Šta je novo?

Svetska politika

Ovo je za nas i dobra i losa vest. Rasplamsavanje rata povecava ekonomske tenzije u nama neprijateljskim drzavama (cela EU)
S druge strane, to znaci da Ruski migranti ostaju kod nas.

Trampove indirektne sankcije Kini dovesce do povecanja globalne inflacije i do dlajih tenzija.
Samo temeljna ekonomska kriza moze da zaustavi investitorski urbanizam u Beogradu.
Kapitalzam mora da pojede samog sebe.
Ja mislim da bi trebao malo da odmoris od neta.

Rasplamsavanje rata si naveo kao dobru vest, gde ti je jedino negativno to sto ce Rusi ostati u Beogradu.

Potom navijas za inflaciju i tenzije i ekonomsku krizu da bi se zaustavio investitorski urbanizam u Beogradu.

Dakle, stotine hiljada mrtvih sirom sveta zarad manje Rusa u Beogradu, odnosno nizih cena nekretnina ovdr (ili te samo nerviraju Rusi po Beogradu onako) i da ne bi gledali ruzne zgradurine i nedostatak parkinga.

Bitno da kukas da niko ne valja i da su ljudi rdjavi.

Vodece zemlje u kreiranju svetske politike imaju i vodecu ulogu u naj boljoj i naj razvijenijoj medicini.

Evo jednog kratkog objašnjenja za koje mislim da bi ga zaista svi koji ovu temu prate morali pogledati. Ovo zato što u Srbiji i dalje postoji ogroman procenat ljudi koji ne znaju kada je i zašto je stvarno započeo sukob oko Ukrajine koji je bukvalno promenio svet, započeo novi hladni rat i pokrenuo stvaranje multipolarnog sveta. Ko je tu stvarno kriv i zašto? A to je od ogromne važnosti upravo za nas zbog našeg uvek problematičnog geopolitičkog položaja. Bukvalno ništa ne možete ispravno procenjivati ako detaljno ne znate tu istoriju. Pošto je tu najveći problem što većina ne želi da tome posveti dovoljno vremena, pronašao sam jedan zaista koncizan i brz, ali ipak dovoljno potpun opis tih događaja. Doduše neki važni delovi su samo ovlašno spomenuti, recimo spolja ogranizovani Majdanski puč kojim je srušena vlast demokratski izabrana voljom (oba) naroda baš zbog svog zalaganja za neutralnost Ukrajine, da bi odmah zatim u etnički mešovitoj državi sve Rusko bilo praktično stavljeno van zakona ("idite u Rusiju kome se ide"), što je vodilo nelegitimnosti centralne vlasti i zatim referendumu o odcepljenju Ruskih delova države, ali zato bar ova verzija priče nije dugačka. Sagovornik je Amerikanac koji je to dugo proučavao i na kraju napisao knjigu. Kratko spominje i napad NATO-a na Srbiju i neke druge događaje.

Odmah iza tog "istorijskog" segmenta razgovora se nastavlja još jedan, takođe zanimljiv ali više spekulativan, u kome oba sagovornika kažu da sada već postaje veoma teško videti da li je Rusiji, sa Ruske tačke gledišta, preostao i jedan drugi put sem da bar pokuša da osvoje celu Ukrajinu. Dakle ne u smislu da oni to žele sada, ili bi želeli u budućnosti, nego da događaji idu u takvom smeru da kasnije prosto neće imati drugog izbora. Bez obzira na velike žrtve i znatne rizike eskalacije koje bi takav pokušaj izazvao. To je za sada samo mogućnost, naravno, ali videćete koje su razloge izneli za takvo mišljenje. I ostali delovi razgovora su interesantni, ali to možete kad budete imali više vremena.

Putin's ONLY Option To End The War Is TOTAL TAKEOVER Of Ukraine,
Scott Horton, Kim Iversen
Scott Horton is director of the Libertarian Institute

Ako želite nešto malo detaljniji i potpuniji (i komplementarni) istorijat događaja koji su vodili svemu ovome, pogledajte sam početak sada već čuvenog intervjua Vladimira Putina Takeru Karlsonu. On je komplementaran ovom prvom videu zato što je prvi ispričan sa Američke tačke gledišta, a drugi sa Ruske.

Ova dva dela dva intervjua bi se zajedno mogli uzeti kao referentne verzije ove istorije.

