Šta je novo?

Trg Slavija

Pre par godina je Matijević kupio hotel, manje-više, na mufte, a onda su radnici anulirali prodaju, posle čega je davao neke bolesne izjave, a la, "Ja nisam kralj mesa, ja sam kralj tuge". Sada barem znamo da su sobe upristojili da bi prodaja išla bolje.
 
Kolika je ta garaža ispod slavije jel ulaz iz dvorišta u koje se ulazi iz ulice svetosavske
 
Iskočila mi ova animacija na FB:


BTW. meni su iz ovog poslednjeg članka iz češkog Forbsa interesantne dve stvari:

1. da je Avala filmski park (koji je većim delom stambeno naselje, a manjim delom filmski studio) Vlada Srbije proglasila za projekat od nacionalnog značaja
2. da projekat za Slaviju takođe radi Stanislav Fiala (što smo već i naslućivali, iako nikada zvanično nije potvrđeno)
 
Mitićeva rupa sigurno, to se u katastru već vodi na Sebre, a spekuliše se da su uzeli i placeve gde je sada parking.

Ranije su pričali da će rešenje izabrati na konkursu, iako njima Fiala radi sve značajnije projekte.

Da nekakav idejni projekat postoji bilo je jasno još onomad kad su Vučiću u Pragu predstavljeni projekti kompanije Sebre u Srbiji.

Tada je nesretnik pričao o nekakvim lukovima i "trijumfalnoj kapiji" na Slaviji. Ko zna šta je video, ali ako su zaista uzeli obe lokacije, možda će ići nekom pasarelom preko Beogradske, koja bi kad se spuštate sa Bulevara izgledala ka kapija. Samo nagađam. Videćemo :)
 
A zar parkinzi nisu pod restitiucijom bar djelom plus za resto je valjda trebala neka licitacija sta to bješe
Znaci ode avala film ko ce kupi tolike stanove jedino ako ne planiraju da vrate svu dijasporu u bg
 
Ne znam, zaista, Dišo. Neko je "pustio buvu" da su Česi uzeli i taj prostor, ali se sve to u katastru vodi kao državno zemljište. Ergo, čak i da Česi preuzimaju, morala bi da bude neka licitacija.

Ono što je sigurno, jeste da su uzeli Mitećvu rupu, i to tako što su je otkupili od Mitićevih naslednika nakon što im je to zemljište vraćeno kroz restituciju.

Meni je lično projekat Sebrea na Slaviji mnogo, mnogo važniji od Marine Dorćol :)
 
И да и не.

Марина је битна као доказ да у свету одавно прихваћене тековине савремене стамбене архитектуре као што су континуалне терасе, стаклене завесе и зеленило могу да функционишу и овде и онда је неминовно да то у већој мери прихвате и други инвеститори како бисмо коначно изашли из овог шаблона јефтине, вечно транзиционе стамбене архитектуре малих прозора и "болесних плућа". Из искуства знам колико је тешко инвеститору продати нешто што нико још овде није урадио. Дангубић ради фантастичан посао у Панчеву али тржиште Београда то просто игнорише. Марину неће моћи да игноришу.

Митићева Рупа је веома битна локација али будући објекат ту тешко може да изађе из оквира, између осталог баш због локације.
 
Може да је изда и министарство, по актуелном закону :)
А и град мора да је изда, ако постоји правни (плански) основ.

"На крају дана", град би морао да плати десетине милиона евра страној фирми.
А онда би и таква власт, која брани Митићеву рупу, могла да се руши.
 
Mislim da će nova lokalna vlast grebati i rukama i nogama da stopira sve "strateške" projekte, koje je prethodnih godina označila kao štetne.
 
Vrh