Šta je novo?

Cene nekretnina

Sa ovom vlasti smo videli da je sve moguce. Videli smo u bloku 4 gde ljudima grade objekat tik pored zgrade. Zalbe, protesti i nista... Ne vidim da ce neko ovde iz dobre volje zeleti da napravi park u bloku 30. Uopste ma ne bi iznenadilo da neki patriJota tu podigne neki Tinity Tower, sveto trojstvo, broj 3, blok 30... Sve se slaze.

ako se postuje zakon ne bi moglo, jer su centralni blokovi sada zasticeni kao kulturno dobro
trenutno u drzavi jeste bahatost ali na duge staze ne vidim da se to nastavi

@Extroniks
Mozda je primer los, al opet urbanisticki gledano, nesto je lose uradjeno. Il nisu smeli da prodaju takvu parcelu, ili nisu smeli da daju gradjevinsku dozvolu za jedan od dva objekta. Stara zgrada je vec tu, da li to treba da znaci da neko moze da ti podigne kineski zid na metar od prozora?

Mene vise bas nista ne moze da iznenadi, kuvali su me ko zabu vec preko 30 god :LOL: tako da mi ne bi bio shok ni da me bace u kljucalu vodu. I u bloku 70a imamo slicnu situaciju. Ako16 ljudi moze da pogine od pada nadstresnice i nikom nista, sta li tek moze da bude sa nekom livadom za koju malo ljudi i zna.

Sa ovom vlasti smo videli da je sve moguce. Videli smo u bloku 4 gde ljudima grade objekat tik pored zgrade. Zalbe, protesti i nista... Ne vidim da ce neko ovde iz dobre volje zeleti da napravi park u bloku 30. Uopste ma ne bi iznenadilo da neki patriJota tu podigne neki Tinity Tower, sveto trojstvo, broj 3, blok 30... Sve se slaze.
Da, samo što stvari nisu toliko crno-bele. Taj potez gde je livada je svakako urbanističkim planom predviđen za gradnju stambenog prostora, a ne za park i zaista je van pameti da tako dobar komad zemljišta ne bude iskorišćen. Ja bih svakako radije izabrao novogradnju u 30. bloku nego u na Tošinom bunaru i sličnim lokacijama gde se sada širi NBG. Medjutim, druga krajnost je da se na tom mestu zida zgrada koja se po gabaritima ne uklapa u okruženje i zaklanja pogled svim ostalim zgradama. To je bi bilo suludo dozvoliti. Ti izvorni blokovi na NBG su planski jako dobro koncipirani i ostavljeni su prostoi i za parkove, zelene površine, obrazovne institucije, mesta javne namene. Nema razloga sada praviti neki park na mestu gde to nije predviđeno, bolje te resurse iskoristiti da nam parkovi koje imamo ne izgledaju kao napuštene poljane već da se vodi računa o pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi što su kod nas nepostojeći pojmovi.

@Extroniks
Mozda je primer los, al opet urbanisticki gledano, nesto je lose uradjeno. Il nisu smeli da prodaju takvu parcelu, ili nisu smeli da daju gradjevinsku dozvolu za jedan od dva objekta. Stara zgrada je vec tu, da li to treba da znaci da neko moze da ti podigne kineski zid na metar od prozora?

Mene vise bas nista ne moze da iznenadi, kuvali su me ko zabu vec preko 30 god :LOL: tako da mi ne bi bio shok ni da me bace u kljucalu vodu. I u bloku 70a imamo slicnu situaciju. Ako16 ljudi moze da pogine od pada nadstresnice i nikom nista, sta li tek moze da bude sa nekom livadom za koju malo ljudi i zna.
Lose je i odradjeno sto dozvoljavamo da se ljudi parkiraju gde stignu u blokovima, a parkiranje "na gurku" je normalizovano.
U nedelju setam sa devojkom, zena stala na pesacki unutar bloka i upalila sva cetiri, mi idemo iza nje i nailazi taksista koji nam ne staje i zaobilazi gospodju, a pesake ako pokupi ko nam je kriv, mame sa kolicima i stariji ljudi koji bi da idu unutar bloka ko ih sisa.

Lista losih stvari je ogromna, meni je suludo sta ocekuju ljudi iz bloka 4 koji znaju preko deceniju da je tu gradjevinska parcela.

Da su stvarno hteli nesto da urade iz stambene zajednice, lepo svaki stan po par stotina eur i otkupi se parcela od investitora i stavite pod stambenu zajednicu vlasnistvo.
Napravi se posle park ili parking, siguran sam da bi covek pristao jer sumnjam da ce toliko zaraditi u odnosu na broj stanova u bloku.