Poslednja izmena:
Sto se zgrazavate nad SAD, a ne usudjujete se ni da pomenete Izrael i njhov mali genocid u Gazi.
Sto volim ovaj virtue signaling. Pa ovo u Jemenu se dešava upravo zbog izraelskog genocida i nazvao sam ove iz cirkusa genocidnim baš zbog toga i pominjao sam genocid nad Palestincima više puta u temi, koji nije "mali". Ali ne, ti si taj koji se našao da soli pamet drugima kao da smo mediji iako konstantno kačiš linkove portala poput zerohedza koji se sigurno neće usudjivati da ga pominju, tako da izvoli obrati se njima.

Ja mislim da bi trebao malo da odmoris od neta.

Rasplamsavanje rata si naveo kao dobru vest, gde ti je jedino negativno to sto ce Rusi ostati u Beogradu.

Potom navijas za inflaciju i tenzije i ekonomsku krizu da bi se zaustavio investitorski urbanizam u Beogradu.

Dakle, stotine hiljada mrtvih sirom sveta zarad manje Rusa u Beogradu, odnosno nizih cena nekretnina ovdr (ili te samo nerviraju Rusi po Beogradu onako) i da ne bi gledali ruzne zgradurine i nedostatak parkinga.

Bitno da kukas da niko ne valja i da su ljudi rdjavi.
Ukrajina moze da prihvati ruske zahteve i ubijanje ce prestati.
Kao sto je Srbija prihvatila americke zahteve 1999.
Sto se nas u Bgd tice, zaustavljanje investitorskog urbanizma i kopanka litijuma je veoma vazno za nas.
Slazem se da je rat u Ukrajini uzasan. Ipak, ono u Gazi je mnogo gore.

Buča, isto strašan zločin nad civilima.

Čudo da dan danas nisu imena žrtava objavljena. Na zapadu je više ni ne pominju. Češće se u Rusiji pominje Buča u sklopu zahteva ka UN za detalje istrage. Zanimljiva je i razlika u izveštaju UN i Ukrajine. Ukrajinci navode čak 5 puta veći broj žrtava nego UN. Mnogo toga smrdi tu.

Drugo, Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo se odvojilo, a Krim je pripojen drugoj državi. To je kao da imamo Kosovo u državi Albaniji. Kako bi se osećali Srbi?

Da pitaš kosovske Albance, oni bi se u roku od sat vremena ujedinili sa Albanijom, samo da im veliki bata dozvoli. Čak su i tzv. ministri tzv. Kosova mnogo puta govorili da je Kosovo privremena država do ujedinjenja sa Albanijom. Osećanje Srba na Kosovu je trenutno kao osećanje crnaca u Južnoj Africi za vreme aparthejda, tako da tim osećanjem možeš da obrišeš jednu stvar. To nije nikakav faktor. Faktor je to što bi onda Srbija morala po ustavu proglasiti okupaciju te teritorijie i onda nastaje novi haos na Balkanu.

Jeste, EU je neprijatelj, a Rusi su prijatelji. :rolleyes: Ne mogu da podržavam propast nijedne slovenske države i naroda, a pogotovu ne do rata sa Rusima nama prijateljski nastrojenim Ukrajincima. Drugo, Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo se odvojilo, a Krim je pripojen drugoj državi. To je kao da imamo Kosovo u državi Albaniji. Kako bi se osećali Srbi?

Znam da ti veruješ u silu i zakon jačega. Da, to važi, ali ja uopšte nisam siguran da su Rusi toliko jaki koliko je zapad neodlučan i nespreman za rat. Ako ovima sa zapada klikne, biće tu svega i svačega

Крим је била аутономна република која је након слома власти спровела референдум којим је прогласила независност и после тога одлучила да се припоји једној федерацији. Не толико различито од разних бивших југословенских аутономних република које су поступиле слично и после се припојиле ЕУ.

"Косово" је термин за аутономну покрајину без статуса републике, где су чланови претходно препознате терористичке групе (као такве признате и од стране САД) прогласили "независност" без референдума.

Не постоји начин да се Крим представи као гора верзија од Косова*, чак су и на Западу одустали од тога и поткусуравају се препознавањем истог у оквиру Русије у замену за престанак ратовања а једно 8 година су се де факто помирили са тим да јесте.

