Искрено, ни лева страна Браће Крсмановић од Чорба кафеа па до краја нису неке вау репрезентативне фасаде. Мада обе стране могу лепо да се нашминкају.
Taj niz nema nikakvu spec vrednost da se cuva, ceo front bi mnogo bolje izgledao kad bi se srusio ovaj deo, cuvati ove udzerice zbog jedne malo ukrasenije zgradice nema puno smisla, bolje je zaokruziti blok ka karadjordjevoj u jednu kompaktnu celinu i vratiti u izvorno stanje ovaj drugi ulicni front u ovoj maloj ulicici koji uopste nije lose izgledao pre nego sto ga je uproscavanje unakazilo.
Од тог менталитета је целоукупни речни фронт старог Београда и унакажен овако како јесте. Да није било "стручњака" који су пола речног фронта порушили а другу половину заменили дивљом градњом и ужасима модернизма, сада би се уз минималне интервенције ради висинске и стилске хармонизације направило да Београд има фини лепи фронт европског града као што имају нпр. Праг и сл.
![]()
Савамала може да се релативно јефтино реконструише и хармонизује по боји фасада, протерају кола, озелени и направи у симпатичну малу београдску четврт коју би људи волели да посећују. Поготово ако се скину ове штеточине са власти и те зградице отворе и ка реци. Нека се модернисти играју по доњем Дорћолу и руше њега колико желе, то су ионако од нуле правили и опет из неког разлога се не препоручује туристичка посета истом као овим "уџерицама"
Vojna Krajina je pre svega bila direktno pod Bečom i veliki trn u oku ugarskom provincijalu, decenijama, ako ne i vekovima.Nije ih srusio mentalitet nego svinjski rat, a posle napad na beograd 1914te. Drugo u tom nizu ispred karadjordjeve sa nizvodne strane mosta, nije bilo puno vrednih zgrada, da je bilo verovatno bi to vredelo sacuvati, ali budimo realni, prvo slazem se za navedeni niz, potrebna je opseznija rekonstrukcija svih pojedinacnih zgrada, od hotela kragujevac pa do mosta, potrebna je i rekonstrukcija djumrukane koja je i u planu svakako, a takodje treba da bude izgradjen i onaj muzej izmedju hotela kragujevac i djumrukane. Time ce vecim delom celina da se zaokruzi i zatvori tamo gde je najpotrebnije.
Ovaj niz o kome pricamo osim spanske kuce nema puno svrhe za cuvanje. Nema vrednijih objekata, pa cak i da se nesto tu planira bolje te barake srusiti pa napraviti nesto novo smisleno. Rusenjem tog niza, potpuno je smislena urbanisticka forma, nisam pristalica urbanih patrljaka osim kad bas pucaju od vrednosti, sto sa ovim nizom nije slucaj:
Pogledajte prilog 234749
Beograd je evropski onoliko koliko je potrebno, da je vise, ne bi vredelo. Djumrukana bi mu bas dala po antievropskom duhu ako vec tako gledamo. Beograd nije Budimpesta, niti je na vaznim mestima gradjeno u njemu uvek kao u budimpesti. Budimpesta je formirana jos pre 200 godina kvalitetno kako jeste, a mi ovde iz onoga sto je haoticno stvoreno izmedju bombardovanja ovih ili onih pokusavamo da napravimo emulaciju kvaliteta i istoricizma. Da podsetim, da bi se Madjarska uredno gradila Srbi su proveli vekove u tvorevini koja se zove vojna krajina sto nas odvaja kontekstualno od poredjenja sa evropom. Tako da ja ta dva konteksta ne bi poredio, nas kontekst je sasvim solidan cak i u prikazu forme, jer ono sto smo mi za 200 godina stvorili pod nemogucim uslovima i tako poceli da pariramo mnogim evropskim kolonijalistickim i robovlasnickim centrima, je potpuno fantasticno i za ponos.
Ја замишљао да је у време Југославије све било под конац, фасаде ,комунални ред, паркинг, улице без рупа, а да су онда дошли дивљи и отерали питоме. Убиће нас романтизовање прошлости.
Судбина скоро сваког лучког приобаља сваког европског града. Они су то у међувремену ревитализовали и направили најлепше делове својих градова, ми нисмо а тамо где смо покушали направили смо набрекли демит куплерај.Урбана закржљалост приобаља је последица жртвовања истог за транспортно-индустријске сврхе крајем 19. и у првој половини 20. века.
Сви ти објекти су махом везани за лучке послове. Мада се и тај низ иза тзв. Шпанске куће може исто нашминкати и дозидати.
Ту су реално 4 зграде вредне чувања и шминкања, с тим што бих ја простор између њих отворио као јавне пролазе ка обали.
Леву страну, где је Чорба кафе, подићи за још 2 спрата и мансарду, да буде цео низ мање нижи од зграде на самом ћошку, и све да буде са фасадним украсима.
Штета је што нема адекватног плана за простор иза Београдске задруге, и што ће леп поглед ка Бристолу са реке бити заграђен безличном новоградњом.
Иза зграде Задруге је могла да се изгради зграда опере или филхармоније, да град стварно сиђе на реку.
Простор између линије Зворничке која је до Бристола, и моста је морао да остане парк скроз до обале. Сад ју ту Магнолија до моста, али са њом се мора стати у даљој изградњи између обале реке и парка.
Vojna Krajina je pre svega bila direktno pod Bečom i veliki trn u oku ugarskom provincijalu, decenijama, ako ne i vekovima.
U vojnim krajinama bilo je i podosta Nemaca, Rumuna, pa i Hrvata, ne samo Srba.
Shvatam šta si hteo reći, čisto dajem dopunu, suština ostaje.
Судбина скоро сваког лучког приобаља сваког европског града. Они су то у међувремену ревитализовали и направили најлепше делове својих градова, ми нисмо а тамо где смо покушали направили смо набрекли демит куплерај.
У случају Београда то је била још и граница са повремено непријатељском империјом. Но, то граду није сметало да му најживахнији део буде управо Карађорђева.
Искрено промашај, боље да је шири тротоар уз коловоз и да нема никаквих степеника нити зидића и да је уређена нека патерна цветна алеја и клупе уз тротоар да гледају ка кружном току и згради задруге.