Znaci Extronics, ja mogu da kupim plac odmah pored tvoje zgrade, da zapretim gradnjom kineskog zida i da ti ga preprodam za duplo vise para :D Ko treba da se uklopi u ambient? Onaj ko tu zivi vec decenijama ili onaj ko dolazi. Svaki stan po nekoliko stotina evra i odkupili bi onu lokaciju? :) Po meni ako dolazis negde moras da se uklopis u okolinu koju si dosao i da naspram toga i gradis odgovarajuci objekat. Nije ovde bio problem parking, bila je tu prazna povrsina.

2025-03-25 14_01_42-Блок 4 - Google Maps — Mozilla Firefox.png

Znaci Extronics, ja mogu da kupim plac odmah pored tvoje zgrade, da zapretim gradnjom kineskog zida i da ti ga preprodam za duplo vise para :D Ko treba da se uklopi u ambient? Onaj ko tu zivi vec decenijama ili onaj ko dolazi. Svaki stan po nekoliko stotina evra i odkupili bi onu lokaciju? :) Po meni ako dolazis negde moras da se uklopis u okolinu koju si dosao i da naspram toga i gradis odgovarajuci objekat. Nije ovde bio problem parking, bila je tu prazna povrsina.
Ja kupim parcelu gradjevinsku, ne sagradim nista 20 godina, dodje moj sin i hoce da sagradi sebi kucu ili da proda investitoru da gradi zgradu i onda dodju komsije da se bune sto moj sin je odlucio da tu gradi zgradu u okviru uslova koji mu je dala drzava.
U medjuvremenu placan porez na parcelu, a ljudi je koristili kako su oni hteli kao divlji parking.

Da, ocekivao bih da ako se stambenoj zajednici ne svidja moj plan da mi otkupe parcelu. Ne treba ja da se prilagodjavam volji komsija ako radim u okviru zakona na mom posedu.
Ako im se i to ne svidja nek se zale nadleznima koji su izdali lokacijske uslove i odobrili gradjevinsku dozvolu.
Ako je grad rekao da je razmak od 6 metara dovoljan ovde a to nije legalno onda treba juriti odgovornu osobu koja je stavila potpis na gradjevinsku dozvolu.

Inace da ne bi previse ulazili u dalju raspravu evo ovde neki pregled te situacije pa koga zanima nek procita:
Ima na N1 da se pogleda i snimak sa investitorom. (https://n1info.rs/vesti/zustra-rasp...avnika-nezadovoljnih-stanara-pred-kamerom-n1/)

Covek objasnio da je isti arhitekta projektovao i postojecu zgradu i buducu zgradu, razmak je 6 metara izmedju objekata a prozori nisu trebali uopste da postoje sa te strane vec je odstupljeno od projekta jos tada i sada ljudi imaju problem.
Isto je investitor platio 200,000 EUR na dozvole i unapredjenje komunalne mreze i drugih stvari da bi postojeca zgrada dozidala 2 sprata i time iskoristila njegovu infrastrukturu 🤡
Covek platio i novu trafo stanicu koliko sam shvatio. Na pitanje da li im smetaju parking i garazno mesto, kaze stambena zajednica smeta i 1 mesto ili garaza 🤡🤡🤡

Ali da ne idemo dalje u off topic, slazem se nacelno sa tobom oko stvari ali ovaj primer je bas nerazuman od strane stambene zajednice kojoj je odgovoaralo dok je investitor ulagao u komunalnu mrezu i trafo stanicu + koristili besplatno parking da bi se bunili kada je covek odlucio da zapravo sagradi nesto na svojoj parceli.

Isto ljudi se bune sto ce grad da gradi osnovnu skolu i vrtic u istom bloku.

Ok, komplikovana situacija, kriv je onaj ko je izgradio prozore tamo gde nije trebalo da postoje. ko je odstupio od projekta? Ali da ne sirimo pricu, poenta je bila da ne verujem da ce se neko previse iscimati da sacuva zelene povrsine. Ako se budu gradili vrtici i skole kao sto je bilo po planu, to je ok.

Odlična stvar, hvala na ovome.

Počeo sam da slušam, žena kaže da je procenat nenastanjenih stanova 20.2% u gradovima u Srbiji. To je stvarno neverovatno.

Meni samo drago što ne čujem kad komšija iznad mene pusti g.vna da odu

Stambenih objekata jeste 20% praznih. Ipak u Nišu i Novom Sadu, je oko 10%-15% praznih stanova, na Nbg i Vračaru taj procenat je oko 1-2%. Što se tiče stanova za mlade navala je velika, jer; nema učešća, na prve 3 godine ne plaćaju skoro ništa, prema tome mogu da puste podstanare i odustanu nakon 3 godine od plaćanja kredita. Kako banke to znaju, neke dobro pogledaju ugovore, i uslove za garanta (žiranta), u suprotnom da znaju da će bukvalno robovati do kraja života zarad stana od 40 mkv.

Vrh