Русија је са легалне и моралне стране претерала након тога и каснија инвазија је далеко гора али сама независност Крима је потпуно у складу са југословенским преседанима (а посебно Словеније и Хрватске)

Крим је била аутономна република која је након слома власти спровела референдум којим је прогласила независност и после тога одлучила да се припоји једној федерацији. Не толико различито од разних бивших југословенских аутономних република које су поступиле слично и после се припојиле ЕУ.

"Косово" је термин за аутономну покрајину без статуса републике, где су чланови претходно препознате терористичке групе (као такве признате и од стране САД) прогласили "независност" без референдума.

Не постоји начин да се Крим представи као гора верзија од Косова*, чак су и на Западу одустали од тога и поткусуравају се препознавањем истог у оквиру Русије у замену за престанак ратовања а једно 8 година су се де факто помирили са тим да јесте.

Русија је са легалне и моралне стране претерала након тога и каснија инвазија је далеко гора али сама независност Крима је потпуно у складу са југословенским преседанима (а посебно Словеније и Хрватске)

Treba dodati i da je Krim (tadašnja Krimska oblast) 1954. godine prebačena iz sastava Ruske SFSR u sastav Ukrajinske SSR, pod okolnostima koji su se kosili sa ustavom Ruske SFSR i SSSR-a, tj. oni su morali biti (naknadno) izmenjeni da bi se ovaj transfer dogodio. Krim je postao autonomna republika tek osamostaljenjem Ukrajine. U principu, zamislite da je Srbija 1954. poklonila Vojvodinu Hrvatskoj, jer se tako Titu ćefnulo. Otprilike je tako izgledao i transfer Krima 1954.

Što se Kosova tiče, pored samog statusa pokrajina/republika, tu je i pitanje samih granica. Granice republika su bile manje-više jasno definisane, dok tačne granice Kosova prema centralnoj Srbiji su se par puta menjale tokom SFRJ ili čak nisu bile tačno definisane godinama nakon Drugog svetskog rata. Tako su sadašnji delovi opština Leposavić i Zubin Potok bili deo centralne Srbije. Konkretno znam da granica nije bila kod Jarinja već kod Drena i čitav Lešak i okolina je bila u centralnoj Srbiji.

Kakvo god da je Putinovsko opravdavanje, očigledna činjenica jeste da je Rusija izvršila agresiju time što je započela invaziju na Ukrajinu, međunarodno priznatu državu i članicu UN-a.

Koju je inače i sama Rusija priznavala dobar broj godina.

Dakle, da uprostimo: imamo državu X i državu Y. Obe međunarodno priznate države, članice UN.

Država X pošalje svoju vojsku preko granice u zauzimanje teritorije države Y.

Školski primer agresije / agresivnog rata.

Što se tiče prekida vatre - ni oko toga ne mogu da se dogovore a kamoli oko primirja. Ovaj rat će još dosta dugo potrajati.

Samo nije trebalo da zovu Ukrajinu u NATO. I ovi nije trebalo da prihvataju te pozive.

Ne bi bio problem ni da su se kandidovali za EU. Ali NATO kandidatura jeste previše.

A i za svet bi bilo bolje da postoje bafer zone između velikih sila i blokova. Ali vojno-industrijski kompleks i anti-ruske klike u Americi su prejake, neće da ostanu na tome nego uvek gledaju da još malo pomere "među" ka Moskvi.

Poslednja izmena:
Kad Boomeri sledeći put pitaju zašto su svi pesimistični i zašto više niko nikome ne veruje:

Gl74SytW0AAg4gH.jpg

She was sentenced in May 2025 to a term of 6 years and 4 months imprisonment, the judge noting in his sentencing remarks that she had showed absolutely no remorse.

Samo nije trebalo da zovu Ukrajinu u NATO. I ovi nije trebalo da prihvataju te pozive.

Ne bi bio problem ni da su se kandidovali za EU. Ali NATO kandidatura jeste previše.

A i za svet bi bilo bolje da postoje bafer zone između velikih sila i blokova. Ali vojno-industrijski kompleks i anti-ruske klike u Americi su prejake, neće da ostanu na tome nego uvek gledaju da još malo pomere "među" ka Moskvi.

