Evo možda nekome zanimljiva činjenica od jednog "hobiste" - liberalno koristim opciju "omiljenog" oglasa na HaloOglasima jer volim da pratim dinamiku tržišta na konkretnim primerima. Trenutno imam 22 izabrana oglasa koja pratim, uglavnom 2.5 ili 3.0 stanova u raznim krajevima grada (NBG, Zemun, Čukarica, Voždovac itd.), za koje ja lično smatram da su dobri stanovi, ali precenjeni u većoj ili manjoj meri. Uglavnom agencije, ali ima i vlasničkih oglasa.
Nijedan od tih 22 stana se dosad nije prodao, a neki među njima stoje od januara ove godine. Agencije nažalost brišu pa postavljaju, te se ne može uvek videti kad je oglas inicijalno postavljen. Mali broj je okačen u poslednjih nekoliko nedelja, dosta stoji mesecima.
Samo na dva oglasa je smanjena cena otkad su postavljeni. Na jednom oglasu za 4%, na drugom 6%. Naravno i dalje nisu prodali.
I pre nego što neko pita, razlog zašto uopšte ne pokušavam da pregovaram ako želim da kupim, jeste to što mislim da su ti stanovi precenjeni u meri od par desetina hiljada evra, i ne želim da gubim vreme da nekome ko traži 160k nudim 130k. Verujem da je većina toga što pratim APP šema i da će nestati sa oglasa kad krenu cene da padaju.
U vezi sa tim, da li je neko ovde imao iskustvo sa kupovinom gde je uspeo da spusti cenu 15-20% od inicijalne?