnici foruma su baš strava naviknuti da se ima para :kum:

Eno na temi o Sanivilu čovek reče da je cena dogurala do 3k... Ima ona rečenica, kad niko ne kupuje, ti kupuj i obrnuto... Tržište u BG pokazuje da se ljudi lako zaborave. Stavlja se all in na crveno jer će cene samo rasti, ali to je istina dok ne prestane da bude istina.

Evo jedne zanimljivosti malo više u dodiru sa temom:

Nakon rekordnog profita od 1,3 milijarde evra u prošloj godini, banke u Srbiji su nastavile da (nas) kidaju, te su u prva tri meseca 2025. ostvarile profit od 400 miliona evra (rast of 42%).
Zanimljivo je da je i država počela sve više da pozajmljuje od banaka (navode cifru od 4 milijarde za neke dve godine, ali nisam proverio).

Lepo je moj stari govorio: banke = derikože :D

Poslednja izmena:
vezano za renderer i nekretenine, gledam ovaj oglas, lik prodaje garazu u savadi 3, ovo je slika zgrade

1748332686249.png

slika sa google maps

Screenshot 2025-05-27 at 09.58.31.png

U periodu 2008-2015. cene su padale jer ljudi prosto nisu imali para. Niko nije kupovao, investitori nisu gradili jer nije bilo tražnje. SEKA je razorila ekonomiju, pa nije bilo ni standarda da rastu cene najma.
Dobro, tada je bila SEKA, to je na globalnom nivou bilo tako.
I to trajalo tih 7god.
Ključna stvar mi je nezaposlenost i ovaj razvoj AI i automatizacije, pa zbog toga i gubitak posla.
Nešto ne verujem da će se to tek tako desiti.
Novu SEKU ne vidim, ako je potvrdjeno da je krenuo štampač ponovo novaca(ne znam te stavri, verovatno je neko bolje upućen) onda kao po običaju imamo porast vrednosti asseta i globalnu inflaciju.
Neka i pada vrednost nekretnina 5-7god, ne vidim da to znači nekome ko kupuje stan za život. Njemu je važna sigurnost posla.
Tom čoveku je ključno da može da plaća ratu kredita za stan i da ima stabilan posao, kako bi to i radio.
Taj pad cena nekretnina znači ovima koji flipuju stanove, oni trebaju baš da paze oko toga.
I još nešto...
Zašto se uvek traži odmah skroz odgovarajuća nekretnina, kao da se to kupuje jednom u životu, zar nije bolje kupiti kada si u prilici i onu koja ne odgovara odmah po svemu, pa se kasnije seliti u bolju(prodaja te nekretnine i dodavanje novaca)?
У Србији са озбиљном депопулацијом треба само да се деси уређење тржишта и поштовање закона.
Типа да ако си зеленаш од 35 година који никада није радио ништа и никада није уплатио динар пореза, не можеш да имаш 10 станова на своје име и 3 на женино.
Naravno da se slažem.
To je većini u cilju, osim tom promilu takvih, zbog kojih nam je svima lošije.

Hvala SNSu koji je posle toga doveo ovu zemlju na noge. Da nije njih bilo ne bi se izvukli.

Ti si tvrdio da ovde na forumu nema nikog ko podržava vlast, a vidimo da nije tako. Tako da okani se spinovanja, normalan i razuman čoveka ne može ništa da stavi u isti koš sa informerom, a koliko god ti tvrdio da ga niko ne gleda gleda ga popriličan broj populacije. Obojena revolucija nije samo u glavama ovih sa 2gr mozga, ti si na drugim temama pa i sam možeš da vidiš, dok n1 retko ko i zarezuje. Zapravo samo zatrovan čovek može i da uporedi n1 sa nečim jer n1 em retko ko gleda (ja npr ne gledam), a niko ga nije ni spomenuo već takve gluposti priča samo vlast, kad nešto ne valja onda n1, Djilas i Šolak.
Ja sam imao par situacija kad su kod mene drugari svratili iznervirani zbog nekih stvari, koje su gledali na N1 i kasnije iz priče sam shvatio da su to bile poluistine i spinovanja.

Obojica smatraju Informer trešom i ne gledaju ga, ali se pecaju na N1, jer je suptilniji i prefriganiji.