Nije ni NATO problem, već percepcija Putina i Kremlja da Rusija polaže pravo na modernu Ukrajinu zbog tzv "istorijskog prava", a koja je imala određen procenat stanovništva koje je koristilo ruski jezik i bilo pro-ruski naklonjeno do 2014. godine.

Baltičke države su bliže Moskvi i Sankt Petersburgu od Ukrajine, zašto ne brinu da će hipersonične nuklearke doći odatle a ne iz Ukrajine ?

Zašto nije na njih izvršio invaziju ?

Prosto - smatrao je (pogrešno) da je Ukrajina lagan plen i da će pasti vrlo brzo, plus nije u NATO pa ne bi morao da brine o odgovoru NATO pakta.

Takođe, teorija o pravu na "preventivni" napad takođe pada u vodu - valjda su prioritet NATO države ako treba preventivno da se napadne i osigura trajna pobeda i dominacija a ne Ukrajina ?

Koncepcija / doktrina "evroazije" i "ruskog sveta" gde će Rusija direktno ili indirektno kontrolisati post-Sovjetski prostor i imati svoje ograđeno dvorište prema ostatku sveta je zavladala u Putinu i Kremlju i sada se kao pijani plota toga drže.

Poslednja izmena:
Ma problem je i Rusija svakako, ali ne može ni da se dozvoli da hipersonične nuklearne bojeve glave budu na 5 - 20 minuta od Kremlja. Niko to ne bi dozvolio.

Baltičke zemlje jesu deo NATOa ali veća je distanca od njih do Moskve nego od Harkova do Moskve. Takođe, to sa njima je svršen čin, ušle su u NATO pre 20 godina i Rusiija se pomirila sa time, htela ne htela. Ali da Harkov bude NATO baza, to nije mogla da dozvoli.

Mogu liudi da mrze Rusiju i Putina zbog toga i to je ok. Ali neka onda mrze i sve druge zemlje i njihove političare koji su svi doveli do te situacije.

Ja npr mrzim sve svetske lidere od Aljaske preko Evrope, Rusije, Saudijskog poluostrva pa do Pekinga. I pljujem po njima redovno. Ne pljujem samo po jednoj strani i ne smatram samo jednu stranu odgovornu za ovo što se dešava i za ovaj svinjac od sveta u kome živimo.

Mnogi ljudi ne mogu da pojme da svet nije crno-beo i da se ne deli sve na čisto dobro i čisto zlo i na čista nevinašca i čiste krivce. Mora uvek jedna strana da bude kriva, a druga bezgrešna. Rusofilima je Rusija bezgrešna a zapad zlo, a rusofobima je Rusija zlo a zapad ni kriv ni dužan. Ja sam između ta dva šizofrena stanovišta. Mrzim ih sve (lidere) podjednako.

Poslednja izmena:
Ma problem je i Rusija svakako, ali ne može ni da se dozvoli da hipersonične nuklearne bojeve glave budu na 5 - 20 minuta od Kremlja. Niko to ne bi dozvolio.

Baltičke zemlje jesu deo NATOa ali manja je distanca od njih do Moskve nego od Harkova do Moskve. Takođe, to sa njima je svršen čin, ušle su u NATO pre 20 godina i Rusiija se pomirila sa time, htela ne htela. Ali da Harkov bude NATO baza, to nije mogla da dozvoli.

Mogu liudi da ne mrze zbog toga i to je ok. Ali neka onda mrze i sve druge zemlje i njihove političare koji su svi doveli do te situacije.

Ja npr mrzim sve svetske lidere od Aljaske preko Evrope, Rusije, Saudijskog poluostrva pa do Pekinga. I pljujem po njima redovno. Ne pljujem samo po jednoj strani i ne smatram samo jednu stranu odgovornu za ovo što se dešava i za ovaj svinjac od sveta u kome živimo.

Pa koja je logika da je NATO baza u Harkovu veća opasnost nego NATO baza u Estoniji i Litvaniji ?

Brže stižu hipersonične nuklearke iz Estonije i Litvanije nego iz Ukrajine

Ne, bliže ono parče na severoistoku Ukrajine.

Takođe, to što je Moskva dopustila NATO u Baltičkim zemljama pre 20 godina ne znači da će sad da sede skrštenih ruku kad bi ga ovi doveli i do Harkova.

Nikome nije svejedno da li mu je centralni i prestonički region opkoljen sa 1, 3 ili 5 strana. Svako će pokušavati da smanji broj opkoljenih pravaca.

