Šta je novo?

Svetska politika

1746176847497.jpeg

The tightened U.S. sanctions on Iranian oil flows under the Trump Administration’s renewed maximum pressure campaign have created chaos in Iran’s oil exports to its single biggest buyer, China.

Slaba opravdanja za invaziju i aneksiju. Nosiš navijačke naočare. Nisi objektivan nimalo u posmatranju konflikta, već konstantno navlačiš na rusku vodenicu.
Bitno je da si ti objektivan, prepisao si svaku propagandu kolektivnog zapada i napisao je ovde, odbijas svako skakljivije pitanje koje izaziva te detinjaste postavke skrojene za prosecnog gradjanina Nebraske...

Mislim ok, imamo raspone misljenja, al kad smo vec kod objektivnosti...

Ovo je za nas i dobra i losa vest. Rasplamsavanje rata povecava ekonomske tenzije u nama neprijateljskim drzavama (cela EU)
S druge strane, to znaci da Ruski migranti ostaju kod nas.

Trampove indirektne sankcije Kini dovesce do povecanja globalne inflacije i do dlajih tenzija.
Samo temeljna ekonomska kriza moze da zaustavi investitorski urbanizam u Beogradu.
Kapitalzam mora da pojede samog sebe.

Bitno je da si ti objektivan, prepisao si svaku propagandu kolektivnog zapada i napisao je ovde, odbijas svako skakljivije pitanje koje izaziva te detinjaste postavke skrojene za prosecnog gradjanina Nebraske...

Mislim ok, imamo raspone misljenja, al kad smo vec kod objektivnosti...

Svakako sam objektivniji od izmišljanja 200 razloga zašto je invazija na drugu državu ok jer navijam za Rusiju.

Ruzno je pozivati se na objektivnost, kao jedno univerzalno kvalitativno merilo, kada se radi o razlicitom misljenju i nicem drugom.
Posebno kad ti se misljenje poklapa 100% sa zvanicnim stavom jedne od dve sukobljene strane.
Posebno kad to kazes clanu koji ima pregrst objava i od jednih i od drugih.

Ameri bili spremni da izazovu Treći svetski rat kada su Sovjeti postavili rakete na pola sata od Majamija a daleko izvan dometa da bi tada ikada dohvatili Vašington.

A u ovom slučaju se ljudi isčuđavaju što Rusija nije htela da dozvoli da jedan Harkov bude NATO teritorija i da hipersonične rakete sa nuklearnim bojevim glavama budu na bukvalno 5 minuta od Moskve i Kremlja.

The LRHW's prototypes have reached speeds of Mach 8 (9,880 km/h) during early testing phases. Once operational, the missile is expected to reach speeds of up to Mach 17 (21,000 km/h).

Rusija jeste pogrešila u mnooooogo toga, i etički i moralno, i tehnički, i strateški, i politički... i zato čak i doskorašnji umereni rusofili više ne navijaju za nju i ne brane je. Ali svako ko zna nešto o geopolitici, zna da su ratovi i tenzije izbijale i za mnogo manje stvari. I zna da NATO nema šta da traži u Ukrajini, pa sve i da je s druge strane istočne granice Mordor ili Sotona lično. I taj stav imaju čak i neki čelnici unutar NATOa. Nije to stav samo nekih tamo Rusofila ili Ruskog vrha. Nego sami ljudi u NATOu se već odavno preispituju "brale, kako mi to štitimo Evropu i Atlantski region vršljanjem i širenjem po Ruskom komšiluku".

Ameri i Britišeri razlupaše ili zavadiše pola sveta, širom kugle, a ovamo se tri godine polemiše i isčuđava što je jedna regionalna sila uletela u zemlju koja je bila spremna da joj dovede rivale i neprijatelje u dvorište.

Poslednja izmena:
Kakvoj geopolitici? Osnovni zdrav razum. Necu ti dozvoliti da mi na kucnom pragu instaliras misje zamke i tempirane bombe, ako ikako mogu. A mogu. Kraj price.

