Šta je novo?

Hram Svetog Save

Pozdrav, bio sam u BG prosle godine u Hramu Sv. Save. Dok je hram preljep, sve sto su nakrcali unutar hrama, i sto stu stavili trogvinu unutra, je veoma niskog ukusa. Zalio sam se direktno SPC. Dali je neko bio u hramu nedavno? Jeli su uklonuli trgovinu iznutra? Hvala.

U Budvi se planira gradnja Sabornog Hrama Svetog Marka.

8.jpg

Baš lijepo :)

Pozdrav, bio sam u BG prosle godine u Hramu Sv. Save. Dok je hram preljep, sve sto su nakrcali unutar hrama, i sto stu stavili trogvinu unutra, je veoma niskog ukusa. Zalio sam se direktno SPC. Dali je neko bio u hramu nedavno? Jeli su uklonuli trgovinu iznutra? Hvala.

Taj supermarket unutar hrama i ona staklena vrata kao za supermarket su savršen odraz današnje vrhuške SPC. Teško da će to ukloniti, to im je bitnije od svega ostalog u hramu.

Али ове сада интервенције као онај летећи венац на улазу није ни Дероко ни Пешић. То као да се неко игра…

Ma.. u 5 do 12. Druge talente ima.

...

Realno ni sad nije kasno da se napravi siva sokla i vjenci napola bifora i zvonikâ.

Gledam ovaj novi plato i vidim hiljade kvadrata poplocanog prostora. Moze li iko strucan da mi kaze je l to ima neku prednost? Hoce li tu da se skuplja narod (nece)? Ima li iko u gradu da zna ista da osmisli osim da postavi (cesto nekvalitetno) silne ploce?
Je l ovo stvarno ikome lepo? Ajde oko hrama, pa neki kruzni oblik, razumem, ali ovo...
Screenshot 2025-05-12 at 02.40.20.png

Gledam ovaj novi plato i vidim hiljade kvadrata poplocanog prostora. Moze li iko strucan da mi kaze je l to ima neku prednost? Hoce li tu da se skuplja narod (nece)? Ima li iko u gradu da zna ista da osmisli osim da postavi (cesto nekvalitetno) silne ploce?
Je l ovo stvarno ikome lepo? Ajde oko hrama, pa neki kruzni oblik, razumem, ali ovo...
Pogledajte prilog 237881
Meni je prelepo.....i da skupljace se tu ljudi, kao sto se i do sada skupljaju. Idi jednom do Hrama za uskrs.
Plato je svuda polomljen, ploce su pukle, ljudi se sapletaju. To je sramota. Konacno se ureduje....

Meni je prelepo.....i da skupljace se tu ljudi, kao sto se i do sada skupljaju. Idi jednom do Hrama za uskrs.
Plato je svuda polomljen, ploce su pukle, ljudi se sapletaju. To je sramota. Konacno se ureduje....
Ја мислим да се људи окупљају око неког садржаја а не на белом плочнику огромних размера?

Slazem se da je sramota, pogotovo ploce koje su popunjavane asfaltom... Ali mislim da Beograd ide u skroz pogresnom pravcu, da se svuda trpaju ploce, svuda behaton, svuda asfalt... A kad padne kisa, onda kuku-lele...
Evo ja kod mojih imam ogromno dvoriste i mnogo drveca, zbunja i slicno. Nije lako kad dodje jesen pa se grabulja, nije lako kad dodje prolece pa se kosi 100x, ali je raj za oci i odmor za dusu.

На данашњи дан: 12. мај 1985. - Патријарх Гeрман одржао богослужeњe поводом обновe радова на Храму св. Савe. Присуствовало 100.000 људи. Тиме су настављени радови прекинути бомбардовањем Београда 1941. године и окупацијом Југославије, када су зидови Храма претворени у депо возног парка немачке војске.

Прва фаза радова на Храму започела је током 1936/37. године, а освећење темеља и полагање повеље о изградњи Спомен-храма Светог Саве извршено је 10. маја 1939. године. Чин освећења и полагања повеље обавио је Патријарх српски Гаврило.
Приликом служења литургије у недељу 12. маја 1985. године је положена повеља у зидове Храма,у којој је записано:

''У име Оца и Сина и светога Духа, Ми Герман, по милости Божјој, православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим Архијерејима Српске Православне Цркве, одслужисмо свету Литургију, данас у недељу 12. маја (29. априла) 1985. године и извршисмо ново освећење темеља, давно започетог у Београду на Врачару, Спомен-храма Светитеља Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља, што овом повељом и нашим потписима сведочимо.''

Историјски архив Београда

Патријарх Гeрман.jpg

Pogledajte prilog 237881
Ово масивно поплочавање је велики промашај. Превише модернистички са гемоетријом правих углова што се неуклапа ни са црквеним објектима ни са библиотеком, мало зеленила и крајње беспотребно када се сагледају правци кретања пешака.

Sta znam, neke stvari mi se ne svidjaju ali bice monumentalno nekako, bela boja utiskuje malo mediteranskog vajba, za sad je svakako bolje od prethodne varijante, iako nije to ono sto bi u idealnim uslovima pozeleo.