I ja da sam na čelu Kremlja ne bi mi bilo isto da li imam NATO i rakete na 3 zemlje u Baltiku na toliko i toliko km od Kremlja, ili pored toga imam sad NATO i rakete i u 4. zemlji i na još manje km od Kremlja.

Mogu ljudi da se dure koliko hoće, ali kažem, Ameri bi isto uradili. Svsko bi. Ameri su bili spremni da zapale planetu kad su im Rusi stavili rakete na pola sata od Majamija a izvan dometa za Vašington.

Go.na su Rusi, ali go.na su i Ameri i NATO.
A njihove svinjarije i nadgornjavanja plaćamo svi mi kmetovi širom kugle.

Ne, bliže ono parče na severoistoku Ukrajine.

Takođe, to što je Moskva dopustila NATO u Baltičkim zemljama pre 20 godina ne znači da će sad da sede skrštenih ruku kad bi ga ovi doveli i do Harkova.

Nikome nije svejedno da li mu je centralni i prestonički region opkoljen sa 1, 3 ili 5 strana. Svako će pokušavati da smanji broj opkoljenih pravaca.

I ja da sam na čelu Kremlja ne bi mi bilo isto da li imam NATO i rakete na 3 zemlje u Baltiku na toliko i toliko km od Kremlja, ili pored toga imam sad NATO i rakete i u 4. zemlji i na još manje km od Kremlja.

Mogu ljudi da se dure koliko hoće, ali kažem, Ameri bi isto uradili. Svsko bi. Ameri su bili spremni da zapale planetu kad su im Rusi stavili rakete na pola sata od Majamija a izvan dometa za Vašington.

Nema nevinih kada su u pitanju velike sile, ali mi je tragikomično Putinovsko opravdavanje invazije kao nečega "eto kao da se preventivno spasimo od raspoređivanja nuklearki u Ukrajini" ili slične gluposti iz njihove propagande kuhinje.

Jbg, ne želi rakete sa još jedne strane na 5 minuta od Kremlja.

Negde sam čitao da su oni ojačali antibalističku i PVO zaštitu prema Baltičkim zemljama, ali da nisu mogli da priušte dodatnu opasnost i iz pravca Ukrajine.

A lažu i propagandišu svi. Zato smo i ja i još dosta ljudi u mom okruženju prestali da pratimo vesti o tome još fazon jeseni 2022. Ja samo povremeno ispratim mape i činjenične izveštaje (i to uglavnom od zapadnjačkih agencija, ne od RT ili rusofila).

Inače da slušam jedan dan EU kako mi kaže
"Rusija puca, ne mogu da osvoje ni Pokrovsk!" 😏
a drugog dana da slušam od iste EU
"Naoružavajte se!!! Evo vam vizit karte Američkih proizvođača oružja! Ako Rusi osvoje Pokrovsk, za 3 nedelje će izbiti na Atlantik!!! Spašavaj se ko može aaaa" 😱
... to mi ne pada na pamet da se izlažem tome.

J... im pas mater i jednima i drugima i trećima, što se mene tiče.

Poslednja izmena:
Nije ni NATO problem, već percepcija Putina i Kremlja da Rusija polaže pravo na modernu Ukrajinu zbog tzv "istorijskog prava", a koja je imala određen procenat stanovništva koje je koristilo ruski jezik i bilo pro-ruski naklonjeno do 2014. godine.

Baltičke države su bliže Moskvi i Sankt Petersburgu od Ukrajine, zašto ne brinu da će hipersonične nuklearke doći odatle a ne iz Ukrajine ?

Zašto nije na njih izvršio invaziju ?

Prosto - smatrao je (pogrešno) da je Ukrajina lagan plen i da će pasti vrlo brzo, plus nije u NATO pa ne bi morao da brine o odgovoru NATO pakta.

Takođe, teorija o pravu na "preventivni" napad takođe pada u vodu - valjda su prioritet NATO države ako treba preventivno da se napadne i osigura trajna pobeda i dominacija a ne Ukrajina ?

Koncepcija / doktrina "evroazije" i "ruskog sveta" gde će Rusija direktno ili indirektno kontrolisati post-Sovjetski prostor i imati svoje ograđeno dvorište prema ostatku sveta je zavladala u Putinu i Kremlju i sada se kao pijani plota toga drže.

