Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno sve zavisi od potreba, ja radim od kuce pa bih se u garsonjeri osecao kao u zatvoru da moram tu da provodim dobar deo dana.
Od kako radim u takvom rezimu nikad nisam stanovao u stanovima ispod 60m2 iz tog razloga, sad neko ko provodi samo koji sat dnevno u stanu njemu su drugaciji prioriteti, i sto kaze Filip ako se zivi vise momacki zivot nebitno je prilicno.

Naravno sve zavisi od potreba, ja radim od kuce pa bih se u garsonjeri osecao kao u zatvoru da moram tu da provodim dobar deo dana.
Od kako radim u takvom rezimu nikad nisam stanovao u stanovima ispod 60m2 iz tog razloga, sad neko ko provodi samo koji sat dnevno u stanu njemu su drugaciji prioriteti, i sto kaze Filip ako se zivi vise momacki zivot nebitno je prilicno.
I to je individualno.
Recimo, stan mojih roditelja je oko 90m2, a dok sam tamo ziveo radio sam iz svoje sobe koja je oko 15m2 sto je otprilike dnevni boravak u garsonjeri.
Meni je to bilo sasvim komforno. Tom logikom sam se i vodio :)

I to je individualno.
Recimo, stan mojih roditelja je oko 90m2, a dok sam tamo ziveo radio sam iz svoje sobe koja je oko 15m2 sto je otprilike dnevni boravak u garsonjeri.
Meni je to bilo sasvim komforno. Tom logikom sam se i vodio :)
Imam garsonjeru ekstra sredjenu na top lokaciji ali u katastrofa starogradnji 34m2.
Ma i više nego šyo ti treba i za posao i za boravak ako živiš sam.
Važno da ne gubiš vreme do posla i ako voliš centar da možeš većinu stvari peške.
Nije problem ni sa devojkom da se tu živi na početku, sve zavisi šta želiš.
Meni je to bilo top i dalje mi je jer je na ceni ta garsonjera i izdaje se jako lako.
Samo pažljivo opremi i iskoristi svaki prostor kada budeš sredjivao(nekog dobrog arhitektu uzmeš).
Jeftinije ti održavanje, računi, spremanje itd...
Lako ćeš kasnije ako baš budeš morao i kada zatreba zbog više članova da ga prodaš i kupiš veći.
Iskreno meni u tvojoj situaciji bolje garsonjera a kasnije kada zatreba proda se i uzme se odmah dvoiposoban ili trosoban na daljoj lokaciji.
Ali eto ne znamo celokupnu situaciju pa nagadjamo, ali eto mislim da sam bio u sličnoj situaciji poput tebe pre 8god i iako nisam mogao da biram izabrao bih ponovo garsonjeru.
EDIT: Ako već imaš ženu i planiraš da živite tamo i da se proširujete onda što veći stan, to jest druga opcija

Sa garsonjerom na dobroj lokaciji i to u novogradnji ćeš biti odlično likvidan.
Ukoliko ti nije neophodan veći stan, onda bih ja uzimao garaonjeru.
Ukoliko će ti trebati za nekoliko godina veći stan onda naravno da ćeš sada uzeti jednoiposoban ali na malo lošijoj lokaciji a verovatno dalje od centra.
I sve zavisi od mikrolokacije stanova, koje su u pitanju zgrade, stvarna lokacija tih zgrada, namena tog stana, ukoliko ćeš živeti tu koliko ti je udaljen posao itd..
U svakom slučaju ako planiraš momački život onda garsonjera u novogradnji na dobroj lokaciji je odlično, kasnije će se ona lako prodati ako bude trebao veći stan i uvek ćeš je lako izdati.
Sigurno je garsonjera bolja i za izdavanje i za prodaju...

Ovo je "dobra garsonjera". Tako piše makar.
Nomen est omen.

Da li neko ima informacije o dokumentaciji potrebnoj za "kredit za mlade" u slučaju samostalne izgradnje kuće?

U dokumentu "Najčešće postavljena pitanja i odgovori" je spomenuto da je kredit dostupan i za te slučajeve ali nigde ne mogu da nadjem dalje informacije.