Ali, ali, to je moja TeRiToRiJa...ma vazi.
Srecno sa tom pricom.
Ako ce ta detinjasta podvala, izgovorena 10000 puta na CNN-u, da vrati ukrajinske mladice u zivot, super. Rusi ce na kraju ovoga napraviti od jedne kakve-takve evropske drzave bafer zonu, al po ruski. Za koju ce Kuba da izgleda kao Las Vegas, narednih 150 godina. Zapadnjaci sa druge strane isto tako. Pakao.

Na danasnji dan 2014. godine su ukrajinski nacionalisti zapalili dom sindikata u odesi i tom prilikom je izgorelo 48 ljudi. Do dana danasnjeg niko nije kaznjen,stavise isti ti koji su zapalili zgradu su od drzave dobili oruzije i dozvolu da narednih 8 godina nesmetano ubijaju neistomisljenike ruske nacionalnosti. Videti na wikipediji decije groblje u donjecku. Posle se neko javi i objasnjava nam sta je agresija, i kako je trebala da bude izbegnuta. Mozda je rusija trebala da pise pismo strazburu ili da posalju studente da trce do brisela. Ja rusiji zameram sto nije zapocela odmah tada operaciju punog obima, gde bi primarne mete bilo drzavno i vojno rukovodstvo ukrajine a ne ovako da se jajarski razvace u nekoj igri gde se ko zna sta vaga i za ciji racun

Ako znamarimo Kursk, meni se čini da već neko vreme nema nikakvih pomeranja na frontu u Ukrajini. Prvo sam mislio da je do sezone blata, ali to bi trebalo da je uveliko prošlo.
Ne verujem da je to zato što su Ukrajinci odjednom ojačali, pre mi se čini da ipak postoji neki dogovor.

ogroman uspeh Trampove ekipe, sve veci broj zaposlenih Amerikanaca koji nisu migranti

Zadat jos jedan udarac liberalnim woke elitama

@Karlo del Ponte

Ah, ta stara dobra vremena, kada su diktatori imali karakter i harizmu! Visoka klasa, a danas samo kič, seljana i klošarijada. 🙂

RC-Burying-the-emperor-11.jpeg

... Everyone who met Haile Selassie was struck by his eyes. The scholar Edward Ullendorff, translator of the first part of his lengthy but sternly unrevealing autobiography, describes the future emperor as having “delicate, slender, beautiful hands, imperious eyes”. Haile Selassie’s physician in the 1930s, a Frenchman, Dr Sassard, wrote “only his eyes seem alive—brilliant, elongated, extremely expressive eyes. They bespeak boredom as well as polite indifference, cold irony, or even anger.”

“The courtiers,” Sassard continued, “know these different expressions well and retire suddenly when the monarch’s glance becomes indifferent, then hard. On the other hand, especially when he is dealing with Europeans, his eyes know how to be soft, caressing, affable—even sincere.”

For four decades, from his accession to the throne in 1930, Ethiopia was increasingly defined by the figure of the emperor, a diminutive autocrat who wore an outsize sola topi, the canvas-covered hard hat once favoured by British empire-builders. A scion of the royal house of Shoa, one of the Highland provinces, Haile Selassie’s given name was Tafari Makonnen, his title Ras. There being no rule of primogeniture in Ethiopia’s ruling dynasty, his accession to the imperial throne was by no means a foregone conclusion. But in the 1920s Ras Tafari ousted his rivals and manoeuvred his way to power through court intrigue, marginalizing the feudal lords of the highlands, consolidating the authority of the centre and becoming, under his new, regnal name, Haile Selassie, Power of the Trinity, the unchallenged ruler of the Ethiopian empire.

Ethiopia was the only country in Africa that had never been colonised by a European power; and Haile Selassie was the first Ethiopian ruler ever to travel abroad. In the words of Time magazine in 1935, in a back-handed citation for Man of the Year, “he rose out of murky obscurity and carried his country with him up and up into brilliant focus before a pop-eyed world”. He had, said Time, “a grasp of both savage and diplomatic mentality, and… plenty of what Hollywood calls It”.