Zašto izostavljavljaš bitne delove? Rusija je bila više nego spremna da poštuje suverenitet Ukrajine samo da je ta Ukrajina poštovala uobičajena pravila definisana u Ujedinjenim Nacijama u vezi prava naroda koji su deo neke države. Konstitutivni narodi Ukrajine su Ukrajinci i Rusi. Ali kad je zahvaljujući otvorenoj i javnoj organizaciji i pomoći od strane zapada organizovan puč i srušena legalno izabrana vlada Ukrajine, ta nova, spolja diktirana vlada je samim tim činom izgubila legalnost. Ipak je Ruski narod i dalje bio spreman da bude deo Ukrajine, a Rusija da to podrži, samo da nisu doneseni zakoni koji potpuno poništavaju sve što je Ruski etnicitet, kultura i nasleđe u Ukrajini. Ta nova pučistička vlada je em bila nelegalna, em bukvalno sastavljena od strane strane sile, em nije poštovala UN principe, em je krenila u sasvim otvoreni etnički inženjering da "preradi" istoriju i na silu stvori monoetničku državu u kojoj su jedina nacija Ukrajinci, a Rusi i ne postoje. Tek kad apeli Rusa u Ukrajini da se to ne radi nisu pomogli jer je Banderizam postao zvanična idelogija, i kad je postalo jasno da to iz sve snage podržava ZAPAD da bi trajno neutralisao svaki uticaj Rusije u Ukrajini (da bi buduće NATO baze tu bile sigurne), tek je ONDA Ruski deo Ukrajine rešio da organizuje referendum o otcepljenju i izađe iz TAKVE države. I na to su po UN deklaracijama imali sva prava jer takva vrsta nasilne etničke prerade države nije dozvoljena. U tom slučaju narodi imaju pravo na samoopredeljenje. A onda, umesto dogovora, Ukrajina kreće da bombarduje svoj sopstveni narod koji želi da se otcepi. I to traje od 2014 do 2022.

I onda 8 dugih godina zapadni deo Ukrajine bombarduje i ubija svoj istočni deo koji ne želi da živi na tako da njegova nacija bude potpuno administrativno "obrisana". Ni jedan pokušaj dogovora se ne prihvata. Rusija se osam godina uzdržava i gleda kako ginu Rusi sa druge strane granice, znajući pritom da će, ako oni izgube, tu biti postavljene rakete naciljane na Moskvu. Ipak i dalje misli da će se postići neki dogovor. I tek ONDA, kad je najzad svima postalo jasno ko je sve tu u igri i zašto, ko kontroliše poteze nove vlasti u Ukrajini, tek onda Rusija interveniše vojskom.

Zašto izostavljaš sve ovo?

Evo kako je Ukrajina bila podeljena u pogledu mišljenja o njenoj budućnosti. To je dobro odslikano ovom slikom rezultata izbora iz 2006. Skoro je komično kako kompletan zapad i svi koji slepo ponavljaju te priče kod nas, nekako uvek polaze od toga da je Rusija izvršila agresiju na susedan narod, kao da se taj narod ustvari nije do tada očajnički branio protiv jedne takve vlasti iz Kijeva, koja legitimet više i nema, a ne od Rusije. Ko je tu na koga izvršio agresiju? Treba li baš Srbi da podržavaju etničko čišćenje? Kako su to za zapad granice (čak i republičke granice, ili arbitarne interne linije koje su povukli neki diktatori) ponekad jedna apsolutna svetinja jača i od etničkog čišćenja, a drugi put se granice menjaju čas posla?

2006_Ukrainian_parliamentary_election.svg

Poslednja izmena:
20 puta više mrtvih za 3 godine nego u 8 godina pre toga, pa nek svako izvuče zaključak kakav hoće, to su činjenice.

Problem je što je neko odsvirao kraj istorije i mnogo se u tome zahebao. Zapadu je legalna agresija na suverenu državu SRJ jer ubija Albance na Kosovu, ali nije legalna agresija Rusije na suverenu državu Ukrajinu jer ubija Ruse u Donbasu. Rusiji je legalna njihova agresija na Ukrajinu, a nije legalna agresija NATO na SRJ. Sve je legalno i sve nije legalno. Međunarodno pravo ustvari nikad nije ni postojalo, niti će. Svako pozivanje na pravičnost ili nepravičnost u nekom sukobu je obično navijanje. Nema prava. Samo sila. Uvek bilo i biće. Na žalost, tako je. A vi se zamajavajte.

