Šta je novo?

Biciklistička i trotinet infrastruktura (staze, trake, signalizacija) i saveti za bezbednu vožnju

Васина унакажена по оном Гангул-паша плану. Знак за бициклистичку стазу је прецтан али сама стаза није, иако су доцртане по две траке за остали соабраћај. Бонус је потпуно непотребни семафор на углу са Добрачином па је сада у Васиној у сваком тренутку колона аутобуса, трола и аутомобила.

Овај потез треба изучавати. Како од једне од најпријатнијих и најефикаснијих, а по околним јавним објектима и најважнијих улица у граду, направити пакао за апсолутно све видове саобраћаја, од пешака, преко бициклиста који су највише страдали па до корисника јавног превоза и на крају таксиста и возача аутомобила.

Нестварно

Ja i sad vozim jednosmernim u oba smera😂

Međutim ako je uska ulica i ako nema mesta za mimoilaženje, kao što često nema, ili se popnem na trotoar ili stanem između parkiranih kola dok kola ne prođu.

Pričam za situacije gde ja uđem u kontra smer.

Ovako kad vozim pravilnim smerom vozim uz desnu ivicu koliko mogu ali nisam imao situacija do sa sada da je neko pokušavao da me pretekne ili prođe pored mene.

Ja i sad vozim jednosmernim u oba smera😂

Međutim ako je uska ulica i ako nema mesta za mimoilaženje, kao što često nema, ili se popnem na trotoar ili stanem između parkiranih kola dok kola ne prođu.

Pričam za situacije gde ja uđem u kontra smer.

Ovako kad vozim pravilnim smerom vozim uz desnu ivicu koliko mogu ali nisam imao situacija do sa sada da je neko pokušavao da me pretekne ili prođe pored mene.
Potpisujem.

Jedan od problema su ulegnuća i rupe uz ivicu kolovoza, pa smo prinuđeni da idemo više ka sredini. To može ugroziti našu bezbednost. Ja svakodnevno idem kroz Vojislava Ilića. Deo kolovoza kod Denkove bašte kao da je preživeo rat u Ukrajini.

Ja vozim Pazinskom, jer mi je to veza sa Bul.Oslobođenja i bici stazom.

Jednosmerna, veoma uska, vozila parkirana sa strane a stanje ulice kao da su tenkovi prolazili.

20250411_133152.jpg

Stoje postojano @astrodule

Ta staza je tu odavno ali nije baš u dobrom stanju pogotovo kako se silazi dole prema Porkopu.
Na dosta mesta ima velikih ulegnuća, negde je staza ispresecana radovima posle kojih se niko nije potrudio da vrati stazu u prvobitno stanje pa je nikla trava itd.
Naravno kao i na Adi problem su i pešaci koji idu tom stazom a ne pešačkom koja je pored.

МУП: Од 21. до 23. маја широм Европе појачана контрола двоточкаша

Недеља, 18.05.2025. у 12:36
Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије саопштило је данас да ће се од 21. до 23. маја широм Европе спроводити појачана контрола двоточкаша и да ће у акцији учествовати 34 земље чланице РОАДПОЛ-а.

Pozdrav učesnicima ovog dela foruma. Da li možda neko zna ko radi ovakve parkinge za bicikle?

Nameravamo da u zgradi opremimo biciklarnik, pa nam je ovo zanimljiva opcija, ali ne znam ko ovo radi ili uvozi. Hvala unapred na iformacijama.

@Ивчони, обрати се немачкој фирми Вор (WÖHR Autoparksysteme GmbH), они производе системе за паркирање возила, а бицикл је возило.
Обично наши грађевински инвеститори уграђују њихове системе за паркирање у гаражама, посебно где је мањак простора па уграђују ткз. "клацкалице" гаражна паркинг места.
У прилогу ти је брошура у пдф-у за Воров паркинг за бицикле.
Јави шта си урадио. ☺️

Prilozi

• WÖHR Bikesafe Broschüre.pdf
    6,8 MB · Pregleda: 39
Ta staza je tu odavno ali nije baš u dobrom stanju pogotovo kako se silazi dole prema Porkopu.
Na dosta mesta ima velikih ulegnuća, negde je staza ispresecana radovima posle kojih se niko nije potrudio da vrati stazu u prvobitno stanje pa je nikla trava itd.
Naravno kao i na Adi problem su i pešaci koji idu tom stazom a ne pešačkom koja je pored.

Pešaci kod nas idu tuda jer i ove bici staze izgledaju toliko jadno da se jedva prepoznaje da je bici staza, moraju biti jasno istaknute, obeležene bojom i da se to održava svake godine. Takođe delom je tako i jer je grad onim farbanjem trotoara i guranjem bici staza po sred prometnih trotoara (uz nula truda da to ima smisla i bude funkcionalno) po centru dosta doprineo da pešaci ne poštuju te bici staze, mada ni većina biciklista nije značajno kulturnija na trotoarima gde proleću velikim brzinama kroz ljude (posebno u zoni stajališta), uleću ti i proleću bez da te upozore, gomilu puta sam isključivo svojom refleksnom reakcijom izbegao da me ne pokose.

Mislim da bi se i ta kultura međusobnog uvažavanja biciklisti-pešaci popravila kada bi se i ta bici infrastruktura smisleno gradila i održavala neki duzi vremenski period, ovako je sve to neozbiljno pa se tako i tretira od većine ljudi.

@Ивчони, обрати се немачкој фирми Вор (WÖHR Autoparksysteme GmbH), они производе системе за паркирање возила, а бицикл је возило.
Обично наши грађевински инвеститори уграђују њихове системе за паркирање у гаражама, посебно где је мањак простора па уграђују ткз. "клацкалице" гаражна паркинг места.
У прилогу ти је брошура у пдф-у за Воров паркинг за бицикле.
Јави шта си урадио. ☺️
Hvala veliko. Javljam.

Бициклисти главу треба да заштите тако што ће носити кацигу, флоресцентне прслуке или да се облаче у живе боје које су уочљиве другим корисницима.
Potpuna dehumanizacija ljudi na biciklama. A ovo za alkohol necu ni da komentarisem. Zakon na bajs gleda kao da upravljas masinom od 2 tone koja moze beskonacno vise stete da napravi.

Vrh