Haile Selassie’s motto as emperor was a phrase from the Book of Revelation, one that has been held to prophesy the coming of Christ: “The Lion of Judah Has Prevailed”. He was observed to be unusually fond of animals, lions in particular. According to a memoir by Hans Lockot, a German who acted as head of research at the National Library in Addis Ababa, the emperor found it easier to relax with lions than with human beings. In one of the royal palaces there was a menagerie where he kept a pride of tame lions—the black-maned Abyssinian variety—feeding them, it was said, each morning by hand. On churches and public buildings throughout the Empire representations of lions figured prominently, as they still do.

As ruler of Ethiopia Haile Selassie used the devices of tradition—an autocratic governing style, the mystical emblems of kingship—in a quest to modernize the country. He began the transformation of the ramshackle empire into a nation state, officially abolishing slavery, building schools and hospitals and establishing a centralized administration. In the face of opposition from Italy, the colonial power in Eritrea to the north, he argued for Ethiopia’s admission to the League of Nations, the precursor of the UN. It was at the League of Nations in Geneva, after Mussolini invaded Ethiopia in 1935, that he delivered an eloquent speech of protest, the speech that put him on the cover of Time. Another such speech later provided the lyric for Bob Marley’s reggae anthem, “War”.

Until the philosophy which holds one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned, the dream of lasting peace will remain but a fleeting illusion.

(It was Marley who added the words of the refrain: Everywhere is war.) ...

Burying the Emperorby John Ryle

Trampov progres u borbi protiv vojno industrijskog kompleksa

Ne branim imbecila i plutokratu Trampa, ali u Americi ako čovek ne namiri vojno-industrijski kompleks na ovaj ili onaj način, rizikuje da prođe kao Kenedi.

A da su im izdvajanja za ratove i za vojno-industrijski kompleks bolesno veliki, to jeste. To im kaže ceo svet.

Još jedna trivija
Random lik zvan vleckie na tviteru objavi budalaštinu sa slikom kamenoloma na kojoj obeleži da su tu bunkeri Hutija u Jemenu.
Ekipa genocidnih morona iz DEI-free cirkusa naredi da se isti bombarduje i ubije 8 civila.
Ovaj lik sa tvitera kaze ups sry my bad

САД је увек била окрутна у дејствима по непријатељу, без трунке милости за цивиле. Виђено на делу у Вијетнаму, Ираку, Авганистану, и код нас.

САД је увек била окрутна у дејствима по непријатељу, без трунке милости за цивиле. Виђено на делу у Вијетнаму, Ираку, Авганистану, и код нас.

anglosaksonski nacin ratovanja

Jedno je Krim, nešto sasvim drugo su osvajanja ostalih oblasti. Rusi su pali u mojim očima zauvek. Uđeš u rat sa bratskim narodom, stvoriš razdor za narednih 500 godina i na kraju sebe proglašavaš spasiocem pravoslavlja i ne znam ni ja čega. Ko zna koliko je kostiju civila zatrpano ispod Marijupolja. Buča, isto strašan zločin nad civilima. Znam predigru, ali sam opet zgrožen reakcijom Moskve.
Moje mišljenje da je SAD trebalo da da ponudu Moskvi da će im priznati Krim, skoro celu lugansku oblast i delove donjecke oblasti sa Marijupoljom. Rusi da se povuku sa ostalih teritorija. Ukrajina ulazi u NATO bez tih teritorija. Ako Rusija ne pristane, SAD ulaze u rat i pomažu koliko god treba vojno Ukrajinu. Možda bi se tu napravio neki dogovor. Ovako, mlaki pregovori i nedorečen Vašington. Sada imamo zemlju koja je prepuštena na milost i nemilost agresorima. Ne zanimaju me stavovi rusofila i velikih pravoslavaca koji navijaju da Putin pobije što više slovenske braće.