Da li neko ima neki savet?

Hvala.
Hm, cuo sam da Procredit i Aik moze da napravi proizvod kredita za gradnju kuce. Sustina je da moras da imas drugu nekretninu na koju ces staviti hipoteku dok se kuca ne izgradi i dobijes upotrebnu dozvolu odnosno ne uknjizis je i prebacis hipoteku na kucu.

Pa dobro, racunam da ima mesta gde sever ne iziskuje klimu po ceo dan, ali iz mog iskustva u bloku 9 i sada u ovom bloku gde sam, mora klima da radi skoro ceo dan da se ne bi znojio ko lud, posebno jer radim od kuce i sedim po 8+ sati

Tako da u mom slucaju bih radije da imam osvetljenje jer mi vise utice na raspolozenje jer sam na klimu po ceo dan vec navikao ziveci kao podstanar u lose izolovanim zgradama.
Sad kakva je situacija u drugim zgradama to ne znam, ocigledno sam ja bio lose srece :D

Gube se neki bitni elementi kvaliteta zivota. Leti se na NBG zivi i spava pod klimom, ne sme da se jede krompir sa ljuskom jer je prskan, ne sme da se pije cesmovaca zbog starih cevi itd
Da li je to zaista progres koji smo zeleli :)
Ne morate odgovarati - ovo je vise retoricko pitanje ;)

Tako da u mom slucaju bih radije da imam osvetljenje jer mi vise utice na raspolozenje jer sam na klimu po ceo dan vec navikao ziveci kao podstanar u lose izolovanim zgradama.
Sad kakva je situacija u drugim zgradama to ne znam, ocigledno sam ja bio lose srece :D
Nije samo osvetljenje u pitanju. Suncevi zraci su "čistač" vazduha. Rokaju neke bakterije u stanu i neka čudesa kojih ima mnogo tamo gde je sever i nije bas ni zdravo ziveti severno okrenut bez sunca jer se svasta nesto "taloži" u vazduhu.

Nemam nikakav izvor, ali sam citao ovo negde ranije.

Nije samo osvetljenje u pitanju. Suncevi zraci su "čistač" vazduha. Rokaju neke bakterije u stanu i neka čudesa kojih ima mnogo tamo gde je sever i nije bas ni zdravo ziveti severno okrenut bez sunca jer se svasta nesto "taloži" u vazduhu.

Nemam nikakav izvor, ali sam citao ovo negde ranije.
Upravo tako. Neko je napisao da je terasa neupotrebljiva kad je na jugu. Od tog Sunca se štiti horinzotalnom barijerom. Glupo je što in vestitori ne urade pergolu i slično na takvim terasama. Zimi je Sunce niže pa se probija u sobu, sto je odlično. Ako još pergola može da ima pokretnu prekrivku, to je prava stvar.
Ljudi na selu su to znali pa su pravili trem ili okretali kuću u odnosu na strane sveta.

Pogledajte Bežanijsku kosu 2. Zgrade su po dužoj dimenziji okrenute nekih 80% ka severu ili ka jugu. Totalna katastrofa Na. U blokovima od Studenjaka so Sava Centra je bolja situacija.

Poslednja izmena:
Potrošnja u fazi recesije, u ekspanziji jedino trgovina na malo
Indeks ekonomske klime u Srbiji i dalje ispod proseka pretpandemijske 2019.

Jos jedan zanimljiv clanak:

Analitičari imaju i nešto drugačije odgovore na pitanje otkud toliko praznih stanova u zemlji u kojoj se besomučno gradi, dok većina ljudi ne može da priušti stan? Odgovor je – ti stanovi nisu za stanovanje. Oni su samo vrednost na tržištu, nemaju jasnu upotrebnu vrednost, takoreći – u tim stanovima stanuje tržište.

Možemo da zaključimo i da živimo sve više u svetu podstanara sa sve nižim standardom, dok u praznim stanovima – stanuju investicije. U njima stanuje – kapital.