На тему хитне, јуче се повредио колега на послу и морао је хитно на операцију у Београд. Возио га је други колега јер у болници немају возило.

Ne ..nego ide u zatvor jer nema poreklo imovine i znači da je ukrao..pa nek dokaže da nije

Ja sam imao par situacija kad su kod mene drugari svratili iznervirani zbog nekih stvari, koje su gledali na N1 i kasnije iz priče sam shvatio da su to bile poluistine i spinovanja.

Obojica smatraju Informer trešom i ne gledaju ga, ali se pecaju na N1, jer je suptilniji i prefriganiji.
Čuo sam skoro dobro poređenje, između Pinkformera i N1 kao izmedju kancera i citostatika.
N1 je kao citostatik koji je praktočno otrovan ali koristiš ga da bi pobedio rak, u ovom režim.
Nužno zlo ako hoćete, mada nije uopšte zlo ako se motiv definiše.

Istina. Nego šta kažu blokaderi, kad će kraj?

Čuo sam skoro dobro poređenje, između Pinkformera i N1 kao izmedju kancera i citostatika.
N1 je kao citostatik koji je praktočno otrovan ali koristiš ga da bi pobedio rak, u ovom režim.
Nužno zlo ako hoćete, mada nije uopšte zlo ako se motiv definiše.
Razlika izmedju otrova i leka je u količini.

No da ne dužimo više po ovoj temu™, koga zanima ima ova tema

Пријатељу,дирнуо си у осињак.

Samo kazem da se cesto govori kako su neke zemlje okruzenja neuporedivo bolje, ali nije bas tako. I potpuno se slazem sa Ivanom, sve ovo se desava i u Srbiji (ne dočekaš hitnu, bolnice jezive, korupcija, nemar, lenjost i ostalo). Primer sam dao isključivo zbog toga što je Grčka odavno u EU i ima bolji standard od Srbije + neuporedivo više turizma.

Ono što ne znam kako funkcioniše, a to je kako rade institucije u zemljama sa kojima se poredimo: Bugarska, Rumunija, Grčka, pa čak i Hrvatska

realno gledano onda najtraženije ulice na duge staze bi trebalo da budu svetog nikole i ruzveltova kad pričamo o kradskom jezgru...if you know what i mean
Uskoro će se zaista graditi veliki kompleks u blizini KBC Bežanija, pa možda agencije budu isticale to kao benefit ;)
Šalu na stranu, kad je neko ovde istakao važnost blizine sadržaja (škola, vrtić, prodavnice), na taj spisak treba dodati i bolnice

Samo kazem da se cesto govori kako su neke zemlje okruzenja neuporedivo bolje, ali nije bas tako. I potpuno se slazem sa Ivanom, sve ovo se desava i u Srbiji (ne dočekaš hitnu, bolnice jezive, korupcija, nemar, lenjost i ostalo). Primer sam dao isključivo zbog toga što je Grčka odavno u EU i ima bolji standard od Srbije + neuporedivo više turizma.

Ono što ne znam kako funkcioniše, a to je kako rade institucije u zemljama sa kojima se poredimo: Bugarska, Rumunija, Grčka, pa čak i Hrvatska

Uskoro će se zaista graditi veliki kompleks u blizini KBC Bežanija, pa možda agencije budu isticale to kao benefit ;)
Šalu na stranu, kad je neko ovde istakao važnost blizine sadržaja (škola, vrtić, prodavnice), na taj spisak treba dodati i bolnice
Koji veliki kompleks krece tu? Sem O3one, 7+ i one parcele pored starackog doma?

Ne ..nego ide u zatvor jer nema poreklo imovine i znači da je ukrao..pa nek dokaže da nije
Tako bi trebalo da bude ali koliko vidimo do sada jos niko nije otisao u zatvor jer ne moze da dokaze poreklo para/imovine a da je iz politickih ili "estradnih" krugova. Nahvataju narko dilere i svercere a oni cine manje od 1% opranih para. Zakoni postoje, mehanizmi postoje ali se nista ne radi ... tako je to kad je oteta drzava.