Realna politika zasniva se na odnosu snaga, tj odnosu sile.
U realnoj politici nema pravde i nepravde, postoje samo mogucnosti/nemogucnosti drzava da projektuju silu.
Onaj ko to ne razume ne moze da vodi realnu politiku.
Ukrajina je pretpostavila da ce je udaljena velika sila koja nema egzistencijalni interes da je brani odbraniti od velike sile s akojom se granici i koja ima egzistencijalni interes da spreci ulazak Ukrajine u NATO po svaku cenu.
Drzave koje se ne snalaze u realnoj politici, koje nisu suverene, koje rade protiv svojh interesa nestaju po pravilu.
Takva ce biti najverovatnija sudbina Ukrajine. Slicno i Srbije ili Jermenije.

Kroz istoriju niko nije zalio gubitnike.

Nadajmo se propasti Ukrajine jer je to dodatna tenzija i problem za EU.
Da podsetimo radi se o nasim neprijateljima koji zele da oragnizuju u Srbiji kopanje litijuma (trovanje stanovnistva) i podrzavaju fasisticku vlast u Srbiji. (Kritike Marte Kos ne znace nista dok ne budemo videli kritike od strane ministara pojedinih drzava EU i pretnje sankcijama za SNS)

Poslednja izmena:
Realna politika zasniva se na odnosu snaga, tj odnosu sile.
U realnoj politici nema pravde i nepravde, postoje samo mogucnosti/nemogucnosti drzava da projektuju silu.
Onaj ko to ne razume ne moze da vodi realnu politiku.
Ukrajina je pretpostavila da ce je udaljena velika sila koja nema egzistencijalni interes da je brani odbraniti od velike sile s akojom se granici i koja ima egzistencijalni interes da spreci ulazak Ukrajine u NATO po svaku cenu.
Drzave koje se ne snalaze u realnoj politici, koje nisu suverene, koje rade protiv svojh interesa nestaju po pravilu.
Takva ce biti najverovatnija sudbina Ukrajine. Slicno i Srbije ili Jermenije.

Kroz istoriju niko nije zalio gubitnike.

Nadajmo se propasti Ukrajine jer je to dodatna tenzija i problem za EU.
Da podsetimo radi se o nasim neprijateljima koji zele da oragnizuju u Srbiji kopanje litijuma (trovanje stanovnistva) i podrzavaju fasisticku vlast u Srbiji. (Kritike Marte Kos ne znace nista dok ne budemo videli kritike od strane ministara pojedinih drzava EU i pretnje sankcijama za SNS)
Jeste, EU je neprijatelj, a Rusi su prijatelji. :rolleyes: Ne mogu da podržavam propast nijedne slovenske države i naroda, a pogotovu ne do rata sa Rusima nama prijateljski nastrojenim Ukrajincima. Drugo, Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo se odvojilo, a Krim je pripojen drugoj državi. To je kao da imamo Kosovo u državi Albaniji. Kako bi se osećali Srbi?

Znam da ti veruješ u silu i zakon jačega. Da, to važi, ali ja uopšte nisam siguran da su Rusi toliko jaki koliko je zapad neodlučan i nespreman za rat. Ako ovima sa zapada klikne, biće tu svega i svačega.

Jeste, EU je neprijatelj, a Rusi su prijatelji. :rolleyes: Ne mogu da podržavam propast nijedne slovenske države i naroda, a pogotovu ne do rata sa Rusima nama prijateljski nastrojenim Ukrajincima. Drugo, Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo se odvojilo, a Krim je pripojen drugoj državi. To je kao da imamo Kosovo u državi Albaniji. Kako bi se osećali Srbi?

Znam da ti veruješ u silu i zakon jačega. Da, to važi, ali ja uopšte nisam siguran da su Rusi toliko jaki koliko je zapad neodlučan i nespreman za rat. Ako ovima sa zapada klikne, biće tu svega i svačega.
Ja ne kazem da je nesto dobro ili lose, pravedno ili nepravedno.
Teoriju realpolitike isto nisam ja smislio.
Rusi nisu nasi prijatelji, oni isto imaju samo svoje interese. ( Licno jedva cekam da Rusi koa pojedinici i migranti odu odavde.)
Ne postoje prijatelji u medjunarodnim odnosima.
Ali postoje racionalni i iracionalni igraci. U ovom sukobu sa zapadom Rusija je racionalan igrac.

"How States Think: The Rationality of Foreign Policy"

Vrh