Potrošnja u fazi recesije, u ekspanziji jedino trgovina na malo
Indeks ekonomske klime u Srbiji i dalje ispod proseka pretpandemijske 2019.

Znači samo raste potrošnja hrane i pića u supermarketima. Sve ostalo ispod 2019...
Moguće i ima logike.

Rekao bih da je globalna atmosfera za ekonomiju i biznis bas bas losa.
U poslednjih mesec dana 3 moja prijatelja su popila otkaze zbog smanjivanja radne snage u ITu, deo ekonomije je pogodjen Trumpovim tarifama i neizvesnosti oko istih, a nestabilnosti oko Ukrajine / Balkana / Turske i potreba za naoruzavanjem Evrope cine jednu veoma nestabilnu mesavinu okolnosti.

Ne treba sad talasati previse na poslu i treba se truditi da se odrzavaju dobri odnosi sa klijentima sto vise.

@G.I.Joe Pada cena nema ni u snovima izgleda 😅
Nema! Niti padaju kamate na kredite (mada je ECB spustila) niti padaju cene stanova i kuća. Only way is up!:)) Za sad je ekonomija još relativno dobra i izgleda se sve prodaje. Mada ima dosta slobodnog poslovnog prostora i svuda se oglašava i vide se prazni lokali svuda... Ali za stambeni prostor još nema problema. E sad do kad ne znam. Pa čak i da dođe do pada od 20-30% to će biti ništa jer su samo cene od Korone skočile preko 100% a kamoli ko je kupio pre Korone.

Al' bonusi slabo 😅
Sve više mi se žale prijatelji (i iz inostranstva) da su ove godine prošli ko bosi po trnju). Čujem i na forumu dosta lošiji sentiment nego ranije.
Pa bonusi jesu slabiji i povećanje nula % ali glavno je da nema otkaza. Samim tim još mislim da je ekonomija dobra. Po meni dok god ne dele otkaze šakom i kapom onda je sve ok. Sad bonus kao što i samo ime kaže je bonus (može i ne mora da bude). E sad što se čovek (i pod tim mislim i na sebe) lako navikne na dobro i na više... Pa kad odjednom malo ukinu onda se žalim... To je druga priča...
Sentiment jeste lošiji ali dobro. Plata je redovna, ima se za hleba i masti i sredom paprike:))

"Problem nastaje kada se pojavi mnogo kupaca, za određenu robu koje nema dovoljno i logično je da ona poskupi. Uticaj ove državne subvencije je da su nekretnine koje su bile 60.000 do 70.000 evra sada u ponudi za 100.000 evra", kaže Milić Đoković.
Ko je ovo mogao predvideti hmm :)

Iz drugog clanka:

Plasirano 1500 zahteva za kredite do sada, a najpopularnije lokacije i strukture:
"Jednoiposoban traže najviše i tu su u pitanju Mirijevo, Karaburma, neki dalji delovi Zemuna. Ne možemo pričati o nekoj centralnoj zoni grada, jer do 100.000 stvarno nema šta tu da kupite", kaže Tasić.

Baš sam pre neki dan pričao sa nekim o ovome, ne vidim zašto bi prodavci trenutno pristajali na prodaju putem ovog kredita, osim ako stan nije skroz neuslovan i teško je naći kupca za njega. Za te male stanove se jako lako nađe kupac i bez subvencije. Vidim da nisam bio daleko od mete.

Meni je tržište nekretnina u Bg-u postalo predmet svakodnevnog smeha. Što je najgore u boljoj sam poziciji nego što sam bio pre godinu dana kad sam otprilike došao na forum, ali sam toliko izgubio interesovanje u medjuvremenu da bilo šta gledam po ovim cenama da je to neopisivo.

U principu ove mere su mnogo slične merama u USA pre seke. Odobravanje kredita svima. Znamo kako se završilo. E sad... koliko može da traje zaista nisam siguran. Ne pre dve godine rekao bih.
Upropastili su tržište iskreno. Pumpanje iz duga uz finansijsku nepismenost. Ništa drugo.

Vrh