20 puta više mrtvih za 3 godine nego u 8 godina pre toga, pa nek svako izvuče zaključak kakav hoće, to su činjenice.

Prave cifre niko ne zna. I jedni i drugi napumpavaju suparničke brojke i do 10 puta više, a o sopstvenima ćute.

Količina razmenjenih tela govori dosta. U proseku u razmenama Ukrajina dobija 10 puta više tela od Rusa. Pošto Rusi napreduju puževim korakom i samim dolaze do više tela nego Ukrajinci, to ne znači da Ukrajina ima 10 puta više žrtava, ali svakako znači da ima dosta više žrtava.

Problem je što je neko odsvirao kraj istorije i mnogo se u tome zahebao. Zapadu je legalna agresija na suverenu državu SRJ jer ubija Albance na Kosovu, ali nije legalna agresija Rusije na suverenu državu Ukrajinu jer ubija Ruse u Donbasu. Rusiji je legalna njihova agresija na Ukrajinu, a nije legalna agresija NATO na SRJ. Sve je legalno i sve nije legalno. Međunarodno pravo ustvari nikad nije ni postojalo, niti će. Svako pozivanje na pravičnost ili nepravičnost u nekom sukobu je obično navijanje. Nema prava. Samo sila. Uvek bilo i biće. Na žalost, tako je. A vi se zamajavajte.
Tako je.
Ali, kada bi politika drzava bila racionalna, kada bi valdari mogli da pravilno procene svoju snagu i snagu protivnika, ne bi bilo ratova.

Recimo, SAD su izuzetno mocne, najmocnije, ali njihova politika sa 800 vojnih baza sirom sveta je u stvari iracionalna. Oni nemaju realan inters da imaju vojnih 800 baza, nemaju interes da budu toliko agresivni. Mozda ovaj stih R. Watersa opisuje angloskanosnko shvatanje sveta:

It's not enough that we succeed
We still need others to fail

Ideja je, da, ako ne mozemo da pobedimo KInu u tehnologiji, hajde da je oslabimo u ratu.
Neka komsiji crkne krava.
Ne, ubicu komisjinu kravu.

To je prevazili cak i srpsko shvatanje sveta u svojoj iracionalnosti.
SAD su osudjene na neuspeh.
Uz svu moc, politika SAD je neracionalna, nerealna.
O tome govori sva ta lakoca sa kojom pricaju o ratovima i ulaze u ratove.

Ludak je umarširao u Ukrajinu, ujedno pokušavajući da zauzme sve pa i Kijev, držeći govor da je Ukrajina lažna država veštački stvorena i da Ukrajinci kao nacija ni ne postoje.

Kamo sreće da je neko delu zapadne bagre koja je tamo pravila sranja stao na put poštujući pravila UN-a i svaka druga.

Molim, bez tog prekrajanja istorije i navijanja. Studenti u Srbiji, na primer, demonstritaju kako se bori protiv zla. Putin tamo radi sve ono kako Informer predstavlja studente.

Ako bi uzeli za primer da je Ukrajina zli SNS, Rusija nisu studenti, Rusija su kao neki Miša Vacić i ekipa koji su se okupili da skinu Vučića, ne birajući sredstva i ponašajući se još gore od njih.

Svaki post gde je samo jedna strana kriva prosto nije relevantan jer nije istinit, postoje činjenice, a činjenice su da se radi o otvorenom napadu na kompletnu suverenu državu i sve delove te države, a ne samo puko spašavanje sopstvenog naroda koji u tom trenutku jeste ili nije bio u opasnosti.

I ne postoji opravdanje za to.

Rusija je napala celu Ukrajinu uključujući i Kijev. Ako im se ne sviđa šta se dešava tamo, nije na njima da upadaju tenkovima i zauzimaju teritoriju, mogu da učine sve da zaštite svoj narod u okvirima nekog međunarodnog prava.

Trebaju li baš Srbi, narod koji je preživeo nelegalno bombardovanje 1999. godine da podržava to isto u drugoj suverenoj zemlji?

Kao sto je @Zuma par puta objasnio, Rusija je bila pronudjema da napadne Ukrajinu.

Vrh