Pa i mi imamo resurse (doduse ne naftu), i evropska smo drzava. Ali smo banana drzava, pa cemo da postanemo kao DR Kongo.
Besmisleno je porediti količine nafte i gasa koje je Norveška izvezla zadnjih godina sa našim resursima, bar što se tiče novca.

U Norvešku dolaze doktori i sestre iz Švedske i Nemačke, kao gastarbajteri.

Никоме се имовина не одузима него се уређује на који начин можеш да управљаш истом. Томе служе закони и државе.
Ako te nateraju da prodaš po ceni koju oni odrede, to je oduzimanje dela imovine.
Опорезивање неоствареног профита постоји од када постоји капитализам.
Za poslednjih 500 godina se svašta dešavalo, ali svakako to nije nešto za šta se zalaže bilo koji zagovornik tržišne privrede.
Све капиталистичке државе те на разне начине "подстичу" да трошош свој новац а не да га штедиш.
To je novotarija uzrokovana sadašnjim monetarnim sistemom. Bilo je i podsticaja države da se štedi.
И разним пореским олакшицама олакшавају живот онима који троше/улажу а отежавају живот онима који штеде тиме што их опорезују. Највише то ради Америка која је симбол капитализма.
I danas se mnogi Amerikanci žale što se plaća porez na prihod jer su se nekada finansirali carinama i normalno je bilo da porezi budu mali. Ali FIAT monetarni sistem se zasniva na dugu. Zato ima sve više dugovanja u svetu, a emituje se uvek nova količina novca i nekretnine su sistemski dugoročno skuplje. To podsticanje na trošenje nema nikakve veze sa kapitalizmom već sa monetarnim sistemom, jer su uvek potrebni novi dužnici.
Никаква људска права се овим не крше нити се овим иде у социјализам. Само се стаје на пут куповини станова као инвестиционом улагању.
Jedino se drugačijim monetarnim sistemom može sprečiti kolekcionarstvo stanova kod velikog broja bogatih.
Мислим, ако идемо твојом логиком зашто нам дистрибуција воде не би била предмет инвестиционог улагања?
U nekim slučajevima i jeste, mada sam ja više za državne investicije u tom slučaju. Malo se ovde predstavlja kao da se ljudi rađajau na livadi, pa moraju da dobiju stan da ne bi živeli u šatoru, a u stvarnosti mnogi mogu da priušte nekretninu ali im ne odgovara lokacija.
Верујем да би се ту највећа добит остваривала за улагаче.
Постоје неке ствари које држава мора да уреди како би олакшала живот својој популацији. Тренутно је стамбена криза озбиљна скоро свуда у развијеном свету, они гледају како да је реше.
Ozbiljna je zbog sistemske inflacije i uvoza migranata. Vlasti su napravile problem i ne žele da ga reše. Samo drastično drugačije snage kada dođu na vlast mogu da promene te stvari. U SAD su se nadali takvoj promeni sa Tampom, za sada su rezultati mešoviti.
Холандија има нето прилив становништва од 60 до 100 хиљада годишње, што није толико пуно.
"In 2022, a total of 403,108 people immigrated to the Netherlands. This included 280,178 immigrants from Europe, 68,449 from Asia, and 29,328 from the Americas. The net migration (immigration minus emigration) in 2022 was 223,798."

Videli smo da je priliv Rusa podigao cene stanova. U Holandiji imaju nešto slično u kontinuitetu.
Свакако би смањена миграција смањила притисак на станове али очигледно би изазвала и многе друге проблеме, па је одлучено да се иде овим путем.
Izazvali bi društveni problem da homogeno društvo traži odgovornost od svoje vlasti. Heterogeno društvo je teško ujediniti za istu političku ideju, a lako zavaditi među sobom.

Divide et impera
Ми немамо проблема са миграцијама и имамо значајну депопулацију па опет имамо проблем са тржиштем станоградње. Значи да је проблем шири од тога. Код њих је само много већи јер су пренасељени.
Naštampani novac, realan ekonomski rast i problem sa centralizacijom, odnosno činjenicom da je Beograd privlačan i stranim državljanima.
Пошто не можемо да спречимо те људе да то раде, да не бисмо добили по носу, онда морамо да смислимо неке начине како да помогнемо себи.
Misliš na svetske bankare?
Станови су потреба а не инвестиција. Макар велика већина станова.
Da, ali je kod nas glavni problem lokacija.

