Upari to sa ovim podacima
Governments often justify higher tax burdens with more extensive public services. However, the cost of these services can be more than half of an average worker’s salary.
taxfoundation.org
Porezi i doprinosi na plate u Evropi su obicno oko 40%, dok je u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi oko 30%.
Malo je glupa ova relativizacija u smislu "Evo, cak i u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi je lose i skupo zdravstvo, ne znam sta se vi zalite?" U ove zemlje (SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi) se ide kad hoces puno da zaradis i da platis manje poreze nego u Evropi. Ok, neka bude lose zdravstvo (kao sto trenutno jeste), ali barem da nam vise ne uzimaju od plate za uslugu koju ne dobijamo.
Problem je placati poreze i doprinsoe na platu isto kao skandinavske zemlje, a imati zdravstvenu zastitu na nivou africkih zemalja, kao sto je slucaj kod nas.
Nije to baš tako jednostavno.
Prošle godine je kod mene došao dečiji hirurg, koji je nezadovoljan jer od svoje plate ne može da kupi stan i razmišlja se da radi nešto isplativije.
Po meni je jedini način da ljudi koji su za nas kritični imaju jako velike plate.
Jednostavno, propiše se vrsta i broj pozicija svuda i svugde, bez kojih naša država ne može, a koji su zaštićeni od nekog populizma- uh koliku on ima platu, a ljudi rade za kikiriki.
I tako ćemo da sačuvamo bitne ljude.
Protiv sam dodeljivanja stanova, subvencija i slično jer će tu da bude puno zloupotreba, a neki ljudi već imaju stanove i nije im to tolika motivacija. Ali novac i priznanje za posao koji rade jeste.
Pomenuh da i švedsko medicinsko osoblje ide u Norvešku, Nemci tamo i u Dubai i slično.
Nije kod nas uopšte tako loše s obzirom na ulaganje, veći je problem budući kvalitet kadrova.
Od kad znam za sebe slušam o užasima britanskog zdravstva. Johny Rotten iz Sex Pistolsa je dobio nadimak po lošim zubima i kritikovao je njihov zdravstveni sistem još tada.
U Kanadi su zaista nudili ljudima da izvrše asistirano samoubistvo umesto da ih leče. Ovde Kanada važi kao neki kapitalističko-socijalno odgovorni raj, ali ona odavno to nije.
Jednostavno, čak i sa mnogo novca, nema garancije da ćemo imati kvalitetno zdravstvo.
Mada, malo me brine, proverena činjenica, da kvalitetni ljudi idu u privatno zdravstvo ili inostranstvo. To su mi rekli načelnici odeljenja, da se brinu ko će ih lečiti kad odu u penziju.
Trude se da ostave neku kvalitetnu selekciju iza sebe, ali zašto bi neko oštetio svoj život radeći ozbiljan i odgovoran posao za neadekvatnu nagradu?
Zato ne mislim da je toliko loša stvar da lekari rade i privatno i državno dok ne shvatimo da niko nije dužan da na uštrb svog života leči druge.
Ako ćemo da potpuno razdvojimo državno i privatno, a da državno ne bude samo za sirotinju, onda moramo da platimo osoblje ozbiljnu lovu.