valjda je logičnije da to realizuje i proživljava na Novom Beogradu... Al dobro...
Slazem se, bilo bi odlicno da se takvi objekti realizuju i na Novom Beogradu. Mislim da su lokacija na mestu IMT-a, lokacije oko nove autobuske stanice, blok 18, lokacija preko puta BNV, Bezanijska Kosa kod Emecete, deo oko hotela Jugoslavije gde su vec planirane kule za hotel Kempinski, lokacija preko puta bivse Kineske ambasade gde su takodje planirane kule, itd. idealni za takav tip gradnje. Isto tako mislim da bi neki megaprojekat tog tipa veoma dobro legao i levoj obali Dunava, obzirom da je taj deo grada reano "Banglades/Indija" (ili blizu toga) mislim da bi jedino takvi megaprojekti omogucili da i ti delovi grada izgledaju drugacije.
Zaobravio sam da spomenem i Istanbul koji nije toliko ravan kao gore spomenuti gradovi, ali koji takodje ima mnogo lokacija sa klasterima visokih zgrada. Model po kojem se grade kule po Istanbulu rekao bih da je mozda cak i najbolji za Beograd.
Probaj samo da zamislis scenu, na Kalemegdanu si kod pobednika, gledas u u Novi Beograd sa jos desetak novih kula, u daljini prema Zemunu pogled ka Kempinski kuli, sa desne strane preko puta kule na levoj obali Dunava izmedju Krnjace i Borce, a sa leve strane prema BNV i Skyline-u nove kule u okviru klastera poslovnih zgrada "Skyline 2", BIP/Srbolek, itd.
To bi potpuno promenilo sliku BG-a. BG je decenijama imao identicnu panoramu, identicne vizure. Pogledaj na primer neku fotografiju sa pobenika 1995 godine i recimo fotografiju iz 2005. Sve je isto, nema nikakve promene, sem sto je silom prilika Usce kula renovirana zbog toga sto je ostecena u Nato bombardovanju 1999. Osim toga sve je isto, nikakva promena. Tek 2011. smo dobili malu promenu u panorami, a to je novi most, i posle toga tek 2016. godine su krenule da se naziru neke promene obrisa grada. A izmedju 2016. i 2023. godine prakticno svake godine je panorama grada postajala drugacija. Ti sada da pogledas slike sa istog mesta (Kalemegdan) iz 2016. pa iz 2020. pa iz 2023 ti vidis koliko se grad menja, na modernije.
Jasno mi je da se to nekima ne dopada, postujem ja to sve. Pricao sam sa prijateljem iz Milana koji mi je spomenuo da su Milanezi isto jako negodovali kada su po Milanu posle 2006-2007. krenule da se grade nove kule. Neki ljudi su isli cak toliko daleko da im je bilo mucno da gledaju novu panoramu Milana sa vrha katedrale Duomo koliko se ona promenila kada su nikle nove kule u tom periodu od desetak godina. A sada su svi ponosni na to koliko je Milano dobio moderniji izgled sa novim kulama, a jos uvek ima kula u izgradnji, oni nisu ni planirali da stanu u promeni svog grada. Po meni je to neophodno da bi se drustvo modernizovalo.
Mene situacija da nekim ljudima kod nas smetaju novi, moderni, visoki objekti strasno podescaju na hipoteticku situaciju neke porodice gde su muz i zena ziveli 10 godina u braku, bez da se bilo sta menja, oni su prolazili kroz zivot u ustaljenom ritmu, poluofucani i to je to. I onda zena odjednom odluci da krene da vodi racuna o sebi, pa krene da se sredjuje, pa krene da vezba, pa krene da nosi lepu garderobu, pa onda dodju na red i neke estetske korekcije (grudi, usne) i onda muz koji je je 10 godina navikao na ustaljeni ritam, da budu poluofucani i sada odjednom dobije zenu koja je objektivno dobra riba, on postane nezadovoljan i negoduje.
E na to me podsecaju ljudi koji su u fazonu "Beograd je izgubio dusu".