Koliko ljudi izmišlja razloge da ne živi u Batajnici, iako ima voz do centra Beograda, obilaznicu i slično.

Ah, da. Nema operu. Mora da se ide čak do Zemuna.

Evo jednog vrlo zanimljivog istraživanja iz Holandije:

"Women in regions where the average price is €450,000 were 10.4% less likely to have children than those living in places where houses cost €200,000, according to the official statistics agency CBS."
Verovatno je i demografija drugačija.

Ako te nateraju da prodaš po ceni koju oni odrede, to je oduzimanje dela imovine.
Ali to se već radi na nekim proizvodima, nije to ništa novo.

Videli smo da je priliv Rusa podigao cene stanova. U Holandiji imaju nešto slično u kontinuitetu.
Pa zato gledaju da pomognu stanovništvu koje kupuje za život, da bi zadržali ljude. Nije na snazi zabrana kupovine niti ograničenje cena već samo poreska politika na dodatne stanove.

Upari to sa ovim podacima
Porezi i doprinosi na plate u Evropi su obicno oko 40%, dok je u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi oko 30%.
Malo je glupa ova relativizacija u smislu "Evo, cak i u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi je lose i skupo zdravstvo, ne znam sta se vi zalite?" U ove zemlje (SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi) se ide kad hoces puno da zaradis i da platis manje poreze nego u Evropi. Ok, neka bude lose zdravstvo (kao sto trenutno jeste), ali barem da nam vise ne uzimaju od plate za uslugu koju ne dobijamo.
Problem je placati poreze i doprinsoe na platu isto kao skandinavske zemlje, a imati zdravstvenu zastitu na nivou africkih zemalja, kao sto je slucaj kod nas.
Nije to baš tako jednostavno.

Prošle godine je kod mene došao dečiji hirurg, koji je nezadovoljan jer od svoje plate ne može da kupi stan i razmišlja se da radi nešto isplativije.

Po meni je jedini način da ljudi koji su za nas kritični imaju jako velike plate.

Jednostavno, propiše se vrsta i broj pozicija svuda i svugde, bez kojih naša država ne može, a koji su zaštićeni od nekog populizma- uh koliku on ima platu, a ljudi rade za kikiriki.

I tako ćemo da sačuvamo bitne ljude.

Protiv sam dodeljivanja stanova, subvencija i slično jer će tu da bude puno zloupotreba, a neki ljudi već imaju stanove i nije im to tolika motivacija. Ali novac i priznanje za posao koji rade jeste.

Pomenuh da i švedsko medicinsko osoblje ide u Norvešku, Nemci tamo i u Dubai i slično.

Nije kod nas uopšte tako loše s obzirom na ulaganje, veći je problem budući kvalitet kadrova.

Od kad znam za sebe slušam o užasima britanskog zdravstva. Johny Rotten iz Sex Pistolsa je dobio nadimak po lošim zubima i kritikovao je njihov zdravstveni sistem još tada.

U Kanadi su zaista nudili ljudima da izvrše asistirano samoubistvo umesto da ih leče. Ovde Kanada važi kao neki kapitalističko-socijalno odgovorni raj, ali ona odavno to nije.

Jednostavno, čak i sa mnogo novca, nema garancije da ćemo imati kvalitetno zdravstvo.

Mada, malo me brine, proverena činjenica, da kvalitetni ljudi idu u privatno zdravstvo ili inostranstvo. To su mi rekli načelnici odeljenja, da se brinu ko će ih lečiti kad odu u penziju.

Trude se da ostave neku kvalitetnu selekciju iza sebe, ali zašto bi neko oštetio svoj život radeći ozbiljan i odgovoran posao za neadekvatnu nagradu?

Zato ne mislim da je toliko loša stvar da lekari rade i privatno i državno dok ne shvatimo da niko nije dužan da na uštrb svog života leči druge.

Ako ćemo da potpuno razdvojimo državno i privatno, a da državno ne bude samo za sirotinju, onda moramo da platimo osoblje ozbiljnu lovu.

Vrh