Staze koje su do skoro bile, polupane, popucale i počupane, su svakako bile jezive, mislim da to niko ne spori. Ali ljudi su se tu skupljali jer je bilo prijatno boraviti. Travnjaci, hladovina, fontana, dečija igrališta - bilo je prijatno i predivno za boravak svima, imalo je šta da se radi i da se gleda. Deca sada nemaju šta da rade osim da se jure, padnu i razbiju se o popločan plato, niti vlasnici pasa imaju povoda da šetaju pse ovde više, pogotovo leti kada ovo bude usijano vrelo. Ovaj prostor će da odumre u svakom smislu - manje je dinamičan, manje je prijatan, ima manje sadržaja, manje razloga da se neko zadrži osim kada se prelije masa za Uskrs i Božić, koji su 2 dana u godini. To kažem kao neko ko prolazi bukvalno svakog dana, kao neko ko je jako voleo da sedne u hlad i uživa u životu koji se odvija okolo, od vernika i turista koji ulaze i izlaze, preko pasa i prolaznika koji šetaju, do male dece sa roditeljima koji se igraju okolo i žubora vodoskoka.

A i nema veze, rekonstruisaće ga oni opet, šta im teško 😀

Ако су хтели ефекат лепог за инстаграам и дрон снимке, боље да су копирали решење Саваког трга уместо што су направили бели Трг републике.
Чему нпр. онолики поплочан простор ка Боре Станковића ако је дуж ње ограда ка храму? Ту су могли да направе патерно зеленило.

Ово што имамо сад код храма је најгори пример лењир урбанизма. А требало је направити само 3 широка прилаза храму - оста улице Светог Саве, оса Тиршове (угао Крушедолске и булевара) и од стајалишта јавног превоза дуж народне библиотеке. И акценат је требало да буде на олакшању приступима пешацима Светосавском платоу, бољим решењима Славије и стајалишта код Пастерове, пошто је тренутно то све накарадно и фрустрирајуће из угла пешака.

Из практичних разлога, требаало је проширити улице Боре Станковића, Скерлићеву и Крушедолску, а Небојшину скратити до Скерлићеве коју је требало просећи кроз парк до булевара и ту формирати нову главну раскрсницу ка новој саобраћајници која ће ићи кроз КЦС ка Прокопу.

Много се овде бацају паре за естетику а пропушта се побољшање функционисања. Светосавски плато је тренутно слабије приступачан из смера града због Славије и због накарадних путања за пешаке од стајалишта ЈГП Карађорђев парк до храма.

Meni ta kockasta šuma najviše upada u oči, trebalo je na mestu toga da se gradi zgrada radi simetrije, a da se sa leve strane radi neki drvored.

Ceo taj park je uništen a tek će biti kada sagrade zgradu Patrijaršije koja je posebno problematična jer će ugušiti prostor ka ulici.

plato-ispred-hrama-1.jpg
Na maetu biblioteke su mogli da sagrade Patrijaršiju ili da ovu zgradu preurede u nju jer je ta zgrada ionako odavno premala i neadekvatna za jednu nacionalnu biblioteku prema savremenim svetskim standardima, a za Patrijaršiju i biblioteku patrijaršijsku više nego dovoljna. Ovo je eventualno mogla biti centralna zgrada Univerzitetske biblioteke

Za proširenje depoa biblioteke nema para
A ne za novu biblioteku komplet
Za zgradu patrijarsijske biblioteke uradjen je projekat na kosancicu
Takodje ne vidim šta će im nova zgrada patrijarsije

Погледајмо само овај троугласти део травњака до прсволинијских дрвореда, колико све изгледа накарадно.
Затварају визуру ка храму из главног прилаза.

Staze koje su do skoro bile, polupane, popucale i počupane, su svakako bile jezive, mislim da to niko ne spori. Ali ljudi su se tu skupljali jer je bilo prijatno boraviti. Travnjaci, hladovina, fontana, dečija igrališta - bilo je prijatno i predivno za boravak svima, imalo je šta da se radi i da se gleda. Deca sada nemaju šta da rade osim da se jure, padnu i razbiju se o popločan plato, niti vlasnici pasa imaju povoda da šetaju pse ovde više, pogotovo leti kada ovo bude usijano vrelo. Ovaj prostor će da odumre u svakom smislu - manje je dinamičan, manje je prijatan, ima manje sadržaja, manje razloga da se neko zadrži osim kada se prelije masa za Uskrs i Božić, koji su 2 dana u godini. To kažem kao neko ko prolazi bukvalno svakog dana, kao neko ko je jako voleo da sedne u hlad i uživa u životu koji se odvija okolo, od vernika i turista koji ulaze i izlaze, preko pasa i prolaznika koji šetaju, do male dece sa roditeljima koji se igraju okolo i žubora vodoskoka.

brate, bukvalno nije bilo 3 klupe sa hladom, bilo je neprijatno za sedenje jer je sedenje uz pesacku straftu, jedan od gorih parkova u gradu koji nije ni park iako ima gabarite parka, on je bokvalno bio pasarela da se kroz njega prodje. Jedini kutak gde mozes da se sklonis je ovde gde su sada uradili novi plato, i u onom cosku izmedju biblioteke i crkve.

U novom parku ce tek biti i sedenja i hladovine, posebno suma koja se planira naspram biblioteke. Meni je ovo jasniji, siri i mnogo kvalitetniji prostor. Kazem to iako ne mislim da je savrsen, jer mislim da je originalno trebalo klasicnije pristupiti resavanju prostora ali i eksterijeru hrama, jer jedno ide uz drugo, ovako em je hram minimalizovan, pa milimalizovano okruzenje mu i mozda vise lezi. Da se pristupi komplet reviziji projekta eksterijera, kao sto se pristupilo enterijeru - jako bi me radovalo, e onda bi bilo potrebno pristupiti i reviziji platoa.

To se naravno nece desiti jer bi u tom slucaju trebalo kompletan urbanizam nanovo uraditi. Prvo rusenje parohijskog doma i revizija volumena planirane patrijarsije koji su dobijeni kokursom 2005 koji je dobio ona zuta ljiga djordje bobic.

Vrh